Ramai Corner – Let’s Share Opinion, Experience and Tips

by admin on November 6, 2009 · 6 comments

Now that I really have not much time to THINK! Oh sangat teruk. Usually I am drove by my subconscious mind hehehe. Oh, bunyi macam sangat teruk tapi sebenarnya bukanlah teruk sangat sampai macam tu :P

I received many emails regarding many issues, (mostly on breastfeeding) and sometimes I just reply in very short answer to cut the time, even if I really want to write and elaborate more. Even worse kadang2 lupa nak reply, bila sometimes kita buka je & tak sempat reply on the dot.

So I created a new category RAMAI CORNER (sempena nama restoran yang selalu breakfast pagi2 -eh, breakfast memang pagi pon :P -), so that all of us, RAMAI-RAMAI can share our opinion, experience and everything to help them.

For the ‘opening’ of ramai corner, I put here an email from Bella (bukan nama sebenar – to protect her privacy. But if they wish to be exposed here, I’m happy to even put their blog links ;) )

From : XXXXXX@yahoo.com
To : mommy.at.fahry.net

MOMMY LYNA,
SY MMG MENGALAMI TANDA2 KURANG SUSU.
MMG SY TAHU LAGI BYK SUSU DI KELUARKAN, LG BYK SUSU AKAN BERTAMBAH.
SY ADALAH IBU BEKERJA DAN WAKTU BEKERJA YG SIBUK.
MASA YG SAYA ADA HANYA SELEPAS PUKUL 1 PTG.
JD WAKTU PAGI, SY TIDAK MENGEPAM, SY PAM HANYA SELEPAS PUKUL 2 (SELEPAS LUNCH) SHJA.
MUNGKIN KAH SY X MENGEPAM WAKTU PG MENYEBABKAB SUSU SY KURG?
SY MENGAMBIL AIR YG CUKUP DAN MKNAN BERKHASIAT.

So mothers out there. Please RAMAI-RAMAI share your stories/tips OK!

Thank you! Luv u all!

{ 6 comments… read them below or add one }

zuhaini November 6, 2009 at 11:15 am

oh.. saya ingat ramai corner ni tempat apa.. hihi :)

so kesimpulannya, setiap minggu ke ada Corner ni..?
.-= zuhaini´s last blog ..Suami isteri satu tempat kerja – apa pendapat anda? =-.

Reply

Mommy Lyna November 6, 2009 at 11:15 pm

hehe insya-Allah kalo ada kesempatan gitu

Reply

nadnye November 6, 2009 at 11:26 am

ramai-ramai bagi komen la nie..
pendapatku senang jea, kalau nak production banyak,
-kene la pam kerap…. cuba cari masa pagi tu pam sekali, 15 minit pun jadilah, walaupun tak keluar banyak tapi nanti lama-lama okay.. dan pam sekurang2nya 2 kali sehari dan masa mengepam mestilah tetap kalau pukul 9.30 pagi esok pun masa sama…
*tapi kadang2 memang susah nak cari masa nak pam, la nie pun sempat 2 kali jea pam…
.-= nadnye´s last blog ..Cloth diaper fabric – which nappy materials are best for your baby’s comfort? =-.

Reply

Lana November 6, 2009 at 1:32 pm

Wah kalau i pkol 2 baru pam comfirm dah bengkak nak nangis. nak tanak, meeting ke hape, pkol 10 wajib pam kalau tak mmg merana badan. So thats y elok for bz working mothers to invest your $ on a good double pump. all it takes is 10minutes to pump both sides. Syarikat tak rugi pun 10 minit is just like u’re getting your own private time in the loo. So baik invest sket time for our babies both pagi and ptg. iA susu akan maintain supply nye :) Good Luck!

Reply

Mommy Lyna November 6, 2009 at 11:16 pm

apsal tak ramai yg komen ye? :P

Reply

rina November 7, 2009 at 3:32 am

itu lah yg terjadi pada saya..
bile dah start skip pumping session, mmg terasa kurang susu.
mula2 skip tu, tak rasa ape, ye la sbb breast bengkak n bile pump kuar amount yg sama byk dgn kita pump 2 kali. tapi lama2 akan jadi skit..sbb otak dpt signal yg salah..kita kurang pump > breast bengkak lama > otak tafsirkan yg kita taknak pump dah..so dia akan kurangkan production.
saya setuju dgn advice pasal double pump tu..next baby akan ku beli..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: