Tag Archives: cara tulis blog

Salah Faham Tentang SEO

SEO atau search engine optimization adalah perkara yang penting bagi internet marketer dan blogger yang mencari makan melalui blog. Bagi yang tak tahu apa itu SEO boleh baca di sini : Apa Itu SEO (Search Engine Optimization)? dan sini Apa itu SEO? Walau bagaimanapun, tak semua orang berjaya dalam menjadikan blog atau websitenya mesra-SEO. Malah… Read More »

Bloggers, Jangan Bodohkan Diri Sendiri

Blogger bodohkan diri sendiri? Hm, mungkin setiap orang ada penafsiran masing-masing tentang memperbodohkan diri sendiri ni. Penafsiran saya, walaupun kita bodoh, tapi pandai-pandailah cover supaya kebodohan tu tak terserlah sangat. Tak salah pun jadi bodoh, tak masuk jel pun. Cuma mungkin untuk kesejahteraan di masa depan ada baiknya tidak menonjolkan kebodohan sendiri. Bagaimana cara membodohkan… Read More »

Tips Menulis Blog Berkredibiliti

Pernahkah anda membaca sesebuah blog dan merasakan bahawa “Bagusnya blog ini, nampaknya penulisnya begitu berpengetahuan dalam topik ini”? Inilah yang dikatakan ‘blog berkredibiliti’. Pembaca mengenali penulis blog melalui kualiti yang ada pada blognya, iaitu menganggap beliau sebagai seorang pakar dalam satu-satu bidang. Informasi dalam blog tersebut juga bukan sampah-sarap sebaliknya sesuatu yang boleh dijadikan rujukan.… Read More »

Tips Menulis Blog Berkualiti

Apakah blog yang berkualiti? Adakah blog yang berkualiti itu adalah yang mempunyai tulisan berbentuk ilmiah atau benda yang serius sahaja? Blog berkualiti sebenarnya agak sukar untuk dikategorikan. Walau bagaimanapun, ia memang wujud dan sangat banyak. Kualiti sesuatu blog bergantung kepada tujuan blog tersebut ditulis, dan kepada siapakah ia ditulis. Pembaca! Ya, pembaca blog yang boleh… Read More »

Tips Menulis Blog Yang Berkualiti

Blog yang berkualiti, setelah mendalaminya, saya mendapati ia adalah subjektif. Bergantung kepada tujuan dan personaliti penulis blog. Sesetengah blogger mementingkan content yang berilmiah dan bermanfaat. Sesetengahnya tidak meletakkan itu sebagai keutamaan. Kualiti bagi seorang blogger biasanya dinilai dari segi traffik yang diperolehi melalui blognya. Bagi blogger yang menulis blog untuk buat duit, kualiti dilihat dari… Read More »

Kenapa Blogger Malaysia Tak Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat duit dengan Google Adsense, ini adalah kesinambungan dari entry saya yang lalu tentang Duit Dengan Blog – Google Adsense atau Nuffnang? Sesiapa yang dah baca entry berkenaan mungkin dah boleh agak kenapa blog peribadi mereka tidak dapat menjana kewangan dari Google Adsense (atau dengan Nuffnang sekalipun?). Di sini saya ada beberapa tips untuk dikongsikan… Read More »

Kutukan Terbaik My Super Kids

Berikutan cabaran yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu merebut 3 hadiah berupa RM10 cash/ top up, blog My Super Kids menerima +- 15 komen daripada pembaca blog Eyriqazz. Good enough lah kan. Thanks all 😉 Di bawah ni saya sertakan komen2 tersebut, beserta sedikit reply, jika diperlukan, dalam UNGU. INTANKUTERPILIH said… betul, 1st time masuk, tengok… Read More »

Tingkatkan Trafik Blog Atau Tingkatkan Manfaat Blog?

Tingkatkan trafik blog… sapa taknak blognya diserbu ramai pembaca? Tipulah kalau kata ada blogger tak suka orang baca blog dia. kecuali yang memang private blog. (ini bersaling-kaitan dengan entry saya di sini : Dilema Blogger – Tulis Blog Yang Macamana Supaya Banyak VIsitor?) Sekarang ni sangat banyak tips yang dikongsi untuk tingkatkan trafik blog. Sana… Read More »

Dilema Blogger – Tulis Blog Macamana Supaya Banyak Visitor?

Tulis blog dengan blogger adalah sinonimlah macam irama dan lagu. Kalau tak tulis blog tu bukan blogger namanya. Tapi kadang-kadang nak tulis blog ni pun boleh jadi masalah pada sesetengah blogger. 1) Nak tulis blog yang macamana untuk attract orang? 2) Pembaca suka blog yang macamana? Kalau nak dikira, keyword yang paling top (yang paling… Read More »

Cara Tulis Blog – Apa Nak Tulis Dalam Blog

Majoriti blogger menulis tentang kehidupan, pengalaman, situasi diri sendiri dalam blog masing-masing. Ini memang benda yang normal lah, biasanya orang create blog untuk menulis tentang anak-anak, kehidupan hari2 dan sebagainya. Tapi disebabkan tema seperti kat atas tu, iaitu tema tentang diri sendiri, amatlah besar persaingannya. Bayangkan ajelah dalam 100 bloggers, 99 tulis tentang diri sendiri.… Read More »

Apakah Blog

Ini adalah berikutan permintaan ramai (lebih dari sorang tu kira ramailah) yang mahu memulakan blog, bukan blog untuk saja2 tapi blog untuk membuat sedikit $$$. Mula2 kita kenali makna blog, apakah blog? Blog berasal dari perkataan web log, yang bermaksud satu rekod tentang aktiviti harian, aktiviti, kegiatan, atau apa saja. Macam kita buat buku log… Read More »