Tag Archives: milk booster

9 Tips dan Teknik Membanyakkan Susu Badan

Menghasilkan susu yang banyak adalah ‘syurga’ bagi ibu menyusu. Tapi awas, jangan terlalu terpengaruh dengan doktrin SUSU BANYAK, sebaliknya yang lebih utama ialah SUSU CUKUP. Susu badan yang mencukupi secara amnya yang dapat menampung keperluan bayi, dan mungkin sedikit-sebanyak untuk kegunaan semasa kecemasan. Misalnya jika bayi mengalami nursing strike, ibu mengalami kemeruduman susu semasa period,… Read More »

Tips Istimewa Tambah Susu Ibu Bersama Triple M

Kalau bercakap tentang penyusuan susu ibu.. tips tambah susu adalah topik paling hot lagi panas. Tambah lagi sekarang ni menjadi “trend” ibu-ibu menyusukan untuk membuat stok susu beku beratus-ratus botol (atau beratus-ratus plastik). Malah menjadi kebanggaan bila stok susu yang sangat banyak sampai tak muat peti ais, beli deep freezer, pun tak muat juga. Sampai… Read More »

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) – satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa… Read More »

Kenapa Bayi Yang Menyusu Ibu Lebih Tinggi IQ?

Bercakap soal nutrisi, memang tak dapat dinafikan susu ibu memberikan yang terbaik. Even if syarikat susu formula melabur jutaan dolar untuk mengkaji komponen dan komposisi nutrien dalam susu ibu untuk diadaptasi dalam susu formula mereka, namun takkan dapat nak duduk sama level. Bercakap soal Intelligence, atau biasa kita kaitkan dengan IQ, bayi menyusu ibu dikatakan… Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM… Read More »

Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran

Saya sering berjumpa ibu-ibu baru yang menyatakan bahawa.. “Dah buat macam2, dah makan macam2, dah berurut.. tapi susu masih kurang” Bila saya bertanya kembali “Berapa kerap kamu menyusukan bayi? Bagaimana kamu tahu susu ibu yang kamu hasilkan tak cukup?” Jawapannya “Macamana nak susukan kalau susu tak ada? Dari hari pertama tak keluar apa-apa. Hari ketiga… Read More »