Tag Archives: susukan anak

Keperluan Menyusukan Bayi Untuk Ibu Bekerja

Satu ketika dulu (semasa zaman saya kecil2), emak saya cuma menyusukan kami semasa dalam pantang saja. Bila dah kembali bekerja, kami diberi susu formula. To cut the story short, ia disebabkan emak saya tidak tahu cara2 menyimpan susu ibu (even tak tahu pun susu ibu boleh disimpan) dan sebab bekerjaya tu menyebabkan saya dan adik2… Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM… Read More »

Fahry dalam Mingguan Wanita!

Saya masih ingat lagi, satu masa dulu, Abiy ada bagitahu “You pegila event TOOOOT tu, kan ada magazine cover, mana tahu dapat menyelit macam dalam event Sarakids dulu tu.” Gambar yang pernah keluar dalam Mingguan Wanita satu ketika dulu Saya bagitau Abiy “Taknaklah Bang, I bukan gila glamour picisan2 tu. Ala, nanti mesti ada reporter… Read More »