Tag Archives: amniotic band syndrome

Selamat Hari Lahir, Fahry!

Nak juga update sebelum tamat tarikh 5 Disember ni 🙂 Kami ni bukan jenis wajib sambut birthday. Birthday is birthday, then what? Anak-anak asyik tanya “Bila nak ada birthday Hafiy/Fahry/Danny kat school?”. Yes, memang kami ada buat, mestilah kena happy-kan anak-anak di taska tu kan. Bila buat budak-budak happy, insya-Allah bertambah-tambah happy kita. Else, biasanya… Read More »

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki… Read More »

Kisah Sahabat Yang Cacat Kakinya

*Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya penggunaan perkataan yang mengganggu perasaan sesetengah ibubapa yang istimewa. Ini adalah kisah seorang sahabat Rasulullah SAW, yang sangat kaya dan dermawan, namanya Amr Ibn al-Jamuh. Beliau adalah seorang yang mempunyai kecacatan di kakinya. Diriwayatkan hanya sebelah kakinya yang sempurna dan boleh digunakan sepenuhnya. Kisah ini saya titipkan agar… Read More »

Fahry and Playgound

I love to bring my kids to places they could play, learn and enhance their skills. Especially for Fahry because we want him to utilize his remaining body parts (gilo punya statement). His right leg muscles shows some delays compared to his left ones. It could be because he likes to use his left ones… Read More »

Diskriminasi Orang Cacat

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia. 2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis… Read More »

Si Kaki Palsu Yang Gigih

Fahry anak saya yang berkaki palsu, mula berjalan dengan yakin dan gagah pada hari raya tahun 2010 ini. Beliau adalah anak yang gigih, sebaik sahaja dapat lesen L, terus mahu berlari. Pada mulanya saya risau juga kalau jatuh2 dia sudah serik dan mahu kembali kepada aktiviti asal – jalan dengan lutut. Tapi semangatnya sungguh kuat.… Read More »

Adik Taknak Tangan Ni…

Anak-anak saya sekarang dah makin pandai bercakap. Saya perhatikan Fahry lebih cepat dapat mulut, mungkin kerana ada abangnya yang menjadi inspirasi dan motivator kepadanya. Hafiy pula makin pandai menggunakan kata-kata bila berkomunikasi dengan saya. “Hebatnya!” katanya bila melihat sesuatu ketakjuban. 🙂 Dialah informer kalau adiknya buat apa-apa. “Mommy, Adik nanes (nangis)” “Mommy, Adik nak mandi”… Read More »

Kanak-Kanak Istimewa – Fahry Jadi Bahan Kajian di IPT

Fahry telah dipilih untuk menjadi bahan assignment seorang pelajar IPT di bawah tema ‘Kanak-Kanak Istimewa’. Mungkin rezeki Fahry atau rezeki makcik IPT tu sebab ada subjek mudah untuk menjadi bahan kajian ‘Kanak-kanak Istimewa’nya tu, LOL. Menjadi anak istimewa adalah satu kelebihan kepada Fahry, bila banyak mata tertumpu kepadanya, lebih-lebih lagi satu lagi keistimewaan beliau ialah… Read More »

Bagaimana Terjadinya Amniotic Band Pada Fahry

…takdir Allah Amniotic band disebabkan oleh lapisan sebelah dalam uterus yang terkoyak dan menjadi tali-tali yang membelit anggota badan janin dalam kandungan. Dari teori, dikatakan benda ni berlaku sejak dari sel lagi. Dari pengalaman, memang kami tak tahu bila ia berlaku sebab bila Fahry lahir baru kami tahu. Memang jelas nampak di anggota Fahry, especially… Read More »

Menjawab Persoalan Anak Dengan Pintar Agar Anak Menjadi Pintar

Semalam Mommy bersama-sama Fahry berborak-borak tentang masalah dunia.. Tiba-tiba perhatian Fahry berpusat pada kedua kakinya. Dia memegang kaki kiri dan kemudian memandang ke belah kanan (yang tiada kaki). Berkali-kali. -Sebenarnya dari 2 minggu lepas Fahry dah mula pegang kaki-. Mommy berasa tersentuh. Adakah Fahry sedang bertanya kepada dirinya sendiri “Kenapa kakiku tak sama antara satu… Read More »

Am I A Special Care Needs Child?

Nama saya Fahry. Bukan Fahri, bukan Fahrin. Tujuan saya menulis entry ini adalah untuk menempek gambar-gambar saya di sekitar usia 5 bulan ini, sebagai kenangan bila saya besar nanti, bahawa beginilah keadaan saya suatu masa dahulu. Mana la tahu kan, ada teknologi menampal semula kaki dan tangan dan menjadikan saya seperti orang lain, kot-kot saya… Read More »