Tag Archives: Breastfeeding

Jom Pegi Launching Breastpump Modu & Gathering di Sarakids Open Day!

Sarakids akan mengadakan 2nd Open Day cum Gathering pada 24 hb ni. Apa kata kita ramai2 pegi, kita buat MSK Gathering tumpang Open Day Sarakids 😀 Bijak tak idea saya? Boleh jimat $$$$$ siap bole join macam2 acara anjuran Sarakids, LOL. Gathering atau Open Day ni bakal diadakan di DARC iaitu Denai Alam Recreation &… Read More »

Breastpump (Pam Susu) Terbaru – Jom Jadi Orang Pertama!

Breastpump atau pam susu adalah gadjet yang menjadi keperluan kepada ibu-ibu menyusukan anak dengan susu ibu, terutama bagi mereka yang tak pandai melalukan kaedah Marmet. Sekarang ada macam-maca jenis pam susu, saya sendiri pun berpengalaman dengan 2 jenis breastpump,  Avent Isis UNO dan Medela Freestyle. Dan setiap breastpump tu ada keunikannya tersendiri. Yang mahal tak… Read More »

Pemeriksaan Payu Dara

Sejak tahun lepas, saya memulakan routine check untuk payudara, khusus untuk breast cancer setiap tahun di Prince Court. Tadi baru jumpa Dr. Harjit (PCMC Breast Specialist) untuk tahun ni punya check up. Tapi since I’m still breastfeeding, tak dapat finding apa-apa lah. Sebab bila BF, milk duct tu dia menutup tisu payudara, so tak dapat… Read More »

Ramai Corner – Let’s Share Opinion, Experience and Tips

Now that I really have not much time to THINK! Oh sangat teruk. Usually I am drove by my subconscious mind hehehe. Oh, bunyi macam sangat teruk tapi sebenarnya bukanlah teruk sangat sampai macam tu 😛 I received many emails regarding many issues, (mostly on breastfeeding) and sometimes I just reply in very short answer… Read More »

Masa Yang Sesuai Untuk Bercerai.. err.. Berhenti Susu Ibu

Hafiy genap usianya 2 tahun bulan depan. According to Islam point of view, sempurnalah tempoh penyusuan pada usia itu. Gugur sudah tanggungjawab kewajipan Mommy menyusukan Hafiy tatkala usia Hafiy menginjak 2 tahun. Mommy memang mewar-warkan yang nak susukan Hafiy sampai Hafiy besar, sampailah Hafiy nak berhenti sendiri. Tapi, lepas berbincang dengan Abiy, kami kena perhatikan… Read More »

Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusu dan Mengandung

Dah mula puasa, bagaimana ya keadaan ibu2 di luar sana? Ramai yang berkongsi dengan saya kebimbagan susu akan kering dan menjadi sedikit di bulan puasa ini. Ya, ini pun memang jadi kebimbangan saya juga. Walau bagaimanapun, puasa sebenarnya tidak memberi kesan negatif pada penyusuan. Malah terdapat teori yang mengatakan dengan berpuasa, air susu akan menjadi… Read More »

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009 di Mom’s Choice

INTRO: Sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia, Mom’s Choice mengadakan peraduan bagi Malaysian Super Mummy bloggers untuk mempromosikan Penyusuan Susu Ibu. Bloggers boleh menulis dengan apa saja cara yang kreatif untuk mempromosikan BF dalam blog masing2. Keratan dari Mom’s Choice website: Kalau nak kata promosi, blog ni memang mempromosikan penyusuan ibu ni sejak dulu lagi 😀… Read More »

Considering Extended Breastfeeding for My Toddler

Definitely! Hafiy is reaching 2 years old this October, an age where some people think a mandatory to stop breastfeeding. But I am against the idea, because there’s no evidence of the compulsory of weaning at the age of 2. Myths about the taboo in extended breastfeeding is really popular in our society, such as:… Read More »

Apakah Pilihan Breast Pump (Pam Susu) Terbaik Untuk Ibu Bekerja?

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe. Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti “Kau pakai pam apa?”, “Pam apa paling bagus?” itu memang… Read More »

Di Mana Nak Cari Kaunselor Laktasi (LC=Lactation Councelor)?

Bila ada ibu yang meluahkan kekecewaan kerana masih tak dapat menyusui anaknya walaupun dah buat macam2, saya selalu tanya balik “Dah jumpa LC ke?”. Jawapan yang biasa ialah “Belum”. Ada juga yang “LC tu apa?”. *LC = lactation councelor/ kaunselor laktasi. Ramai kawan saya yang claim “Dah buat macam2, i.e. urut, makan makanan tambah susu,… Read More »

How I Change My Size And Maintain It

I was a plump girl when I was in secondary school, and early year in university (adakah itu sebabnya tiada siapa mengurat saya dulu? :P). My pants size was L. Even I could fit my dad’s trousers. I was 50kgs then. Wah sungguh gemuk! When I did my practical in KLCC, together with Mardiana, I… Read More »