Tag Archives: OKU

Kisah Hairuman

Masih ingatkah tentang kisah adik Hairuman yang terkena renjatan elektrik voltan tinggi ketika mengait buah kelapa sawit November tahun lepas? Kini Hairuman menjadi OKU seumur hidup tanpa kedua-belah tangan dan kaki kiri. *gambar dari blog ManZaidi Di bawah adalah nota yang ditinggalkan oleh kakak Hairuman, Maryuni dalam blog kawan saya, Ida Rahayu: Assalammualaikum wbt. Saya… Read More »

Bila Fahry Dah Dapat Kaki

Mana-mana ibu bapa pun akan rasa happy dengan pencapaian anak mereka. Lagi2 kalau benda yangdah lama ditunggu-tunggu. “Akhirnya….!” Selepas 6 bulan menunggu, akhirnya Fahry dah dapat kaki 🙂 Pertama kali memakai kaki yang akan menjadi miliknya dalam tempoh setahun dua ni, Fahry nampak sangat kagum dan speechless. Sampai tak boleh nak say “Thank you” pada… Read More »

Apa Update Terbaru MySuperKids

Wahhhh sangat tidak sempat untuk menulis di blog ini. Minggu-minggu yang sibuk. Baru sampai dari Ipoh, bersiap2 pula untuk ke Scriptory Box. Sibuk sungguh sebelum tiba masanya untuk kembali ke pejabat, sama ada slow down atau pun jump up high. 😀 Apa yang dalam perancangan saya untuk masa terdekat ini: Majlis Pelancaran FAMEkids pada 8… Read More »

Kisah Sahabat Yang Cacat Kakinya

*Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya penggunaan perkataan yang mengganggu perasaan sesetengah ibubapa yang istimewa. Ini adalah kisah seorang sahabat Rasulullah SAW, yang sangat kaya dan dermawan, namanya Amr Ibn al-Jamuh. Beliau adalah seorang yang mempunyai kecacatan di kakinya. Diriwayatkan hanya sebelah kakinya yang sempurna dan boleh digunakan sepenuhnya. Kisah ini saya titipkan agar… Read More »

Diskriminasi Orang Cacat

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia. 2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis… Read More »

Anak OKU Yang Istimewa

Sebenarnya ada kisah lucu. Ada seseorang bila saya beritahu “Anak saya anak istimewa” Beliau terus berkata “Anak ai pun istimewa. Semua anak pun istimewa di mata ibubapa mereka”. Saya was like “Erk, Okay :D” Orang pakai term istimewa untuk orang2 oku, ada juga yang tak faham. So saya nak pakai istilah ape? “Anak cacat?”, “Anak… Read More »

Kerna Kasih Kita

*jgn royat ko mokcik Jiey kito plagiat judul blog dio. download ice age the meltdown online Dulu, (sekarang pun) Mommy selalu tertanya² dalam hati, ‘apakah perasaan seorang yang cacat fizikal tentang kecacatannya?’. Walaupun dalam beberapa komentar dan dokumentari mereka kelihatan gembira, adakah mereka benar² gembira? Kerana Mommy, walaupun takde kecacatan fizikal yang jelas, tapi sering… Read More »