Susu Tak Ada Selepas Bersalin

Saya ada terbaca dilema seorang ibu yang trauma untuk berazam menyusukan anaknya lagi, setelah tidak berjaya menyusukan anak-anak sebelum ni, kerana susu tak ada selepas bersalin, hanya ada 3-4 hari kemudiannya. Sebagai ibu yang baru bersalin, lebih2 lagi bila anak pertama, semangat yang berkobar2 dan menyusukan anak, tapi bila susu tak ada lepas baby keluar, memang satu benda yang sangat pedih dan memberi tekanan yang hebat. Hal ini dilalui oleh teman2 baik saya sendiri. Walaupun sudah … [Read more...]

Masa Yang Sesuai Untuk Bercerai.. err.. Berhenti Susu Ibu

Hafiy genap usianya 2 tahun bulan depan. According to Islam point of view, sempurnalah tempoh penyusuan pada usia itu. Gugur sudah tanggungjawab kewajipan Mommy menyusukan Hafiy tatkala usia Hafiy menginjak 2 tahun. Mommy memang mewar-warkan yang nak susukan Hafiy sampai Hafiy besar, sampailah Hafiy nak berhenti sendiri. Tapi, lepas berbincang dengan Abiy, kami kena perhatikan beberapa perkara:- Abiy suspect Hafiy cuma pacify malam2. Abiy minta cuba kurangkan benda tu dan seboleh2 hentikan … [Read more...]

Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusu dan Mengandung

Dah mula puasa, bagaimana ya keadaan ibu2 di luar sana? Ramai yang berkongsi dengan saya kebimbagan susu akan kering dan menjadi sedikit di bulan puasa ini. Ya, ini pun memang jadi kebimbangan saya juga. Walau bagaimanapun, puasa sebenarnya tidak memberi kesan negatif pada penyusuan. Malah terdapat teori yang mengatakan dengan berpuasa, air susu akan menjadi lebih banyak/tidak berkurang kerana kurangnya kita kehilangan air badan melaui kencing, jadi air dalam badan akan dibekalkan kepada … [Read more...]

Persiapan Puasa Bagi Ibu Menyusu

Tinggal kurang seminggu lagi kita nak masuk bulan Ramadhan. Ibu2 yang BF, termasuk saya, mula dah sibuk ke sana sini mencari petua untuk maintain pengeluaran susu di dalam bulan puasa ini. Ya lah, menyusu bukan halangan bagi kita ibu2 untuk meneruskan ibadah wajib ni :D Bulan puasa tahun lepas, saya banyak mengalah kerana susu sangat2 kurang, tambahan pula saya sedang mengandungkan Fahry masa tu. Bukan saja di waktu siang, bila dipam keluar setitik saja, waktu malam juga Hafiy menangis2 kerana … [Read more...]

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009 di Mom’s Choice

wbw

INTRO: Sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia, Mom's Choice mengadakan peraduan bagi Malaysian Super Mummy bloggers untuk mempromosikan Penyusuan Susu Ibu. Bloggers boleh menulis dengan apa saja cara yang kreatif untuk mempromosikan BF dalam blog masing2. Keratan dari Mom's Choice website: Kalau nak kata promosi, blog ni memang mempromosikan penyusuan ibu ni sejak dulu lagi :D Dekat blog direktori pun ada kategori khas untuk Breastfeeding: Oleh kerana tu saya nak berkongsi tentang … [Read more...]

Season Water Chestnut As An Alternative to Fresh Water Chestnut

One of the famous galactogogue (substance to increase the milk production) is Chinese water chesnut. Water chestnut is known as sengkuang Cina is a tuber nut with great nutrient benefits. It contains high carbohydrates and a good replacement for grains. It is also a good source for fibre and vitamin B, and also contains Potassium, Calcium, zinc and iron. Among the water chestnut's benefit known in our region: To increase milk production. To reduce body heat. To relief jaundice (not … [Read more...]