Tag Archives: cara tulis blog

Salah Faham Tentang SEO

SEO atau search engine optimization adalah perkara yang penting bagi internet marketer dan blogger yang mencari makan melalui blog.

google

Bagi yang tak tahu apa itu SEO boleh baca di sini : Apa Itu SEO (Search Engine Optimization)? dan sini Apa itu SEO?

Walau bagaimanapun, tak semua orang berjaya dalam menjadikan blog atau websitenya mesra-SEO. Malah ada yang bangga bila blognya dirasakan dah cukup SEO, tapi sebenarnya tidak. Ini dibuktikan dengan sales atau CPC yang dijana dari blog itu adalah tidak seberapa. Ini adalah disebabkan oleh silap faham konsep SEO.

Mari kita lihat bahagian mana yang biasanya blogger salah faham tentang SEO ni.

1. Trafik yang tinggi bukan bermakna trafik yang bagus

Saya pernah mendapat satu ‘tips’ katanya kalau nak dapatkan trafik blog yang tinggi, masukkan saja semua perkataan kekunci (keyword) yang glamour dalam entry-entry kita. Pasti senang Google nak cari.

Masalahnya, ramai visitor tapi tak berkualiti tiada maknanya. Banyak trafik dengan targeted trafik sangatlah tidak sama. Umpama ramai orang masuk ke kedai kita cuma nak tengok2 lepas tu blah. Atau mungkin nak tumpang air-cond. Tumpukan kepada targeted trafik, bukan mendapatkan ramai visitor semata-mata. Kalau tak, kita hanya dapat trafik kosong with low conversion rate.

2. Berada di first page Google? Sudah berjaya dalam SEO?

Betul, sekiranya pencarian menggunakan keyword yang paling banyak digunakan. Tidak ada maknanya kalau kita masukkan keyword syok sendiri dan blog kita muncul di muka pertama Google. Misalnya cari tentang ‘Danny Al-Firas anak Mommy Lyna yang comel’. Sah-sah la keluar blog kita je. Rasa-rasa ada ke orang lain yang gunakan keyword itu untuk pencarian di Google?

3. Bina site dalam bentuk flash, gambar, dan sebagainya yang bukan teks

Konon cantik dan canggih bila guna flash, dan guna grafik instead of teks. Website yang menarik ni memang memikat hati pengguna internet, tapi bukan search engine. Search engine ni memang jenis yang ‘do not judge book by its cover’. Dia faham teks saja.. Lebih2 lagi kalau grafik yang digunakan tak ada alt teks… Dia cuma baca … mommylyna.jpeg walaupun dalam gambar tu kita tulis macam-macam.

4. Penulisan yang bias terhadap satu pihak saja – antara pembaca atau search engine

Kita nak menarik kedua-duanya, jadi kita kena tulis untuk kedua-duanya. Menulis semata-mata untuk search engine, kelak nanti blog kita akan dapat bounce rate yang tinggi. Menulis semata-mata untuk pembaca, kelak search engine tak jumpa blog kita untuk di-crawl dan index.

Jadi, kalau nak berada di mukasurat pertama Google, cuba lah semak semula blog korang.. adakah memenuhi kriteria mesra SEO yang dimaksudkan.

google

Bloggers, Jangan Bodohkan Diri Sendiri

Blogger bodohkan diri sendiri? Hm, mungkin setiap orang ada penafsiran masing-masing tentang memperbodohkan diri sendiri ni. Penafsiran saya, walaupun kita bodoh, tapi pandai-pandailah cover supaya kebodohan tu tak terserlah sangat. Tak salah pun jadi bodoh, tak masuk jel pun. Cuma mungkin untuk kesejahteraan di masa depan ada baiknya tidak menonjolkan kebodohan sendiri.

Bagaimana cara membodohkan diri sendiri tu? Tak perlu pun buat entry-entry bodoh, atau entry-entry tentang diri sendiri misalnya party2 yang buat kita nampak bodoh ke.. tak perlu. Entry yang ‘bijak, berhemah dan berilmu’ pun boleh jadi entry memperbodohkan diri sendiri.

Ia boleh berlaku bila kita tulis entry ‘bijak’ secara hentam keromo saja, tak study dulu… main tulis ikut suka hati. Sedangkan isunya sangatlah simple, dan ia memang dah terjawab, kalau kita buat pembacaan ke bertanya ke.. terlebih dahulu. Misalnya buat entry tentang “tayar kereta ada 2 biji, siapa dapat buktikan tayar kereta bukan 2 biji, mari sini tunjukkan bukti”.

Mana taknya beb, dia tengok gambo kat bawah ni kan nampak 2 biji je tayar Ferrari ni:

ferrari

Kalau cakap kat budak 4 tahun yang belum kenal kereta mungkin lah dia percaya.

Jadi, sebelum buat entry/blog tentang kereta, ada baiknya kenal dulu kereta tu macamana… lebih baik tengok sendiri rupa kereta dengan mata kepala. Lagi best kalau dapat bezakan antara kereta, kereta lembu, kereta kuda, kereta api, kereta mayat, keretakan rumahtangga… ops telebih sudah.

Tak perlu nak jadi pro atau bijak atau ada sijil pun nak tulis blog, cuma biarlah gunakan fakta yang betul.Fakta yang betul tak perlu nak ada bukti bagai – kita bukan nak naik mahkamah; tak perlu nak ada statistik bagai – kita bukan tulis buku teks; tak perlu nak ada format bagai – kita bukan tukang tulis surat wasiat. Yang penting apa yang kita sampaikan mudah difahami, dan ia adalah benda yang betul – agar memberi manfaat kepada orang ramai.

Kalau blog yang tak ada manfaat pun tak ada salahnya, malah mungkin lebih bagus sebab tak mungkin ada risiko “perasan bagus tapi entah apa-apa”. Bior je terus tak bagus, so?

Walaupun kita tulis untuk diri sendiri tapi akan ade orang baca, sebab kita publish to public. Kalau nak baca sendiri, privatekan ajelah. Orang tak komen bukan-bukan, kita pun tak sakit hati.

Pesanan ni untuk diri saya sendiri juga… jadila bloggers yang berpengetahuan. Supaya nanti kita lebih dihormati, dan golongan bloggers juga mendapat penghormatan yang sama :)

Tips Menulis Blog Berkredibiliti

Pernahkah anda membaca sesebuah blog dan merasakan bahawa “Bagusnya blog ini, nampaknya penulisnya begitu berpengetahuan dalam topik ini”?

Inilah yang dikatakan ‘blog berkredibiliti’. Pembaca mengenali penulis blog melalui kualiti yang ada pada blognya, iaitu menganggap beliau sebagai seorang pakar dalam satu-satu bidang. Informasi dalam blog tersebut juga bukan sampah-sarap sebaliknya sesuatu yang boleh dijadikan rujukan. Tak kiralah dalam topik serius atau humor, atau gosip, atau mitos. Mahukah anda mempunyai sebuah blog yang akan dipandang sebegitu?

blog berkualiti

Sedikit tips menulis blog berkredibiliti bagi beginner untuk dikongsi bersama:

1. Tetapkan niche mengikut kepakaran yang ada dan minat

Tak perlu ada sijil untuk menjadi pakar. Cukuplah dengan mempunyai pengetahuan dan sedikit minat tentang sesuatu topik. Misalnya anda suka kepada seni menghias kek cawan atau cupcake. Tak ada masalah sekiranya anda bukan seorang peniaga cupcake, atau tak tahu pun cara nak buat atau hias cupcake. Benda yang boleh belajar, informasi yang boleh dicari.. yang penting anda ada minat dan boleh commit. Dan tak perlu benda yang sukar pun. Hobi anda juga boleh menjadi satu niche yang menarik.

2. Berlagak pakar dalam niche yang anda pilih

Bukan berlagak pandai tapi sebenarnya… ehehehe… Jadikan diri anda pakar. Tulis sesuatu menggunakan ayat dan perkataan serta pengalaman anda sendiri. Kalau tak ada pengalaman tak apa, olah supaya nampak anda berpengalaman. Jangan copy+paste atau translate bulat-bulat tanpa memahami betul2 apa yang anda tuliskan tu. Tak semua pembaca anda adalah ‘orang yang tak tahu’. Jadikan semua pembaca menghormati anda, sekalipun yang membacanya adalah pakar buat cupcake.

3. Minta review dari mereka yang pakar dalam niche tersebut

Minta seseorang blogger atau yang lebih pakar dalam niche yang anda pilih untuk membuat review atau memberi pandangan tentang bl0g anda. Mungkin ada kawan anda seorang pengusaha cupcake, minta review ikhlas darinya. Kalau boleh bagi upah atau promosi percuma tentang cupcakenya dalam blog anda.

4. Tampilkan blog anda sesuai dengan niche yang dipilih

Jika blog anda tentang cupcake, pastukan tema yang dipilih, domain dan apa yang berkaitan ada kena mengena dengan cupcake. www.kekcawanku.com mungkin lebih sesuai dari www.kekpingganku.com. Template blog yang ada gambar cupcake mungkin lebih sesuai dari template yang ada gambar baju baby.

5. Sediakan ruang untuk komen dan hubungi anda

Jadikan anda dekat dengan pembaca dengan menyediakan ruang-ruang untuk komunikasi seperti ruang komen, contact form, live chat, shoutbox dan sebagainya.

6. Tampilkan siapa diri anda

Sebagaimana kita rasa lebih selesa setelah mengenali siapa pemilik sesebuah premis, pemilik restoran, pemilik rumah, dan sebagainya, pembaca juga berasa selesa sekiranya mereka mengenali siapa anda. Tampilkan personaliti anda yang menarik. Ini juga membantu dalam perkara No. (2). Irfan Khairi dikenali kerana beliau menonjolkan dirinya sebagai Irfan Khairi, bukan seorang anonymous. Anonymous mungkin juga scam bukan?

blog best

Jadi bagaimana? Bersediakah anda untuk menjadi seperti Ustaz Zaharudin, Kenny Sia, Faisal Tehrani ataupun BeautifulNara?

Tips Menulis Blog Berkualiti

Apakah blog yang berkualiti? Adakah blog yang berkualiti itu adalah yang mempunyai tulisan berbentuk ilmiah atau benda yang serius sahaja?

Blog berkualiti sebenarnya agak sukar untuk dikategorikan. Walau bagaimanapun, ia memang wujud dan sangat banyak.

blog berkualiti

Kualiti sesuatu blog bergantung kepada tujuan blog tersebut ditulis, dan kepada siapakah ia ditulis. Pembaca! Ya, pembaca blog yang boleh menentukan kualiti sesuatu blog.

Setiap orang yang membaca blog mempunyai tujuan yang berbeza-beza. Ada orang baca blog untuk mencari maklumat, ada yang baca blog untuk mencari hiburan, ada yang baca blog untuk menghilangkan tekanan… Setiap audience di atas memerlukan blog yang berbeza.

Tips menulis blog berkualiti yang ingin saya kongsikan (tanpa mengikut urutan):

1. Kenali blog anda dan kekuatannya. Walaupun blog anda cacamarba, pasti ada pembaca yang suka sebab semua ada all-in-one. Mungkin pembaca tak perlu cari banyak blog untuk mendapatkan apa yang mereka perlukan. Semuanya ada dalam blog anda.

2. Kenali siapa pembaca blog anda. Adakah mereka ke blog anda untuk mencari hiburan, atau mencari kawan, atau mencari ilmu, atau mencari identiti mereka sendiri… Dari situ anda boleh terus menggilap potensi blog anda.

3. Kenali minat anda. Penulisan blog yang bagus hendaklah disertakan dengan minat agar anda boleh menulis dengan gembira dan ‘lively’. Tak perlu ‘terpaksa’ menulis topik yang anda tak suka kerana pembaca. Ada berjuta lagi orang yang suka baca blog, dan anda boleh menukar target audience. Menulis benda yang kita tak suka akan buat tulisan kita jadi kaku dan nak menulis pun susah sebab tak ada idea kadang-kadang.

blog

Antara blog-blog berkualiti mengikut kategori:

Blog Pendidikan – blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk ilmiah dan pembaca tertarik untuk belajar sesuatu yang baru, misalnya blog tentang tips kewangan, tips kecantikan, keagamaan dan sebagainya.

Blog Hiburan – pembaca mencari blog ini sebagai hiburan untuk mereka. Blog sebegini boleh jadi blog yang memaparkan lirik lagu, download cerita, kartun, dan sebagainya. Kunjungan pelawat adalah untuk berhibur.

Blog Informasi – blog yang memberi maklumat tentang sesuatu perkara, misalnya informasi tentang produk-produk terbaru, gadjet-gadjet terbaru, ulasan isu terkini dan sebagainya.

Blog Pemikir – blog yang mana penulisnya mengajak pembaca berfikir dan berdebat tentang sesuatu perkara.

Blog Berita Terkini – blog yang memaparkan berita-berita hangat, terkini dan sensasi, sama ada berita semasa, berita artis dan sebagainya.

Blog Komuniti – blog sebegini biasanya dikaitkan dengan portal-portal dan forum-forum yang mana para ahlinya boleh beramah mesra sesama mereka.

Blog Cacamarba – semua di atas.

kekuatan blog

Setiap jenis blog di atas mempunyai kekuatan dan kualiti tersendiri. Jadi bagaimana untuk memastikan kualiti blog-blog seperti di atas adalah ‘terjamin’?

  1. Konsisten - konsisten dengan pendapat dan pendirian. Sekiranya ada perubahan terhadap pendapat dan pendirian, pastikan ada ‘flow’ kerana pembaca menyukai penulis blog yang berkeyakinan.
  2. Menghiburkan - walaupun menulis blog yang serius, sedikit sebanyak berikan hiburan kepada pembaca. Sekurang-kurangnya ‘hiburan’ dari segi layout yang tak membosankan, itu dah cukup bagus.
  3. Value added – jangan copy+paste. Sekurang-kurangnya tambahkan pendapat anda. Kalau anda menulis blog berita dan semuanya bulat2 copy+paste dari sumber berita misalnya, baiklah pembaca baca website newspaper itu je. Melainkan ada masukkan added value, contohnya compile semua berita2 yang sama dari sumber berbeza.
  4. Respon kepada soalan – melainkan komen-komen yang berbentuk “baguslah entry ni!”, “terima kasih tulis entry ni”, komen-komen yang berbentuk soalan, kalau boleh utamakan untuk reply. Maknanya pembaca tu betul2 nak tahu dan jangan biarkan pembaca anda terbiar macam tu je.
  5. Kongsi pengalaman – salah satu sebab orang suka baca blog ialah dapat baca tentang pengalaman orang lain. Kongsikan pengalaman anda di samping topik yang anda utarakan, agar lebih dekat di hati pembaca.

Untuk muncul sebagai blogger yang dikenali, berkualiti dan dihormati, memerlukan masa dan strategi. Mungkin ramai yang dapat ‘instant popularity’ tapi tak semestinya anda tak boleh. Kena kerja keras sikit je lah.

pic: istockphoto.

Tips Menulis Blog Yang Berkualiti

Blog yang berkualiti, setelah mendalaminya, saya mendapati ia adalah subjektif. Bergantung kepada tujuan dan personaliti penulis blog.

Sesetengah blogger mementingkan content yang berilmiah dan bermanfaat. Sesetengahnya tidak meletakkan itu sebagai keutamaan. Kualiti bagi seorang blogger biasanya dinilai dari segi traffik yang diperolehi melalui blognya.

Bagi blogger yang menulis blog untuk buat duit, kualiti dilihat dari segi aliran tunai dari blog yang dibinanya, sama ada dari segi ads per click seperti Google Adsense, ataupun penjualan produk, ataupun link affiliate dan sebagainya.

Ada blogger yang tidak kisah tentang buat duit dengan blog, asalkan ada orang baca blognya dah cukup puas hati.

Ada blogger yang suka melihat traffik mencanak masuk ke blog walaupun tidak menjana sebarang pendapatan dari blog.

General rule bagi sebuah blog berkualiti, pada pandangan saya ialah blog yang ‘dicari’. Saya spesifik-kan pencarian yang dimaksudkan ialah dari search engine atau RSS link dari blog-blog lain.

Jadi bagaimanakah cara untuk menulis blog yang ‘dicari’ ini?

1. Kenali pembaca anda

Tak perlu kenal siapa yang baca blog anda secara peribadi.. Secara amnya, anda kenali golongan mana yang paling ramai baca blog anda. Golongan ibu-ibu ke, bapa-bapa ke, remaja ke, kanak-kanak sekolah ke.

Dari situ anda dapat menulis berdasarkan apa yang ‘dicari’ oleh pembaca sasaran anda.

Cara nak kenal pembaca ni bukan susah.. pertama kenali genre blog anda jenis apa. Keibubapaan? Peribadi? Perihal anak-anak? Tentang hal ehwal semasa?

Antara caranya lagi ialah dengan melihat komen yang anda terima, golongan mana yang paling banyak komen, pasti mereka yang paling dapat banyak manfaat dari blog anda.

2. Cari berita terkini dari akhbar, berita TV, twitter, FaceBook, etc

Biasanya orang nak tahu tentang berita-berita hangat. Sentiasa alert dengan berita-berita terbaru, terutama yang belum ramai orang tahu. Pasti ramai yang Google benda-benda hot macam ni/

3. Buat review

Review produk, review blog orang, review tempat, dan sebagainya… Biasanya orang suka dengan pandangan ikhlas tentang sesuatu, terutama produk yang pernah anda gunakan.

Tulis review ikhlas tentang produk yang anda pernah guna, dan anda rasa orang lain pun nak guna juga.

4. Baca blog orang lain

Anda boleh dapatkan idea dari blog orang lain, terutama blog-blog yang dah famous. Tapi ingat, JANGAN COPY bulat-bulat! Kalau anda perlu copy juga, beri kredit kepada penulis blog itu. Sertakan link ke entry berkenaan. Jangan claim itu artikel anda kalau anda copy bulat-bulat.

Perkara-perkara JANGAN BUAT untuk tulis blog berkualiti:

1. Jangan copy bulat-bulat. Tapi kalau perlu quote, tulis la serba sedikit pandangan anda supaya tak adalah nampak sangat duplicate content.

2. Jangan copy entry, tapi boleh copy idea. Maknanya kalau ada entry blogger lain tentang ‘Cara Membanyakkan Susu’, anda jangan copy entry dia, sebaliknya tulis semula dalam ayat anda sendiri. Copy idea dan konsep tak menjadi kesalahan.

3. Jangan terlalu nak berseni sampai tulisan pun ada buat dalam bentuk gambar (.jpeg, .png, dan sebagainya). Tulis dalam plain text.

Perkara-perkara ‘jangan’ tu bukanlah sebab melanggar hak asasi blogger lain ke apa..duplicate content ni tak bagus untuk blog anda. Jadi, be original.

Cari kekuatan anda sebagai blogger.

Kadang2 tu tak perlu nak ada content2 bombastik pun untuk jadi blogger hebat. Macam Ben Ashaari, entry-entry beliau kadang2 seperenggan je, tapi beliau sering disebut2 sebagai blogger yang hebat.

Kehebatan anda pasti ada di mana-mana.

Selamat maju jaya!

*Dapatkan tips-tips menulis blog untuk buat duit online di Hafiy.Com hari ini!

Kenapa Blogger Malaysia Tak Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat duit dengan Google Adsense, ini adalah kesinambungan dari entry saya yang lalu tentang Duit Dengan Blog – Google Adsense atau Nuffnang?

Sesiapa yang dah baca entry berkenaan mungkin dah boleh agak kenapa blog peribadi mereka tidak dapat menjana kewangan dari Google Adsense (atau dengan Nuffnang sekalipun?).

Di sini saya ada beberapa tips untuk dikongsikan untuk buat duit dengan Google Adsense.

1. Memahami bagaimana Google Adsense bekerja.

Saya pernah encounter satu soalan di sebuah forum (maaf saya lupa forum yang mana), OK sebenarnya dah banyak kali even terbaca dalam beberapa entry blog. Yakni soalan yang berupa “Saya dah letak code Google Adsense tapi kenapa tak jalan-jalan pun duitnya?”.

Google Adsense adalah sebuah advertising company (sama cam Nuffnang, Innity, Advertlets, etc) yang menjadi ‘orang tengah’ antara advertiser dengan publisher (blogger). Konsep buat duit dengan mereka ni adalah CPC, CPM, CPE, CPA…. OK kita ambil satulah supaya lebih faham iaitu CPC (cost-per-click). Cost per click maksudnya untuk setiap klik pada iklan Adsense, advertiser akan bayar certain amount kepada ads company berkenaan dan seterusnya kepada blogger.

So, mesti mendapatkan klik pada link Google Adsense di blog anda untuk menjana pendapatan.

Yang keduanya, blog baru naik semalam, tapi expect hari ni dah dapat duit.

It wont work as such. Again, ads company ni bukan badan kebajikan yang mengagihkan wang kepada blogger. Kena work hard and work smart. Rajin-rajin belajar ya. Ramai orang jadi jutawan dengan Google Adsense tapi ia bukan skim cepat kaya. So jangan expect ia begitu mudah.

2. Menulis blog yang ada niche

Niche blog dengan kata mudah ialah fokus blog kita. Fokus ni bukan sekadar ‘fokus blog saya ialah kepada  cerita keluarga’, kerana ia perlu spesifik lagi. Tujuan niche blogging antaranya ialah untuk menjadikan blog kita unik dari blog-blog lain. Misalnya, semua orang tulis blog tentang masakan. Tapi ada sorang blogger boleh tulis tentang ‘resepi masakan barat yang mudah untuk orang sibuk’. Itulah yang dinamakan niche. Umpama sebuah butik designer yang hanya menjual barang2 jenama Burberry (contoh), jadi peminat Burberry tahu nak cari Burberry pegi sana. Berbanding sebuah supermarket/hypermarket yang jual macam-macam. Orang yang nak cari Burberry dengan cepat mungkin tak terfikir nak geledah supermarket tu cari beg Burberry, walaupun mungkin ada, lebih baik dia pergi ke butiknya terus, confirm ada.

Jadi, pembaca yang ingin tahu tentang ‘resepi masakan barat yang mudah untuk orang sibuk’, tahu nak cari tentang benda tu adalah di blog kita.

3. Jadi pakar

Bila tulis blog tentang resepi barat yang mudah tentang orang sibuk, maka tulislah tentang resepi barat dan kaitkannya dengan orang sibuk, walaupun kita tak berapa sibuk. Menulis biar kena dengan tema, misalnya orang sibuk tak banyak masa nak masak, jadi janganlah bagi resepi yang kena spend 4 jam di dapur. Dan kena yakin dengan apa yang kita tulis. Supaya pembaca pun dapat rasa ‘vibration’ dari tulisan kita. Kalau nak tulis tentang resepi barat, tapi stepnya kita tak ingat, mungkin pembaca dah tak datang blog kita lagi. Buang masa mereka saja.

4. Bijak merancang dan sedia untuk belajar

Buat duit dengan Google Adsense tidak straightforward. Lots of sweat and tear, cewah. Misalnya penggunaan keyword. Kalau saya taip ‘blog mysuperkids’, dah sah2 blog ni muncul no. 1 di Google, tapi itu bukan petanda keyword itu bagus dengan blog ini, kerana yang search keyword tu dan sampai ke blog ini cuma saya sorang saja. Jadi keyword yang digunakan mestilah satu keyword yang hot. Ini ada kaitan dengan niche blogging tadi. Sebab kalau kita search ‘susu ibu’, banyak blog2 dan website yang hebat2 dah conquer first page. That’s why kita kena cari niche, misalnya ‘cara simpan susu ibu bagi ibu bekerja’.

Jadi kena banyak belajar dan rajin buat research atau kita akan kekal syok sendiri saja.

5. Menulis content yang original, tak mainlah cetak rompak!

Jangan copy entry orang atau ambil dari mana-mana website. Google boleh penalize kalau kita buat macam ni. Google suka entry yang fresh, original dan unik. Kalau tak reti nak menulis entry yang baik, boleh upah orang tuliskan untuk kita. Tapi sebelum itu mestilah master beberapa perkara asas dalam Google Adsense. Jangan habis duit upah orang tulis entry, tapi incomenya langsung tak ada.

Tapi kalau anda cuma menulis blog secara suka-suka, saja nak share dengan rakyat Malaysia, tak payahlah nak stress dengan income dari kerja2 blogging. Biaq pi lah blogger lain bawa balik cek ribu-ribu. Atau mungkin kita boleh berguru dengan orang berkenaan. Kalau kita sendiri pun malas nak buat kerja yang renyah2, just enjoy blogging ;)

*Topik ni akan dicover dalam WoHoWo Mom Workshop Series.

Kutukan Terbaik My Super Kids

Berikutan cabaran yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu merebut 3 hadiah berupa RM10 cash/ top up, blog My Super Kids menerima +- 15 komen daripada pembaca blog Eyriqazz. Good enough lah kan. Thanks all ;)

Di bawah ni saya sertakan komen2 tersebut, beserta sedikit reply, jika diperlukan, dalam UNGU.

INTANKUTERPILIH said…

betul, 1st time masuk, tengok iklannya bersepah2…kalau disusun 1 tempat kan lagi cantek, tu je dulu kot…

jgn marah yer…nie adalah komen jujur…jgn kecik ati…

TAK KECIK ATI, KAK. NAMA PUN KOMEN KAN. THANKS BTW

yanmie said…

Salam,

kagum sebenanrya dengan lyna nie sebab kat blog dia macam2 ada, dia pandai manfaatkan setiap ruang yang ada kat blog dia..tahniah!

pasal themes tu memang ada betulnya boleh diperkemaskan lagi sususan sidebar.

lain2 ok xde masalah…ehehe komen ikhlas akak tuk lyna tau jgn amik hati.

psstt!! meh review blog besan lak…ehehe nak tau apa yg ada dan takde kt blog tu :P

www.yanmieonline.com

THANKS KAK YAN. DIAKUI MEMANG SIDEBAR TIDAK BERAPA CANTIK.

suffer8zine said…

pada pendapat den la, blog mysuperkids ni ada 1 bengkel yang mmg sgt sesuai la kepada housewife2 tegar yang nk majukan diri serta fmly dgn menjana sendiri pendapatan dirumah. hanya dengan bayaran serendah rm70 mmg x rugi la. sekurang2nya dapat jugak pengalaman baru serta dapat gak kongsi pengalaman. ternyata tak rugi la

THANKS SUFFER8ZINE FOR ACKNOWLEDGMENT. ACTUALLY BUKAN UTK HOUSEWIFE SAHAJA, IA TERBUKA PADA SEMUA, ESPECIALLY MEREKA YANG BEKERJA. SEBAB KAMI PUN BEKERJA SEPENUH MASA :)

J.M.R said…

nice blog for me..:-) just iklan tu kalo kasi kemas lg, memang lebih attract readers.

SAYA BERHASRAT JUGA NAK BUAT STATISTIK SEBELUM UBAH LAYOUT DAN SELEPAS, ADALAH STATS UV JUGA BERTAMBAH? :D THANX BTW.


haszuraidah ishak said…
salam..

saya paling suka baca entri dia pasal anak2, esp. fahry, coz bukan senang utk jadi parents yg bekerja, blogger lagi, pastu mempunyai anak yang special..sentiasa postive & bersemangat & suka share ilmu2 mengenai parenting..so keep on blogging & sharing on that!!

bagi saya, yang kurang menariknya, susun atur antara entri ngan ads bercampur baur..kalau boleh asingkan satu column utk paid ads, satu column utk blogging entry, comments etc.. kalau nak letak paid ads kat atas, better jadikan kotak yang sama size dan penuh dari hujung kiri ke kanan & biar ada kat satu tempat ajela..tak perlu ade kat atas & bawah juga..

SAYA RASA SAYA DAH LAMA TAK SHARE PASAL PARENTING KAN. MAKLUMLAH SEKARANG BUSY MENGEJAR BENDA LAIN HAHAK.

x-po said…

bagi saya, jika sesuatu blog itu bernichekan perniagaan atau bisnes, templete 2 column lagi sesuai berbanding 3 column, kerana templete 2 column lebih nampak profesional bagi blog yang bernichekan bisnes. Kalau boleh, elakkan blog dari nampak kebudak-budakan dan pentingkan blog nampak matang. cuba tgk blog Dr. Irfan Khairi, simple tapi matang.

THANKS X-PO. MUNGKIN X-PO CUMA TENGOK PADA STICKY ENTRY. BLOG SAYA TIDAK BERNICHE-KAN BISNES SEBENARNYA. MUNGKIN AKAN DATANG :D INSYA-ALLAH

hamzah ian said…

terlalu panjang..

ringkas dan padat rasanya lagi bagus..

hehe.. segan nak komen sebab sy ni blogger baru belajar dan merangkak lagi..

HAH, APA YANG PANJANG TU HAMZAH?

ProfHariz said…

Salam.. Minta maaf jika saya komen ini agak kasar.. Tapi saya komen berdasarkan pemerhatian saya keatas blog mysuperkids.net..

Blog mysuperkids banyak membentangkan tips-tips kepada para ibu-ibu dan juga kaum wanita.. Blog mysuperkids.net juga banyak menghidangkan tips-tips kesihatan kepada pelawatnya..

Selain itu, Blog mysuperkids.net banyak berkongsi mengenai islam seperti cara nabi memulakan perniagaan. kitab tafsir, jodoh yang sekufu dan sebagainya..

Berdasarkan pemerhatian saya terhadap meta tags report. Title relevancy page content is fair manakalan bagi description meta tag terlalu panjang.. Untuk keywords meta tag. terlalu banyak sehingga 400.. Untuk keterangan lanjut mysuperkids.net bolehlah ke sini http://www.seocentro.com/tools/search-engines/metatag-analyzer.html

Sekian Terima Kasih :)

THANKS PROF. MASIH OBVIOUSKAH BLOG INI HANYA UNTUK IBU2? HEHEHE. RASANYA DAH BANYAK SAYA SHARE TENTANG TOPIK2 YANG MELIPUTI SEMUA ORANG. TAKPE-TAKPE I TAKE THIS AS A CHALLENGE :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said…

oh mungkin boleh pakai layout baru
itu je pada saya yg perlu diubahTHANKS MAMA. INSYA-ALLAH ON THE WAY (WAY NYA MANA NTAH LAGI)


lydzar said…
saya tak pernah kisahkan layout blog mysuperkids ni, sebab saya sukakan pengisian yg lyna selalu sharekan. terus je baca tak toleh kiri kanan :)

lyna, ini bukan bodek punya komen tau

CINTAMU TIDAK MELIHAT PADA RUPA? HEHEHE.

AyuArjuna BiGoshh said…
Saya memang suka mengkritik sebab tu selalu jadi judge utk aktiviti di Uni saya..ngeh ngeh
1. Saya mula JATUH CINTA dengan Superkidz bukan kerana mommy Lyna itu fofular tetapi kerana hasil tulisannya yang sangat ringkas, padat dan bermutu tinggi.
2. Isu yang ditampilkan adalah fakta bukannya auta tidak ada kaitan hidup atau yang sudah tiada.
3. Mommy Lyna dalam suasana hidupnya yang gila2..namun personalitinya sebagai wanita melayu yang cemerlang, seorang ibu penyayang, seorang isteri yang pengasih dan pekerja yang dedikasi cukup mengangumi saya.
4. Saya masih ingat ttg satu posting mengenai laptopnya rosak gara2 anak sulongnya…sedikitpun tidak menggambarkan betapa keciwanya ketika itu (berdasarkan posting tak tahulah klu disebalik tabir lyna meraung sakan..keh keh)
5. Saya pernah bertemu mummy lyna di my superkids event kat puchong ttp disebabkan keadaan yang baru lps hujan menyebabkan suasana kelam-kabut..so sy sempat slm ajer dan mungkin mummy lyna tidaklah begitu mengenali saya yg kurang pamos ini…
6. saya sangat teringin tengok mummy lyna buat posting masakan yang pernah dimasaknya..sbb apa yang perhatikan mummy lyna sering buat review makanan luar..kedai makan kat penchala, roti best kat hospital prince court..huhu
7. sekian terima kasih…
NO 6. ITU… AGAK SUKAR SEDIKIT SEBAB SAYA MASAK YANG SIMPLE2 JE MA… TAKDE LA MASAK STEAK DAGING LEMBU BATANG PINANG BERSAMA SOS BILIS ISTIMEWA DIMASAK ATAS BARA API DENGAN SUHU PALING RENDAH AGAR KELEMBAPANNYA TERJAGA. HWA HWA HWA.
suzzsuzie said…

serius lepas baca entri GTO mengenai blog superkids baru i terasa nak jenguk blog dia..anyway good sharing GTO & happy dapat jumpa blog yg banyak info esp bab2 parenting ni…blog ni ada macam2 isu cuma betulla agak serabut sebab bila nak bagi komen saya tercari2 kat mana nak letak komen rypanya kat atas…sebenarnya i tak berapa gemar blog yang komen kat atas sebab tak menggalakkan sangat orang baca isi blog tu…ye la jumpa komen dulu so ramai yg akan meninggalkan jejak tanpa baca isi penting yang terkandung dalam blog tu…juz my sincere opinion..belog i pun yang ado je…

ERK. ACTUALLY ADA TEMPAT UNTUK KOMEN KAT BAWAH YANG LEBIH BESAR TULISANNYA DARI YANG ATAS (SEBELUM COMMENT BOX). MUNGKIN SERABUT SANGAT KAT BAWAH TU BARANGKALI. MUNGKIN PERLU DICANTAS APA YANG PATUT. TAK GITU?

MarDiah said…

Saya pun rasa blog lyna informatif tapi iklan nampak semak. Nie cadangan.

Why not lyna try Carwin Solution. Kalau tak amik service dia, maybe leh dapatkan consultation mcm mana nak susun blog lyna.

Owner company nie dah setup blog sebelum org involve dgn blogging. Give up her carrier as QS untuk jadik FTWP (hb dia resign at the same time.. giloqs punyer kes..tp succed dah).

Yang tak puas hati.. tak pernah dapat komen posting lyna. Selalu komen kat FB jek.. haha…

AGAKNYA AKISMET SAYA TERLALU EFEKTIF SAMPAI KOMEN2 READERS PUN DIA REGARD AS SPAM. MAAFKAN SAYA TAK SEMPAT NAK CHECK SATU2 SEBAB BERLAMBAK SANGAT KOMEN SPAM NI. NAK DISABLE PUN TAK BOLEH LAAA… KANG ADA 100 KOMEN SEMUA SPAM. PENAT~

Little Mama™ said…

saya TAK SUKA mommy lyna… lariiiiik.
.
.
.
.
he..he.. apa tak suka pulak hari-hari pegi baca..lol

pasal susunan iklan dan layout blog dia tu.. rasanya tak de la serabut mana pun.. ISI blog itu sendiri lagi penting..

lyna menulis banyak isu ilmiah yang tak ramai blogger mampu tulis (macam jual beli saham, hartanah etc)..thumb up for that

blog layout yang terbaik di mata pembaca memang susah nak dapat.. sebab tak semua ada TASTE yang sama.. tak semua orang suka layout yang sama you see..

ari tu masa I tukar layout MBP ramai yang tak suka sebab dah terbiasa with previous one.. tapi sebab I dah bosan dengan layout yang ada box so I buang semua box..kira macam blog out of the box la…ha..ha

pss lyna..i think theme thesis tu dah ok cuma if you can customised a bit sure lagi ok *i pun ada theme thesis ni.. godek-godek belum abis lagi// ;)*

KAK ROS, TOLONG CUSTOMISED MY THESIS. HAHAHA.

knv said…

mommylyna adalah antara blogger2 pertama yang saya pernah jumpa face to face, even before dia aktif dalam superkids. masa dia kat miri dulu (eh miri ke?) saya sempat jumpa dia ngan fahry yang masa tu baru keluar hospital.

she has a positive posture. i personally think that’s what made her stand out in her own league. a class of her own. well, most people knew how she carries herself around with her ever-so-busy schedules. 2 thumbs up!

and she justifies well. saya tidak selalunya setuju dengan dia, oppinion to oppinion, tapi saya rasa dia ada alasan yang kukuh dan baik kenapa dan mengapa dia buat sesuatu perkara. and i seriously have to admire her for that.

personal note to you lyna: all the best in your plan and execution. it takes a huge heart and a strong shoulder to be in your place. semoga dirahmati, dunia akhirat.

TERIMA KASIH KAKNON, TAPI ADA SEDIKIT KESALAHAN DI SITU. MASA TU FAHRY BELU KUAR SPITAL LAGI LA. HAHAHA.

Susah nih nak pilih 3 komen terbaik, sebab takut terpilih kasih kan. Haha. Tapi berdasarkan kriteria yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu constructive feedback, saya akan memilih komen yang boleh diugunapakai untuk memperbaiki lagi blog ini. Boleh?

Tapi saya takkan announce di sini. Let the Eyriqazz lah yang announce :)

By the way, terima kasih atas semua komen. Nampaknya majoriti meninggalkan komen/feedback terhadap layout My Super Kids ni. Memang, saya akui agar barai sikit layoutnya. Kalau baca kot Google Chrome tu, ada tulisan kecil, ada tulisan besar. Sebenarnya, ia memang dipengaruhi oleh ketiadaan masa untuk mengusahakan mekap blog tuannya pun tak dan nak mekap, mungkin sebab saya lebih fokus kepada isi penulisan. Let alone the Bahasa yang tunggang terbalik tu. Nama pun blog, bukan Buku Teks Bahasa Malaysia. Banyak kali juga saya kena tegur kerana penggunaan bahasa pasar yang terlalu over. Bagi saya itu tak penting dalam penulisan blog, sebab kita nak benda yang kita tulis ‘sampai’ kepada pembaca.

Lagipun most readers baca blog untuk tahu insight feeling/opinion seseorang blogger terhadap sesuatu isu dalam bahasa yang mudah difahami dan dekat di hati. Kalau nak baca dengan bahasa standard, boleh baca surat khabar/buletin online. Lagi pula, mengikut pendapat beberapa blogger berjaya dari luar negara, don’t worry too much about grammar, sebab itu kadangkala akan menbuatkan idea untuk menulis terbantut. Except kalau kita ada editor.

Walau bagaimanapun, penggunaan bahasa memang tak boleh sewenang2… tidak boleh guna bahasa kasar/lucah, bahasa SMS yang buat pembaca pening je (tapi kata mereka kalo tak suka tak payahla baca :D),dan penggunaan bahasa yang kurang ajar.

Anyway, setiap orang ada niche dan caranya tersendiri. Kalau macam Ustaz Zaharuddin, kalau lah beliau menulis dengan gaya gila2 mungkin orang akan hilang thiqah terhadapnya pula. Yang penting, enjoy menulis & jangan mudah kecil hati dengan kritikan. Anggaplah semuanya feedback membina. Kalau memang salah, kita memang kena ubah.

Berbalik kepada layout blog ini, sebenarnya saya akui ia memberi kesan kepada 1st time reader yang ‘ter’singgah, yakni bukan yang sampai dari enjin carian untuk mencari sebarang info. Contohnya bila kita pergi ke kawasan perumahan, mestilah yang kelihatan cantik itu menarik perhatian kita, tak kisahlah dalam dia macamana. Yang di luarnya huduh, walaupun di dalam semua perabot kayu jati asli Balinese style lagi..kita bukannya teringin nak tengok kalau tak tahu, kan? Rumah yang gah macam Disneyland, walaupun dalamnya cuma ada kerusi rotan pesen lama je.. tapi yang tu buat kita rasa nak tengok lama2, sebab luarannya cantik. Tol tak?

Sekali pandang memang teruk blog ni, header pun tak ada. Hahahaha.

OK lah, if you have any constructive comments, please do so ya. Kesian pulak kat readers saya yang terpaksa mengadap blog pecah pintu macam ni :D Nak komen tentang isi penulisan pun boleh.

Oh ya, sekadar nak kongsi, last 2 weeks saya ada terima email forward. Sekali baca macam kenal aje artikel ni. Rupanya salah satu entry saya dijadikan bahan perkongsian oleh satu mailing group, iaitu entry Kenapa Anda “Sepatutnya” Beli Rumah di Bandar Sahaja? :D Entry yang Petronas Chemical Group IPO Review pun diforward semula kepada saya.

Alhamdulillah, berguna juga ilmu yang saya kongsikan.

Semalam pun, semasa saya bawa Fahry berjumpa pembuat kaki palsunya, Mr Anton, beliau memberitahu bahawa client-clientnya ramai yang mengikuti blog saya untuk membaca tentang Fahry dan kaki palsu untuk kanak-kanak kecil.

Berbaloi rasanya. Walaupun readers saya takdelah ramai sangat, tapi bila jumlah yang ada ni mendapat manfaat dari blog ni, rasanya tak rugi saya berblog. Nak kata glamour tu tidak (glamour apanya, tulisan sendiri sampai semula kepada saya, sah2 orang tak kenal saya siapa hehe), tapi rasa ‘macam bagus’ dapat menabur sedikit bakti meskipun dengan hanya menulis blog :D

Tingkatkan Trafik Blog Atau Tingkatkan Manfaat Blog?

Tingkatkan trafik blog… sapa taknak blognya diserbu ramai pembaca? Tipulah kalau kata ada blogger tak suka orang baca blog dia. kecuali yang memang private blog. (ini bersaling-kaitan dengan entry saya di sini : Dilema Blogger – Tulis Blog Yang Macamana Supaya Banyak VIsitor?)

Sekarang ni sangat banyak tips yang dikongsi untuk tingkatkan trafik blog. Sana sini blogger tercari-cari cara untuk tingkatkan trafik, tambahkan unique visitor, galakkan page impression dan sebagainya. Saya pun selalu juga mengikuti tips-tips dari blogger yang hebat-hebat ni, malah saya juga turut mengikuti blog yang mendapat 7-8 ribu unique visitor sehari, orang kata nak belajar dari yang pakarlah.

ist2_4471599-blogging

Tapi…. Tapi… Maaf cakap tapi most of those blogs adalah yang…

“Ini je?” – menunjukkan info itu tiadalah special mana, mungkin sekadar tulis “I takde idea lah nak tulis apa hari ni” tapi ada 40 ribu komen.

Setelah sekian lama barulah saya dapat memahami hukum alam blog. Bloggers belongs to several circles. Bloggers yang berpengaruh dalam sesebuah lingkungan/circle/halaqah (kalau yang ‘baik’ sikit :P) itu tidak selalunya bergantung kepada mutu/manfaat/kualiti blognya, tetapi lebih kepada bagaimana blogger tersebut berinteraksi dengan orang lain, i.e. dalam penulisan, menjawab komen dan sebagainya – tidak selalu, tapi ada kebiasaannya.

Seorang blogger biasa, yang asalnya ialah orang biasa yang tidak dikenali, walau macamana hebatpun penulisannya, tidak akan mendapat recognition jika tiada interaksi dibuat dengan pembaca/blogger lain.

Blog yang entah apa-apa, cakap pun benda biasa aje, layak mendapat trafik yang tinggi bila penulisnya suka bloghop, aktif bergiat dalam circle-nya, sering berinteraksi dengan pembacanya dan sebagainya.

Blogger yang baru menceburi arena ini, kalau berhasrat nak tingkatkan trafik blog memanglah kena peramah-peramah di atas talian, sering berkunjung ke blog-blog lain, aktif di forum serta perkumpulan2 blogger dan sebagainya.

Tapi, kepada blogger yang skima atau orang Kelantan kata sibik, hal ini perlu dilihat dalam banyak sudut. Adakah anda mahu menjadi terkenal kerana diri anda atau penulisan blog anda? Kalau mahu terkenal kerana diri anda, memang wajar mengejar trafik blog dengan cara-cara di atas. Banyak sangat caranya sekarang, hingga ada yang boleh tingkatkan trafikk blog dari kurang 100 kepada 6000 unique visitor dalam masa 3 hari.

Namun begitu, jika anda mahu terkenal dengan penulisan anda, ia boleh juga jadi sesimple itu, tapi penulisan juga haruslah bermutu dan bermanfaat. Or else people will read because of YOU, not because of WHAT you wrote.

Menjadi blogger selebriti ni lebih kuranglah menjadi selebriti artis. Famous kau!

Jadi itu terpulang kepada diri masing-masing. Ada orang memang nak kejar glamour,ada orang mahu meningkatkan manfaat dirinya, ada juga yang tulis blog memang tak ada niat seperti demikian, sekadar suka-suka dan nak tinggalkan kenangan. Semuanya tak ada salah tak ada betul, terpulang kepada individu. Oleh itu sebelum berblog, tanyalah diri sendiri, nak tingkatkan trafik blog, atau nak tingkatkan manfaat blog?

Dengan kata yang lebih ektrem, nak glamour di masyarakat bumi atau glamour di masyarakat langit (bukan kerajaan langit, masyarakat langit di sini ialah para malaikat di Baitur Ridhwan)? Fuyyo, ini memang ekstrem.

ist2_6515899-blog-group

P/S : Entry menenangkan hati mereka yang gusar kerana tak ada visitor 7-8 ribu sehari iaitu aku sendiri hahaha.

Dilema Blogger – Tulis Blog Macamana Supaya Banyak Visitor?

Tulis blog dengan blogger adalah sinonimlah macam irama dan lagu. Kalau tak tulis blog tu bukan blogger namanya.

Tapi kadang-kadang nak tulis blog ni pun boleh jadi masalah pada sesetengah blogger.

1) Nak tulis blog yang macamana untuk attract orang?

2) Pembaca suka blog yang macamana?

Kalau nak dikira, keyword yang paling top (yang paling ramai orang cari) di Malaysia ialah keyword-keyword berunsur lucah dan menjurus kepada perbuatan seksual seperti cerita seks melayu, seks budak sekolah, main dengan isteri orang, main dengan nenek (nenek? ate gile ke?) dan seumpamanya.

Blog yang ada ala-ala cakap lepas agak disukai ramai. Walaupun ramai menyampah, tapi ramai yang suka. Mungkin sebab tak payah nak fikir, alah, orang kita memang suka buat lawak lucah kan.

Blog mengutuk orang juga adakala mendapat hits yang tinggi.

Blog gossip pun ramai juga yang suka.

Tapi, patutkah blogger yang desperate nak cari visitor menukar genre kepada blog yang berbau ala-ala semacam itu semata-mata nak tarik pembaca?

1. Identiti Sendiri

Setiap orang ada keunikan masing-masing. Tak perlu dibayangi cara penulisan, idea, olahan orang lain hinggakan tiada ‘jiwa’ dalam penulisan kita sendiri. Menulis tanpa perasaan, tapi semata-mata untuk menarik visitor… mungkin tak bertahan lama. Lagi2 bila ada orang copy bulat2 entry orang lain, tak ada kerja ke.

2. Tujuan Menulis Blog

Setiap orang ada tujuan tersendiri dalam penulisan blog. Ada yang memang nak cari glamour dan sanggup buat macam-macam untuk visible. Ada yang menulis cuma suka-suka. Ada yang memang tulis untuk diri sendiri, tapi mungkin sebab gaya penulisan yang disukai pembaca, menyebabkan beliau jagi glamour. Ada yang cuma nak berkongsi pengalaman, pendapat.. Ada yang nak kembangkan network, dan sebagainya.

Walau apapun tujuannya, kan bagus kalau stick to the intention. Jadi kita takdelah rasa tertekan, contohnya kalau unique visitor hari2 cuma 15 orang, tapi sebab tujuan asal kita menulis blog adalah untuk suka-suka dan berkongsi pengalaman, so cukuplah 15 orang tu. Kalau nak ramai readers, kena la usaha sikit dari awal, ye tak. Lagipun kalau baru 2-3 hari tulis blog mana boleh harap ada 500 orang baca blog kita, kecuali kita buat contest hadiah Ferrari ke..

3. Penulisan Berguna vs. Sia-Sia

Mendapat 20 juta readers sehari dengan penulisan yang entah apa-apa berbanding mendapat 20 orang readers sehari, tetapi mereka dapat banyak pengajaran, panduan, tips.. dengan membaca blog kita, yang mana satu lebih bagus?

Ingatlah keseronokan dunia ni sekejap sangat je, macam sekelip mata je, hehehe.

Apa-apa pun berbalik kepada diri kita lah. Tak ada orang marah kita nak blog tentang apa, cuma kalau boleh biarlah kita selesa dan elakkan menjadi palsu (fake). Buat apa tukar genre kepada yang pelik2, tapi bila orang kutuk sikit, kita melatah. Ye la, sebab itu bukan kita. Kalau kita menjadi diri sendiri, orang nak cakap apa tu lantak dioranglah.

Jadi, ada baiknya kembali ke pangkal yang asal, tujuan asal nak tulis blog tu. Blog famous tapi tak ada isi, berbeza nilainya dengan blog tak popular tapi padat dengan isi. Mana satu yang kita nak jadi tu, tanya diri sendiri.

Cara Tulis Blog – Apa Nak Tulis Dalam Blog

Majoriti blogger menulis tentang kehidupan, pengalaman, situasi diri sendiri dalam blog masing-masing. Ini memang benda yang normal lah, biasanya orang create blog untuk menulis tentang anak-anak, kehidupan hari2 dan sebagainya.

Tapi disebabkan tema seperti kat atas tu, iaitu tema tentang diri sendiri, amatlah besar persaingannya. Bayangkan ajelah dalam 100 bloggers, 99 tulis tentang diri sendiri. Pengalaman sendiri, perasaan sendiri. Kadang2 macam tulis diari pun ada.

Tak salah pun.Cuma kalau nak majukan blog ke next level, kena lain sikit dari biasa. Kalau diri sendiri kita sudah sedia unik, itu memang satu bonus. Jadi tak payah nak fikir2 jauh, tulis je tentang diri kita. Contohnya Chika yang tinggal di Austalia berkongsi pengalamannya dari kehidupan sehari2. Even, ramai yang google tentang ‘kehidupan Chika di Australia’. So, di sini Chika ada satu keunikan yang tak dipunyai oleh orang lain.

Jadi kalau mahu blog tentang diri, cari keunikan kita di mana.

Kalau tidak, kita boleh cari tema lain untuk menjadi tema blog kita. Tak semestinya kena deviate terus dari kehidupan kita, tapi maksudnya tak adalah tulis “Hari ni saya makan nasi, Semalam saya makan mi”. Maknanya benda yang lebih spesifik dan lebih istimewa dari orang lain.

Antara cadangan tema atau topic yang boleh kita gunapakai:

1. Tulis tentang sesuatu yang kita minat, suka dan seronok dengannya.

Contohnya hobi. Katakan kita suka memasak. Jadi kita mungkin boleh buat blog masakan. Untuk lebih best lagi, spesifikkan lagi tema masakan. Mungkin masakan Barat, atau masakan untuk orang sibuk.

Mungkin kita sukakan sesuatu benda, atau tempat, atau aktiviti. Mungkin kita suka menonton wayang. Kita boleh buat blog review tentang movie2 yang kita tonton. Dalam pada tu kita boleh bercerita pengalaman kita menonton.

2. Tulis tentang satu topik yang boleh mengundang komentar

Mungkin pelik sikit kalau kita tiba2 tulis tentang anatomi semut. Hanya peminat semut atau budak2 yang buat projek sains tentang semut saja yang akan baca post kita. Pastika topik/tema yang kita pilih adalah dekat di hati pembaca. Kalau benda2 hobi ni kan biasanya dekat di hati pembaca. Mungkin selain dari bercerita saja, kita boleh bagi tips2 berguna.

3. Cari niche yang lebih spesifik

Maknanya ia lebih menjurus kepada sesuatu pengkhususan. Kalau tulis pengalaman diri sendiri, ia akan jadi cacamarba, macam blog saya ni. Rojak, semua ada. Bagi blogger baru, susah sikit nak bina identiti dengan cara begini. Jadi, tentukan apa topik utama yang spesifik untuk anda tulis.

Contohnya, “Blog Masakan” ini agak broad dan pesaing pun ramai giler. Tapi bila kita buat “Blog Masakan Melayu Untuk Mereka yang Sibuk”, mungkin akan menarik perhatian ibu2 yang balik rumah jam 7 malam pastu kena masak segala.

So, set back & relax, fikirkan apa niche yang sesuai, draft dalam kepala otak dan terus tulis blog!

Apakah Blog

Ini adalah berikutan permintaan ramai (lebih dari sorang tu kira ramailah) yang mahu memulakan blog, bukan blog untuk saja2 tapi blog untuk membuat sedikit $$$.

Mula2 kita kenali makna blog, apakah blog?

Blog berasal dari perkataan web log, yang bermaksud satu rekod tentang aktiviti harian, aktiviti, kegiatan, atau apa saja. Macam kita buat buku log masa ikuti pasukan pakaian beragam di sekolah dulu. Tapi ini dalam bentuk online.

Kemudian perkataan web log ni diubah suku katanya menjadi we blog, yang akhirnya dimudahkan menjadi blog.

Sekarang ni blog dah menjadi satu benda yang addictive hinggakan kebanyakan orang dah tak ada life lain selain blog dia. Apa2 yang dia alami sepanjang hari tu pasti nak ditulis dalam blog. Blog ni dia macam indie medium yang mana kita bebas nak buat apa, tulis apa, fikir apa… berbanding kalau dalam mainstream macma akhbar ke majalah ke, nak kena edit segala. Jadi blog ni sifatnya lebih jujur dan tidak bertapis sangat, ikut sedap rasa si penulis.

Blog boleh jadi tempat untuk tujuan yang macam-macam, tempat luahkan perasaan, berdakwah, cari kawan, kutuk orang, saja lepaskan boring, cari duit, cari market, cari populariti dan sebagainya. Apa-apa pun blog memang satu fenomena yang hebat.

Namun, untuk tujuan2 tertentu, ada benda yang perlu diketahui sebelum kita mula menulis blog, melainkan kita cuma tulis untuk bacaan sendiri. Bila nak tulis blog untuk buat duit atau populariti, kena selalu ingat kata kuncinya : TRAFFIK. Blog kita mesti ramai orang baca untuk dikenali. Kalau orang tak kenal, memang kita takkan ke mana-mana.

Oleh itu blogging ni bukan kerja satu malam. Untuk menjana traffik tu bukannya automatik. Kita kena bekerja keras supaya blog kita dikenali.

Infrastruktur Bagi Blog

Nak buat blog memang mudah. Mudah sangat! Percuma pula tu. Cuma perlukan komputer atau sebarang device yang boleh connect internet, talian internet dan sedikit kerajinan untuk menaip.

Antara blog platform yang biasa orang guna di Malaysia ni ialah Blogger.com dan WordPress.com. Lain2 ialah TypePad, LiveJournal dan sebagainya. Cuma logon ke website berkenaan, register, dan create a blog!

Buat Duit Dengan Blog

Saya dah banyak kali menulis tentang ni. Tapi saya nak spesifik tentang iklan di blog. Iklan ni secara amnya terbahagi kepada beberapa kategori : iklan CPC/CPM macam Google Adsense & Nuffnang, iklan berbayar yang mana pemilik perniagaan menyewa space iklan dalam blog kita, pay per post yang mana kita diberi iklan advertorial dan dibayar dari write up yang kita buat.

Seperti biasa untuk mendapatkan kesemua di atas tu, bergantung kepada trafik blog. Semakin ramai readers, semakin mahal lah harga blog kita. Seperti iklan di TV, bayaran pada waktu perdana sudah tentu lebih mahal dari waktu2 lain.

Iklan ni, kalau dengan GA atau NN, bukannya dengan letak code iklan tu kita dah dapat duit. Kena ada orang klik, untuk CPC dan kena ada certain jumlah yang dapat view iklan tu di bloig kita, untuk CPM, barulah kita dibayar.

Iklan yang dibayar terus oleh penjual pula, bergantung kepada berapa ramai pembaca blog kita. Kalau saya nak iklan pun, haruslah cari blog yang readers ramai. Kalau blog yang memang dah tahap lagenda punya famous, sampai beratus2 harga satu petak iklannya. Kalau 10? Kenyang~

Mendapatkan Trafik

Kalau buat blog, pastu tulis dan publish dan tunggu orang datang.. berjanggutlah jawabnya. Market blog ni macam jual barang. Bayangkan kat sekeliling kita ni ada beribu2 buah kedai.. macamana kita nak tarik orang supaya datang ke kedai kita? Mestilah kena promosi habis-habis. Cara paling mudah dan menjimatkan ialah bloghop/blogjog/blogwalk, whatever the term is, iaitu melawat blog orang lain dan tinggalkan komen.

Jangan putus asa kalau hari ni cuma 2 orang yang masuk blog kita… blogger-blogger yang terkenal dan berjaya hari ni tu, mereka tidak mula berblog 3 hari lepas. Bertahun2 mereka bina empayar blog mereka, takkan la kita nak famous dalam masa sehari? Lainla kalau kita ni Diana Danielle ke, mungkin tak ambil masa lama untuk dapatkan trafik yang tinggi untuk blog.

Bersambung next entry untuk ‘Apa Nak Tulis Dalam Blog;.

10 Sebab Sebenar Kenapa Tulis Blog

Ada yang tulis blog sebab nak abadikan kenangan hari ni. Ada yang tulis blog sebab suka2 isi masa lapang. Ada tulis blog sebab nak buat duit dengan blognya. Ada tulis blog sebab tak tau nak buat apa.

10 sebab kenapa tulis blog.

  1. Nak tunjuk kat awek sebelah yang “Puja sangat Abang Nara tu. Aku pun blogger jugala!”.
  2. Nak tunjuk kat member yang kita lagi famous dari diorang.
  3. Cuba nasib kot2 la boleh jadi peserta Project Alpha.
  4. Nak jadi famouslah.
  5. Nak menang pertandingan.
  6. Tak tahan duk pendam perasaan sorang2. Tulis kat blog lah biar semua orang boleh baca.
  7. Jelous tengok member sendiri masuk paper sebab tulis blog.
  8. Boleh berlagak kat member yang kita ada blog walaupun nak edit template pun tak tahu,.
  9. Menggarap bakat dalam budang penulisan.
  10. Boleh berlagak, orang bukan tahu pun kan?

Ha, tak betul ek? Habis tu kenapa tulis blog? :)

5 Sebab Utama Kenapa Perlu Tulis Blog

Jika anda masih belum ada blog, this article is meant for you, hehe. Kepada yg dah ada blog, I think you know apa yg I tulis much better than me. Apa-apa hal pun, if you have anymore point to share, just tulis kat dalam komen di bawah.

Journal Peribadi

Naturally, almost semua org yg ader blog start for this reason; sama ada journal talking about your own life, your baby development or your view about anything. Saya sendiri start berblog sekadar merakamkan perkembangan anak-anak sejak dalam perut. Biasalah kan young parent yg so eager untuk tahu apa la si kecik ni boleh buat.

Share Pendapat

Bagi sesapa yg folo my blog from those ‘early days’ (hahak, gaya mcm dh lamer giler je), sure you tau yg I really fight for breastfeeding since then. I tak berapa gemar sikap sesetengah org yg ‘me-logik-kan’ isu susuan ibu sampai level yang tak logik langsung! Dari situ I tekad untuk develop my knowledge tentang susu ibu dan bring it to public attention menerusi blog.

Tak sure la consider success or not, but i’m personally satisfied. Somehow, byk jugak org refer to me about susu ibu when I have nothing except from my very own experience. Nak amek LC course tak kesampaian la pulak; membership dh close, huhu.

Dapat Kawan

I don’t have many friends, tapi sejak ader blog I make new friends and collect balik kawan-kawan lama. Normally new readers akan baca blog, kalau they find the content ‘menarik’ enough they’ll folo and lama-lama kalau dah confident sikit nak tegur, it starts with comments before jadi close friends; so jadilah ‘kawan blog’.

Tak ke best tu? More importantly, I can surround my kids dgn kwn-kwn sebaya yg I sendiri kenal mak ayah dia. Who knows I can get menantu from anak ‘kwn blog’ jugak?

Buat Duit

Bila I bgtw abiy tentang hasrat nak buat duit drpd blog ni, he told me ‘better dun waste your time’, huhu. It’s a known fact that anda boley dapat ON AVG 3-figure daily income drpd market overseas (especially US), but 3-figure per month for Malaysian market pun dah consider max oledi. Nak dapat 4-figure income per month untuk pasaran Malaysia, I think you need to be as popular as celebrity Blogger; when you can get 6-figure for the same nature in US market.

Namun begitu, I want to prove abiy is wrong this time. I’ll keep on writing artikel yg berkualiti (that you won’t find anywhere else, HeHe) utk menarik minat pembaca and hopefully advertiser pn aware my existence. Yeah, mmg tugas yg sukar & berat but i berazam to change the landscape of ‘buat duit dengan blog’ di Malaysia. Wish me luck, huhu…

Tulis Buku

Org puteh dah buat benda ni lama, tp org Malaysia belum start secara aggressive lg. Sebelum anda tulis buku sendiri, you can start tulis those “sub-mini-chapter” dalam blog, tengok apa org komen and improve it in the next “sub-mini-chapter”. This way, anda boleh dpt so called ‘editor review’ direct from customer, isn’t that great?

Secret or no secret, itulah proses sebelum idea Susu Sihat, Mommy Finance & Mommy Cash tercetus, huhu…

So, aspire to be a good blogger now?