Tag Archives: ebm

Keperluan Menyusukan Bayi Untuk Ibu Bekerja

Satu ketika dulu (semasa zaman saya kecil2), emak saya cuma menyusukan kami semasa dalam pantang saja. Bila dah kembali bekerja, kami diberi susu formula. To cut the story short, ia disebabkan emak saya tidak tahu cara2 menyimpan susu ibu (even tak tahu pun susu ibu boleh disimpan) dan sebab bekerjaya tu menyebabkan saya dan adik2 tidak dapat minum susu ibu lama-lama (cuma adik saya yang no. 2 saja yang fully breastfed, sebab dia takmo minum susu botol. Sanggup berlapar tunggu emak balik kerja. Sekarang beliau sedang buat housemanship).

Tapi hari ni keadaan dah berubah. Banyak gadjet yang memudahkan penyusuan ibu, lebih2 lagi kepada ibu yang terpaksa keluar bekerja. Malah sekarang-sekarang ni, saya kira ‘force’ untuk menyusukan anak tu lebih mudah berbanding 4-5 tahun dulu di mana tak ramai lagi yang buat stok banyak-banyak, susukan anak di tempat awam, malah sejak 2 tahun lepas, penyusuan ibu dah masuk Malaysia Book of Records!

Bagi ibu bekerja, keperluan untuk mengepam, menyimpan dan memberi susu kepada bayi adalah satu kewajipan. Maklumlah mak tak dapat nak bersama anak sepanjang hari.

Mengepam susu

Pam susu terbaik? Semasa mengikuti kelas penyusuan di Prince Court selepas melahirkan Danny (best kan, lepas2 bersalin pegi kelas breastfeeding), Lactation Counselor memberitahu “What pump is the best, is very subjective, but the best pump is YOUR OWN HANDS”. Yepp, seperti yang saya pelajari di Hospital Miri dulu, teknik Marmet adalah teknik terbaik untuk mengosongkan payudara. Malah selepas mengepam dengan pam susu, mereka menyarankan untuk buat Marmet untuk pastika payudara benar2 kosong.

Jadi, tak ada masalah, ibu2 yang kata tak mampu nak beli pam susu, belajar je teknik Marmet. Jimat dan bersih.

Saya sendiri pun tak mahir teknik Marmet ni.. jadi saya gunakan pam susu di pasaran. 2 jenis pam yang saya pernah guna ialah Avent ISIS Uno dan Medela Freestyle.

avent isis unomedela freestyle

Menyimpan susu

Sebarang bekas yang selamat untuk makanan, boleh digunakan untuk menyimpan susu. Baru2 ini keluar arahan dari kerajaan untuk mengharamkan botol susu yang mengandungi BPA bermula tahun depan. Bekas (botol) menyimpan susu perahan kebanyakannya BPA free seperti Stylo Mama, Bumble Bee, Mom Precious; termasuk bekas dadih dan storage bag adalah BPA free.

stylo mama

autumz

Saya pernah menggunakan bekas dadih, botol, liners dan sekarang saya guna storage bag (sebelum penjualannya dihentikan) memandangkan space dalam peti ais tidak begitu memberangsangkan.

Susu badan boleh diperah seawal 2 minggu sebelum masuk kerja. Walaupun ada ibu yang mengepam dan membuat stok dengan lebih awal (bagus juga untuk banyakkan stok) namun di awal-awal kelahiran ibu seharusnya fokus kepada direct feeding dan bonding dengan si manja dari sibuk mengira stok. Nanti jadi stress pula bila pam dapat 0.5 oz, 1 0z, 2 oz… itu memang biasa lah sebab badan baru belajar nak ‘buat susu’ dan bayi pun masih direct breastfeed lagi. Minggu2 pertama ibu banyakkan rehat, gunakan masa untuk bersama si manja dan berehat dari gaduh buat stok. Ingat, penyusuan ibu bukan sekadar ‘beri susu terbaik saja’. Ia merangkumi semua aspek perhubungan antara ibu dan anak.

Susu ibu boleh disimpan beku selama:

  • Peti satu pintu – 2 minggu
  • Peti 2 pintu – 3 bulan
  • Deep freezer – 6 bulan

Meskipun ada extension dari segi masa, tapi lagi singkat lagi baik. Susu ibu yang dibekukan sudah kehilangan sedikit antibodinya, oleh sebab itu bayi2 mesti diutamakan beri susu yang belum dibekukan. Apa lagi jika bayi pramatang, amat tidak digalakkan diberi susu beku, dan jangka hayat susu yang belum dibekukan juga lebih singkat buat mereka. Saya lebih gemar memberikan Fahry susu yang baru diperah (semasa beliau di SCN dulu).

Susu ibu boleh disimpan selama:

  • Dalam suhu bilik – 4 jam
  • Dalam bilik air-cond (sejuk) – 8 jam
  • Dalam cooler bag bersama chiller – 10 jam
  • Dalam peti sejuk – 2 hari

Pemberian susu perahan

Ibu2 ada berlainan cara untuk membekalkan susu kepada pengasuh. Ada yang 50-50, maknanya separuh susu yang belum dibekukan, separuh susu beku untuk bekalan anaknya. Ada yang beri 100% susu yang belum beku. Ada yang 70-30 dan sebagainya. Asalkan jangan 100% susu beku sudah. Berikan susu yang masih segar untuk anak iaitu susu yang property-nya masih terpelihara (walau bagaimana pun, susu ibu dalam apa jua bentuk adalah yang terbaik, tak terbanding dengan susu formula).

Kadang2, susu ibu yang diperah (terutama yang dah dibebukan) berbau tengik, ini kerana tindakan enzim. Ada bayi tidak menyukai bau ini. Jadi, ibu boleh bekalkan lebih banyak susu yang segar untuk anak.

Ada juga anak yang tak mahu minum dengan botol. Sebenarnya memang tak disarankan pun gunakan botol kerana takut bayi keliru puting. Alternatifnya boleh gunakan feeding cup, sudu, syringe dan sebagainya.

Ibu Travel & Menyusukan Anak

Sekarang penyusuan susu ibu benar2 tidak mustahil meskipun ibu tersebut menjalankan pekerjaan yang memerlukannya out station. Malah, 2 orang teman saya tetap menyusukan bayi mereka meskipun ada tugas di luar negara. Saya sekadar Sarawak-Semenjung saja.

Apa yang saya buat semasa di hotel ialah, menghubungi pihak dapur hotel untuk menumpangkan susu-susu perahan di dalam peti ais mereka (peti ais yang mereka simpan ais krim). Mini fridge dalam bilik hotel tak cukup sejuk untuk membekukan susu… kalau sehari mungkin boleh guna mini fridge saja.

Untuk travelling, susu-susu itu saya masukkan dalam cooler bag bersama ais yang diisi penuh2. Untuk domestik flight, susu ni boleh dibawa masuk boarding. Malah saya minta tolong stewardess sekiranya ada space dalam peti sejuk mereka untuk tumpang. Tapi katanya peti mereka kecik je, tak muatlah pulak. Tak apa sebab dalam kapal tu tak panas, jadi susu terpelihara sepanjang penerbangan.

Target penyusuan saya

Haha, ada target la pulak. Ya, harus, kerana anak-anak saya sebelum ni ada tersangkut2 dalam BF journey. Bila saya pregnant, susu saya drop. Walaupun Hafiy & Fahry extended breastfeeding tapi along the way sebelum cukup 2 tahun usia mereka, ada sangkut di sana sini. Jadi untuk Danny saya target untuk menyusukannya sepenuhnya selama 2 tahun, bermakna saya tak boleh pregnant lah hehehe.

Jadi kita kena mencari perancangan keluarga yang sesuai. (Oh, pertama sekali kena discuss dengan suami saya dulu. Belum diskas lagi ni. Kot2 dia nak genapkan satu team bola sepak ke.. ngee~~~).

Sekarang saya dah mula menyimpan stok sikit-sikit. Maklumlah susu keperluan 3 orang, bila 2 ‘tangki’ tu tak ada di rumah (mereka ke taska) maka bekalan minuman perlu dikeluarkan. Jadi saya pam lah. Saya ingat nak tempek kat sini tapi memandangkan sekarang tengah hot ‘trend tayang susu’, nantilah saya show off susu Danny yang pekat kekuningan itteww~

Tak sabar rasanya nak kembali bekerja

Masa Yang Sesuai Untuk Bercerai.. err.. Berhenti Susu Ibu

Hafiy genap usianya 2 tahun bulan depan. According to Islam point of view, sempurnalah tempoh penyusuan pada usia itu. Gugur sudah tanggungjawab kewajipan Mommy menyusukan Hafiy tatkala usia Hafiy menginjak 2 tahun.

Mommy memang mewar-warkan yang nak susukan Hafiy sampai Hafiy besar, sampailah Hafiy nak berhenti sendiri. Tapi, lepas berbincang dengan Abiy, kami kena perhatikan beberapa perkara:-

  1. Abiy suspect Hafiy cuma pacify malam2. Abiy minta cuba kurangkan benda tu dan seboleh2 hentikan sebelum Mommy naik kerja. Maklumla, Hafiy nak susu Fahry pun nak juga. Sekarang ni bolehlah, malam tak cukup tidur, boleh tidur waktu siang. Nanti dah kerja?
  2. Hafiy masih nak conquer Mommy dan tak bagi Adik nak menyusu. Ditolaknya si Fahry, kesian si kecik tu.
  3. Hafiy masih mengada mintak susu di mana2 saja, masalahnya Mommy dengan Fahry di atas dokong.
  4. Hafiy kena pisah tidur sebab katil dah tak muat utk budak2 yg tido lasak.
  5. Abiy nak adik lagi… Kahkahkahkah.

Memandangkan situasi di atas, dan kewajipan Mommy sebagai isteri yang taat, sesuatu perlu dilakukan!

Tapi bukan drastik. Mommy kalau boleh nak jadikan pengalaman menyusu dan disusui ni sesuatu yang sangat indah dan memorable, ewah.

Walau bagaimanapun, according to WHO, UNESCO, AAP dan badan2 kesihatan lain menggalakkan extended breatsfeeding, yakni meneruskan penyusuan meski anak dah lebih umur 2 tahun. Reason being, tak ada sebab kenapa tak boleh. Kata susu takde zat, ada.. Kata minum darah, taklah, susu je.. Kata anak jadi bodoh, tengok yg menyusu lama2 pandai je..

Tapi memandangkan keadaan kesempitan hidup yang berlaku, Mommy terpaksa consider juga.

  1. Mengurangkan direct feeding dan memberi Hafiy minum EBM (susu yang diperah).
  2. Menghentikan terus direct feeding, dan memberi Hafiy EBM semata2.
  3. Mix feeding.
  4. Memperkenalkan minuman alternatif (susu la juga…) secara berperingkat-peringkat.

Setakat ni, Hafiy dah bole minum EBM dalam botol susu. Tapi cuma 2 oz saja maksimum. Lebih dari tu dia tak nak habiskan. Mungkin sebab dia terbiasa dengan direct feeding, dan sebelum saya ambil cuti 10 bulan ni pun dia tak minum sangat EBM dalam botol.

Sekarang ni ‘tak boleh mam (direct feeding)’ cuma hukuman yang dia kena terima bila buat nakal. Jadi sebab dia nak jugak mam, dia cuba la untuk tidak notti2. Tapi beransur-ansur saya katakan pada dia, Hafiy kena belajar kurangkan mam waktu malam sebab Hafiy dah besar. Nanti nak tidur dalam bilik sendiri.

Kadang2 saya tidurkan dia di atas tilam bersebelahan katil kami untuk train dia tidur sendiri kelak. Tapi…. pagi besok tengok2 ada kat sebelah. Eh, Abiy pulak yang tidur kat bawah. Entah bila dua beranak ni buat pertukaran suka sama suka pun tak tahulah.

Walau bagaimanapun, Mommy akan terus menyusui Hafiy hinggalah sampai masanya kita mendapat persetujuan dari semua pihak yang terlibat untuk terus stop. Mungkin bila nak dapat adik lagi**. Har har har.

Cara-caranya nanti kita fikir dan bincangkan kemudian. Buat masa ni kami belum ada keputusan lagi.

hafiy mam
Sweetest moment…

**Adik baru tidak dalam masa yang terdekat ini. Rileks dulu…

Apakah Pilihan Breast Pump (Pam Susu) Terbaik Untuk Ibu Bekerja?

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe.

Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti “Kau pakai pam apa?”, “Pam apa paling bagus?” itu memang biasa lah.

Jawapan saya biasanya “Subjektif dan bergantung pada beberapa perkara”.

Tapi harus ingat, pam ni bukan perkara wajib yang menjadikan ‘tidak boleh buat’ sebab ketiadaannya. Bukan macam wuduk kalo nak solat ye, tak boleh solat kalo tak ada wuduk, tapi BOLEH breastfeed walaupun kerja kalo tak ada pam. Ini kerana saya pernah beberapa kali tersadung dengan pernyataan begini “Saya tak mampu nak beli pam mahal2.. nampak gaya tak dapatla BF lama2″. Dan ada pulak yang “Ruginya beli pam mahal2, dapat BF 2 bulan je, pastu susu dah takde”.

Jadi, apakah perkara yang perlu dilihat untuk pembelian pam yang berbaloi?

  1. Ilmu tentang EBF (Exclusive BF) walaupun bekerja. *Exclusive BF adalah bagi baby susu ibu saja, tanpa air masak, solids, FM, etc. kalo dah solids namanya fully BF.
    • Pam susu bukan alat untuk memancutkan susu dari payudara sekiranya anda tak berilmu. Ia bukan macam pam air parit, bila kita pam air keluar memancut2 dan mengeringkan parit. Bila taknak pam kita biar je.
    • Usah ghairah beli pam mahal2 atau pumping gear bagai tapi dalam kepala & dada masih kosong. Dapatkan ilmu dulu sebelum nanti rasa rugi pula beli barang2 tu tapi tak dapat nak exclusive BF pun.
    • Jadi menuntut lah tentang penyusuan sebelum mengambil keputusan untuk exclusive BF sambil bekerja.
  2. Budget.
    • Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan nak diduga. Kalau budget ada seratus dua, jangan target yang riban2.
    • Betul, makin mahal sesuatu breastpump, makin baguslah. Tapi berpada2 lah dengan budget, study dulu jangan main tibai ikut orang. Breastpump ni wide range, sesuai untuk setiap kelas. Contohnya kalau nak double pump, kalau yang murah sikit, Spectra, mahal sikit Ameda, mahal lagi Medela (sekadar contoh). Kalau bajet sekitar RM400, belila Spectra3, jangan pulak gi beli Medela Freestyle yang RM2000. Kan duit lebih tu boleh buat benda lain, beli lampin, baju, carseat, dan sebagainya. Jimat kan?
  3. Nature of work.
    • Waktu di pejabat berapa jam sehari? Kerja sibuk ke? Ada banyak masa senggang tak? Kena travel tak?
    • Kalau kerja yang sibuk, mungkin perlukan double pump supaya cepat sikit.
    • Kalau tempat pam susu tak ada power point atau boss tak bagi pakai power supply ofis, mungkin kena pakai manual pump.
    • Kalau kerja asyik travel, kena la pakai pam yang ringan dan sesuai untuk travel.
    • Kalau tak sempat pam di pejabat tapi drive dalam jem, mungkin perlukan pam yang boleh sambung ke power point dalam kereta.
  4. Suka pam yang macamana?
    • Ada orang dia memang suka yang auto-operated (macam saya). Jadi kut2 manapun dia akan cari yang elektrik punya.
    • Ada orang dia memang suka manual, jadi kut2 manapun dia nak manual jugak.
    • Ada jugak orang berpendapat, elektrik sakit nipple dan manual lenguh tangan, tapi tidak bagi 2 golongan di atas.
    • Jadi agak2lah mana satu yang berkenan di hati dan di jari.

Selain dari itu, walaupun tidak menggunakan pam, ramai jugak yang dah sukses menyusu anak masing2 dengan hanya hand expressing (perah pakai tangan). Antaranya Mama Emma. Rilekkk je. Takde masalah pon.

Saya sendiri menggunakan Avent ISIS Uno dan Medela Freestyle. Alhamdulillah, mereka berdualah teman saya dalam membesarkan dua orang Super Kids saya (setakat ni, hulala!), Hafiy dan Fahry yang kacak dan bijak ittew~ Semasa Fahry di SCN, FS lah yang membantu saya mengeluarkan susu untuknya. Oh, sekarang kedua2 mereka sedang tersadai kerana saya belum memulakan operasi mengumpul stok lagi untuk kembali bekerja Oktober ni (semangat!).

So, sebelum beli apa2, fikirkan dulu ke-berbaloi-an nya. Especially kalau barang mahal. Kalau saya yang tak berapa nak kaya ni, memang fikir habis2, kalau tak, menyesal aje. Memang duit boleh dicari tapi kena selalu beringat kan. Walau cemanapun, pengorbanan untuk menyusukan anak PASTI berbaloi.

superkids hafiy fahry
“Jangan ambil gambar kami!”

Mistakes and Misconception in Handling EBM (Expressed Breast Milk)

**Based on experience and observation.

For SAHM (Stay-At-Home-Mom) this could be no problem, since most of the time, a SAHM would direct breastfeed her babies, but for working moms, it is a vital to follow the right handling method for EBM, for it is not easy to manage and need to be prepared very carefully.

Some mistakes could be made by either the mother herself or the babysitters that should be paid attention to, because sometimes it is just not a common sense.

1. Two-Layered Milk is Not Unsafe.

I have a friend who threw out all her 2-layered milk for ‘susu basi’. Breast milk (BM) contains lots of nutrient including fats and water. When it is expressed and put in fridge, the fat would go up (fat is less dense) making the milk turn into 2-layers, thicker on the top and lighter at the bottom.

As long as you follow the guideline to store BM, it is definitely in good condition, no matter how many layers it formed into.

2. Avoid Storing a Full-Bottled of BM in A Time.

The best is, store the amount your baby needs at one time of feeding in a bottle. e.g., your baby drinks 3oz per feeding, so store 3 oz in one bottle, to avoid waste in unused breast milk and to avoid mishandling.

3. Pouring Freshly Expressed BM Into Frozen BM is Extremely Dangerous.

Adding freshly expressed BM (at body temperature) at the top of frozen EBM will thaw a part of the frozen one and allows bacteria to grow. If you need to ‘top up’ your previously expressed milk with the newly expressed one, keep the previous one cold in fridge and chill the new one until both of them reach the same temperature. Then only you may add them together.

4. Make sure one bottle of EBM is enough for a feeding.

The bacteria from baby’s mouth can get into the milk in the bottle. So do not reuse the unfinished milk. Once your baby has drink in the bottle, discard the milk when she done. Do not re-fridge it nor keep it for the next session. The bacteria has ability to multiply rapidly and can make your baby sick.

5. Don’t shake the EBM!

When we thaw or warm the milk, sometimes it would be in 2-layers. Twirl it gently and do not shake it, for it will break its special properties.

Somebody said that “BM is the best milk, created by The Creator so it can’t be that sensitive”. So I asked “How about you? You’re created by Him as well, but it may hurt if someone say something bad about you, let alone if someone hits you, isn’t it? You’re the best creation what… If that so, you should not feel anything”.

6. EBM has foul smelling.

Yes, it has. Especially the frozen one. It is perfectly normal and nothing wrong with your breast milk. If your baby refuses to take your EBM because of its smell, you can scald the milk to get rid of the enzyme that cause the smell. Milk for bread and donut usually undergoes scalding process.

7. First In First Out (FIFO) is Only For The Frozen Stash

One of my friend put all her EBM in the freezer, and eventually gave her baby the ‘First In’ EBM. FIFO concept is not applying to the entire milk, only for the stocks. And not all EBM should be placed in the freezer. Keep the EBM as fresh (non-frozen) as possible, so that the baby will get all the nutrients and antibodies. Freezing process will diminish the antibodies and nutrients, so only use it once in a while to top up the fresh one.

8. Oily Breast Milk

One of the breast milk’s constitution is fat. So it will leave the trace of ‘oil’ in the milk bottle. This fat is very good for your baby’s physical development.

That’s all I can think by now. I know you might have other inputs, so please share, so that others, especially a mommy-to-be can get the benefit.

I have a bad experience of mishandling EBM during my working days, not to mention by whom… That’s why, one of the reason why I am not working is because I wanna give ‘safe’ BM to my babies.

This is a challenge for a working mom, cos EBM is not as easy as pouring milk into the bottle and give it to the baby. A working mom should sometimes ‘re-check’ and ‘re-brief’ the babysitter about EBM handling, to avoid any mistake that may put our beloved baby’s health in danger.