Tag Archives: susu sihat

Susu Ibu Selepas Bulan Puasa ;)

Ibu itu adalah saya ūüėÄ Alhamdulillah, kali ni keadaan mengizinkan untuk buat stok susu yang agak banyak menjelang Ramadhan (dalam peti sejuk 2 pintu je, takde deep freezer bagai).. jadi tatkala susu merudum (if any) dalam bulan puasa tak ada lah sebarang masalah sebab stok susu boleh digunakan. Ingat dulu masa mengandungkan Fahry, peti ais‚Ķ Read More »

Tips Istimewa Tambah Susu Ibu Bersama Triple M

Kalau bercakap tentang penyusuan susu ibu.. tips tambah susu adalah topik paling hot lagi panas. Tambah lagi sekarang ni menjadi “trend” ibu-ibu menyusukan untuk membuat stok susu beku beratus-ratus botol (atau beratus-ratus plastik). Malah menjadi kebanggaan bila stok susu yang sangat banyak sampai tak muat peti ais, beli deep freezer, pun tak muat juga. Sampai‚Ķ Read More »

Kenapa Bayi Yang Menyusu Ibu Lebih Tinggi IQ?

Bercakap soal nutrisi, memang tak dapat dinafikan susu ibu memberikan yang terbaik. Even if syarikat susu formula melabur jutaan dolar untuk mengkaji komponen dan komposisi nutrien dalam susu ibu untuk diadaptasi dalam susu formula mereka, namun takkan dapat nak duduk sama level. Bercakap soal Intelligence, atau biasa kita kaitkan dengan IQ, bayi menyusu ibu dikatakan‚Ķ Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM‚Ķ Read More »

Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran

Saya sering berjumpa ibu-ibu baru yang menyatakan bahawa.. “Dah buat macam2, dah makan macam2, dah berurut.. tapi susu masih kurang” Bila saya bertanya kembali “Berapa kerap kamu menyusukan bayi? Bagaimana kamu tahu susu ibu yang kamu hasilkan tak cukup?” Jawapannya “Macamana nak susukan kalau susu tak ada? Dari hari pertama tak keluar apa-apa. Hari ketiga‚Ķ Read More »

Peluang Jadi Duta Bling Buubies dan Hadiah Hebat!

Pencarian duta Bling Buubies masih diteruskan dengan pertandingan My Bling Moment : Breastfeeding. Info lanjut berkaitan contest ini ada di page ini (sila klik) http://mysuperkids.net/my-bling-moment-breastfeeding-the-contest. Jadi duta ni bukan glamour semata (akan jadi model produk Bling Buubies), tapi adalah untuk mempromosikan penyusuan ibu itu sendiri. Jadi wajar untuk ibu-ibu yang sedang dan/atau akan menyusukan bayi‚Ķ Read More »

My Bling Moment : Breastfeeding THE CONTEST

Good news to all special bloggers/FaceBookers/Twitteres out there! My Super Kids & Bling Buubies are organizing a joint contest – MY BLING MOMENT. Contest ini kami akan buat secara bermusim, jika diizinkan, bermula dengan My Bling Moment : Breastfeeding. Contest My Bling Moment : Breastfeeding ini adalah bersempena dengan pelancaran Blog Susu Sihat dan sebagai‚Ķ Read More »

Bakal Menemui Anda

Saya berdoa kepada Tuhan semoga malam ini anak2 saya tidak bangun dan saya punya kekuatan (kelaratan) untuk duduk di depan netbook ini dan juga meneruskan kerja2 rutin seperti mengemas, menggosok baju, melipat pakaian, mengemas beg anak2 dan barang2 untuk dibawa ke pejabat esok. Saya sedang berusaha di sebalik morning sickness (masuk second trimester baru ada‚Ķ Read More »

Testimonial Set B & ESP from Sis Fazillah

Testimonial set Breastfeeding (B) dan ESP ni saya ambil dari email yang dikirim oleh Sis Fazillah. Saya masih ingat hari pertama Sis Fazillah mengambil set ini, katanya tiada apa-apa perubahan. Namun saya meminta beliau bersabar kerana vitamin Shaklee adalah bahan2 natural dan tidak mengandungi dadah, jadi ia tak bertindak secara spontan dengan tubuh kita, sebaliknya‚Ķ Read More »