Tag Archives: main saham

Dividen KWSP 2010 Adalah Paling Tertinggi Sekali?

“Bayaran dividen KWSP 2010 adalah yang tertinggi” menurut pengerusi KWSP Tan Sri Samsudin Osman. Jumlah bayaran dividen bagi tahun 2010 adalah 11.6% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya, RM21.6bil in 2010 berbanding RM19.3bil in 2009. Apakah ini bermaksud jumlah dividen yang kita dapat juga naik 11.6%? Malangnya tidak… Dividen KWSP 2010 hanya 5.8% sahaja. Walaupun naik… Read More »

Belajar Main Saham Cara Warren Buffet & George Soros

Belajar main saham sangat menarik. Lebih-lebih terlalu banyak cara nak buat duit dengan saham ni sampai kita pun pening nak pakai teknik yang mana satu. Being an amateur investor this is my biggest mistake; tercari-cari teknik tanpa memikirkan kesesuaian dengan keperibadian & habit sendiri. Masalah ni sangat biasanya among us. Kita tercari-cari hardware terbaik sebelum… Read More »

Cara Bagaimana Nak Beli Saham – 3 Cara Yang Paling Kugemari

Banyak email to me personally tanya cara bagaimana nak beli saham. So here we go, saya try to cerita serba sedikit how Abiy and me beli saham melalui beberapa saluran: Pakai Remiser or Broker Teknik membeli saham cara ni sangat la famous sebelum tahun Y2k. Banyak je remiser/ broker saham yang jadi instant millionaire disebabkan… Read More »

Kelebihan Main Saham yg Azizi Ali tak Masukkan Dalam Bukunya

Main saham diketahui sangat sebagai salah satu cara nak melabur. Kalau membandingkan saham dengan mana-mana pelaburan (macam hartanah), semua buku pun tulis kelebihan main saham terletak pada liquidity-nya. Maksudnya tu, senang nak jual-beli tanpa perlu ada pihak ketiga; kalau ada pun broker je la. Tapi bagi saya…, kelebihan main saham ni bukan la pada liquidity-nya… Read More »

Why Stock Market Exists: Non-TextBook Explanation for Beginner

Stock market is just a place where entrepreneur meets investor. When these entrepreneurs plan for business expansion, they will look for financial resources whenever available. Apart from borrowing money from banks with interest payment, they can now trade ownership of their company to public in exchange for cash. For example, after raising from stock market,… Read More »

Ready For Higher Return Than Just ASB or Tabung Haji?

ASB & Tabung Haji fund probably the most favorite unit trust/ mutual fund/ amanah saham (or whatever you want to call it) among us. Financially, both are good fund indeed since they provide modest return in the long-run. What if I tell you, you can get higher return than ASB or Tabung Haji quite easily?… Read More »