Tag Archives: perniagaan

Tips Kerja Dari Rumah – FOKUS

Kerja dari rumah tidaklah semudah yang disangka, terutama bagi seorang ibu. Mana tidaknya, jika bagi FTWM (full time working mom), rumah adalah syurga keluarga. Bila berada di rumah, 100% perhatian boleh diberi kepada keluarga. Berlainan dengan WAHM (working at home mom), rumah jugalah tempat buat kerja, rumah jugalah tempat keluarga, rumah jugalah tempat sendiri melepas… Read More »

Kenapa Banyak Bisnes Kecil GAGAL?

Bisnes kecil yang saya maksudkan ialah bisnes yang berskala ‘pendapatan sampingan’ dan ‘kerja dari rumah’ atau ‘bisnes sambilan’ yang dibuat dengan modal kecil atau mungkin tak ada modal langsung. Samada bisnes ‘brand’ sendiri, jual barang orang, MLM atau apa saja.. Ada yang memulakan bisnes sekadar suka-suka (mungkin datang dari hobi), ada yang serius untuk persediaan… Read More »

Makan Gaji Ni Hina Sangat Ke?

Isu makan gaji bagus ke tak mungkin sedikit sensitif to most of us. Namun, teknik merendah-rendahkan orang yang makan gaji sangat popular dikalangan pengusaha or peniaga berkaitan produk kerja sendiri; spt ejen MLM or insuran ataupun produk or perkhidmatan kerja dari rumah/pakej perniagaan. Nah, I don’t mean what they (or maybe I? Hmmm) did is… Read More »

Cabaran Siapa Hidup Lebih Susah?

Pasti kita pernah tengok orang susah dalam rancangan Bersamamu TV3. Bukan saja tempat tinggal yang dhaif dan kais pagi makan pagi kais petang makan petang, nak makan pun tadek. Memang meleleh air mata tengok anak kecil menangis kelaparan, tapi hanya disuapkan air masak. Tambah plak ibu yang menyara famili. Kes-kes di atas memang banyak dipaparkan,… Read More »

Modal Berniaga Mana Nak Cari?

Kekurangan modal berniaga memang adalah masalah utama peniaga kecil & super-kecil. Peniaga sederhana & besar pun mungkin ada masalah jugak, tapi masalah mereka biasanya bukan soal diluluskan atau tidak, tapi interest rate cukup bagus atau tinggi sangat. So, mana nak cari modal nak mulakan perniagaan? Pinjam Bank Ramai tak selesa nak pinjam bank kalau berniaga… Read More »

Perniagaan Menguntungkan Bukan Sebab Produk Semata. Setuju?

Kalau cakap pasal berniaga kepada orang yang belum mula, pasti persoalan tak tahu nak jual apa sebagai kemelut utama. Apakah perniagaan menguntungkan itu bergantung kepada produk semata-mata? Bagi menjawab persoalan ini, kita perlukan life-cycle (secara umum) sesuatu perniagaan. 1. Kaji Selidik Peringkat ini sangat penting sebelum anda fikir nak jual apa-apa sekalipun. Di sini biasanya… Read More »