Tag Archives: penyusuan ibu

Tugas Payudara Yang Disalahguna

Pada zaman dahulu, orang lelaki memilih pasangannya berdasarkan beberapa perkara, antaranya ialah PAYUDARA yang besar dan PUNGGUNG yang besar. Dua benda tu menandakan kesuburan dan keupayaan untuk kelangsungan spesis mereka. Masyarakat zaman dulu amat mengagungkan payudara sebagai ‘alat untuk menyusukan bayi’. Terdapat banyak tugu yang dibina berkaitan penyusuan susu ibu. Malah dalam masyarakat Rom Kuno… Read More »

Tips Istimewa Tambah Susu Ibu Bersama Triple M

Kalau bercakap tentang penyusuan susu ibu.. tips tambah susu adalah topik paling hot lagi panas. Tambah lagi sekarang ni menjadi “trend” ibu-ibu menyusukan untuk membuat stok susu beku beratus-ratus botol (atau beratus-ratus plastik). Malah menjadi kebanggaan bila stok susu yang sangat banyak sampai tak muat peti ais, beli deep freezer, pun tak muat juga. Sampai… Read More »

Jom Pegi Launching Breastpump Modu & Gathering di Sarakids Open Day!

Sarakids akan mengadakan 2nd Open Day cum Gathering pada 24 hb ni. Apa kata kita ramai2 pegi, kita buat MSK Gathering tumpang Open Day Sarakids 😀 Bijak tak idea saya? Boleh jimat $$$$$ siap bole join macam2 acara anjuran Sarakids, LOL. Gathering atau Open Day ni bakal diadakan di DARC iaitu Denai Alam Recreation &… Read More »

Kenapa Bayi Yang Menyusu Ibu Lebih Tinggi IQ?

Bercakap soal nutrisi, memang tak dapat dinafikan susu ibu memberikan yang terbaik. Even if syarikat susu formula melabur jutaan dolar untuk mengkaji komponen dan komposisi nutrien dalam susu ibu untuk diadaptasi dalam susu formula mereka, namun takkan dapat nak duduk sama level. Bercakap soal Intelligence, atau biasa kita kaitkan dengan IQ, bayi menyusu ibu dikatakan… Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM… Read More »

Persediaan Untuk Menyusukan Anak : Kelas Penyusuan

Seorang ibu bertanya “Perlukah mengikuti kelas penyusuan susu ibu? Adakah penyusuan susu ibu boleh berjaya tanpa megikuti kelas, hanya dari pembacaan saja?” Bagi saya, ya dan tidak. Saya menyusukan kedua-dua anak saya Hafiy dan Fahry hanya dari pembacaan, forum online dan bimbingan dari mereka yang berpengalaman. Saya tidak pernah mengikuti kelas penyusuan susu ibu. Mungkin… Read More »

Breastpump (Pam Susu) Terbaru – Jom Jadi Orang Pertama!

Breastpump atau pam susu adalah gadjet yang menjadi keperluan kepada ibu-ibu menyusukan anak dengan susu ibu, terutama bagi mereka yang tak pandai melalukan kaedah Marmet. Sekarang ada macam-maca jenis pam susu, saya sendiri pun berpengalaman dengan 2 jenis breastpump,  Avent Isis UNO dan Medela Freestyle. Dan setiap breastpump tu ada keunikannya tersendiri. Yang mahal tak… Read More »

Kelas Penyusuan Susu Ibu Interaktif di Scriptory Box

*sticky entry. sila skroll ke bawah untuk membaca artikel-artikel terkini. Scriptory Box menempatkan galeri penyusuan susu ibu, dan menampilkan antaranya baju-baju khas untuk ibu menyusu, Bling Buubies. Kami menganjurkan satu program a-la kelas penyusuan yang interaktif, khas buat ibu bapa dan bakal ibu bapa. Program ini dinamakan Breastfeeding Day (Hari Penyusuan Susu Ibu) yang dianjurkan… Read More »

Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran

Saya sering berjumpa ibu-ibu baru yang menyatakan bahawa.. “Dah buat macam2, dah makan macam2, dah berurut.. tapi susu masih kurang” Bila saya bertanya kembali “Berapa kerap kamu menyusukan bayi? Bagaimana kamu tahu susu ibu yang kamu hasilkan tak cukup?” Jawapannya “Macamana nak susukan kalau susu tak ada? Dari hari pertama tak keluar apa-apa. Hari ketiga… Read More »

Susu Ibu Menyusu Tanpa Pengambilan Vitamin

Perlukah makan vitamin/supplement semasa menyusukan anak? Bukankah susu ibu memang dah cukup berkhasiat hinggakan ibu yang sakit/berpenyakit pun boleh menghasilkan susu yang mencukupi khasiatnya untuk bayinya? Malah ibu yang kekurangan zat di negara2 kebuluran yang kurus kering pun, dapat menghasilkan susu yang berkhasiat, malah bayi yang sihat berbanding bayi yang diberi formula yang dicairkan. Jadi,… Read More »

Testimonial Set B & ESP from Sis Fazillah

Testimonial set Breastfeeding (B) dan ESP ni saya ambil dari email yang dikirim oleh Sis Fazillah. Saya masih ingat hari pertama Sis Fazillah mengambil set ini, katanya tiada apa-apa perubahan. Namun saya meminta beliau bersabar kerana vitamin Shaklee adalah bahan2 natural dan tidak mengandungi dadah, jadi ia tak bertindak secara spontan dengan tubuh kita, sebaliknya… Read More »