Keperluan Menyusukan Bayi Untuk Ibu Bekerja

Satu ketika dulu (semasa zaman saya kecil2), emak saya cuma menyusukan kami semasa dalam pantang saja. Bila dah kembali bekerja, kami diberi susu formula. To cut the story short, ia disebabkan emak saya tidak tahu cara2 menyimpan susu ibu (even tak tahu pun susu ibu boleh disimpan) dan sebab bekerjaya tu menyebabkan saya dan adik2 tidak dapat minum susu ibu lama-lama (cuma adik saya yang no. 2 saja yang fully breastfed, sebab dia takmo minum susu botol. Sanggup berlapar tunggu emak balik kerja. … [Read more...]

Masa Yang Sesuai Untuk Bercerai.. err.. Berhenti Susu Ibu

Hafiy genap usianya 2 tahun bulan depan. According to Islam point of view, sempurnalah tempoh penyusuan pada usia itu. Gugur sudah tanggungjawab kewajipan Mommy menyusukan Hafiy tatkala usia Hafiy menginjak 2 tahun. Mommy memang mewar-warkan yang nak susukan Hafiy sampai Hafiy besar, sampailah Hafiy nak berhenti sendiri. Tapi, lepas berbincang dengan Abiy, kami kena perhatikan beberapa perkara:- Abiy suspect Hafiy cuma pacify malam2. Abiy minta cuba kurangkan benda tu dan seboleh2 hentikan … [Read more...]

Apakah Pilihan Breast Pump (Pam Susu) Terbaik Untuk Ibu Bekerja?

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe. Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti "Kau pakai pam apa?", "Pam apa paling bagus?" itu memang biasa lah. Jawapan saya biasanya "Subjektif dan bergantung pada beberapa perkara". Tapi harus ingat, pam ni bukan perkara wajib yang menjadikan 'tidak … [Read more...]

Mistakes and Misconception in Handling EBM (Expressed Breast Milk)

**Based on experience and observation. For SAHM (Stay-At-Home-Mom) this could be no problem, since most of the time, a SAHM would direct breastfeed her babies, but for working moms, it is a vital to follow the right handling method for EBM, for it is not easy to manage and need to be prepared very carefully. Some mistakes could be made by either the mother herself or the babysitters that should be paid attention to, because sometimes it is just not a common sense. 1. Two-Layered Milk is Not … [Read more...]