Tag Archives: susu ibu

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Sebelum dapat anak pertama dulu, saya dah berazam nak menyusukan anak-anak saya. Ilham datang bila kawan-kawan yang terlebih dulu mempunyai anak dan menyusukan anak mereka. Dalam laman web yang wajib dikunjuni haruslah SUSUIBU.COM (sekarang dah jadi susuibu.my), di sinilah saya menyelam ilmu penyusuan, dan berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru, termasuk Kak Fid, Salwa, dan sebagainya.… Read More »

Kesan-Kesan Bila Tidak Menyusukan Anak

Mac 2013, bila Danny genap 2 tahun, saya dengan persetujuan dari semua pihak, berhenti menyusukan dia. Dannylah satu-satunya anak saya yang tidak menyusu lebih dari tempoh 2 tahun. Abang-abangnya menyusu sampai dapat adik, malah menyusu bersama-sama dengan adik – tandem nursing. Danny pula, tak dapat adik lagi, tapi dah berhenti. Tapi… Manjanya sama je kot.… Read More »

Little Miss Muffet, Susu Ibu dan Susu Formula

Little Miss Muffet adalah sebuah nursery rhyme yang popular. Ia lebih menarik pada saya kerana ada elemen susu ibu di dalamnya. Curd and whey. Curd adalah komponen protein susu yang bergabung menjadi pepejal, dan whey adalah cecair yang masih tinggal. Curd inilah yang dijadikan dadih, keju dan sebagainya. Dalam susu ibu ada kedua2 elemen protein… Read More »

Tugas Payudara Yang Disalahguna

Pada zaman dahulu, orang lelaki memilih pasangannya berdasarkan beberapa perkara, antaranya ialah PAYUDARA yang besar dan PUNGGUNG yang besar. Dua benda tu menandakan kesuburan dan keupayaan untuk kelangsungan spesis mereka. Masyarakat zaman dulu amat mengagungkan payudara sebagai ‘alat untuk menyusukan bayi’. Terdapat banyak tugu yang dibina berkaitan penyusuan susu ibu. Malah dalam masyarakat Rom Kuno… Read More »

9 Tips dan Teknik Membanyakkan Susu Badan

Menghasilkan susu yang banyak adalah ‘syurga’ bagi ibu menyusu. Tapi awas, jangan terlalu terpengaruh dengan doktrin SUSU BANYAK, sebaliknya yang lebih utama ialah SUSU CUKUP. Susu badan yang mencukupi secara amnya yang dapat menampung keperluan bayi, dan mungkin sedikit-sebanyak untuk kegunaan semasa kecemasan. Misalnya jika bayi mengalami nursing strike, ibu mengalami kemeruduman susu semasa period,… Read More »

Masalah Susuan Dan Mahram

Dalam entry semalam tentang penyusuan dan anak susuan, saya menerima komen dari Ida seperti di bawah: Jawapannya, YA. Anak susuan iaitu anak B dan anak C tersebut adalah adik beradik susuan. Dan saya ingin kongsi sedikit huraian tentang masalah susuan dan mahram ni. Mahram ialah mereka yang haram dinikahi. Mahram boleh jadi kerana keturunan (seperti… Read More »

Menyusukan Anak Angkat dan Relaktasi

Mengambil anak angkat adalah pilihan pasangan yang tidak dikurniakan cahaya mata. Maklumlah, bukan sahaja untuk menghias rumahtangga, tapi juga sebagai pembantu di kala kita dah tak larat nanti. Bagi ibu yang mengambil anak angkat, menyusukan anak angkat adalah satu cara untuk memelihara hubungan, agar menjadi mahram, samada anak angkat lelaki (mahram kepada dirinya) atau anak… Read More »

Anak Susuan Saya

Pada hari ini maka secara rasminya saya telah menjadi seorang ibu susuan kepada seorang bayi lelaki yang berada di tanah kelahiran saya. Teruja! Teringat bagaimana 2 minggu lalu, suami saya tanpa teragak-agak memberi kebenaran untuk saya memberi susu saya (yang tak banyak pun!) kepada bayi yang kami tak pernah kenal. Kata suami saya “Susu ibu… Read More »

Anak Susuan

Menerima panggilan dari sahabat baik saya, Efie, pemilik Butik Ibu dan Anak Mom 2 Moms di Kota Bharu.. Efi menanyakan adalah stok susu saya banyak? dan menanyakan kesudian saya untuk menjadi ibu susuan kepada seorang bayi di Kelantan. Kata saya, saya akan bincang dengan suami dulu (yang masa tu ada di depan saya saja). Saya… Read More »

Susu Ibu Selepas Bulan Puasa ;)

Ibu itu adalah saya 😀 Alhamdulillah, kali ni keadaan mengizinkan untuk buat stok susu yang agak banyak menjelang Ramadhan (dalam peti sejuk 2 pintu je, takde deep freezer bagai).. jadi tatkala susu merudum (if any) dalam bulan puasa tak ada lah sebarang masalah sebab stok susu boleh digunakan. Ingat dulu masa mengandungkan Fahry, peti ais… Read More »

Susu Ibu – Susu Banyak vs. Susu Sikit

Bila sebut tentang susu ibu, bagi ibu bekerja yang menyusukan anak, memang rasa sangat bagus bila dapat mengepam susu banyak2.. mungkin sampai 50 oz sehari. Dalam pada tu, ada pula ibu yang berasa sedih kerana susunya sedikit, tak dapat sampai 50 oz. Mungkin 5 oz saja. Sebetulnya tak perlu ada isu pun dalam hal ini..… Read More »

Tidak Semua Orang Bernasib Baik

“Aku exclusive BF anak aku. Ko cemana?”kata Fasha (bukan nama sebenar) kepada kawannya, Fazura (bukan nama sebenar). “Aku campur-campur” jawab Fazura. “Ish, kenapa tak full BF?” ujar Fasha. “Susu aku tak banyak lah” ucap Fazura. “Ah, alasan ko je tuh. Susu kita ni, selagi ada permintaan, ia akan sentiasa banyak. Kesian anak kau minum susu… Read More »

Tips Tambah Susu Yang Berjaya!

Tempoh hari saya ada kongsikan pengalaman sendiri tentang Shaklee Soy Protein Works Wonder – Susu Ibu, dan saya ada sebut tentang ini: Dan saya telah berkongsi rahsia ini dengan seorang saudara saya yang manis orangnya, yang mengalami kemeruduman susu badan.. maklumlah ibu berkarier… Dengan excited saya berkongsi dengan beliau rahsia itu (semalam), dan hari ni… Read More »

Tips Menyusu Ibu Bekerja Outstation

Menyusukan anak bagi ibu bekerja mungkin agak terhad, lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai jadual bekerja yang tidak tetap, atau jadual yang senantiasa padat. Misalnya ibu yang bekerja shift, yang selalu stand-by, kerja di kaunter, dan sebagainya. Tak lupa juga ibu yang selalu travel. Tidak boleh menyalahkan mereka jika mereka memilih susu formula, di samping memberi… Read More »

Hukum Anak Susuan – Tiada Masalah Kalau Tak Menyusu Di Payudara?

Saya merupakan seorang yang sangat menyokong usaha untuk menyusukan anak, walaupun dengan air susu dari ibu lain. Namun, perkara ini sebenarnya adalah satu benda yang menjadi debat sekian lama oleh ibu-ibu yang menyusukan anak.. kerana bimbangnya menjadi anak susuan yang putus hubungan dan terkahwin dengan saudara susuan sendiri. Perkara ini membuatkan saya tertanya-tanya tentang hukum… Read More »