Tag Archives: buat duit

8 Idea Bisnes Sambilan

Saya menerima email dari Puan L bertanyakan tentang bisnes sambilan yang boleh dibuat oleh ibu atau wanita bekerja. Saya kongsikan pendapat saya di sini juga, mungkin boleh memberi manfaat kepada pembaca blog saya 🙂 Idea Untuk Bisnes Sambilan: 1. MENJUAL BARANG YANG SUDAH DIGUNAKAN (PRELOVED ITEMS) Kalau biasa menonton filem berbahasa Inggeris untuk kanak-kanak, kadangkala… Read More »

Tawaran Untuk Jadi Jutawan Segera!

Kepada sesiapa yang menghadapi masalah kewangan, anda boleh hubungi Puan di bawah yang terdesak nak kasik sesiapa 2 juta pound sterling. Assalammuailaikum, Saya ingin merpenalkan diri saya terlebih dahulu. Nama saya Puan Shahsilla Binti Sarippudin from Malaysia. Untuk makluman saya penghidap kanser di tahap yang serius. Dan doktor telah mengesahkan bahawa saya tidak akan dapat… Read More »

Kenapa Orang Berniaga Lebih Beriman Daripada Orang Makan Gaji?

Orang berniaga di sini termasuk lah orang yang kerja sendiri (kerja di syarikat sendiri, freelancer etc), jadi bos besar dalam syarikat milik peribadi dan juga mungkin orang yang buat duit dengan pelaburan. Kenapa golongan ini berpeluang untuk “lebih beriman”, Terlalu Banyak Uncertainties Berniaga boleh jadi lebih berisiko daripada makan gaji. Kalau makan gaji, setiap akhir… Read More »

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »

Tips Jimat Duit Yang Ibu Perlu Tahu

Kata orang, ibu rumahtangga ni menteri kewangan. Tapi ada juga ibu yang jenis boros, tapi memang kadang2 Tuhan temukan beliau dengan suami yang ‘kedekut’, jadi kuranglah sikit sifat keborosannya. Walau macamana boros pun seorang ibu itu, mahu tak mahu kena tahu juga tips & trick untuk berjimat cermat. Tambah2 lagi kalau antara ibu dan ayah… Read More »

Tips Jimat Wang : Jadi Praktikal

Bila dah masuk gaji mula lah nak plan shopping sana shopping sini, beli itu beli ini. Tengah-tengah bulan depan nanti baru terfikir “mana perginya duit aku? Duit mengalir macam air. Saving bukan banyak mana pun”. Mana taknya, awal-awal dapat gaji hari2 makan restoran mahal-mahal, beli baju 2-3 pasang, kasut 2-3 jenis, belum masuk handbag, gelang,… Read More »