Tag Archives: pil tambah susu

Beza Antara Ubat dan Suplemen

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it’s reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama. Saya petik dari website BabyFit untuk… Read More »

Susu Ibu Selepas Bulan Puasa ;)

Ibu itu adalah saya 😀 Alhamdulillah, kali ni keadaan mengizinkan untuk buat stok susu yang agak banyak menjelang Ramadhan (dalam peti sejuk 2 pintu je, takde deep freezer bagai).. jadi tatkala susu merudum (if any) dalam bulan puasa tak ada lah sebarang masalah sebab stok susu boleh digunakan. Ingat dulu masa mengandungkan Fahry, peti ais… Read More »

Susu Ibu Menyusu Tanpa Pengambilan Vitamin

Perlukah makan vitamin/supplement semasa menyusukan anak? Bukankah susu ibu memang dah cukup berkhasiat hinggakan ibu yang sakit/berpenyakit pun boleh menghasilkan susu yang mencukupi khasiatnya untuk bayinya? Malah ibu yang kekurangan zat di negara2 kebuluran yang kurus kering pun, dapat menghasilkan susu yang berkhasiat, malah bayi yang sihat berbanding bayi yang diberi formula yang dicairkan. Jadi,… Read More »