Tag Archives: susuibu

Tips Istimewa Tambah Susu Ibu Bersama Triple M

Kalau bercakap tentang penyusuan susu ibu.. tips tambah susu adalah topik paling hot lagi panas. Tambah lagi sekarang ni menjadi “trend” ibu-ibu menyusukan untuk membuat stok susu beku beratus-ratus botol (atau beratus-ratus plastik). Malah menjadi kebanggaan bila stok susu yang sangat banyak sampai tak muat peti ais, beli deep freezer, pun tak muat juga. Sampai… Read More »

Kenapa Bayi Yang Menyusu Ibu Lebih Tinggi IQ?

Bercakap soal nutrisi, memang tak dapat dinafikan susu ibu memberikan yang terbaik. Even if syarikat susu formula melabur jutaan dolar untuk mengkaji komponen dan komposisi nutrien dalam susu ibu untuk diadaptasi dalam susu formula mereka, namun takkan dapat nak duduk sama level. Bercakap soal Intelligence, atau biasa kita kaitkan dengan IQ, bayi menyusu ibu dikatakan… Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM… Read More »

Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran

Saya sering berjumpa ibu-ibu baru yang menyatakan bahawa.. “Dah buat macam2, dah makan macam2, dah berurut.. tapi susu masih kurang” Bila saya bertanya kembali “Berapa kerap kamu menyusukan bayi? Bagaimana kamu tahu susu ibu yang kamu hasilkan tak cukup?” Jawapannya “Macamana nak susukan kalau susu tak ada? Dari hari pertama tak keluar apa-apa. Hari ketiga… Read More »

Susu Badan Kurang? Satu Analogi

“Payudara saya tak bengkak, so saya tak pamlah” “Anak saya taknak menyusu sebab susu saya kurang” Susu badan kurang, antara masalah biasa dihadapi oleh ibu menyusu. Apa yang menyebabkan susu kurang itu? Dan apa yang membuatkan susu menjadi banyak? Analoginya macam ni… Kita ada sebuah peti di rumah yang selalu kita penuhkan dengan stok buah-buahan.… Read More »

Susu Badan Kurang – Salah Faham Tentangnya

Kerapkali saya diajukan persoalan tentang susu badan yang kurang, tak cukup, susu badan sikit dan sebagainya. Antara lain ibu-ibu ni menyebutkan beberapa perkara yang menjadi indikasi bahawa mereka mengalami kekurangan susu badan, which is not always true. Jom kita tengok satu persatu. 1.Susu tiada bila diperah sama ada menggunakan tangan atau pam susu Sebenarnya, jumlah… Read More »

Set Tambah Susu Shaklee, Berkesan ke Tak?

Bila anak dah masuk 3-4 bulan, terutama bagi ibu bekerja, isu susu mula berkurangan mulai menghantui. Ya lah, jika sebelumnya ibu sering merasakan payudara membengkak, namun kini tidak lagi. Ditambah pula dengan kuantiti yang dipam kurang dari yang diperlukan bayi. Benarkah susu semakin berkurangan bila bayi mula membesar? Antara faktor yang menyebabkan kuantiti susu mulai… Read More »

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009 di Mom’s Choice

INTRO: Sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia, Mom’s Choice mengadakan peraduan bagi Malaysian Super Mummy bloggers untuk mempromosikan Penyusuan Susu Ibu. Bloggers boleh menulis dengan apa saja cara yang kreatif untuk mempromosikan BF dalam blog masing2. Keratan dari Mom’s Choice website: Kalau nak kata promosi, blog ni memang mempromosikan penyusuan ibu ni sejak dulu lagi 😀… Read More »

Di Mana Nak Cari Kaunselor Laktasi (LC=Lactation Councelor)?

Bila ada ibu yang meluahkan kekecewaan kerana masih tak dapat menyusui anaknya walaupun dah buat macam2, saya selalu tanya balik “Dah jumpa LC ke?”. Jawapan yang biasa ialah “Belum”. Ada juga yang “LC tu apa?”. *LC = lactation councelor/ kaunselor laktasi. Ramai kawan saya yang claim “Dah buat macam2, i.e. urut, makan makanan tambah susu,… Read More »

kenapa tak boleh

(blogging from hp) download mean creek dvdrip how the grinch stole christmas divx online Mami baru ambil buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya dari Auntie Sarah. Buku yang simple dan bagus utk semua BF mom dan yang plan nak BF. best buku ni. ada banyak gambar & step by step guide. kecik &… Read More »

malas dah

lately this blog jd tempat melepas geram Mami nampaknya. ah, xpela kan Fy, drp Mami pegi merapu kat blog and group orang. [oh sesungguhnya sudah tiada mood join mana2 online ibu2 discussion group lg kecuali ada satu dua yg sudah serasi] prophet the download free free larry the cable guy health inspector movie download ada… Read More »