Tag Archives: gula tambahan

Gula dan Makanan Kanak-Kanak

Masa kecik-kecik dulu, saya adalah antara budak yang rongak. Ramai juga yang mengalami masalah rongak, adik-adik saya pun sama. Apabila dah besar dan mempunyai anak, I was told that salah satu sebab rongak ialah suka ‘menggonggong’ botol susu. Apabila susu tu sentiasa berada dalam mulut, especially masa budak tu tidur… segala makneka gula yang ada… Read More »

Semak Gula! Pastikan Tiada Gula Tambahan!

Saya membelek akhbar 2-3 hari lepas dan mendapati ada satu iklan tentang susu untuk kanak-kanak yang memaparkan –NO ADDED SUGAR. Oh sekarang pun ada iklan TV tentang ni kan.. Biasanya saya dapati benda macam tu pada minuman2 seperti jus (e.g. Peel Fresh ‘No Added Sugar’) dan sebagainya. Rasanya memang tak manis. Rupa-rupanya sangat banyak makanan… Read More »