Tag Archives: pelaburan saham

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Peluang Pelaburan 2011: Semakan Semula (Emas, Saham, Hartanah)

Saya pernah tulis pasal Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011 pada 30 Disember tahun lepas. Masa saya tulis artikel tu tahun lepas memang dah set nak buat some update 6-bulan lepas tu, just nak calibrate my own forecast tentang financial markets di Malaysia. Alih-alih dah bulan lapan, nak masuk bulan 9 dah pun,… Read More »

Buku Kewangan Bagi Beginner & Amatur

Buku kewangan kini sangat berlambak di pasaran. Terlalu banyak buku sampai buat kita runsing tak tahu mana nak baca dulu, kan? Bila saya mula-mula berminat nak belajar selok-belok kewangan ni, buku terbitan tempatan tak berapa banyak & agak membosankan. So end up banyak baca buku mat saleh. Tapi over the years, Isaya ada pick up… Read More »

Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011

Tips peluang pelaburan emas, hartanah, saham & perniagaan tahun 2011 ini sekadar pandangan peribadi saja. Pastikan anda dapatkan pandangan penasihat pelaburan peribadi sebelum bertindak. Jika tiada, kaji sendiri sebelum memilih mana-mana pelaburan. Kalau malas, better DO NOTHING. Malah, strategi do nothing ini terbukti SANGAT berkesan untuk kebanyakan pelabur agar tak jadi mangsa scam oleh orang… Read More »

Belajar Main Saham Cara Warren Buffet & George Soros

Belajar main saham sangat menarik. Lebih-lebih terlalu banyak cara nak buat duit dengan saham ni sampai kita pun pening nak pakai teknik yang mana satu. Being an amateur investor this is my biggest mistake; tercari-cari teknik tanpa memikirkan kesesuaian dengan keperibadian & habit sendiri. Masalah ni sangat biasanya among us. Kita tercari-cari hardware terbaik sebelum… Read More »

Pelaburan Paling Untung: Emas, Hartanah Atau Saham?

Pelaburan paling untung ialah melabur untuk diri sendiri, ini yang selalu kita dengar kan? Then what? Bab ni yang kena pilih betul-betul. Soal pelaburan paling untung banyak bergantung kepada pendedahan yang kita terima serta preference sebagai individu. Contoh pendedahan, pasti akan ada kelebihan jika anda terlibat dengan pelaburan itu sendiri. Contohnya kalau anda bekerja dengan… Read More »