Tag Archives: hartanah

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over? Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold… Read More »

Rumah Nilai, Rumah Rawang & Rumah Bukit Beruntung Berbaloi?

Yeah, jom kita tengok jika rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung berbaloi. Jika anda masih belum baca artikel yang lalu, harap maklum bahawa ini adalah sambungan kepada kisah rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung yang sering dikaitkan dengan “tadek Wang, Nilai & Untung” (klik sini). Rumah Nilai Rumah di Nilai kini… Read More »

Rawang “NO Wang”, Nilai “NO Nilai” & Bkt Beruntung “NO Untung”

Jika anda pernah berminat nak melabur dalam hartanah, pasti pernah dengar kata-kata “Rawang Tadak Wang”, “Nilai Tadak Nilai” & “Bukit Beruntung Tadak Untung” SO “jangan la pernah terfikir nak beli rumah kat situ”. Kalau tak pernah dengar tu buat-buat jela pernah dengar yek, huhu. Tapi, kenapa orang cakap camtu? Bukit Beruntung pernah popular sebab pernah… Read More »

Buku Kewangan Bagi Beginner & Amatur

Buku kewangan kini sangat berlambak di pasaran. Terlalu banyak buku sampai buat kita runsing tak tahu mana nak baca dulu, kan? Bila saya mula-mula berminat nak belajar selok-belok kewangan ni, buku terbitan tempatan tak berapa banyak & agak membosankan. So end up banyak baca buku mat saleh. Tapi over the years, Isaya ada pick up… Read More »

Hapuskan Diskaun Hartanah Bumiputera (Bukan Komen Politik)

Susulan cadangan Tony Pua (DAP, PJU) agar 5-10% diskaun hartanah bumiputera dimansuhkan pertengahan tahun lepas, kerajaan selangor (PKR) kini sedang mengambil kira secara serius untuk betul-betul memansuhkannya di Selangor. I know, all this while anda mungkin dah baca komen orang lain tentang perkara ini. Unfortunately, mostly berbaur unsur politik mentah tanpa musabab yang kukuh untuk… Read More »