Tag Archives: melabur dalam emas

Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this. Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar… Read More »

Emas Tak Sesuai Digunakan Sebagai Matawang: Kata Pakar Ekonomi

Profesor Dr Murat Cizakca tak setuju emas digunakan sebagai matawang. Dia berkata demikian dalam ceramah umumnya bertajuk “Dinar Emas Islam: Mitos & Realiti” anjuran Persatuan Profesional Kewangan Islam Berkanun & INCEIF. Antara kata-kata Dr Murat (Profesor Perbandingan Sejarah Ekonomi): “Kita perlu terus menggunakan mata wang kertas, dan bank-bank pusat yang mengawal mata wang kertas wajar… Read More »

Harga Emas Makin Naik Tapi Kenapa MySuperKids Cakap Tak Bagus?

Saya dapat good comment daripada salah seorang pembaca MySuperKids yang mempersoalkan harga emas makin naik walaupun berkali-kali saya tekankan beberapa risiko yang mungkin terjadi. Komennya adalah seperti berikut, Awal Jan tahun ini, harga emas direkodkan pada paras USD1,100/oz. Pada waktu tu, nilai USD (forex exchange) adalah pada paras MYR3.42/USD. Jika diambil-kira spread forex (USD-MYR @… Read More »

Pelaburan Emas 2010: Melabur Jangka Pendek or Jangka Panjang

Perasan tak, lately ni (2010) macam kurang sikit orang kecoh-kecoh pasal pelaburan emas. Ade la jugak ejen-ejen emas ni promote jual emas, but the hype seems to slowly diminish. Adakah sebab harga emas tahun 2010 ni dah tak naik sebanyak tahun 2009? Or maybe dh jatuh altogether? Pernah saya tulis pasal emas maybe flat for… Read More »

Pelaburan Emas Lebih Untung Drpd ASB? Tunggu, Jgn Tergesa-Gesa

Banyak orang memperkatakan kadar pulangan daripada pelaburan emas lebih menguntungkan daripada ASB akhir-akhir ini. Jika anda perasan, golongan yang terlibat biasanya mereka yang ada kepentingan; –    penjual emas atau ajen menjual emas, –    agen amanah saham berkaitan emas, –    penjual buku tentang pelaburan emas –    mereka yang dah banyak koleksi emas sibuk menceritakan betapa bijaknya… Read More »

Kisah Jual Beli Emas Yang Merugikan

Memperkenalkan, Cik Siti Wan Kembong (bukan nama sebenar) yg baru dapat bonus 2 bulan from her majikan, back in 2005. Dengan pendapatan lebihan tersebut, Cik Siti ingin memiliki emas sebagai pelaburan persendiriannya. Pengusaha jual beli emas pun mem-promote Cik Siti beberapa gelang emas design terkini yg sangat hot di pasaran. Tak tahan tengok design gelang… Read More »

Pelaburan Emas: Bagaimana ia Bermula, Berevolusi & Bermutasi

Once upon a time, datuk moyang kita gunakan system barter untuk tukar barang. Kalau penternak kambing nak elak kolestrol yang tinggi dengan makan ikan, mereka akan tukarkan seekor kambing dengan maybe 10 ekor ikan kembong. Kalau nak makan sayur pulak, kena tukar seekor ikan dengan maybe dua ikat sayur. Masa tuh, mungkin kalau tak terdesak… Read More »