Tag Archives: homeschool

Peluang Yang Kita Beri Kepada Anak

Ahad lepas saya mengikuti Seminar Early Childhood Education (ECE) yang dianjurkan oleh Genius Baby on Board di Wisma Bling Lustre, Puchong (sekarang rasa Puchong makin dekat je dengan Damansara, LOL). Satu seminar yang santai but superb! Memang tak rugi bayar mahal-mahal. Saya akan cover (fuyyo macam wartawan ko!) tentang seminar ni dalam satu entry lain.… Read More »

Selamat Hari Lahir Hafiy

Hari kelahiran Hafiy yang ke-3 ialah pada 6 Oktober 2010, tapi saya terlalu penat dan pening untuk update apa-apa, (apa lagi celebrate apa-apa). Target saya tidak tercapai iaitu untuk melihat Hafiy pandai membaca dan mengaji T_T kelemahan saya kerana sejak beberapa bulan lalu tidak dapat mengambil masa walau sebentar untuk mengajar anak-anak di rumah. Namun… Read More »

Tourism Malaysia Melamar Kami!

Saya sedang membelek-belek roti di Cold Storage sewaktu seorang wanita Arab menegur. (Oh saya sangat suka dengan roti Cold Storage, lembut, wangi, sedap….). Wanita tersebut bertanyakan kepada saya, adakah roti sosej yang ada di situ halal? Saya katakan ya, ia halal. Dia bertanya lagi, bagaimana nak tahu kalau ada yang tidak halal (merujuk kepada sosej… Read More »

Bilik Anak, Dekorasi Bersama Mommy Lyna

Ini adalah akibat kesibukan (konon!) akhirnya bilik anak-anak terbiar dan dalam keadaan seperti reban layaknya. Setelah berminggu barulah saya berpeluang menjenguk bilik anak-anak (gaya macam Presiden Amerika punya busy!). Kusss semangat! Ni kalau mak saya tengok mesti kena tarbiah seround 😀    Rumah orang ke reban? Deco? Takde pun. Hehe. Cuma kemas je. Susun semua… Read More »

Kesan Teknologi Terhadap Perkembangan Anak

Macam tak percaya anak saya Hafiy dah berusia 2 tahun setengah. Percakapannya dah mulai OK, dah boleh full sentence cuma sebutan ada yang masih kurang jelas. Kalau dia mintak benda2 yang kami tak faham, kami cakap “Oh, boleh boleh” sebab kalau cuba nak clarify, bila salah tembak, dia melenting. Jadi play safe ajelah. Kebelakangan ni… Read More »