Tag Archives: Breastfeeding

Di Mana Nak Cari Kaunselor Laktasi (LC=Lactation Councelor)?

Bila ada ibu yang meluahkan kekecewaan kerana masih tak dapat menyusui anaknya walaupun dah buat macam2, saya selalu tanya balik “Dah jumpa LC ke?”. Jawapan yang biasa ialah “Belum”. Ada juga yang “LC tu apa?”. *LC = lactation councelor/ kaunselor laktasi.

Ramai kawan saya yang claim “Dah buat macam2, i.e. urut, makan makanan tambah susu, makan pil, makan ubat, etc. tapi susu tetap jugak tak ada”. Tapi bila ditanya tentang LC atau pakar lain, jawabnya tidak.

Antara sebab kenapa mereka tak berjumpa LC:

  1. Tak tahu LC tu apa.
  2. Tak tahu kat mana nak cari LC.
  3. Segan dan malu nak contact dan tanya.
  4. Takut dikenakan bayaran.
  5. Rasa diri dah cukup bagus untuk merujuk pada LC.

Kenapa saya tekankan sangat tentang LC?

Analoginya, kita mungkin boleh belajar buat kek fondant dari buku atau dengan melihat orang lain buat. Kita mungkin boleh menggunakan bahan2 terbaik untuk membuat kek dan fondantnya. Tapi bila kek kita tidak menjadi, kita tidak boleh menyalahkan “Tidak semua orang diberi rezeki untuk pandai buat kek”. Pepatah Arab ada mengatakan “Man Jadda Wa Jadd” = siapa yang berusaha, dia akan berjaya.

Mungkin antara usaha yang tidak terbuat ialah merujuk pada yang pakar. Mungkin dengan merujuk kepada pakar kek fondant, kek fondant kita itu akan menjadi kerana pakar boleh menegur dan membetulkan mana yang salah dalam kerja kita tu, dan mungkin kita ada salah fahaman tentang cara2 membuat kek fondant sebelum ini.

Begitu juga dengan BF. Dan manusia paling tepat untuk merujuk ialah LC, kerana mereka telah diberi pengiktirafan (sijil) dalam bidang ini (Laktasi).

Maaf cakap, tapi ada ibu yang tidak BF yang tidak puas hati bila kita bercerita tentang kebaikan BF. Sebenarnya tidaklah ibu2 BF ni nak menunjuk2 dan berasa riak takbur meninggi diri kerana BF, tapi sebagai satu motivasi kepada ibu2 lain yang berniat hendak BF, bahawa “semua orang boleh BF” *kecuali keadaan tertentu.

Memang tak dapat dinafikan kebaikan BF ni. Tapi saya takde la menolak susu formula. Itu adalah alternatif terbaik kepada bayi-bayi kita. Jangan pulak ada yang pandai2 bagi air teh sebab taknak baby rasa susu formula. Pelik juga kadang2, ada jugak yang sanggup bagi anaknya air teh semata2 taknak bagi susu formula pada anaknya.

Berbalik kepada topik LC, biasanya di hospital2 kerajaan (rakan bayi) ada ditubuhkan support group untuk membantu ibu2 yang bermasalah BF. Sayangnya (pengalaman saya), support group ni tak dipopularkan. Jadi, hanya pada yang mencari je akan terjumpa dengan support group ni. Saya pun terjumpa by accident je.

Sekarang ni kalau ibu2 yang celik internet, memang tak susah nak mencari LC. Sarakids, Lunatots, Baby’N’Me, MomslittleOnes, Mom’s Choice, SusuIbu, FabulousMom, adalah antara barisan LC tempatan yang sedia membantu jika kita ada sebarang masalah dengan penyusuan. Malah mereka ada menganjurkan kursus penyusuan, seperti Kelas Penyusuan Ibu bagi Ibu Mengandung @Sarakids, Breastfeeding Preparation Class @MLO dan Breastfeeding Cafe @FabulousMom. Mereka boleh membantu kita secara PERCUMA, kecuali dalam occasion2 tertentu, seperti kelas2 yang dianjurkan dan sebagainya lah.

Kadang2 kita rasa dah cukup bagus untuk rujuk pada mereka. Terpulanglah. Tapi ramai juga yang bagus2 tak dapat menyusu sampai bila2 sebab ‘lepas bersalin susu tak ada’. Di sini dah silap konsepnya. Susu memang tak terus memenuhi ruang buah dada sebaik saja bayi keluar. Rangsangan pertama ialah dengan menyusui dia untuk merangsang hormon penghasilan susu (prolaktin). Jika lepas bersalin tak terus BF, tapi tunggu buah dada penuh dulu baru nak BF.. sebenarnya dah tersalah konseplah tu. Ia macam ayam dan telur, yang mana dulu? Tapi kita dulukan BF, barulah susu akan distimulasi untuk dihasilkan.

On top of everything, perkara paling penting adalah ilmu. ‘Orang fakih yang beramal dengan ilmunya jauh lebih baik dari orang ‘abid yang beramal tanpa ilmu’. Malah seorang ‘abid yang beramal tanpa ilmu akan menjadi fitnah yang besar pada agama. Demikian juga dalam hal ni dalam dalam hal2 lain. Street smart atau book smart bukan soalnya. Yang penting pengetahuan tentang asas sesuatu perkara. Untuk drive kereta kita kena tahu basic membawa kereta, dan undang2 jalanraya. Bukan boleh main redah dengan hanya baca buku tentang kereta dan tengok orang lain bawa kereta. Last2, lampu merah pun tak berhenti sebab tak tahu kena stop. Bila eksiden, jalan pula salahkan orang or salahkan takdir.

Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri (al-Ra’d : 11)

Malah, bercakap tentang takdir, diriwayatkan oleh Tirmidzi, Rasulullah SAW bersabda: “Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan baik”. Tak patutlah kita meletakkan pada takdir semata-mata bagi sesuatu perkara, sedangkan kita tak berusaha dan tak cukup berdoa.

Itulah hikmah kenapa Allah tak tunjukkan takdir-Nya pada kita. Supaya kita berdoa dan berusaha, dan akhirnya bertawakal pada Allah. Menyerahkan bulat2 pada takdir tanpa usaha bukan tawakal namanya. Bukannya melawan takdir kalau kita berusaha dan berdoa sebab usaha pun termasuk dalam takdir juga. Dan disebabkan kita ni cuma hamba, di pengakhiran hasil tu ketentuan Allah jadi kita harus terima dengan hati terbuka dan redha, kerana ia adalah yang terbaik untuk kita.

Walaupun ada ibu yang tak boleh BF sedangkan dia nak sangat2, seharusnya jangan berasa down atau ‘marah’ dengan keghairahan ibu lain yang BF. Bersyukur dikurniakan cahaya mata dan rezeki untuk memberikan dia susu yang bagus, walaupun bukan susu ibu. Ramai lagi insan di luar sana yang tak dikurniakan anak, atau tak mampu nak beli susu, atau lebih kesian dapat anak luar nikah yang kemudian terpaksa dibunuh atau dibuang… Naudzubillah.

So, jangan malu2, hubungi LC berdekatan jika anda hadapi sebarang masalah berkenaan BF.

How I Change My Size And Maintain It

I was a plump girl when I was in secondary school, and early year in university (adakah itu sebabnya tiada siapa mengurat saya dulu? :P). My pants size was L. Even I could fit my dad’s trousers. I was 50kgs then. Wah sungguh gemuk!

When I did my practical in KLCC, together with Mardiana, I started to diet. Our lunch was roti and my dinner was sesenduk nasi je. It was an economy diet jugak since food at KLCC was #$#$@# mahal & I was very lazy to go outside buying lunch. So we bought Cold Storage’s bread je.

Ended up I lost 5kgs toward the end of the Industrial Training and Cheq said I was look like tengkorak.

Being 45kgs, I started to loose all my clothes but still look plump because I wore big and ‘keras’ outfit. But my friends who used to see me in the room knew la how kurus I was. Even some of them shocked to see me kurus. Kat luar still nampak plumpy. Thanks to the keras outfit :D

But I still gaining weight because I have flexible body. Easy to gain if I eat a lot. And I was 47kgs before I got pregnant to Hafiy. Now I am below 44kgs, and everybody in the family who see me would say “Larat ke nak jaga dua anak badan macam ni?” Hellloooo~~~

But thank to breastfeeding, even if I eat very the many, kalau tak tambah memang tak sah, but I’m not gaining weight anymore. Makin turun adelah weigh scale tu hehe. Happy? Happy lar tak payah ikut any diet program.

From L to M and now S! And now I can’t fit my jeans… because dah longgar. Kalau pakai tu tak payah bukak zip kalau nak pecat seluar Should find new jeans? Kih kih kih.

Fahry pun dah changed his diaper size to L. Padahal pinggang kecik but he has big thighs. If pakai M will bocor the taik kena baju semua.

Apakah tujuan entry ini ditulis?

Breastfeeding membuatkan kita kurus dan anak menjadi bulat! *Kecuali dalam beberapa kes yang tidak dapat ditolong.

How to Get To Sarakids

If you still don’t know, Sarakids is a boutique for babies and breastfeeding moms, and also a breastfeeding support centre, owned by Puan Farah Farhan. It is located at TTDI Jaya, not the one in front of One Utama, but in Shah Alam.

Many are do not know where TTDI Jaya is (including me!). Last time when I went to Sarakids, sesat jugaklah. Luckily masa I call Farah, we were at the right junction.

Here’s the map so Sarakids:
View Larger Map

How to get there :

  • We all from Sungai Buloh so lalu ‘jalan belakang’ (it’s Jalan Sungai Buloh) to Shah Alam. Toll free hehe.
  • Drive sampai jumpa sign board ‘TTDI Jaya’. Ia adalah selepas Bukit Jelutong housing area.
  • Bila dah masuk susur keluar tu, staight saja… jumpa traffic light ke apa ke, terus je. Ia akan melalui kilang2, lalu je sampaila jumpa shoplots di kiri kanan.
  • Sarakids di belah kanan, dekat dengan Nasi Lemak Antarabangsa. Sarakids di tingkat atas so kene dongakkan kepala sikit.
  • Kalau dari NKVE, exit Shah Alam, masuk Hiway Guthrie, sampai traffic light Jalan Monfort (kanan ke Giant) ambil kiri.
  • Terus je, Sarakids kat sebelah kiri after 2 traffic lights.
  • Er.. referlah ke Google Map untuk dari arah Federal Highway, Klang ke ape

Kalau tak jumpa, bole call saya or Farah. Please contact me personally for my hp number.

C U @Sarakids!

And The Winner Is….

so sorry for the long due.  here is the result of The Best Nursing Cover.

Pemilihan pemenang dibuat berdasarkan undi di blog masing-masing, undi di MySuperKids & markah dari Chantek2. Keputusan akhir dibuat oleh pihak yang mengendalikan hadiah untuk mengelakkan bias.. :P

drumroll….~~~

First Prize

farah

Second Prize

Ummi Khayra

Third Prize

Hanz

Congratulation! For the winner please email me your address & Chantek2 will contact you shortly.

Kepada yang lain you’re still the best! Keep it up & Happy Breastfeeding!

Jangan serik ya!

*Congratulation to all Mamas who participate in this. You know that you’re helping some mothers out there to find various nursing covers and at least get the idea that breastfeeding is really a world easy-peasy thing to do. Thank you so much for your time. You’re great!

It's MSK Get-2-Gather. Again! At Sarakids Open Day!

**this is a sticky post. my latest entry is in the teaser boxes below this entry **

Phew~

Remember I mentioned about Family Day to gather blogger families after the previous MSK Get-2-Gather? I never expect the time will come very shortly. (But this is not Family Day la, can we call it Get-2-Gather V 2?) I got an offer from Sarakids to gather during their Open Day! FYI, Farah (Sarakids CEO) supposed to drop by last Sunday Get-2-Gather but for some reasons she couldn’t make it, so can we qodo’ it in Sarakids Open Day cum Princess Sara Azalea birthday bash? Aci tak? And for those who miss the superb fun of MSK-Get-2-Gather, this is the time to grab it back , especially for missy farah and i am a mummy… And missy farah is preparing cute goodie bags

for all of us!

Here I quote from Sarakid’s blog:

sarakids

Liputan media OK! Mana tau ada yang masuk paper ke TV ke magazine ke, glamour you! (Yang tak suka glemer pun takpa, kita gi senyap² je :D)

So what are you waiting for? Spread the news and tell me if you’re interested, OK? Jom kita ramai² ke sana!

sarakidsinvitation-frontDetails about the event:

Date – 28 Jun 2009 (Hari Ahad)

Venue – SARAKIDS Boutique, 42-1, 1st Floor, Jalan Opera L U2/L, Tmn TTDI Jaya, Seksyen U2, 40150, Shah Alam, Selangor

Time – 2.30 – 6.00 p.m.

Theme – White & Pink

sarakids-event

You can drop your name here if you wanna join the fun OK!

What’s THE FUN About Sarakids Open Day?

  • Special door gift to any mommies & daddies yang confirm their attendance (by dropping your names in my comment box or personally contact Sarakids).
  • Sponsors for banner, prizes, potluck, etc. still open. Your logo will be published in the GuestBook & free ads with Sarakids

    for 1 month!

  • Chance to meet ‘personality mamas‘ & local celebrities i.e. actress and pengacara terkenal!
  • Peluang tuk jadi AJK! We still have TWO (2) boxes! Hurry hurry this is your chance to timba pengalaman in organizing such event!

p/s : Don’t miss this again!

Oh ya, if you have business i.e. online or offline shops or any kind of it, you can ‘buka kedai’ also! With the press coverage who knows your business bakal berkembang ke seantero negara? Tell me if you’re interested OK!

sarakids-web

* for those you don’t know, Sarakids is a store selling kids’ and moms’ stuffs, and also as a Breastfeeding Support Centre. Sarakids.Com is their online store for moms and babies with tagline ‘YOUR ONE STOP BABIES AND KIDS CENTRE & BREASTFEEDING LACTATION SUPPORT CENTRE!!!’ You may visit the site and this is one of the ‘syurga bagi BF moms!’ This could be a great start for new couples, mom-to-bes and all mommies adn daddies!

Joom joom joom joom~ Jom heybo heboh! Bila lagi nak pegi. Nak tunggu pegi saja² kang segan pulak. Ini la time kita bergather² sambil makan² kek birthday & shopping² for lil’ ones!

Don’t forget to drop your name here!

Click HERE for more info.

Pegi KE SINI untuk list yang confirm & sila confirmkan kedatangan anda ya!

Best Nursing Wear – Vote For Them!

Finally Breastfeeding Desire With My Super Kids and Chantek-Chantek is over. So now is the time to vote for the winner! Remember we have 3 prizes to give away…

I’m not gonna publish a voting poll for this one, instead the voter should write down their vote in this entry’s comment box.

Just write down the contestant’s number (as per below) and you don’t have to comment panjang2.

The contestants can ask anyone you know to vote for you. But one person can vote two (2) times only. Meaning, if A, B & C bertanding, let say the voters are X, Y & Z. X can only vote 2 times, either voting A & C or A & B or B& C but cannot vote A 2 kali OK! Paham kan?

So here we go…. (click on the link to their entries for details). Actually most of the contestants have more than one designs but I just put one for each :) For more designs please click on their names to go to their entries :D

To vote, pick any designs you love and just vote!

#1  AlohaMolly

image

#2  Mama Qaisara

image

#3  Fid Yuitsumuni

image 

#4 Dayah

image  
5) Hanz

image
6) Farah

image
7) UmmiKhayra

image
8) Zuhaini

image
9) Ummi Hanie

image
10) Erynn

image
11) Yah

 image
12) Genius Qarissa

image
13) Sherry

image
14) Nur

image

15) Mama Emma

image

16) Wawa

image

Voting will be closed on 13th June. Three contestants with highest vote (in personal blog and in MySuperKids and highest total mark (plus from the juri).

Whatever the result is, the truth is you are helping some mothers who are still in dilemma whether to breastfeed or not, that they don’t have to worry about be fashioned!

Happy voting!

Breastfeeding Celebrities

I think this is not uncommon now. Everybody talks about breastfeeding, including this city of angel’s babes. Definitely because they are breastfeeding…

Charlotte Church

I can’t imagine not breastfeeding. I’m not going to preach about it, but it’s better for the baby and the mother, and it’s such a bonding thing as well. I think if you can and you don’t, it’s ridiculous.

Nicole Richie

I eat really bland food – chicken noodle soup, vegetables, fish. I had to cut out milk, no tomatoes, no lettuce. You think you have to cut everything out when you’re pregnant, but you really have to cut everything out when you’re breastfeeding.

Tori Amos

An ounce of breast milk is even more potent than the finest tequila.

Jodi Foster

I just couldn’t stop losing weight with the breastfeeding.

Catherine Zeta Jones

I’m going to do it as long as I can. There is something so intimate about it. For that one hour or 45 minutes it’s just wonderful. It’s wonderful bonding and you know they’re getting all those antibodies.

Kate Hudson

It was funny when I was breastfeeding because every three hours I’d go to the trailer to breastfeed or pump.

Jennifer Garner

I lost weight breastfeeding! That and moderate exercise and an eating plan with the help of my personal trainer. I wasn’t about to jump on the celebrity mum bandwagon of getting super-skinny, super-quickly. I am more concerned about keeping healthy and spending time with Violet than anything else.

Courtney Cox

Breastfeeding is undoubtedly the best thing you can do for your baby. It took a lot of persevering through the early weeks because my daughter didn’t latch on properly and it really hurt; but I’m happy I stayed with it because not only do I have a special bond with my child, but it’s easy now and is also extremely healthy.

Not forgetting our very own Malaysian stars…

Wardina Safiyyah

Penyusuan susu ibu merupakan sesuatu yang amat dekat di hati saya. Bagi saya penyusuan susu ibu merupakan satu-satunya cara semulajadi untuk dilakukan, oleh itu apabila anak saya, Amna Nafeesa dilahirkan lima tahun yang lalu, saya telahpun membuat keputusan untuk menyusukannya sehinggalah dia berumur dua tahun.

Lisdawati

Apabila ada anak, kesibukan agak lain sedikit kerana selalu fikirkan anak. Macam saya sedikit sibuk kerana menyusu badan untuk anak.

And also the famous member of Parliament for Lembah Pantai,

Nurul Izzah Anwar

I prefer to breast-feed my daughter until she turns two.

I guess they are super busy women in the world, but yet able to breastfeed their kids. Marvellous!

Nevertheless, breastfeeding is not all the time choice. As what this Peter Andre’s (I used to have crush with this British singer, wakakaka) dearie, Katie Price said:

I don’t care what people say – you don’t have to breastfeed. They gave me a tablet that dries your milk up so my boobs haven’t hurt or leaked or anything. I don’t want a baby drinking from me – the thought of it makes me feel really funny. I think only a certain person could handle my knockers!

I like OK! She’s very determine to not breastfeeding her babies.

I tot Hollywood actresses don’t pay any mind on breastfeeding, maybe they scared of sagging breast, but it wasn’t their concern. Even Jennifer Lopez doesn’t breastfeed because her mom didn’t breastfed her, not for the sake of her body.

Ops, this recalled a conversation between me and a ‘fake mummy’. ‘She’ (I am 100% sure it was a HE), initially asked me about something related to ‘her’ problem in breastfeeding ‘her’ son. But eventually cakap pasal breast! The things still echoing in my head because it was a very funny exprience, LOL. ‘She’ claimed she had been breastfeeding for 6 months but keep on asking “B you lanjut tak? Nip you kaler apa? Huby you suka urut B you tak? etc.” The first question, “I nak tanya pasal susu I ni kurang..” has gone dramatically. :D

Macam-macam hal.

So far, alhamdulillah, rezeki masih ada for both my beloved sons. For Kak Emma, you did a very excellent job! Guess what, some mothers with the most expensive b pump pun couldn’t hang themselves there but she did without b pump, for 1 and half year!

Fahry's Progress Up to 20 Days

Alhamdulillah Fahry is getting better and better. This week, on Monday his weight was measured and recorded as 1.33kg, and on Wednesday it is measured again and recorded as 1.38kg. 50g in two days! What a progress! We expect he’ll hit 1.4kg something by end of this week. so, 200g to go before he can get out of the incubator.

To bring Fahry home, after discussing with Abiy, we decided to do it after his operation done. We are yet to discuss with the doctors, I think they are not bringing Fahry’s case in serious discussion before he’s really ready to be brought to the OT.

Fahry is still taking 30ml per feeding in 3 hourly. Alhamdulillah my milk getting better, and it always ‘untouched leftovers’ cos I usually send more than what he takes, in case he increases feeding. EBM for preemie, when keeping in refrigerator have to be consumed within 24 hours. I usually bring back home any ‘yesterday’s milk’, and keep it frozen in our freezer. The nurse also asked me to bring home the ‘expired’ milk (for preemie baby like Fahry) or else they’ll throw them out.

  • top gun download

shark tale movie download

But I’m still keep on pumping even if the milk sent is more than enough to ensure my supply would at least maintained. I am lucky cos Hafiy is still breastfeeding so I have extra stimulator. For moms who are depending on pumping alone, they need to pump longer, at least for half an hour to stimulate prolactin. However, I’m still pumping for half an hour.

For now we still sending the EBM twice a day, during weekends every morning and night, during weekdays, at lunch hour and night. I try to make at least 6 containers per trip, of 35ml per container.

As usual, there were some ‘advices’ regarding the right feeding, such as, ‘give him FM so that he’ll gain weight faster’,’add cereal in his milk’, etc. :D Well, thank you for the concerns but so sorry I can’t follow the suggestion because Fahry could only takes his mommy’s breastmilk. His digestive system is immature, even a full-term baby can’t take such cereal and so on.

We are lucky cos at this baby-friendly hospital, breastfeeding is given a big priority. It’s a good feeling when the nurses always try to ‘stop’ some mothers who insist to give their babies FM. Even there are mothers who dilute FM at their home and bring it to the nursery, but the nurses and Paed knew.. :P

This week, we had many visitors, including friends, UTP Alumni’s reps and our HR Office’s fraternity. But none of them were able to see Fahry, except Uncle Ady. Hahaha.