Tag Archives: mengajar anak

Update Baby Danny di Usia Satu ke Dua Minggu

Baby Danny adalah sangat kuat menyusu. Alhamdulillah, memang itu yang saya (dan Paed-nya) inginkan.. kerap menyusu, kerap poo-poo dan buang air kecil so that bilirubin dalam tubuhnya dapat discaj melalui bahan kumuh tersebut. Jadi tak adalah kena jaundis. Syukur, Baby Danny tak ada jaundis. Anak-anak saya yang diberi susu ibu, Hafiy pun tak ada jaundis,… Read More »

Genius Baby on Board

Kalau ada yang tengok rancangan IKS di TV1 hari Sabtu lepas, mesti dapat tengok tentang Genius Baby on Board yang beroperasi di Wisma Bling Lustre menjalankan aktiviti-aktiviti berupa pendidikan awal dan skill keibubapaan. Genius Baby on Board dimiliki rakan saya, Puan Watie (Norhidawati Abdul Aziz) yang juga merupakan partner kami. Puan Watie membangunkan Genius Baby… Read More »

Cukup Kiasu-kah Kita?

Kita mungkin sering mendengar perkataan KIASU, yang membawa makna ‘tak mahu kalah’ atau kalau di kalangan masyarakat Melayu ia menjadi lebih lembut iaitu ‘menjadi yang terbaik’. Sikap kiasu ni biasanya dikaitkan dengan masyarakat Cina, apakatah lagi perkataan tersebut asalnya dari bahasa Mandarin. Sekarang ni ramai orang termasuk ibu bapa menjadi kiasu, dalam pelbagai aspek. Boleh… Read More »

Peluang Yang Kita Beri Kepada Anak

Ahad lepas saya mengikuti Seminar Early Childhood Education (ECE) yang dianjurkan oleh Genius Baby on Board di Wisma Bling Lustre, Puchong (sekarang rasa Puchong makin dekat je dengan Damansara, LOL). Satu seminar yang santai but superb! Memang tak rugi bayar mahal-mahal. Saya akan cover (fuyyo macam wartawan ko!) tentang seminar ni dalam satu entry lain.… Read More »

Mendidik Anak Membaca Dari Kecil

Mendidik anak membaca dari kecil sebenarnya bukan benda baru dalam keluarga saya. Kerana saya telah terdidik dengan suasana membaca di rumah, menjadikan saya seorang ulat buku semasa kecil dahulu. Walaupun sekarang ini ramai yang menganggap membaca pada usia sangat muda adalah ‘mendera’ anak, namun sebenarnya membaca itu bukanlah benda yang menyakitkan. Kita dapat lakukan pelbagai… Read More »

Mengajar Anak Mengeja Dengan Kaedah Whole Word

Sebenarnya saya tidak berapa yakin yang kaedah whole word (mengajar anak membaca dengan mengenal dan mengecam perkataan berbanding mengeja satu persatu) boleh menjadikan anak saya mengeja, kerana pada pandangan saya mereka akan lebih cepat mengenal perkataan daripada bunyi hurufnya. Tapi dua tiga hari kebelakangan ini, Hafiy membuktikan bahawa telahan saya salah. Dia bukannya mengenal perkataan… Read More »

Mengajar Anak Membaca : Kaedah Fonetik atau Whole Word

Mengajar anak membaca adalah perkara subjektif bagi setiap ibu bapa. Ada ibu bapa yang begitu mengambil berat soal memperkenalkan huruf dan bahan bacaan kepada anak-anak dari awal usia (sama ada Bahasa Melayu, Inggeris, Arab, AL-Quran, dsb), ada pula yang lebih cenderung mendedahkan anak-anak dengan permainan membina minda, ada juga yang lebih mengambil berat tentang adab… Read More »

Mengajar Anak Mengaji Dengan Video Pendidikan

Mengajar anak mengaji sekarang lebih mudah kerana ada banyak medium yang boleh digunakan, terutama oleh ibu yang bekerja dan sibuk. Salah satunya ialah dengan video pendidikan. Samada melalui DVD/VCD yang boleh didapati di merata pasaraya dan kedai (contoh nya kumpulan Alif Iqra’, Al-Ilham, Iqra’, al-Furqan, dan sebagainya), video pendidikan juga boleh ditonton dari program online… Read More »