Tag Archives: blog

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami – backpacking. Dan memang sangat ‘best’ bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria… Read More »

Antara SEO, SEM, SMO & SMM, Yang Mana Lebih Power?

Pemasaran internet adalah medan yang sangat dinamik, mudah benar berubah mengikut peredaran masa yang semakin pantas. Dahulu kita cuma mungkin mengaplikasikan SEO (Search Engine Optimization) bagi menjalankan SEM (Search Engine Marketing) yang berkesan, sekarang ni dengan berkembangnya media sosial, era baru pemasaran internet, SMO (Social Media Optimization) mengambil tempat untuk menjalankan SMM (Social Media Marketing).… Read More »

Sibuk Nak Blog

Sibuk benar nampaknya saya kebelakangan ni, sampai blog yang tak pernah bersawang ni, dah jadi macam muzium. Sejak Fahry masuk wad di prince Court 2 minggu lepas, rasanya mungkin disebabkan banyak benda kena catch up – kerja pejabat, bisnes, family – menyebabkan saya terpaksa ‘mengorbankan’ apa yang patut. Penulisan di Yoyooh! dah lama tak buat… Read More »

Apakah Anchor Text?

Ini adalah anchor text. Anchor text adalah ayat/perkataan yang kita bila kita klik, ia membawa kita kepada laman yang mana telah di-hyperlink kepada ayat/perkataan tersebut. Dalam perkataan Anchor Text ini, Anchor adalah anchor text. Dalam perkataan Anchor Text ini, Text adalah anchor text. Itulah serba sedikit penerangan tentang achor text 🙂

Bila Pengembala Hilang Lembunya…

Ada seorang pengembala lembu yang setiap hari bawa lembu yang dijaganya ke padang rumput untuk meragut beg duit orang rumput. Pengembala ni orang miskin jadi lembu2 itupun bukan dia punya, cuma ambil upah saja. Dia nak buat kerja lain pun tak pandai. Nak berkebun, tak ada tanah. Apa lagi nak kerja ofis. Sekolah pun tak.… Read More »

Tips Jimat Masa Peniaga Part-Time : Outsource

Sekarang ni bagaikan trend, ramai orang yang mempunyai pekerjaan tetap, yang juga punya perniagaan part time. Dan biasanya jenis perniagaan yang dipilih, adalah yang berkala, misalnya seminggu sekali (macam jual di pasar malam) dan yang boleh buat di waktu tak berkeja (misalnya jual nasi lemak utk sarapan atau perniagaan secara online). Namun sudah pasti ada… Read More »