Tag Archives: kaki palsu

Perkembangan Anak Pramatang Saya | Happy Birthday

Alhamdulillah, genap 3 tahun usia Fahry. Melihatnya pada hari ni membuatkan saya lupa keadaan dia 3 tahun yang lalu. Lemah, rapuh (fragile?), kecil… dalam inkubator dengan wayar dan gauze di sana sini. Tersentuh naluri keibuan gitu ūüėÄ Masa tu, kalimat sabar tak henti2 saya terima. Alhamdulillah menguatkan semangat. Maklumlah, bukan je dapat anak pramatang, siap‚Ķ Read More »

Bila Fahry Dah Dapat Kaki

Mana-mana ibu bapa pun akan rasa happy dengan pencapaian anak mereka. Lagi2 kalau benda yangdah lama ditunggu-tunggu. “Akhirnya….!” Selepas 6 bulan menunggu, akhirnya Fahry dah dapat kaki ūüôā Pertama kali memakai kaki yang akan menjadi miliknya dalam tempoh setahun dua ni, Fahry nampak sangat kagum dan speechless. Sampai tak boleh nak say “Thank you” pada‚Ķ Read More »

Harga Kaki Palsu Fahry

Bagi ibu bapa kepada anak istimewa, extra cost adalah perkara yang wajib bagi memenuhi keperluan anak tersayang. Tak kira sama ada keistimewaan dari segi fizikal, atau development, mereka pasti memerlukan sesutu yang lain dari yang lain bagi menyokong kehidupan mereka agar sama seperti orang lain. Bagi Fahry yang ketiadaan kaki kanan sejak dilahirkan, kaki palsu‚Ķ Read More »

Fahry and Playgound

I love to bring my kids to places they could play, learn and enhance their skills. Especially for Fahry because we want him to utilize his remaining body parts (gilo punya statement). His right leg muscles shows some delays compared to his left ones. It could be because he likes to use his left ones‚Ķ Read More »

Si Kaki Palsu Yang Gigih

Fahry anak saya yang berkaki palsu, mula berjalan dengan yakin dan gagah pada hari raya tahun 2010 ini. Beliau adalah anak yang gigih, sebaik sahaja dapat lesen L, terus mahu berlari. Pada mulanya saya risau juga kalau jatuh2 dia sudah serik dan mahu kembali kepada aktiviti asal – jalan dengan lutut. Tapi semangatnya sungguh kuat.‚Ķ Read More »

Kaki Palsu Yang Berjasa, Fahry Boleh Jalan!

Kaki palsu sinonim dengan orang-orang yang kudung kaki macam Fahry. Dah dekat 10 bulan Fahry pakai kaki palsu, cuma kini Fahry dah berani berjalan sendiri dengan kaki palsu, tanpa bantuan walker atau dinding, atau tangan Mommy. Pembuat kaki palsu Fahry adalah orang Singapura, kerana tiada kaki palsu yang ready made untuk bayi sekecil Fahry. Sekarang‚Ķ Read More »

Tapak Kaki Tertanggal

Aduh, tapak kaki dah tertanggal ni Abiy lupa pulak nak beli gam.   Bahagian depan Bahagian belakang Kalau nak tunggu Uncle Anton yang repair ni amik masa sikit, so repair sendiri OK kot, just letak gam je. Gam gajah gamak OK kot. Sedar tak sedar dah 9 bulan Fahry pakai kaki palsu ni. Dah lusuh‚Ķ Read More »

Fahry is Standing By Himself

Alhamdulillah. After almost 5 months (or 6? or 7?) using prosthesis now Fahry could stand and walk tolak2 the walker. After the broken prosthesis was fixed, it looks like firmer with 2 layers of plastic ‘column’. Suprisingly after 3 weeks without practicing, Fahry wasn’t forget about his artificial foot ūüėÄ Oh Fahry sekarang ni adalah‚Ķ Read More »

Physioteraphy Session to Make Fahry Familiar With His New Prosthesis

We found out that Fahry is a very flexible baby, and very easy to adapt and accept new things. This is also agreed by his Rehab Specialist, Dr Taayah and physiotherapist, Aunty Selvi. They said, usually babies are hard to get used with prosthesis, at least they would cry but now Fahry. He enjoys his‚Ķ Read More »