Tag Archives: emas

Buku Kewangan Bagi Beginner & Amatur

Buku kewangan kini sangat berlambak di pasaran. Terlalu banyak buku sampai buat kita runsing tak tahu mana nak baca dulu, kan? Bila saya mula-mula berminat nak belajar selok-belok kewangan ni, buku terbitan tempatan tak berapa banyak & agak membosankan. So end up banyak baca buku mat saleh. Tapi over the years, Isaya ada pick up… Read More »

Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this. Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar… Read More »

“MySuperKids Emas” Oleh Google Suggest

Saje je taip kata kunci mysuperkids kat dalam Google Search box and agak surprise bila Google suggest “mysuperkids emas”. Dalam perasaan terkejut, rasa syukur sebab tak keluar perkataan “berlagak”, “sombong”, “macam bagus” etc, huhu. Pada masa yang sama bangga la jugak sebab my own writing can make its own history, haha. Walaupun tadek la hebat… Read More »

Persepsi Harga Emas Takkan Turun- Sangat Naïve & Lurus Bendul

Terlalu ramai orang beranggapan harga emas takkan turun. Walaupun ada benarnya, juga ada salahnya. Ini sama seperti tanggapan harga rumah PASTI naik, membuatkan pelaburan sebegini (emas & hartanah) dianggap ‘tanpa-risiko’ dan mula dibandingkan dengan ASB, Tabung Haji dan simpanan tetap. Bagi mereka, hanya kemampuan menyediakan modal permulaan sahaja yang membezakan seseorang pelabur. Jika anda berkecimpung… Read More »

Pelaburan Emas Lebih Untung Drpd ASB? Tunggu, Jgn Tergesa-Gesa

Banyak orang memperkatakan kadar pulangan daripada pelaburan emas lebih menguntungkan daripada ASB akhir-akhir ini. Jika anda perasan, golongan yang terlibat biasanya mereka yang ada kepentingan; –    penjual emas atau ajen menjual emas, –    agen amanah saham berkaitan emas, –    penjual buku tentang pelaburan emas –    mereka yang dah banyak koleksi emas sibuk menceritakan betapa bijaknya… Read More »