Tag Archives: susu sihat

Susu Ibu Selepas Bulan Puasa ;)

Ibu itu adalah saya ūüėÄ Alhamdulillah, kali ni keadaan mengizinkan untuk buat stok susu yang agak banyak menjelang Ramadhan (dalam peti sejuk 2 pintu je, takde deep freezer bagai).. jadi tatkala susu merudum (if any) dalam bulan puasa tak ada lah sebarang masalah sebab stok susu boleh digunakan. Ingat dulu masa mengandungkan Fahry, peti ais‚Ķ Read More »

Tips Istimewa Tambah Susu Ibu Bersama Triple M

Kalau bercakap tentang penyusuan susu ibu.. tips tambah susu adalah topik paling hot lagi panas. Tambah lagi sekarang ni menjadi “trend” ibu-ibu menyusukan untuk membuat stok susu beku beratus-ratus botol (atau beratus-ratus plastik). Malah menjadi kebanggaan bila stok susu yang sangat banyak sampai tak muat peti ais, beli deep freezer, pun tak muat juga. Sampai‚Ķ Read More »

Kenapa Bayi Yang Menyusu Ibu Lebih Tinggi IQ?

Bercakap soal nutrisi, memang tak dapat dinafikan susu ibu memberikan yang terbaik. Even if syarikat susu formula melabur jutaan dolar untuk mengkaji komponen dan komposisi nutrien dalam susu ibu untuk diadaptasi dalam susu formula mereka, namun takkan dapat nak duduk sama level. Bercakap soal Intelligence, atau biasa kita kaitkan dengan IQ, bayi menyusu ibu dikatakan‚Ķ Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM‚Ķ Read More »

Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran

Saya sering berjumpa ibu-ibu baru yang menyatakan bahawa.. “Dah buat macam2, dah makan macam2, dah berurut.. tapi susu masih kurang” Bila saya bertanya kembali “Berapa kerap kamu menyusukan bayi? Bagaimana kamu tahu susu ibu yang kamu hasilkan tak cukup?” Jawapannya “Macamana nak susukan kalau susu tak ada? Dari hari pertama tak keluar apa-apa. Hari ketiga‚Ķ Read More »

Peluang Jadi Duta Bling Buubies dan Hadiah Hebat!

Pencarian duta Bling Buubies masih diteruskan dengan pertandingan My Bling Moment : Breastfeeding. Info lanjut berkaitan contest ini ada di page ini (sila klik) http://mysuperkids.net/my-bling-moment-breastfeeding-the-contest. Jadi duta ni bukan glamour semata (akan jadi model produk Bling Buubies), tapi adalah untuk mempromosikan penyusuan ibu itu sendiri. Jadi wajar untuk ibu-ibu yang sedang dan/atau akan menyusukan bayi‚Ķ Read More »