Tag Archives: amalan semasa mengandung

Seperti Hamil Kali Pertama

Hatiku berdetak2 untuk berkongsi rasa pregnancy kali ini, LOL. Seperti hamil kali pertama, itulah perasaannya kali ni, walaupun dah ada dua orang hero yang tak habis-habis nak berkepit. Sewaktu mengandungkan Fahry, saya agak sibuk dengan tugas, dan Hafiy yang sedang membesar (Hafiy baru berumur 7 bulan ketika itu). Jadi saya kurang dapat memanjakan diri dan… Read More »

Amalan Ibu Mengandung dan Menyusukan Anak di Bulan Puasa

Amalan bulan puasa bagi ibu mengandung dan menyusukan anak ni mungkin sedikit berbeza dari orang-orang lain. Selain keadaan fizikal yang berbeza (ibu hamil), kekuatan, kelaratan, emosi juga tak sama macam orang-orang biasa. Ibu mengandung misalnya, terutama yang di peringkat awal, kejap-kejap loya, kejap2 muntah, kejap2 pening… Ibu yang menyusukan anak pun, asyik lapar saja. Saya… Read More »

Amalan Semasa Mengandung Beri Kesan Pada Anak?

Semasa hamil, Puan Y mengamalkan Surah Yassin, hasilnya anak keduanya samat patuh, mendengar kata, mudah diasuh, soleh… Suami Puan S telah membunuh seekor monyet semasa Puan S sedang hamil anak ketiga. Lalu lahirlah anak ketiganya dalam keadaan seperti monyet, berkepala jendul dan berlagak monyet. Anak itu dikatakan terkena kenan monyet. Puan X amat tidak suka… Read More »

Doa Semasa Hamil dan Amalan Semasa Mengandung

Normal bagi masyarakat kita, semasa mengandung untuk mengamalkan beberapa petua, bukan saja untuk kesejahteraa ibu semasa mengandung, malah juga untuk bayi dalam kandungan dan semasa proses bersalin. Selain dari yang berbentuk fizikal seperti regular check up, elakkan aktiviti lasak, etc. amalan dan petua yang popular ialah yang bersangkutan dengan kerohanian. Dengan itu timbullah banyak amalan2,… Read More »