Tag Archives: kisah suami isteri

Suami Penyayang Bahagian 2

Ahaha siap ada bahagian 2 lagi.

Saya ni kalo dah mula menulis2 pasal suami ni tandanya…. Suami saya takde kat rumah :D *mode happy sebab boleh menspoilkan anak2. Rasa teruja pula dengan feedback dalam entry Suami Penyayang yang lepas V^_^V  Over la mak.

family 024

Tiga watak utama dalam hidup saya

Pernah ada seorang teman berkata kepada saya, katanya “Awak bertuah. Rumahtangga tak ada masalah. Suami saya, di rumah asyik tidur saja. Bantu buat kerja rumah pun jarang-jarang. Lebih suka tengok TV dari main dengan anak”.

Saya bertanya pula “Apa yang buat awak rasa suami saya tak macam tu?”

Beliau menjawab “Awak tak pernah cerita pun”.

Ya, itulah pointnya. Bercerita. Kenapa kita perlu bercerita tentang suami tersayang kepada orang lain? Cerita pula benda2 yang mengaibkan dia. Mungkinlah dia tak rasa apa-apa.. tapi cuba bayangkan kalau situasi itu bertukar tempat, si suami bercerita kepada temannya “Isteri aku pemalas betul kat rumah. Asyik tidur je, buat kerja rumah pun malas”. Apa perasaan kita?

Setiap orang pasti mahukan seorang suami yang sempurna (takrif sempurna ialah penuh dengan sifat romantik, rajin buat kerja rumah, pandai jaga anak, kalau boleh nak suruh isteri duduk lepak sambil2 dia picitkan bahu isteri), tapi HAKIKAT sebenarnya dalam kehidupan ni, LIFE IS UNFAIR. Kenapa unfair? Kita tak pernah dapat apa yang kita nak. Kenapa, sebab ALLAH IS GOOD. Allah tu dia bagi apa yang kita perlu, bukan benda yang kita nak.

Dalam satu riwayat diceritakan Fatimah r.a mengadu kepada suaminya Saidina Ali tetang kepenatan dia buat kerja rumah. Suaminya itu meminta Fatimah bertemu Rasulullah dan memohon diberi seorang hamba untuk menolongnya.

Kisah yang ringkas tapi significant. Fatimah r.a., penghulu wanita di syurga juga penat buat kerja rumah. Suaminya Ali tak ada pun nak tolong buat sebaliknya suruh pegi minta tolong dengan Rasulullah.

OK la mungkin Ali terlalu sibuk, suami kita mungkin tak sesibuk Saidina Ali, tapi adakah kita pun sepenat Saidatina Fatimah? Angkut air, giling tepung, masak, kemas rumah, cuci kain.. semuanya dia buat. Kita sekarang baju masuk mesin, masak pakai gas tak payah nak nyalakan api tiup2 bagai, tepung dah bungkus siap dah….

Itulah kita bila banyak sangat tengok cerita Korea, bak kata Madam Kerch, kita dah lupa kisah2 sirah yang memang padat dengan pengajaran di setiap aspek kehidupan sebenarnya… Kita cuma nampak yang best-best itu sebagai nikmat dan rahmat, dan benda tak best sebagai… benda yang patut kita down, kot.

Saya sentiasa ingat pesanan ini.. siapa yang pesan ye? Afwan tak ingat plak sapa yang tukang pesan :P

Katanya “Bila Allah menyayangi kita, diberi kesenangan agar kita bersyukur, dan diberi kepayahan agar kita selalu bersabar. Bila Allah tak sayang kita, diberi kesenangan supaya kita terus alpa, bongkak, lupa diri, hanyut.. dan diberi kepayahan agar kita terus berkeluh kesal, menyesal, marah2, etc”. Bukankah iman itu sebahagiannya sabar, dan sebahagian lagi syukur?

Bukan semua nikmat itu adalah tanda kasih sayang-Nya, dan bukan semua ketidaksenangan itu tanda kemurkaan-Nya. Contohnya, Firaun dan Qarun diberi nikmat kekayaan tak terhingga, tapi mereka terus-terusan kufur. Nabi Ayub dari kaya raya menjadi melarat dan berpenyakit, bukan kerana Allah dah tak sayang dia. Abu Hurairah menangis2 sampai pengsan kerana dia tak pernah sakit2, dia rasa Allah tak sayang kat dia.

Berbalik kepada perbualan saya dengan teman di atas tadi, saya memberitahunya bahawa suami saya bukanlah seorang suami yang rajin buat kerja rumah, rajin jaga anak, romantik bagai nak rak.. takde. Tapi itu semua bukan cermin kesempurnaan saya. Dia adalah suami saya. Dia melengkapkan sebahagian saya, dan saya melengkapkan sebahagian dia. Saya selalu kata pada suami “You tau tak kenapa Allah kahwinkan you dengan I? Sebab I sorang je yang boleh tahan dengan you” sambil gelak. Pisss Bang! V^_^V Oh, saya sungguh bangga menjadi wanita itu. Saya mungkin terlihat menonjol di mata Tuhan sebab menjadi isteri yang bangga di sisi suami yang tak mempunyai ciri2 idaman wanita LOL. Perahhsannn.

Beliau (teman tadi) kata tak mungkin sebab saya tak nampak macam tu pun. Macam mana saya sempat layan anak, meniaga, tulis blog semua. Dia kata, dia masak2 pun dah penat, mana nak layan anak suami lagi. Saya kata, saya makan supplement :D

Perkahwinan bukan sekadar perkongsian, ia adalah satu sinergi. Perkongsian bersifat begini : 6/3=2. Tapi sinergi berbentuk begini : 6*3=18. Dengan sinergi, kita akan dapat lebih banyak. Pun bukan sekadar tolak ansur. Tolak ansur berbentuk : 1+1=2. Sinergi ialah : 1+1=3, atau 4, atau 5, atau infiniti. Maksudnya kerjasama kita tu adalah untuk menggembleng tenaga ke arah satu masa depan yang lebih cemerlang dan bermanfaat.

Sinergi ialah seperti pernikahan Rasulullah SAW dengan Saidatina Khadijah, adalah titik kepada permulaan kerasulan dan kebangkitan Islam. Khadijah adalah wanita hebat yang mendorong suaminya melaksanakan tangungjawab2 Baginda. Bayangkan aje kalau Khadijah tu jenis yang nak berkepittt aje 24 jam, tak adalah time Nabi nak keluar pegi berkhulwat di gua Hira’, tak adalah time Baginda nak leluar berdakwah, tak adalah time Baginda nak suap sorang perempuan Yahudi buta…

Kalau dalam hidup moden ni, sinergi ialah bila sebuah rumahtangga tu boleh diperluaskan jasa baktinya kepada masyarakat umum. Suami dan isteri sama2 bekerja memajukan diri untuk berbakti. Bukannya hari2 kerja membebel atau mengadu sana-sini sebab dapat suami pemalas. Kalau ye pun suami dah tak boleh nak join kerja2 pembaktian, itu adalah peluang kepada isteri (dengan izin suami) untuk berbakti kepada masyarakat luar. Ye la kalo dapat suami pun jenis tak romantik, duk rumah pun rasa panass je. Baik keluar pegi join persatuan ke apa ke.

Berbalik pada teman tadi, saya kata kat dia “Find something you have in common and laugh at it if you have different wavelength”. lebih kurang la… sebenarnya ayat tu saya cedok dari blog Fedy hehe. Saya pun lupa apa saya cakap tapi lebih kurang camtulah.

Saya dengan Abiy, selalu ke laut bila berborak2 tentang sesetengah isu. Tapi tu tak menjadi hal. Celebrate the differences.

Saya selalu puji Abiy (dngan ikhlas, bukan bodek), dia memang lelaki yang hebat. Saya rasa worth dreaming about Mark Dacascos, Arjun Rampal & The Rock :D Dan saya sedaya upaya taknak complaint2, sebab saya taknak nanti dia payback. Teruk wooo. Kang berjela2 list dia complaint tentang saya. So sebelum dia nak complaint tu ada baiknya kita sedaya upaya menjadi isteri yang terbaik supaya satu hari kalo kata ter-complaint, dia dah tak ada modal apa nak balas. Perfect wife :D Apa kes kan, nak suami je yang ikut suka hati kita… Kita cemana? Ada macam yang dia nak tanpa sedikit komen?

Wake up ladies. Stop whining.

Kenapa saya tulis ni? Sebab saya rasa tak berbaloi wahai puan-puan duk merungut2 kat orang tentang suami masing2. Tak romantiklah, apa lah. Orang ni bertuah lah orang tu nasib baik lah… Unless kita boleh cakap kat dia, talk heart-to-heart (berbincang 2 hala, bukan meleter).

Sedar tak kita komplen2 tu, komplen kepada sapa? Sapa yang bagi semua ni kat kita? Apa perasaan kita kalau bagi duit RM1 kat anak, lepas tu dia merungut2, nak RM100. Ada rasa happy gilababs ke? Cuba la kita fikir protes2 tu, protes kerja sapa?

Daripada protes2, ada baiknya kita cakap pada Dia “Ya Allah, sekiranya inilah kebaikan yang Kau takdirkan kepadaku, tabahkan dan sabarkanlah hatiku. Jika Kau takdirkan suamiku akan berubah, sabarkanlah daku hingga ke detik itu. Jika Kau takdirkan dia tak berubah2, sabarkanlah aku untuk hadapinya. Namun aku pohon pada-Mu agar Kau ubahlah hati suamiku menjadi … (cakap je la apa nak mita)… Sekiranya sabar itu lebih baik untukku, maka bantulah hamba-Mu ini untuk bersabar. Peliharalah suamiku sentiasa dan berilah dia kejayaan, petunjuk dan hidayah-Mu. Jadikanlah aku hamba-Mu yang selalu sabar dan syukur. Amiin”.

Berbanggalah dengan suami kita walau siapa pun dia. Selagi dia masih berpegang teguh pada agama, usahlah dilunturkan cinta, hanya sebab dia malas kat rumah.

Tanggungjawab Suami Buat Kerja Rumah?

Saya tertarik dengan entry Kak Yong tentang Masih mencari cinta .. perlu mendalami ilmu Munakahat. Izinkan saya copy status Facebook di blog Kak Yong.

kerja rumah

Perkara ni dah lama jadi perdebatan dan perbincangan, sama ada di kalangan ustaz2 dan juga orang awam macam kita. Malah Pakcik saya yang rajin itu pun pernah bagitau tentang perkara ni. Ye pakcik saya memang rajin, dia buat kerja rumah. Dia ajar saya masak juge :P

Saya berbincang dengan Abiy tentang perkara yang berkaitan dengan suami isteri. Kata Abiy, zaman sekarang semua orang dah outspoken dan semua orang akan cari benda yang boleh menangkan dia. Kebetulan masa tu dalam radio disiarkan keluhan seorang isteri yang kata dia menyesal sebab masa berkahwin dulu (sekarang bercerai) suaminya kongkong dan tak bagi balik rumah parents.

Kata Abiy, bukankan kewajipan isteri untuk patuh pada suami, sekalipun tak dibenarkan balik ke rumah ibu bapanya? Satu kisah tentang seorang ayah yang masuk syurga kerana anak perempuannya tak balik ziarah kematiannya akibat tak mendapat keizinan suami. Masuk syurga kerana didikan terhadap anaknya itu menjadikan anaknya sebegitu taat pada suami walaupun ayah sendiri meninggal dunia, dia tetap tak balik kampung kerana tiada izin suami. Kita? Ade nak buat macam tu? Kalau tak kena sumpah seranah dengan orang kampung pun sendiri mesti sumpah seranah laki tak kasi balik rumah mak bapak sendiri.

Dulu bila ada orang beritahu saya tentang ini, saya terkenang kisah Fatimah al-Zahra yang kematu tangan dan sakit badannya akibat buat kerja rumah. Beliau berjumpa Rasulullah dan meminta pembantu, sebaliknya Rasulullah mengajarkan kalimah Subhanallah, Walhamdulillah, Allahuakbar. Tidak pula menyuruh Saidina Ali yang membuat.

Bila isteri bekerja, ye memang sama2 penat. Tapi saya rasa keinginan sendiri untuk memasak (walaupun kalau Abiy kata “OK malam ni kita makan luar” adalah satu offer yg sangat menarik!), kemas rumah, sediakan pakaian Abiy dan anak2, lipat baju dan sebagainya. Saya tak kisah kalau Abiy nak tolong, tolonglah.. Abiy pernah beberapa kali offer nak ambil pembantu rumah, tapi saya kata tak perlu. Kenapa? Sebab saya masih larat buat semua.

Saya tak rasa Abiy adalah suami yang tak menjalankan tanggungjawab ikut hukum agama (just sebab tak buat kerja rumah?) kerana tak ada satu nas yang jelas tentangnya. Apa yang saya tahu (dari sumber Berita Harian bile entah) fatwa tentang kerja rumah bukan tanggungjawab isteri dikuarkan oleh Mufti Johor pada tahun 80-an dulu. Tapi menurut beberapa komentar, dia tak menyebut scara jelas kerja siapa, cuma bukan tanggungjawab isteri, kerana tanggungjawab isteri adalah hanya melayan kehendak suami dan tak keluar rumah tanpa izinnya. (Saya tak tahu isinya yang asal sebab saya tak baca :D) Ada beberapa pendapat kata tanggungjawab suami untuk mencarikan pembantu untuk isteri.

Daripada beberapa komentar di forum2 dan web2 kemusykilan agama yang membincangkan perkara ni, dalam buku fatwa tu cuma dinyatakan TIDAK WAJIB bagi isteri untuk buat kerja rumah, masak, kemas segala tapi TIDAK pula diwajibkan benda2 tu ke atas suami. Tidak dinyatakan secara jelas kepada siapa benda2 tu dipertanggungjawabkan.

Kalau dari segi bahasa, wajib maknanya jatuh. Dari segi istilah maknanya adalah perkara2 yang diperintahkan oleh syarak untuk dilaksanankan… compulsory, kena jugak buat kalau tak buat berdosa.

Jadi kalau kita cuba dalami maksudnya tu, dinyatakan kerja2 rumah tu TAK WAJIB ke atas isteri, maknanya TAK BERDOSA kalau tak buat, dan boleh di-outsource kepada orang lain i.e. suami atau orang gaji. Tapi perkara2 wajib seperti melayan kehendak suami dan tak boleh keluar rumah tanpa izin suami, adalah BERDOSA kalau dilanggar. Tak bole outsource OK!

Jadi tak adalah masalah siapa yang kena buat kerja rumah. Kalau dah sama2 kerja di luar, sama2 lah bahagi2 buat kerja. Ada yang memang isteri buat semua, kalau rasa tak larat, bincanglah dengan suami. Ada suami yang bertindak membantu isteri dan ada juga yang “Takpe kalau penat tak payah buat, Abang tak kisah rumah bersepah” :D

Jadi tak payahlah brgaduh2 ini kerja sapa itu kerja siapa. Syukurlah Allah tak syariatkan yang isteri WAJIB buat kerja rumah semua tu, kang habisla semua isteri jatuh pengsan.

Kadang2 istilah2 agama ni dah bercampur2 dengan istilah yang kita pakai harian. Contohnya istilah wajib, kita selalu cakap “Kau WAJIB datang tau!”, dan wajib dalam ayat tu tak sama dengan wajib “Kita WAJIB solat 5 kali sehari”. Perkataan2 lain pun macam ‘bohong sunat’ dan sebagainya tu pun.. tak adanya boleh pahala sunat kalau kita bohong sunat.

Berikut adalah antara tanggungjawab suami yang digariskan oleh Imam Ghazali:

1. Mengadakan walimah

Walimah atau kenduri kahwin adalah untuk menghebahkan perkahwinan kepada umum, agar tak timbul fitnah.

Rasulullah memerintahkan agar dibuat kenduri perkahwinan walaupun dengan seekor kambing.

Tapi sekarang ni ramai yang kahwin secara rahsia-rahsia. Tahu2 kena tangkap khalwat, tapi ada sijil nikah. Tahu2 dah ada anak tapi entah bila nikah takde orang pun tahu.

Whatever.

2. Berakhlak baik dengan isteri

Walaupun isteri tu wajib dengar cakap suami tapi bukan makna suami boleh buat sesuka hatinya. Rasulullah memerintahkan agar isteri ni digauli dengan lemah lembut, dan suami hendaklah hormat isterinya. Kalau ada apa tak kena, tegur dengan lembut, bincang sama2.. jangan aibkan isteri, etc.

3. Meraikan isteri

Suami tunjukkan rasa gembira bila bersama isterinya. Join aktiviti bersama isteri, layan isteri baik2. Tak payah nak bagi emas seketul, cukupla dengan kata2 yang baik, perbuatan yang baik, etc. Kalau dapat bunga pun dah OK dah :D

4. Cemburu, tapi jangan cemburu buta

Cemburu adalah sifat yang dikehendaki dalam perhubungan, dan salah satu ciri2 pasangan yang baik adalah berperasaan cemburu. Tapi.. cemburu biarlah bertempat. Jangan sampai terlalu cemburu hingga menimbulkan prasangka. Isteri pasang badan sikit kata nak mengorat lelaki lain.

Sifat cemburu seorang suami hendaklah ditunjukkan dengan menjaga dan melindungi isterinya, memerintahkan isterinya berpakaian elok2 dan menutup aurat, melarang isteri ke tempat2 maksiat, etc.

5. Sederhana dalam memberi nafkah

Maksudnya tak terlalu kedekut dan tak terlalu boros. Berpada-padalah. Tak salah belikan pakaian cantik bila isteri minta, tapi biarlah mengikut lunas2 syarak dan janganlah membazir. Beli mahal2 tapi pakai 10 minit je, pastu simpan. Hehe. Kalau bagi saya takpe juga :D

6. Memberi pendidikan sempurna kepada isteri

Tak payah buat homeschool kat isteri, atau buka kelas memasak. Dengan menyediakan prasarana agar isteri boleh belajar macam2 pengetahuan, contohnya menghantar isteri ke kelas2 ke.. galakkan isteri join aktiviti itu ini ke.. atau sekadar dengan perbualan berbentuk nasihat. Suami adalah orang yang bertanggungjawab untuk melindungi familinya dari bencana dunia dan api neraka!

7. Menggauli isteri dengan sebaik2 adab

Menggauli di sini maksudnya hubungan suami isteri lah. Adab2 dalam berhubungan seperti doa2 dan sebagainya… jangan terus sooooot je. Begitu juga dengan adab ketika mencapai klimaks, kepuasan isteri harus diambil kira, bukan asal suami setel tinggal isteri terkapai2.

Frekuensi hubungan juga harus dijaga, sebagaimana saranan Rasulullah, selang 4 hari sekali adalah yang paling sederhana. Hehehe. Boleh buat jadual nih kan :D

8. Tidak membuka rahsia suami-isteri

Rasulullah bersabda “Bahawa satu perbuatan yang sangat tercela ialah lelaki yang menyebarkan rahsia hubungan bersama isterinya kepada orang lain. Hubungan suami-isteri adalah rahsia peribadi kehidupan rumahtangga yang perlu dipeliharadan juga melibatkan soal maruah.”

Rahsia dan keaiban isteri adalah tanggungjawab suami untuk menjaganya. Kalau dia jugak yang sebarkan kepada orang, hmm… memang tak tau malu kan?

9. Setia

Yeah.. semua pasangan perlukan kesetiaan. Terutama hari ni bila semua dah kerja di luar, bercampur lelaki perempuan.

Saya rasa kita tak payah nak korek2 benda yang tak jelas. Ikut aje apa yang Rasulullah SAW dan para sahabat amalkan. Buat kerja rumah, tak payah tunggu turun wahyu baru kita nak buat, rumah kita, sama2 saja. Suami ke isteri ke, biarlah gembira buat kerja. Sebagaimana Fatimah r.a. yang berzikir sambil2 sapu sampah, bukannya sumpah seranah apsal laaa laki aku tak tolong buat kerja rumah!

:)

Nasihat Perkahwinan Terbaik Pernah Saya Dapat

Nasihat perkahwinan terbaik saya dapat daripada pakcik2 saya. Saya amat menyayangi mereka dengan nasihat yang tulus dari hati dan sound depan-depan, bukan cakap2 belakang. Gitew~

Sebelum saya menikah saya pernah meluahkan perasaan kepada Pakcik saya, A P, bahawasanya saya ada rasa semacam… biasalah seorang perempuan yang di ambang nak jadi isteri orang ada rasa macam ‘semacam’ sikit. Kecuali, mungkin mereka yang benar2 dah sabar nak menikah takkan fikir bendalain kecuali cepat-cepat kahwin (jgn marah~).

A P berkata kepada saya “Kita tak boleh nak dapat semua yang sempurna dan bagus2 saja. Jangan pandang pada kelemahan pasangan kita, tapi pandanglah pada kelebihannya. Walaupun dia tak romentik ke, tapi dia tak pukul2 anak isteri. Walaupun dia kat rumah asik tido je ke tak tolong buat kerja umah, sekurang2nya dia takde keluar melepak di kedai kopi (sekarang coffee house atau kopitiam plak). Walaupun dia tak berapa caring, tapi dia pun tak caring pada pompuan lain kat luar sana. Terimalah seadanya dia & bersyukurlah dia ada dan boleh menjadikan awak seorang perempuan yang berkahwin”.

Nasihat A P memang sentiasa terpahat di hati saya. Walaupun kadang2 memang kena komplen, eh, bukan komplen tapi bagi feedback, tapi selebihnya ialah meraikan perbezaan. Celebrating difference bak kata Stephen Coveys tu. Kita pun ada banyak keburukan jugak. Dia pun sama macam kita, saling bersabar dengan karenah pasangan.

Bila rasa pasangan hidup kita tak memuaskan hati kita, renung2kanlah nasib orang lain yang lebih teruk adanya.

Sekurang-kurangnya kita ada pasangan hidup. Kat luar sana ramai yang hidup single dan solo.
Sekurang2nya pasangan hidup kita peduli pasal kita. Kat luar sana ramai pasangan hidupnya peduli pasal orang lain dari anak isteri sendiri.
Sekurang2nya pasangan kita ada kat rumah. Kat luar sana ramai yang pasangan hidupnya keluar tak balik2.
Sekurang2nya pasangan kita bercakap2 juga dengan kita. Kat luar sana ramai yang pasangan hidupnya haram tak bercakap dengan isteri tapi dengan pompuan lain mengekek2 di telefon.
Sekurang2nya pasangan kita hormat pada kita. Kat luar sana ramai yang pasangan hidupnya layan dia macam hamba abdi.

Bersyukur atas kurniaan-Nya. Mendapat pasangan hidup adalah antara tanda2 kebesaran-Nya.

Isteri Curang – Tak Puas atau Balas Dendam

Baru2 ini dalam paper diberitakan tentang seorang ustazah yang ditangkap kerana berasmaradana dengan lelaki yang bukan suaminya. saya tak mengikuti kes itu tapi ia adalah satu perkara serous untuk dibincangkan.

Pertamanya kerana orang itu adalah ustazah, tak kirala dia cuma ustazah pada nama atau ustazah sandaran ke, ujian utk dia ke whatever tapi sedikit sbanyak golongan begini memberi imej buruk kepada mereka2 yang berperwatakan ustazah Dan ustazah yang sebenar.

“alah ustazah bukannya baik”
“Nama je ustazah ntah2 belakang kita lagi hantu dari yang tak tutup aurat”
etc.

Yang kedua ialah dia seorang isteri yang patut tahu tanggungjawab isteri.

Tapi saya tak salahkan dia. Bila seorang wanita tu curang dengan ekstrem, maksudnya sampai sanggup buat hubungan tidak halal dengan jantan lain (bukan sekadar calling2, keluar dating makan2 je), pasti ada sesuatu yang tak normal dalam rumahtangganya.

1. Suaminya menghadapi masalah batin.
2. Suaminya pun main perempuan so dia nak balas dendam.
3. Memang jenis tak reti bersyukur Dan tak sedar diri.

Kes pertama itu fenomena biasa sebenarnya. Ramai isteri yang pura2 puas bila bersama suami, mugkin tak reti nak cakap takut jatuh maruah suaminya. Yela kalau isteri kata dia lemah batin ada lelaki tak boleh terima.

Penting sebenarnya bagi suami untuk memuaskan isteri, kerana pesan Nabi supaya suami menggauli isteri dengan sebaik2nya. Dari segi adab, tempat, masa dan juga kepuasan isteri tak boleh diambil mudah. Mungkin pasangan perlu lebih bersikap terbuka untuk berbicara soal seksual dan tidak menerima ‘kelemahan’ sebagai sesuatu yang menjatuhkan maruah sebaliknya memperbaiki ‘kelemahan’ tersebut.

Sekarang pun ramai lelaki yang mengamalkan urutan, makanan kesihatan seperti tongkat ali Dan sebagainya untuk menjaga kesihatan batin. Tak kurang juga yang mengambil ubat moden seperti Viagra etc. Kebanyakan orang memandang ini sebagai taboo, kerana masyakat kita ala2 malu2 nak membicarakan soal seks secara terbuka. Tapi buat seks haram tak segan2 pula….

Lelaki mungkin anggap kepuasan wanita tak penting, sebab mereka tak jelas bila klimaknya. Kalau lelaki tu tahulah kan bila ada itu maka dah settle lah bahagian dia. Isyarat bila isteri dah puas tu perlu difahami oleh suami. Takkan nak tunggu isteri cakap “OK cukup! Dah!”. Mungkin perbualan selepas berhubungan boleh menyingkap pengalaman seksual isteri.

Bab membalas dendam, ya memang sakit bila diduakan. Apa lagi bila suami curang senyap2, dengan wanita itu ini. Seperti kata Rossa “hey ladies, jangan mau dibilang lemah, kita jua mampu permain dan menduakan.. Bila wanita sudah beraksi dunia hancur!”. Bila semua isteri fikir macam tu, harula jadinya kan.

Membalas dendam ni tak mendatangkan faedah kepada sesiapa, malah mungkin mudarat pula. Fikirkan macamana anak2 bila ayah dan Mak keluar dating, tapi pasangannya lain2. Si suami tu memang taragunapunyaworang kalau dalam keadaan berumahtangga tu sanggup buat skandal. Susah2 sangat pakat nikah jela dengan skandal masing2.

Komunikasi berkesan sgt2 penting dalam hubungan suami isteri. Ini isteri ke laut suami ke bukit. Sorang nak Vios sorang nak BMW, last2 gaduh. Cakap pun nak marah2 je, macamana nak bahagia? Kalau suami tak curang pun, isteri yang terluka mungkin berlaku curang sebab geran dengan suami atau nak tunjuk yang “aku tak heran setakat Vios kau tu!”.

Apa ya sebab lain pasangan boleh curang?

Saya: Saban hari berdoa semoga hati2 kami diikat erat agar tugu cinta terbina hingga ke syurga.

Enchanted, That’s How You Know

Disebabkan saya tidak ke pejabat (mengambil cuti tahunan kerana menjaga anak), saya telah mengkhatam movie Enchanted di Disney Channel sebanyak 2 kali. Dan saya nak lagi untuk kali ke-3. Huhu.

enchanted

http://www.disneydreaming.com

Cerita ini memang merapu. Tapi ia sungguh sweet.

  • Giselle sentiasa senyum dan buat hati saya senang saja.
  • Robert yang cool dan mempunyai ciri2 lelaki seperti yang dimiliki oleh suami saya – dan mereka sama2 kacak.
  • Cerita fairy tales yang sungguh seronok sebab saya suka fairy tales.
  • Ada adegan binatang2 datang tolong buat kerja rumah, jahit baju, pakai baju.. wah sungguh manis!!!

Tapi ada beberapa part yang saya tak boleh terima jugak walaupun memang cerita ni merapu tahan budak tadika.

  • Prince Edward dengan pedang kat tengah2 bandar tak kena tangkap polis.
  • Prince Edward makan kat restoran. Mana dia dapat duit?
  • Dan semua perkara yang berkaitan dgn putera itu.

Whatever lah.

Movie itu telah membuatkan saya merindui suami saya yang berada di pejabat ketika itu LOL

You got to show her you need her
Don’t treat her like a mind reader
Each little something to lead her to believe you love her


Everybody wants to live happily ever after
Everybody wants to know their true love is true
How do you know he loves you?
How do you know he’s yours?

Of course I know :)

Cinta Selepas Kahwin

Bukan suami isteri yang tak pernah kenal/tak pernah bercinta sebelum mereka berkahwin yang later bercinta selepas akad nikah. Tapi suami/isteri yang jatuh cinta dengan orang lain selepas mereka bernikah.

Kalau suami/isteri itu dah berumur, mungkin satu benda yang logik lah kan. Benda dah sezen, mesti rasa lain macam.. Tapi macamana kalau pasangan yang baru setahun dua berkahwin? Atau sebulan dua then suddenly baru rasa yang dia sebenarnya cintakan orang lain instead of orang yang dia nikahi?

Cinta yang hanya dirasa selepas berkahwin dengan orang lain.

Zaman sekarang ni, hanya segelintir kecil saya yang masih mengikuti saranan Rasulullah SAW dalam memilih pasangan hidup:
- agama
- rupa paras
- keturunan
- harta

Ah, memang… ramai yang pilih mengikut point di atas, tapi ambil satu point aje lah, yang lain2 tinggal. Ada yang kahwin sebab cantik lawa semata, sebab keturunan semata, sebab harta semata…

Susah sebenarnya nak ‘combine’ kan kehendak agama tu dengan keadaan sekarang. Kalau kata "tak ikut kehendak agama", itu memang awal2 lagi. Belum apa2 dah dating segala.

Jadi sebaiknya kita berbicara dari segi logik sahaja.

Apa sebenarnya niat dan sebab untuk pernikahan tu? Cinta? Terdesak? Balas dendam? Takde orang nak, so rembat ajelaaaah..?

Ye lah, mungkin tiada jodoh. Dah takdir. Mungkin itu yang terbaik buat mereka.

Tips Perkahwinan – Cinta Semata-Mata Tidak Menjamin

Jonah dan Johan baru berkenalan. Masing-masing dah berumur matang dan layak untuk berkahwin. Disebabkan masing-masing pun masih single, lalu kedua-keduanya pun meluahkan isi hati antara satu sama lain. Dua-dua pun OK cuma Jonah penyandang Ijazah Sarjana bekerja sebagai pensyarah manakala Johan mempunyai sijil dan tidak mempunyai pekerjaan tetap. Kata ibu Jonah “Mak tak mahu nanti2 ada masalah bila taraf pendidikan berbeza ni” tapi kata Jonah “Jangan mak risau, saya CINTAkan Abang Johan. Kami akan bahagia”.

Maka bernikahkah Jonah dan Johan. Dan mereka hidup bahagia hingga ke akhir hayat.

Sungguh macam cerita dalam Fairy Tales.

Fairy Tales dan cerita2 rakyat ni adalah antara kisah2 yang banyak merosak pemikiran kebanyakan wanita muda yang mahu berkahwin. Part ‘happily ever after’ dan ‘bahagia hingga ke akhir hayat’ sangatlah tak boleh blah. Hinggakan sampai ada yang sanggup makan nasi lemak dengan buah bidara…

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Buang emak buang saudara
Kerana kasih hamba turutkan

Elok la tu. Jadiler anak derhaka gitew~

Perkahwinan, bukanlah satu event yang menjadikan hidup seseorang itu sangat indah macam dalam kilang coklat Willy Wonka. Tidak. Perkahwinan bukan sekadar cinta semata-mata. Ia adalah perkongsian, kasih-sayang, komitmen, tanggungjawab, sinergi, tolak ansur dan sebagainya. Setiap pasangan yang berkahwin takkan terlepas dari menghadapi dugaan dan ujian sepanjang perkahwinan.

Kenapa saya kata cinta semata-mata tidak menjamin?

Kerana apa adanya cinta? Biasanya orang sebut ‘cinta pandang pertama’. Maknanya dari pandangan dah boleh lahirkan cinta. Sesungguhnya lah 90% penyumbang kepada cinta pandang pertama adalah rupa. Rupa yang cantik, jelita, kacak, lawa…

Beberapa kawan lelaki saya ada memberitahu “Biarlah kupilih yang cantik2. Perangai buruk boleh berubah tapi muka buruk dah tak boleh tukar”. See?

Kalaulah yang ada hanya cinta semata-mata, itulah yang dikejar. Hanya memuja pada objek yang dicintainya. Bila dia cinta kerana paras rupa.. bila pasangan dan berubah rupabentuk wajahnya, ada cinta lagikah?

Sebelum saya memberikan persetujuan untuk menikahi Abiy dulu, perkara pertama yang saya lihat ialah pembawaan agamanya. Kemudian, wawasannya. Di situ saya boleh nampak bahawa Abiy adalah seorang lelaki yang berwawasan, yang bercakap tentang masa depan, bukan mengungkit masa lalu dan masa sekarang sahaja. Dari Abiy saya belajar bahawa dalam perkahwinan, cinta jatuh nombor satu, tapi yang utama ialah hormat. Bila kita hormat pada pasangan kita, kita tak akan meletakkan dia di tempat yang tidak wajar, selain dari di hati dan ingatan kita selalu. Kita takkan tergamak nak membuat onar di belakang dia. Kenangkan perangai kita dengan ibu bapa yang kita cinta dan guru yang kita hormat.. kita lebih behave di depan guru itu, bukan?

Namun, tak semua yang bernikah/mahu bernikah sedar akan hakikat sebenar perkahwinan. Ramai yang membayangkan dunia perkahwinan penuh warna-warni tapi bila menghadapi dugaan di dalamnya.. terasa amat pedih dan perit sekali. Kenapa? Mungkin faktornya ada antara yang saya list kan di bawah ni..

1. Merasakan perkahwinan akan membahagiakanya

Bahagia itu adalah subjektif kepada individu. Ada orang kaya tapi tak bahagia. Bahagia tu adalah bagaimana kita bersyukur dan gembira dengan apa yang kita ada. Kalau dari awal lagi kita seorang yang bersikap negatif, melankolik dan pesimis, dan mengharapkan perkahwinan itu akan mengubah hidup kita menjadi gembira, itu memang silap.

Kita yang mesti memandu perkahwinan itu untuk menjadi perkahwinan yang gembira, bukan perkahwinan itu yang akan mengubah kita menjadi gembira.

2. Menganggap perkahwinan yang bahagia adalah menjadi dan memiliki pasangan romantis

Kalau kita tengok dalam cerita Hindustan pun, kalau cerita berkisar tentang keluarga… semasa bercinta romantik habis, tapi bila berkahwin macam2 jadi. Hidup kita ni tetap ada ups and downs. Mood romantis tu tak selalunya ada. Kadang2 semakin lama kita mengharung dunia perkahwinan, semaking banyak komitmen, semakin mencabar kehidupan, mood romantis itu semakin pudar kalau kita tak usaha nak menyemarakkannya kembali.

3. Merasakan bahawa pasangan sepatutnya memahami dirinya

Walaupun kita berkahwin dengan sepupu kita sekalipun (orang paling rapat dalam talian saudara yang halal berkahwin), dia takkan dapat baca fikiran kita.

Apatah lagi seorang lelaki, tak semua lelaki tu mempunyai perasaan empati yang tinggi. Kebanyakan mereka memerlukan si isteri yang berterus terang tentang perasaan mereka. Sebagai isteri kenalah selalu2 berbincang hati ke hati dengan suami, bukan menyindir2 beliau bila ada kehendak tak tercapai.

4. Menganggap suami sepatutnya melayannya seperti puteri raja

Bila saya bertanya kepada lelaki tentang perkahwinan, mereka rata2 akan menjawab “Nanti ada orang nak masakkan makanan, cuci baju, kemas rumah…” Never in my life jumpa lelaki yang kata “Nanti ku mahu berikan apa yang dia mahu, layan dia macam puteri, urut badannya, dokong dia selalu, bawanya pergi bercuti….” Ayat itu hanyalah ayat semasa lelaki nak ‘mengayat’ gadis semata-mata. Tak boleh blah kalau time nak mengayat tu, lautan api pun sanggup nak harung. Tapi kita orang pompuan jangan ler termakan 100% dengan kata2 ayat diorang nih. Yang sadisnya bila kita orang pompuan pun percaya dengan ayat-ayat mengayat mereka tu. Anggap aje itu cuma gurauan semata2.

5. Menganggap perkahwinan adalah penyelesai masalah

Sebelum kahwin pasangan ni dah selalu bergaduh sakan. Lalu mereka memutuskan untuk berkahwin agar tak lagi bergaduh-gaduh. Adakah dengan berkahwin automatik jadi tak bergaduh?

Semuanya perlukan usaha dari pasangan sendiri. Kalau tak ada yang nak berubah, kahwin la 2-3 kali pun, memang camtu je la kaedahnya.

6. Perkahwinan akan bahagia kerana saya cintakan dia

Kalau harapkan cinta semata-mata… kebanyakannya tak ke mana lah. Kebahagiaan tu kena diusahakan. Contohnya bila dah berkahwin dan ada anak. Anak pulak BF dan clingy. Si suami terasa hati sebab rasa isteri dah tak cintakan dia sebab sibuk uruskan anak. Bahagiakah macam ni?

7. Suami/Isteri akan berubah selepas berkahwin

Sebelum berkahwin, si lelaki panas baran. Lepas kahwin, boleh ke auto terus jadi seorang yang lebih tenang?

8. Merasakan kehidupan akan tetap sama seperti mula2 berkahwin

Pasangan baru berkahwin biasanya tengah excited. Mood honeymoon la katakan. Namun as time goes by, kita makin meniti usia. Anak makin ramai, kerja makin teruk… Gaya hidup pun mungkin berubah. Ramai pasangan yang hadapi tekanan dan memerlukan terapi stress. Jadi sebagai pasangan, masing2 perlulah usahakan untuk menjadikan perubahan yang berlaku dalam perkahwinan tidak ketara hingga sukar untuk dihadapi oleh salah satu dari pasangan tu.

Pendekata, semuanya bermula dari kita. Kita yang mencorakkan, merancang, memandu alam perkahwinan tersebut.

Ada suami yang bila anak dah ramai, isteri dah nampak kendur kulitnya, dia rasa boring dan nak cari yang lain, yang lebih bergetah. Konon kata ikut sunnah tapi isteri Nabi SAW kebanyakanannya janda, tak ada pulak yang sanggup kahwin dengan janda (kecuali janda berhias/janda kaya). Jadi kalau tak ada sinergi dalam perkahwinan, bila cinta dah pudar… jadilah macam-macam.

Saya kadang ‘takut’ juga bila orang kata “Abiy tu kacak, kalau awak tak cukup bercantik-cantik nanti tak risau ke dikebas orang”. Tapi bila mengenangkan perkahwinan kami bukan kerana rupa paras, insya-Allah tak ada apa yang nak ditakuti. Walau bagaimanapun, memang kita kena mencantikkan diri depan suami, tapi bukan kerana takut dia dikebas orang, tapi kerana tanggungjawab seorang isteri yang cinta dan hormat pada suaminya.

Macamana pun, kita kena selalu mendekatkan diri pada Allah, kerana hati-hati kita dan pasangan kita adalah dalam ‘tangan’-Nya.