Slipped Disk & Tulang Belakang Bengkok

by Mommy Lyna on October 23, 2009 · 45 comments

I went to Twin Towers Medical Centre (TTMC) the other to get a referral letter cos I want to see a specialist to check about my continuous backache that I suffered since Hafiy was born. It’s disturb me a lot, although it is still bearable but enough to give me pain even when I am sitting.

The doctor of TTMC prepared a letter to see Orthopedist and Spine Surgeon of Prince Court Medical Centre, Dr. Deepak and I made an appointment to see him the next day.

The appointment was around 3pm but I was a bit late due to the very heavy rain.

I only managed to see Dr. Deepak after a hour waiting. He asked me about my family history of ankilosing spondilitis and any history of falling down. Hmm… it was a lot la, especially during my school days. And I even fell down from a hammock that made me suffered for weeks (but I never went to any hospital then, was very2 young and afraid of being scolded by Mom so diam2 aje..).

He checked my backbone by pressing on some parts. He suspected that I am having problem with some of my spine’s component.

I was sent to radiology department for an x-ray. However I had to undergo urine pregnancy test for I didn’t have my menses since May last year.

It was negative! :P

I went to the x-ray room with all my clothes taken off. Eheh. Pakai baju hospital daaaa…

The x-ray shown that I am having a slight tulang belakang bengkok, one of my disk ‘gone’, and 2 slots of my spine lost their alignment. Serious ke? I’m not sure. The doctor nampak takde perasaan je, miahaha.

I was scheduled to an MRI (to confirm if I am having slipped disk) and physiotherapy sessions.

Slipped disk is when your absorbing pads between your bones goes rupture or loss. It is not a ‘disk’ actually, it is something like jelly, or rawan.. something like that lah. Usually you can have slipped disk when you have experience some trauma that involve your backbone, i.e. terjatuh belakang or bontot. When your body fall down, it might cause your disk to injure and leak. Consequently it will make it shrink.

In my case, my L5 disk was no more in service. Dr. Deepak suspected it is an effect from jatuh2 long time ago.

He prescribed me with a ‘drink’ to bring back the ‘rawan’ and some patches to be put on my back.

However, this won’t stop me from my daily activities, especially working. It is just cause me to have frequent back ache (which is disturbance) and just need to do some exercises.

If you’re having backache, try to consult your doctor. Who knows down there is something hidden.

{ 45 comments… read them below or add one }

mommy umar October 23, 2009 at 10:17 am

lyna,i’ve been thru sakit belakang before.after several checked up,doc said i punya tulang belakang dekat itu L5 sudah lari dia punya allignment and the worst part was sudah pulak menekan i punya saraf tunjang.finally,major surgery on my spine and doc puts 3 pairs of screws and re allign balik.tragis after 2 months of wedding but alhamdulillah,semua berjalan baik even i safely delivered my little Umar.

Reply

MamaQaseh October 23, 2009 at 11:17 am

Pas bersalin mmg selalu experinced back ache..tapi xde plak experience jatuh yg teruk2 b4 this..

Selalu rasa sakit bila terjaga tgh2 malam utk nyusukan Qaseh..maybe position masa tido yg asyik mengiring utk nyusukan anak kot..
.-= MamaQaseh´s last blog ..Makan Hati =-.

Reply

mamamiya October 23, 2009 at 11:32 am

my aunt pulak terbalik story from u. early next month dia akan operate to remove something cam dah jd extra tulang there..she had slip disc but tak sedar bila. dia mmg ada aje sakit2 belakang but ingat its the 50s punye common stuff. anyway we all know she might have got it after rajin sgt angkat my aunt yg kena stroke tu. only recently dia sedar she got a prob bila her legs numb. rupanye ada tulang lari & ada calcium built up there coz lama sgt dah..waaaaaa..

so i guess, point taken…ada rasa sakit belakang or rasa pelik2..check up cepat2 kan..
.-= mamamiya´s last blog ..Indoor Activities with your Toddler =-.

Reply

littlemama October 23, 2009 at 11:33 am

ishh.. bahaya gak kan jatuh-jatuh ni.. masa muda2 duk biar time usia meningkat mesti baru rasa effect dia kan… oo tidak.. me dulu sangat aktif bersukan dan ber tae-kwon-do…harap takde la kesan

lyna kena jaga diri baik2..:)
.-= littlemama´s last blog ..Al-Fatihah untuk Nur Fatimah =-.

Reply

lilo October 23, 2009 at 11:35 am

darn. maybe i should go check my back as well?
but who’s gonna pay for the hospital bills? sob…

Reply

ieda October 23, 2009 at 11:40 am

salam lyna..this is not a promotion..just a suggestion.one of my friend also having slipped disc due to accident.his dr said a corrective surgery will give him 50-50 chance of recovery so he decided not to do it..now he is using quantum pendant which significantly improved his condition.he can also drive comfortably from penang to kl without having backpain.
can view my blog.
.-= ieda´s last blog ..SERBA TAK KENA =-.

Reply

Hanz October 23, 2009 at 11:55 am

me single-mingle dulu pun kerap jatuh but off late slalu sakit bahu…rasa nak buat thorough check-up-lah…thanks for reminding me this..
.-= Hanz´s last blog ..[STICKY MODE] Chatterbox 1st Anniversary Giveaway =-.

Reply

Hanim October 23, 2009 at 2:30 pm

Salaam Lyna,
I finally gave in,and went full force to tackle my back pain. Will make an entry once blogger is ok :)

Reply

Lana October 23, 2009 at 4:56 pm

Lyna, my dad ada experience ini and he went thru all kinda hell of rawatan be it refleksologi, tukang urut yg balun badan dia kaw2, and even bomoh wireless..seriously all of them are like crap. Ended up buat surgery jugak at sg buloh hospital with doc zamyn and that cured him almost 100%. At least boleh jalan balik. THis doc even cured my dad’s ward-mate who was thought peralized 100% since the past one yr tetapi rupanye slip disc at tengkuk. and after the surgery he could walk. Totally amazing Subhanallah. I hope yours is not as serious as any of this but yeah we have 1001 stories on that area so u know where to go if nak tanye pape. Take care yah lyna.

Reply

Mrs NDru October 24, 2009 at 12:59 am

My dad skrg ini kena admit becoz of slipped disc and to be worse, his tmpt slipped tu kena infection until bernanah..now doctor suspect as a tb tulang..next week balik visit my dad at sabah..hopefully blh recover.skrg ni nak duduk pun tak blh :( and tambah teruk lagi..doktor kat sandakan hospital tu langsung tak buat apa2!! 3days already and doktor just gave my dad an antibiotic!! How come?
.-= Mrs NDru´s last blog ..Anakku Ceria Give-Away Contest =-.

Reply

riey April 7, 2010 at 3:04 am

salam hormat,mohon laluan moderator,tq

saya simpati pada yg kesakitan slip disc dan tulang belakang dharap byk bersabar

saya punyai harapan pd mereka yg ingin mencuba kaedah rawatan kalogen tulang dimana ia sangat membantu pertumbuhan semula rawan serta menguatkan tulang belakang serta sendi2 dimana tugasan penting kalogen ini dpt menyerap terus kedlm tulang dgn kehalusan hingga3000delton type 2 ia mampu tembus kedlm tulang serta dpt membantu tulang dr proses pereputan atau haus tanpa kita sedari,yg penting ialah rawatan ini tanpa ada steroid maupun chemical dan sangat mesra dgn tubuh ia cuma diminum dgn perasa oren tetapi ia punyai tugas yg sangat penting utk tulang tanpa komplikasi
kami telah merawat ramai pesakit slip disc dan berjaya tanpa pembedahan,percayalah ternologi hidrolisis terbaru ini diimplimenkan dlm kalogen tulang yg blh merawat serta memulih tulang, rawan,serta saraf.bukan saja slip disc malah sendi2 termasuk lutut yg kering kehabisan gris dan nak operate pun kalogen ini memang mampu repair secara automatik ia membina rawan dan pesakit lutut pun boleh berjalan semula,byk lagi kejayaaan kami nanti kami lampirkan di lain masa,yg penting tuan2 cuba kaedah ini dulu n fikirlah byk kali sebelum pisau bedah diletak dibadan anda,saya boleh membantu cll 0196437996,rieymau09@yahoo.com.tq

Reply

yana November 5, 2009 at 10:35 am

Hi, sy yana…dah lama sy skt pinggang (bhg tgh ke kanan), sejak dr umo 16thn. Tp sy x tahu apa puncanya kerana ketika itu tiba2 sj sy mengalami kesukaran bangunan dan duduk sehinggakan kalo mahu tunduk memakai seluar pun tdk blh dan terpaksa ibu pakaikan. Sy ingatkan ia skt skejap sj tp skrg umo sy sdh 30thn pun msh terasa lg walaupun bukan selalu. Kiranya dalam setahun ia akan berlaku dlm 2 atau 3 kali tiap2 tahun. Cuma seingat sy pd umo 16 thn ketika main nettball sy pnh terjatuh tp jth secara biasa sj tidak kuat. Sy pun hairan kenapa sakit pinggang itu berlarutan sehingga skrg walaupun tidak kerap.

Reply

osman June 17, 2010 at 4:08 pm

lebih baik pergi jumpa Pak Lang Kat Kedah. dia memang pakar bab urut tulang belakang.
tak cuba tak tau.

Reply

yatie sawanila January 6, 2010 at 5:18 pm

i am another patient of slipped disc. L2.

impact dia yang teruk is masa 2008. My kaki kebas. so went check , MRI semua. Doctor suggested for phisio but since tak mampu sgt masa tuh (company tak cover) so he said i can go for swimming. Alhamdulillah, twice a week swimming till now… semua dah ok. our daily activity punmempengaruhi, cara duduk, angkat barang, dukung anak and i use tilam special for tulang belakang.and no climbing stairs , up and down.

Reply

Rashidahnina Ahmad January 20, 2011 at 10:48 pm

Saya bru saje dibenarkan balik setelah 4hari berada dihospital,masaalah yang saya hadapi slip disk F4,F5 doc menasihati utk phisio utk 6minggu.Jika sakit berlanjutan dan masih tidak menunjukkan tanda2 untuk pulih maka saya terpaksa menjalani pembedahan.Adakah dengan cara yang Cik Yati lakukan ini menunjukan perubahan sekiranya ada maka saya akan cuba utk melakukan spt apa yg Cik Yati buat.

Reply

Nora January 21, 2011 at 11:40 am

F4 and F5 ni kat mana, leher ker belakang?..Saya sakit dlu di bhgn belakang L4, L5. Kalau di bhgn balakng, pakai bengkung boleh membantu. Saya dah hilang sepenuhnya dari sakit slip disc ni. Syukurr alhamdulillah..Saya sarankan kalau sakin belakang cubalah pakai bengukung ni ya. Worth sgt.

Reply

ct noor January 24, 2010 at 6:51 pm

hi….for those who have backache better ask referral letter for orthopedic specialist. pls don’t take 100% advise from general doctor.my experience,after x-ray 4 times doctor suspect my spinal bengkok and not slipped disk and the best part is,he said i can’t recover at all!.But before this, i went to another clinic they suspect i have slipped disk and non of them ask me to see orthopedic.After a few months i decide to see orthopedic at Pantai Hospital.yes i have problem with my L5,muscle, and left knee. physio 3 times a week!luckily,i have personal insurance and my company insurance.kalau tak bankrap!

Reply

Ana March 14, 2010 at 10:02 pm

I hv slipped disc also.went to physio for 3mths.i still hv slight pain everyday.whts d name of d drink tht ur doctor gave u for ur rawan?tq

Reply

Widy March 20, 2010 at 7:42 pm

sy pn mngalami sakit belakang yg teruk sehingga xblh nak dduk lama,berdiri lama dn buat aktiviti harian.bila blkg dah sakit, seluruh blkg rasa mcm kebas dn terasa mcm dipukul dgn ranting halus.mgkn urat kot.sy jmpa general doc dia kata cuma mslh urat dn otot.sy masi xpuas ati,sy jmpa lg pakar x-ray.dia ckp bnda yg sama jg.sy mmg xpuas ati sbb klu xde apa2 kenapa blkg sangat sakit..lps tu doc tu recomend sorg doc yg buat kiropraktik treatment.bila doc tu tgk x-ray,dia kata bendalir tulang sy nipis berbanding bendalir org normal.dia gtau jg tulang sy dah jammed dkt bhgn punggung.tp dia x recomend pn tuk refer ke ortopedik.bila dah buat kiropraktik treatment still xde perubahan.so sy prgi jmpa sndiri ke pakar ortopedik d hospital.apoinment sy pada isnin ni.harap2 dapat cari penyelesaiannya.

Reply

waney June 27, 2011 at 1:05 pm

kes u same ngn kes i..slu xleh tdo mlm n duduk lame2..rase skit blakang mnyucuk2..pegi hosptal doc juz gtau postur duduk n tido xbetul..dh 5 tahun sy mengalami msalah ini..dh xray tp doc ckp tulang belakang xbengkok sgt..pelik..tp sy still sakit2..sampaikan mlm2 xleh tido n terasa nk terjun bangunan…sakitnye mnucuk2..mak saya xbg sy jumpa bomoh or urut..cz bdn muda…tp doc slu je xamek serius..tensennnnnnn…hope ada sape2 leh bg pdgn..

Reply

hasrizal January 18, 2012 at 9:02 am

hi widy, awak punya sakit macam saya juga. slip disk nipis pasal excident .
so adakah awak sudah pulih sepenuhnya

Reply

zaidah May 18, 2010 at 12:08 am

I also facing the same problem.. sakit belakang bahu tarik sampai tangan kanan.. rasa bisa& numb sometimes.. after done MRI found tht cervical slipped disc.. @ C5/C6 & C7. Now still under treatment physio kat dmansara specialist..I found tht physio treatment is just to relief temporary pain je… Doc give me another 6 weeks.. he suggest for surgery.. any suggestion or cara lain utk tak buat surgery.. takut…

Reply

osman June 17, 2010 at 4:12 pm

Kalau nak cara tradisional. Silalah hubungi Pak Lang Kat Baling Kedah. Dia buleh Membantu, ramai dah yang berjaya

Reply

khairul September 14, 2010 at 2:40 pm

boleh bagi no contact Pak Lang nie. terima kasih

Reply

hazlan idris October 12, 2010 at 3:10 pm

Salam.nak minta tolong macamana nak jumpa pak lang kat baling tu.boleh bagi alamat dan phone no: saya ingin cuba dapatkan rawatan drp beliau insya’allah.saya mengalami slip disc l4-l5 dah sakit teruk dan tunggu masa utk operation.

Reply

Nora November 23, 2010 at 12:08 pm

Hi Zaidah,

Saya ni pesakit slip disc juga. Tp skrg saya dah free dari sakit ni..Sbnrnya fisio mmg membantu tp long term..kn slalu buat even di rumah, at the same kn jaga posture, dari segenap pergerakan termasuk, lifting, tidur, tunduk and etc..saya mmg sgt2 jaga posture saya. kalo susah nak pi hospital buat fisio, amalkan di rumah.

dlu doc saya Dato Zul dari Gleanigles pun ada mncdgkan saya utk operate tp saya tahu operate pun takkan selesaikan masalah kerana bos saya sndiri dah 3x operate krana slip disc, still menderita juga.

tp saya amalkan fisio, jaga posture and saya pakai corset FIR (ada mcm2 brand, tp saya ambil premiun beautiful). Mmg mahal tp saya cuba juga sbb doc sndiri yg suggest pun. alhmdulillah saya trus bebas dari sakit ni skrg.
boleh hubungi saya utk share personally, sbb saya mmg nak share dari segi advice org2 yg bermasalah slip disc mcm saya..

nora
noralizaalwi@ymail.com
019-2165100
Nora´s menulis tentang ..Perbandingan Syarikat TakafulMy Profile

Reply

abdul razak March 13, 2012 at 10:01 am

boleh bagi alamat pak lang atau No. Tel………
saya memelukannya.

Reply

zuleha wahab July 11, 2010 at 3:10 pm

xsangka keluhan anak ppuan umo 13thun selalu sesak nafas n cepat penat..one day d ngadu sakit belakang so cuba urut then perasan ade something wrong tulang belakang nyer mcm bengkok..saya cek berkali2 mang begkok.xpuas ati p klinik esoknyer dok pun kata bengkok n beri surat sokongan tuk p orthopedic isnin ni..anak selamba jer..saya yng nangis xhenti2 terpkir perkara yg bukan2..anak ni aktif bersukan…teringin cuba kolegan..ade sesape yg penah cuba?pe2 pun kena tunggu isnin ni…

Reply

AdD August 2, 2010 at 4:43 pm

Salam, semua… tumpang lalu… iklan sekejap yer..

Boleh try Korset Premium Beautiful keluaran Hai-O…
Korset ni diiktiraf oleh pakar ortopedik sedunia…. Tujuh batang keluli memori dapat menyokong pinggang dan menegakkan tulang vertebra, turut berupaya memperbaiki postur berdiri dan duduk.
Pembuatan korset dr teknologi Jepun yg diadaptasi dari pemakaian Kimono oleh wanita Jepun membantu membentuk postur badan dan kedudukan tulang belakang. Boleh dipakai oleh sesiapa saja… Boleh email sy di buchat1984@gmail.com utk melihat demo percuma sekitar Selangor.
.-= AdD´s last blog ..Season 4 – Cute Funny Eating Baby =-.

Reply

mama maz October 6, 2010 at 1:08 pm

Saya perasan belakang anak saya ada bonjolan pd tahun lepas(2009).Disebabkan dia tak sakit cuma sesak nafas dan cepat penat, saya tak bawa ke klinik.Tahun ni 2010,atas nasihat adik beradik, saya bawa ke klinik kerana ditakuti ada ketumbuhan.Lepas x-ray confirm tulang belakang dia bengkok, kena rujuk ke hospital bhg. ortopedik. Bila jumpa doktor kat sana,dia cadangkan pembedahan segera kerana dah 60% lebih bengkok.Saya suami isteri terkejut besar kerana tak sangka sampai macam tu.So pada 26 oktober 2010 ini anak saya akan menjalani pembedahan ( cost RM31,000 lebih).Mohon doa semua agar anak kami selamat dalam pembedahan ini.

Reply

zan November 21, 2010 at 4:23 pm

so tulang u yg terslip tu dah ok blum? sy pn ada mslh yg sma jgk…. slipped disc, dah urut sana sini xbaik jgk. td u ckp pki patches n pg fisio, so apa resultnya? thanks

Reply

Nora November 23, 2010 at 11:42 am

Hi Zan and mmama maz dan semua readers,
saya ni pesakit slip disc juga smpai ambil cuti sthn sbb tak boleh duduk lama di ofis. mcm2 saya buat, termasuklah urut and sauna sbb slip disc ni menyebabkan kebas bhgn blakang and paha ke bwh..saya juga on fisio, mmg baik tp bila pi ofis smula sakit dtg balik. so time bercuti tu saya amalkan senaman2 y diajar time fisio, in long term mmg baik, to kena jaga posture jgn buat silap lg. patch pun saya pakai juga tp lebih kpd utk kelegaan bukan utk rawatan..
skrg dah habis bercuti seth tu, susah pyh saya jaga posture tp alamak dtg juga balik sakit tu after 3mnths masuk opis. saya mmg tak thn dok kat opis ni, sbb norm keja saya kn duduk lama2..so ada org approach saya bli corset FIR, premium beautiful, mahal benda ni. saya cuba juga sbb dikatakan boleh mmbntu pesakit slip disc. tak cuba mmg tak tau..mula2 mmg rasa sakit sbb reaction FIR tu dgn our problem, FIR tu katanya do the treatment. pemakaian secara berterusan alhmdulillah berbaloi saya invest, mmg membantu. skrg sakit saya mmg berkurg, tak perlu ke fisio juga.
jadi saya seronok nak smpaikan pada org yg ada masalah sama, boleh cuba pakai. laki / perempuan boleh pakai. mmg syukur sgt sbb slip disc mmg menyiksakan..rasa mcm dah merdeka hidup bila bebas dari sakit ni.

Nora
noralizaalwi@ymail.com
019-2165100
Nora´s menulis tentang ..Perbandingan Syarikat TakafulMy Profile

Reply

hazman December 16, 2010 at 6:59 pm

Nora,

FIR tu apa ye? Kat mana boleh dapatkannya? Terima kasih

Reply

Nora December 17, 2010 at 9:31 am

Hi Hazman,

FIR tu ialah Far infra red rays. i.e. cahaya merah yg terhasil dari gelombang elecromagnet dari cahaya matahari. Kalau biasa dgr sauna FIR yg terdapat di salon2, konsepnya sama lah dgn FIR dlm corset ni. terapi berbentuk FIR berbentuk thermal therapy (pemanasan suhu) utk membantu merawat, memulih tubuh badan manusia.
cuba Hazman tgk di link bolog ni yer utk dapatkan set ni..
http://www.mybeautyshoppe.blogspot.com
atau boleh juga email saya noralizaalwi@ymail.com or sms jer 019-2165100
Nora´s menulis tentang ..Set PREMIUM BEAUTIFUL untuk Ibu Selepas BersalinMy Profile

Reply

zan December 17, 2010 at 1:14 pm

eh ni bkn utk perempuan ke???? xkanla org lelaki kena pki ni jgk….. aduhh pitam neh

Reply

Nora December 17, 2010 at 2:59 pm

heheh, set corset tu mmglah utk ladies, tp lelaki boleh ambil bengkungnya shj yer..
di bengkung tu ada tetulang yg mana FIR tu paling bnyk di sini. Tetulang ni lah yg berfungsi utk mengatasi masalah sakit tulang belakang kita.
Nora´s menulis tentang ..Set PREMIUM BEAUTIFUL untuk Ibu Selepas BersalinMy Profile

Reply

riey December 17, 2010 at 10:00 pm

saya simpati pada yg kesakitan slip disc dan tulang belakang dharap byk bersabar

saya punyai harapan pd mereka yg ingin mencuba kaedah rawatan kalogen tulang dimana ia sangat membantu pertumbuhan semula rawan serta menguatkan tulang belakang serta sendi2 dimana tugasan penting kalogen ini dpt menyerap terus kedlm tulang dgn kehalusan hingga3000delton type 2 ia mampu tembus kedlm tulang serta dpt membantu tulang dr proses pereputan atau haus tanpa kita sedari,yg penting ialah rawatan ini tanpa ada steroid maupun chemical dan sangat mesra dgn tubuh ia cuma diminum dgn perasa oren tetapi ia punyai tugas yg sangat penting utk tulang tanpa komplikasi
kami telah merawat ramai pesakit slip disc dan berjaya tanpa pembedahan,percayalah ternologi hidrolisis terbaru ini diimplimenkan dlm kalogen tulang yg blh merawat serta memulih tulang, rawan,serta saraf.bukan saja slip disc malah sendi2 termasuk lutut yg kering kehabisan gris dan nak operate pun kalogen ini memang mampu repair secara automatik ia membina rawan dan pesakit lutut pun boleh berjalan semula,byk lagi kejayaaan kami nanti kami lampirkan di lain masa,yg penting tuan2 cuba kaedah ini dulu n fikirlah byk kali sebelum pisau bedah diletak dibadan anda,saya boleh membantu.tq

Reply

sazali bin mokhtar May 21, 2011 at 10:18 pm

saya mengalami slipped disc kat l4-l5.belum operate.blh kah kolagen membantu saya?brp harganya?

Reply

Joan January 18, 2011 at 3:05 pm

saya berminat dengan kaedah rawatan kalogen tulang tu…boleh bagi tau sedikit info pasal benda tu dengan detail dan kat mana saya nak dari saudara. terima kasih

Reply

riey January 19, 2011 at 10:25 pm

Mr Jon, nak tau juga sakit apa bleh email rieymau09@yahoo.com,0196437996.tq

Reply

Atie October 23, 2011 at 2:50 am

saya baru umur 19 tahun tapi dah kena slip disc L4 L5 selama 2 tahun . tapi saya cube mkan kapsul SNE . Tak sangka menakjubkan . kos untuk pembedahan 10 ribu xpyh pk lagi . sekarang saya pulih sepenuhnya . sesiapa yang ada penyakit slip disc elok makan SNE kapsul niyh . baik untuk kesihatan .

Reply

sazali bin mokhtar December 4, 2011 at 4:04 pm

atie, kat mana nak beli kapsul SNE ni?saya pon nak cuba juga.

Reply

negro December 7, 2011 at 5:08 pm

Sesiapa ada slip disk tu boleh la pegi jumpa kiropraktik kat HPA, yg jual produk islam tu. InshaAllah boleh baik, sebab tulang yg dah terslip tu selagi xbalik tmpt asal akan sentiasa sakit sbb kena dgn urat saraf. Buat rawatan pembetulan tulang belakang. Selamat mencuba ok bye

Reply

adila March 1, 2012 at 9:49 pm

Saya physio dan ramai patient sy yg mengalami slip disk. most of them pkai bengkung from Premium Beautiful and it’s work! dapat rasa kesan within 2-3 days only.. Keep pkai sbb byk kelebihan bengkung PB ni..

Reply

Rin September 30, 2012 at 11:31 am

Hai adila.. Mcmn klau sakit bahu?
Sy dh 4 thun alami sakit bahu… Rasa nk baring je tapi baring lm2 pun sakit bahu tu xok…. Adkh beautiful bole tolong sy?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: