Tag Archives: ajar anak membaca

Kaedah al-Baghdadi Untuk Mengajar Anak Mengaji

Saya ni bukanlah seorang dedicated homeschooler atau pengkaji tegar tentang kaedah2 pendidikan awal. Tapi saya suka mengkaji kaedah2 untuk mengajar anak di rumah, dan aplikasikan mana yang mampu untuk anak-anak. Tentang pengajian membaca (reading), secara peribadi saya dapati kaedah sight word lebih berkesan untuk mengajar anak membaca lebih awal. Saya ‘tersilap’ kerana memperkenalkan A B… Read More »

Seminar Pendidikan Awal Kanak-Kanak di GBOB

Bila sebut tentang pendidikan awal kanak-kanak ni, kadangkala ia menjadi isu yang subjektif. Sama lah seperti isu penyusuan, percanggahan pendapat pasti ada untuk individu yang berbeza. Dalam konteks pendidikan awak kanak-kanak, mungkin kebanyakan ibu bapa terus terfikir tentang taska terbaik, tadika terbaik, sekolah terbaik, dan sebagainya. Namun pada pendapat saya, pendidikan awal kanak-kanak adalah sesuatu… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Ajar Anak di Rumah Bagi Ibu Bekerja

Ajar anak di rumah mungkin bagi sesetengah ibu bekerja macam tak berapa sesuai, oleh kerana faktor masa. Maklumlah, ibu bekerja, siang hati dah sepenuh masa di pejabat, balik rumah dah penat. Lagi-lagi bila tiada pembantu rumah, mana nak masak, nak kemas, nak itu nak ini. Lagi-lagi bila anak lebih dari seorang. Sebenarnya mengajar anak di… Read More »

Glenn Doman Method Secara Ringkasnya

Apa tu Glenn Doman method? Glen Domann adalah pengasas The Institute for The Achievement of Human Potential di US. pada mulanya method Glen Domann ni dicipta untuk merawat kanak-kanak yang mengalami kecederaan otak (brain damage), supaya otak mereka ni dapat dirangsang dengan betul, so that sekurang2nya budak2 ni dapat mencecah2 sikit tahap otak orang normal.… Read More »