Tag Archives: breastpump

Tips Menyusu Ibu Bekerja Outstation

Menyusukan anak bagi ibu bekerja mungkin agak terhad, lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai jadual bekerja yang tidak tetap, atau jadual yang senantiasa padat. Misalnya ibu yang bekerja shift, yang selalu stand-by, kerja di kaunter, dan sebagainya. Tak lupa juga ibu yang selalu travel. Tidak boleh menyalahkan mereka jika mereka memilih susu formula, di samping memberi susu badan di waktu malam (atau waktu2 mereka bersama bayi), kerana tuntutan kerja yang tidak tetap; mungkin juga sokongan yang tidak begitu mantap menyebabkan ibu2 ini selesa dengan ‘support’ daripada susu lain.

Sokongan adalah penting bagi ibu-ibu yang menyusukan, terutama ibu bekerja. Mana taknya, bukan senang nak ‘mengosongkan’ payudara. Yang cepat letdown, 10 minit mungkin dah cukup. Yang lambat mungkin 30 minit atau hampir sejam. Kalau kerja yang selalu kena ‘available’ mungkin susah lah nak hilang lama-lama. Walau bagaimanapun, tidak mustahil, yang penting… carilah sokongan yang betul. Jangan pulak sokong bawa rebah.

Saya baru pulang dari outstation ke Sarawak selamat 1 hari 1 malam. Walaupun teman2 ambil flight KUL-MYY yang lebih awal (jam 1.30 tghr) tapi saya ambil last flight (jam 8.40 malam) supaya sempat berikan susu perahan kepada suami untuk dibawa pulang. Sebab outstation sekejap je, so sebolehnya taknak la di-hassle-kan dengan angkut susu ke sana sini. Walaupun akan sampai ke Miri pada tengah malam tapi takpe, insya-Allah takde masalah. (Thanks Sis Adda!)

Walaupun adalah sedikit benda tak berapa bijak berlaku… (1) tak caj Medela Freestyle pada malam sebelum departure tu, (2) bawa charger tapi kepala dia tak bawak, LOL. macam bawa sudu tapi tak bawak bekas bekal. Akhirnya terpaksa mengepam dalam keadaan berjaga-jaga ‘janganlah-bateri-yang-dah-kelip2-ni-tiba2-padam’. Syukurlah ia cuma padam the next morning.. itupun dapat pam 2 kali saja sepanjang malam T___T [MORAL: Pastikan pam anda sentiasa fully charged sebelum outstation].

Syukur ada member2 yang guna Freestyle jugak. Cheq telah meminjamkan chargernya !^_^!V

Disebabkan outstation ni cuma 1 malam saja, saya cuma membawa Fridge-to-Go saja. Kalau lama sikit mungkin kena beli (belum beli lagi) icebox yang besar sikit tu.

fridge to go

Sekarang yang ini cukup

ice box

Mungkinkah nanti perlukan yang gedabak itu?

Disebabkan meeting bermula jam 10 pagi, jadi saya habiskan masa dengan mengepam di bilik pumping yang disediakan. Yess, itu adalah BREASTFEEDING ROOM yang saya – jumpa GM – bagi proposal. Alhamdulillah now ia adalah stesen ibu-ibu yang menyusukan ni.. Read here tentang MY Breastfeeding Room.

Apabila berjauhan dengan anak yang menyusu badan ni.. ya memang kena rajin mengepam. Saya telah meninggalkan 25 bekas x 4oz (100 oz) susu untuk bekalan Danny, dengan perkiraan… sepanjang jam 8-6 (10 jam) ditinggalkan, beliau minum 5 x 4 oz (20 0z) susu, jadi bila saya tinggal selama 2 hari satu malam (35 jam lebih kurang), sepatutnya dia minum 5 x 3 + (5/2) = 18 bekas. Sebagai contigency, saya tinggalkan lagi extra 7 bekas. Jadi target saya sekurang-kurangnya dapat mengganti semula stok yang saya tinggalkan di taska (anak2 saya bermalam di taska).

Selesai mesyuarat, saya mengepam sebelum bergegas ke pejabat konsultant dan ke airport. Di airport dah tak sempat nak pam (tak ada tempat yang sesuai sebab dah boarding). Di dalam kapal terbang juga tak dapat nak pam sebab motor pam saya berada dalam beg pakaian dalam tempat simpanan di atas [LESSON LEARNT: kena bawa beg khas untuk semua gadget2 pumping ni. Saya tu sebab taknak masuk kargo, so bawa 2 hand luggage je – beg pakaian dengan FTG]. Maka tak dapatlah mengepam dalam plane. Lalu saya pam dalam ERL.

Akhirnya berjaya juga sediakan 22 bekas (short 9 bekas tapi takpelah, good job oredy. Bukan senang nak mengepam bila ‘dalam pelarian’). Alhamdulillah, selamat juga sampai susu untuk bekalan Danny keesokan harinya.

susu ibu

Tips bawa susu ibu untuk penerbangan domestik:

  1. Tiada masalah untuk bawa susu ibu jika anda terbang dengan MAS. Syarikat lain saya tak pasti sebab tak ada pengalaman. Bawak masuk berlenggang je.
  2. Bawa masuk susu ke dalam kapal je kalau sikit2 tu. Senang nak manage.
  3. Hah, itu je kot. So far tak ada la pula nak kena buat apa-apa.

Untuk perjalanan pulang, saya telah mendapatkan ais dari kafe (mujo dia kasik FOC je) dan penuhkan dalam FTG tu. Di samping itu ada juga chiller yang saya bawa dari rumah. Alhamdulillah selamat semuanya.

Tips menjaga susu ibu untuk perjalanan singkat:

  1. Limitkan masa membawa susu. Susu yang diperah di pejabat, tak perlu bawa (kecuali memang terpaksalah). Kalau ada orang boleh tolong bawa balik simpan di rumah, itu lebih baik.
  2. Tak perlu bekukan kerana susu yang tidak beku boleh tahan selama 2-5 hari di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, mini fridge di hotel tak sejuk sangat, suhunya seperti insulated cooler sahaja, kalau lebih 24 jam nak tinggal di situ, minta tumpang dalam fridge hotel.
  3. Sebolehnya cari peti sejuk untuk simpan susu yang diperah.
  4. susu ibu perahan

  5. Susu ibu yang disimpan dalam insulated bag/ice box/FTG; provided diisi dengan icepack/chiller/ais yang mencukupi, boleh bertahan selama 24 jam.
  6. Dapatkan ais dari kedai/kafe terdekat dan taburkan sedikit garam supaya ia lambat mencair.

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang memberi saya pengetahuan tentang penyusuan ibu dan pengurusannya, walaupun saya bekerja sepenuh masa, dan menguruskan rumahtangga sendiri; saya masih menyusukan baby Danny selama 3 bulan setengah secara eksklusif. Begitu juga dengan abang-abangnya yang hingga sekarang pun masih menyusu dari saya.

Saya harap ibu-ibu baru yang ingin menyusukan anak secara ekslusif, dapatkan sokongan dari mereka yang sepatutnya, dan banyakkan membaca blog2 pengalaman ibu2 lain, terutama ibu bekerja tentang pengalaman mereka menyusukan anak masing-masing.

Tapi, to be honest, sekarang ni saya lebih neutral terhadap apa saja feeding yang ibu-ibu decide untuk anak mereka. Especially ibu-ibu yang ‘campur’ susu.. you’re still the best sebab masih gigih menyusukan walaupun dah supplement dengan formula. & lebih best lagi yang berusaha untuk menyusukan anaknya sepenuhnya dengan susu ibu meskipun sekian lama anaknya ber’formula’. You earn my respect ^:^

Walau bagaimanapun, janganlah marah pada ibu-ibu yang ‘obses’ breastfeeding. Mungkin mereka ibu-ibu baru yang masih teruja dengan penyusuan ibu. Yeah, memang teruja bila kita buat benda yang tak semua orang buat. Rasa best, OK. I’ve been there, done that. HaHaHa.

So, ibu-ibu lain ada nak tambah? Mungkin pengalaman yang lebih hebat ;)

Jom Pegi Launching Breastpump Modu & Gathering di Sarakids Open Day!

Sarakids akan mengadakan 2nd Open Day cum Gathering pada 24 hb ni. Apa kata kita ramai2 pegi, kita buat MSK Gathering tumpang Open Day Sarakids :D Bijak tak idea saya? Boleh jimat $$$$$ siap bole join macam2 acara anjuran Sarakids, LOL.

Gathering atau Open Day ni bakal diadakan di DARC iaitu Denai Alam Recreation & Riding Club. Sarakids pernah buat function kat situ, iaitu birthday Puteri Sara… so event kali ni pasti lebih besar.. kerana..

-MODU akan dilancarkan pada hari tersebut

-Pelancaran produk terbaru yang mana Puan Farah Sarakids menjadi duta… minuman soya Nutri99

-Malaysia Book of Record for 300 mothers breastfeeding

-Breastfeeding fashion show, babywearing & cloth diaper demo

-Shopping!

Moh ler kita ramai2 ke sana. Jom2. Saya masa itu dah 37 hari, jeng jeng jeng…

Menarik betul event-event di akhir bulan April ni. Malam tu pulak kita beramai2 menggamatkan World Record di Scriptory Box pulak!

Tentang Open Day ni.. banyak acara menari tersedia. Oh, mesti seronok ramai2 kat situ. Apa lagi… untuk breastfeeding mom masa ni la nak shopping milk booster!

Alamak aih saya dah tak sabar nak sertai ni.

Lagipun baru dapat SMS dari Kay memberitahu berita gembira, wahhh tak sabar saya, sangat teruja!

Siapa nak join saya jom tinggal komen!

—–sedikit maklumat—–

Tentatif:

9.00am            Arrival of Participants (Served with Nutri 99)
9.45am            Arrival of VIPs
10.00am        Welcome Greetings by MC
10.10am        Negaraku
10.15am        Opening Speech by VIP & Signing of “I support breast feeding”
10.25am        Launching of Modu Breast Pump – With Video
10.30am        Speech by Mr. Saiful on Modu Breast Pump
10.45am        Launching of Nutri 99 (Ms. Farah as the ambassador)
10.50am        Speech by CEO on Nutri 99
11.05am         Photo Session (VIP, CEO, Farah & Saiful) / Press Conference
11.35am        Song Performance / Group Singing (Breastfeeding Song)
11.50am        Malaysia Book of Record for 300 mothers breastfeeding
12.10pm        Breastfeeding fashion show, babywearing & cloth diaper demo
12.30pm        Breastfeeding Thoughts
1.00pm        Group photography session
1.15pm        Lunch and fellowship (Lucky draw) + Shopping at Bazaar + show
2.30pm        End

Alamat DARC:
Kelab Rekreasi Dan Berkuda Denai Alam, Selangor
Denai Alam Recreation & Riding Club, Selangor (DARC)
No.1 Jalan Elektron U16/100, Denai Alam, 40160, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Breastpump (Pam Susu) Terbaru – Jom Jadi Orang Pertama!

Breastpump atau pam susu adalah gadjet yang menjadi keperluan kepada ibu-ibu menyusukan anak dengan susu ibu, terutama bagi mereka yang tak pandai melalukan kaedah Marmet. Sekarang ada macam-maca jenis pam susu, saya sendiri pun berpengalaman dengan 2 jenis breastpump,  Avent Isis UNO dan Medela Freestyle. Dan setiap breastpump tu ada keunikannya tersendiri. Yang mahal tak semestinya bagus, tapi kalau boleh carilah breastpump yang mempunyai ciri-ciri yang memudahkan ibu. Boleh tanya kepada mereka yang berpengalaman menggunakannya.

Bagi peminat blog dan pengikut FB Sarakids, mesti dah biasa dengan….. MODU! Inilah breastpump terbaru yang akan berada di pasaran tak lama lagi ;)

breastpumpbreastpumppam susu

Macamana? Ada rasa tak sabar nak tahu lebih lanjut tentang breastpump yang comel ni? Saya pasti ramai nak nak tau ciri-ciri dia, harga dia, apa keistimewaannya MODU ni.

Kalau nak tahu… demonstrasi MODU buat pertama kalinya akan diadakan dalam Kelas Penyusuan Susu Ibu Interaktif di Scriptory Box yang akan diadakan pada 13 Mac ini. Dah daftar ke? Jom lah, memang tak rugi!

Sarakids juga dijangka akan membawa satu produk baru untuk dicuba oleh peserta Kelas Penyusuan Susu Ibu Interaktif yang kami namakan Breastfeeding Day ni. Apakah ituuu… tungguuu… :)

Wah memang menarik BF-Day nih, harap2 saya belum bersalin lagilah. Nak jugak beramas mesra dengan MODU dan rasa produk baru dari Sarakids tu.. uhuhuhu.

Kepada suami2 yang bakal menerima cahaya mata, hadiahkanlah isteri anda satu tempat dalam BF-Day ni. Masa ni lah nak korek semua info tentanng breastfeeding. Bukan saja dapat jumpa kaunselor laktasi face-to-face, juga dapat tengok barang2 keperluan untuk menyusukan bayi, siap consultation sekali.

Kalau belum daftar, silalah mendaftar di Scriptory Box dot Com.

Breastfeeding Rocks!

breastfeeding day

Apakah Pilihan Breast Pump (Pam Susu) Terbaik Untuk Ibu Bekerja?

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe.

Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti “Kau pakai pam apa?”, “Pam apa paling bagus?” itu memang biasa lah.

Jawapan saya biasanya “Subjektif dan bergantung pada beberapa perkara”.

Tapi harus ingat, pam ni bukan perkara wajib yang menjadikan ‘tidak boleh buat’ sebab ketiadaannya. Bukan macam wuduk kalo nak solat ye, tak boleh solat kalo tak ada wuduk, tapi BOLEH breastfeed walaupun kerja kalo tak ada pam. Ini kerana saya pernah beberapa kali tersadung dengan pernyataan begini “Saya tak mampu nak beli pam mahal2.. nampak gaya tak dapatla BF lama2″. Dan ada pulak yang “Ruginya beli pam mahal2, dapat BF 2 bulan je, pastu susu dah takde”.

Jadi, apakah perkara yang perlu dilihat untuk pembelian pam yang berbaloi?

  1. Ilmu tentang EBF (Exclusive BF) walaupun bekerja. *Exclusive BF adalah bagi baby susu ibu saja, tanpa air masak, solids, FM, etc. kalo dah solids namanya fully BF.
    • Pam susu bukan alat untuk memancutkan susu dari payudara sekiranya anda tak berilmu. Ia bukan macam pam air parit, bila kita pam air keluar memancut2 dan mengeringkan parit. Bila taknak pam kita biar je.
    • Usah ghairah beli pam mahal2 atau pumping gear bagai tapi dalam kepala & dada masih kosong. Dapatkan ilmu dulu sebelum nanti rasa rugi pula beli barang2 tu tapi tak dapat nak exclusive BF pun.
    • Jadi menuntut lah tentang penyusuan sebelum mengambil keputusan untuk exclusive BF sambil bekerja.
  2. Budget.
    • Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan nak diduga. Kalau budget ada seratus dua, jangan target yang riban2.
    • Betul, makin mahal sesuatu breastpump, makin baguslah. Tapi berpada2 lah dengan budget, study dulu jangan main tibai ikut orang. Breastpump ni wide range, sesuai untuk setiap kelas. Contohnya kalau nak double pump, kalau yang murah sikit, Spectra, mahal sikit Ameda, mahal lagi Medela (sekadar contoh). Kalau bajet sekitar RM400, belila Spectra3, jangan pulak gi beli Medela Freestyle yang RM2000. Kan duit lebih tu boleh buat benda lain, beli lampin, baju, carseat, dan sebagainya. Jimat kan?
  3. Nature of work.
    • Waktu di pejabat berapa jam sehari? Kerja sibuk ke? Ada banyak masa senggang tak? Kena travel tak?
    • Kalau kerja yang sibuk, mungkin perlukan double pump supaya cepat sikit.
    • Kalau tempat pam susu tak ada power point atau boss tak bagi pakai power supply ofis, mungkin kena pakai manual pump.
    • Kalau kerja asyik travel, kena la pakai pam yang ringan dan sesuai untuk travel.
    • Kalau tak sempat pam di pejabat tapi drive dalam jem, mungkin perlukan pam yang boleh sambung ke power point dalam kereta.
  4. Suka pam yang macamana?
    • Ada orang dia memang suka yang auto-operated (macam saya). Jadi kut2 manapun dia akan cari yang elektrik punya.
    • Ada orang dia memang suka manual, jadi kut2 manapun dia nak manual jugak.
    • Ada jugak orang berpendapat, elektrik sakit nipple dan manual lenguh tangan, tapi tidak bagi 2 golongan di atas.
    • Jadi agak2lah mana satu yang berkenan di hati dan di jari.

Selain dari itu, walaupun tidak menggunakan pam, ramai jugak yang dah sukses menyusu anak masing2 dengan hanya hand expressing (perah pakai tangan). Antaranya Mama Emma. Rilekkk je. Takde masalah pon.

Saya sendiri menggunakan Avent ISIS Uno dan Medela Freestyle. Alhamdulillah, mereka berdualah teman saya dalam membesarkan dua orang Super Kids saya (setakat ni, hulala!), Hafiy dan Fahry yang kacak dan bijak ittew~ Semasa Fahry di SCN, FS lah yang membantu saya mengeluarkan susu untuknya. Oh, sekarang kedua2 mereka sedang tersadai kerana saya belum memulakan operasi mengumpul stok lagi untuk kembali bekerja Oktober ni (semangat!).

So, sebelum beli apa2, fikirkan dulu ke-berbaloi-an nya. Especially kalau barang mahal. Kalau saya yang tak berapa nak kaya ni, memang fikir habis2, kalau tak, menyesal aje. Memang duit boleh dicari tapi kena selalu beringat kan. Walau cemanapun, pengorbanan untuk menyusukan anak PASTI berbaloi.

superkids hafiy fahry
“Jangan ambil gambar kami!”

My New Buddy: Freestyle

i tot (not necassarily applied for everyone) i need a set of double pump. the first candidate was Spectra 3, because it’s cheaper, with rm500+ i can have the extravaganza set. but it wasnt suitable since my job (urgh!) requires me to travel frequently. Spectra 3 is electrical operated only. i have to consider places without electrical outlet, i.e. others office, airport, on the road, etc. i can use my uno, but if can do double pumping, it could be better.

then, my second choice felt onto Ameda Lactaline. quite pricey for the whole set, coz i couldnt find any place selling one,at least the car adapter. it’s very light, and comes with unique design. rm788 for pump alone is a bit high for us (me).

our anniversary then came in August. Abiy ‘offered’ me things like ring, watch, bracelet.. but i refused. i said “please gimme someting i could use. i dont wear jewelery (including my wedding rings coz they are now bigger than my fingers) and i love my current watch”. but finally i didnt have to refuse for a 3G handphone and a set of Medela Freestyle

! TQ Abiy!

a friend asked me about the need of breastpump. i told her, in my opinion it’s subject to your ability to express milk. if you master in hand expressing, for sure you can save more money. but it’s an essential for me. and it shouldnt be ‘the higher the cost,the higher the quality, so go for expensive one’. it’s up to the family economy and needs. it’s like buying car, if we only can afford MyVi, we shall never feel ‘low’ or ‘should get a more expensive one to be better’, it’s what we can pay afterall. so goes for breastpump, i think we should not think ours are never be better because they are not expensive. it’s depend on our pumping technique. but, kalo ada duit lebih tu janganla kedekut sangat nak beli pam yang bagus sikit, kan. or yang agak kelakar, dialog like, “haa? pam susu sampai RM 5-6 ratus? mahalnya… baik bagi susu tin je..” :D kene belajar ekonomi ke? rasanya basic math je nih.. :P

blindness free download

so, now i have a new buddy, Medela Freestyle (FS)! we bought at ajasu’s shop. much much cheaper than market price :D go get it! [tolong promo]

from facts and others’ experience, double pumping will:
- stimulate both breast simultaneously increases production.
- save time to empty both breasts since you are pumping both serentak.
- imitate tandem nursing, which send signal to brain to produce more milk.
but non of the above can be ticked by me, since i’m now in the stage of hormonal war. and both prolactin and pregnancy hormone have to win!

FS is a pump that comes in a package with:

- 4 bottles, soft sided cooler with contoured ice pax
- soft fit breast shield
- a tote bag
- hands free kit inclusive of bra adapter, handsfree adapter, handsfree strap & adjustable waist belt for mobility
- tubing
- a cute pump which is so light and has digital display so that you can record you pumping time.
[the components are a lot to me :D]
magnolia dvd – 2 adapters, one UK standard (Malaysian as well) one US standard.

what i like about FS:
- the rechargeable battery is just like your handphone. tak payah keluarkan for charging & xperlu tuka2 bateri. jimat duit :) plus, it is powerful summore… so far i just cas once a week.
- it’s a handsfree breastpump! i can do double pumping while sms-ing, reading, even on keyboard.
- it has 7 level of suction. i have no comment on the suction, it’s strong enough compared to my UNO.
- it’s a 2-phase pump and you don’t have to reset anything to get back to let-down mode, just press the let down button.
- the tote bag is big enough to put all my pumping gears and other things i bring to the office :)
- the lcd display allows me to know the accurate pumping time, without depending on my hp, and also for nite light :D
- it has memory button so that we can save the rhyme for the next session, but i never use it :P
- i can pump at my workstation! nobody actually perasan ;)


cute kan tote bag ni. nampak kecik je tapi bole muat macam2.


selamba pam kat workstation…

i give this pump 4 stars la. 1 star left for some comments i have:
- the ON button is very sensitive. sometimes it’s just hidup sendiri while sitting in my bag. huhuh.
- take time nak pakai & cabut segala mende alah handsfree tu. har har har.

– banyak juga komponen untuk dibasuh & strelize.

another thing, if you already have a manual pump, dont let it go. just keep it for usage during emergency since FS doesnt has manual part. i still keep my UNO. safely preserve… jadi 1st aid pulak dia.

walau macamana pun, i HEART this pump! berbaloi lah membelinya :D TQ again to Abiy, mwah mwah! sayang Abiy!

Avent Isis Uno : A Review

i’ve been using avent isis uno for 8 month and half. oh sure i love this pump very much. we bought it 5 month before Hafiy was born. oh i didnt just get into any shop and take any breastpump i found, but we made some so-called ‘feasibility studies’, especially on which one is the best pump for me.

before decided to buy any pump, i just listed down the criteria those i preferred: 1. must be small, simple & mobile. 2. not so many parts to assemble. 3. multipurpose, can use battery, electronic & manual. 4. cute & sweet.

oh i bet avent isis uno really suits me! the best part is since it is electronic so i dont have to work my hand to pump, and also the battery pack allow me to pump without power supply, and i also can use the manual if i want to.

i dont want to compare the amount of milk expressed cos i believe the let down comes from many factors, and pump type is just one of it. some moms have very fast let down even if without sophisticated pump (or even without pump, just by hand) while some are with slow let down even if with the most expensive-sophisticated pump. and with double pump also incomparable since it works so differently.

avent isis uno has one-button-controlled, where i can just use one single thing to start the let down, and continue pumping. and with all controls on my hand, i can make the IQ motor ‘records’ my pumping rhythm for the rest of the session. for me it works best when I apply a little pressure and hold it for some seconds as the milk flows.

and with its single touch button oh it’s so eaaaasy i can even handle it without looking at it. and it can record my last pumping rhythm, and i haven’t reset my rhythm for weeks. it is so personalized!

however, it doesn’t actually mimic the pumping speed well. sometimes i have to re-adjust it several times to get my desirable pumping rhythm. and the suction is not as strong as manual, i guess only about 80%, but to me it’s not a big deal, as long as i can rileks2 while pumping :D

the battery pack is so wonderful as well. but have to use the most powerful AA sized battery or you’ll not able to finish any session :P usually i use this battery when pumping in the car, or any place without power supply. and it doesn’t need any additional part, just attach the battery pack to the IQ motor.

it is not noisy, but yet it is not quiet. i haven’t see anyone who’s using other brand so i can’t compare the noise. but it is enough to make Abiy knows that i’m pumping while he’s also in the surau.

for moms who like single pumping, i think avent isis uno is something good to consider. it is a bit pricey, but it’s worth it!

if you like online shopping, you can get it here, at LittleWhiz.com. just go to FEEDING -> BREASTFEEDING -> BREASTPUMP

or go to the nearest store/baby boutique those sell Avent products

free hot shots part deux

download rumor has it dvdrip
saya pun sukakannya! ;)

Feeding Choice

i dunno since when, but i really inspired to breastfeed my children. it might started since one of my fren gave birth to her first daughter 2 years ago and she breastfed. we always had conversation back then about breastfeeding, even if that time i didn’t have any plan to marry anybody. she shared with me about how to handle breastmilk, about pumping, storing, thawing, etc. and even, many of my frens are the successful milk factories to their children.
when i presented my plan to Abi, he was very supportive. even, he encourage me to breastfeed you until you’re 2 years old, as what has been mentioned in al-Quran. making me feel more proud, he made some reading about breastfeeding, especially about expressed milk. and he proudly sponsored your sets of breastpump, sterilizer, warmer, cooler bag and bottles – after doing some product reviews to ensure you’ll get the best.

download one point o dvd

frankenstein download

a very special gift from Abi.

i used to think that breastfeeding is a natural process, everymom should able to produce milk up to her child’s need. however, after getting serious into breastfeeding especially exclusive/fully, i found out that it is always better said than done. only those who really want and determine to breastfeed are really enjoy a success story of breastfeeding moms. those who just say “i want to breastfeed” may not always successful.

i have many friends who are “i want to breastfeed but my milk is gone after several weeks”, “i am working and it hinders me from breastfeeding”, “my job requires me to go outstation” & a one ‘pityful’ opinion like “you are crazy, how can i breastfeed my baby from office?” and many more opinions.

the first 3 comments initially made my motherly nerve stopped for a while. until i came to the extend that… in mini depression for being afraid of not able to breastfeed because of reasons like those. especially having a boy who is always called ‘kuat makan’. then i started to like ‘mengadu’ to my senior who is a successful milkfactory to her 10 months son. she told me that “breastfeeding is not a thing you can find in the desert. it is in you and you are the one who could ensure the production and it’s really up to you. don’t listen to moms who ‘have to’ stop breastfeed because they have to go outstation, but listen to those who are able to fully breastfeed even if have to be away for 1-2 weeks”.

she gave me some petua and tips prior to breastfeeding. and her most pricey advise is ‘bila doa, niatkan supaya awak mampu susukan anak, bukan mintak susu banyak. kadang2, susu banyak tp xmampu menyusukan. insya-Allah, Dia akan bantu awak utk susukan anak awak’.

and a friend of mine asked if my gynae checks my nipples or not. she said it is important to ensure these nipples are perfect so that i would be able to breastfeed. during her first pregnancy, her gynae checked for inverted nipple

and luckily hers were normal. and she strongly suggested me to do so. so, next check up i should ask dr aida to examine mine :) can’t hardly wait for this saturday to see your face!

then i read some books, articles and go to www for infos about breastfeeding especially for a working mother who may not only work in the office. reading success stories & discussion with breasfeeding moms are really helpful. then now i able to come out with my own plan.

download midnight run movie

i decided to take 2-months unpaid leave because i’m gonna spend my whole maternity leave at my parents’s house. with a one-door refrigerator, i won’t be able to prepare for your stock. even worse, we have to compete with my mom’s bahan2 mentah in the fridge. so, with the 2 months that we’re gonna spend at our very own home, with a 2-doors refrigerator, i hope i will be able to prepare enough stock for you when i go back to work.

why i choose exclusive breastfeeding? apart from the nutritions and what is suggested by our religion; i can feel the continuous bonding between us, since it began when you were initially implanted in my womb. another one is struggling to be different. none in my family fully breastfeed. even my mom breastfed us during the confinement period only. and, this is a way to have a frugal life hahak. great investment in your pumping set, hopefully fruitful.

and the must is, Abi’s support. he said, even if i have to fly to Vietnam, or spend a week offshore, he will ensure that you’ll have enough supply. again, Abi have to bear my supplement and nutritious food cost ;p or maybe extra freezer if i’d blessed with high production like Abi’s Betty :P.
Abi in his corporate shirt.

“O Allah, please guide and allow us to share the goodness of natural food You created in this Mommy’s body. Ameen”

_______________________________________

*i never say formula-feeding is not good cos i am a formula-fed baby too! every mom wants the best to her kiddies OK.

**would other mommies & mom-to-bes like to comment & give some advise?

Feeding You

since before you were planted in my womb, i plan to breastfeed my kids. and that’s what Abi wants too. as a working mommy, i can’t suckle you via my tits every single time you need to be fed. a breastpump is a need for us.

Abi and I made some surveys about the best breastpump in market. we went to stores, asked people, and the most popular is internet review about various kind of breastpumps in market. finally (so far), we come to the conclusion to choose Avent Isis IQ Uno. it’s quite expensive, (at least for a middle-class parent like us), the current price for a single pump is RM695.00 & a complete set (excluding cooling bag) is about B$399.00 (Brunei Dollar). but since Abi wants us to be fully motivated to breastfeed, he’s willing to grab it once we go back to Peninsular later.

however i’m very sure it’s worth. some features those i can list down here are: it has massage cushion to stimulate my aurola, quite but yet powerful, variable control & depend on your suckling rhythm, electronic memory to remember your suckling pattern, can switch to manual mode, electronic or battery-powered pumping. wah, i heard several mommies complaints about their pain using other breastpump but not from this one. one more thing is because i am easily bored, with this i can change to any mode i like. ahaks.

i don’t think it’s too early to plan, actually there’s lots more thing for us to plan for you. your name, your birth plan, your goodies, etc. like this one, breastfeeding program, we decide to purchase cooling bag from Coleman, which don’t cost us a lot, about RM50.00 and techni ice

(if needed). initially Abi wants to buy Avent’s bottles for you but i said, it’s unnecessary since the cheaper are widely available. see, how fatherly love shown even before he knows you.

i hope i don’t have much problem to fully breastfeed you since my job now changed to full-time-office-based, furthermore most of my friends here are breastfeeding their kids. one more thing is i had request from my company’s YPC (young professional club) to provide a room for breast pumping activity. hehe.

good night to die a dvd download download second string

two for the road movie

road house divx online