Tag Archives: duit

Hamba Duit, Atau Menjadikan Duit Sebagai Hamba?

Biasanya bila bercakap tentang ‘hamba duit’ mungkin yang terbayang ialah orang yang memiliki kekayaan tapi masih mengejar lebih banyak harta dunia hingga melupakan hakikat dirinya sebagai hamba. Dan bila bercakap tentang ‘kebebasan kewangan’ mungkin terbayang seseorang yang memiliki banyak sangat harta, tak terbilang nilainya. Hamba duit dan kebebasan kewangan adalah sifat-sifat yang berlawanan. Orang yang… Read More »

20 Juta Lebih Murah Dari 20 Ribu?

Bila Erra Fazira membuat kenyataan satu ketika dulu bahawa majlis perkahwinannya dengan Engku Emran bakal berlangsung dengan penuh sederhana… kemudian di hari perkahwinan macam meriah dengan bunga api segala, ada suara-suara yang berkata “Sederhana apa namanya macam tu?” “Kata nak besederhana tapi meriah je jugak” “Ingatkan nikah kat masjid je” Sampaikan Erra dan suaminya terpaksa… Read More »

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »

Bagaimana Jana Pendapatan/Buat Duit Dengan Nuffnang

Nak tahu bagaimana nak buat duit dengan nuffnang? Entry ini adalah sebagai ‘jawapan’ kepada soalan dari nonnie78 dalam entry sebelum ni. Soalannya berbunyi : we earn from Nuffnang adalah berdasarkan pada klikkan blogger yang singgah ke blog kita atau klikkan kita yang singgah ke blog blogger lain?? Jawapannya ialah : Klik pada blog kita 😀… Read More »