Rahsia Kecantikan Wanita Melayu

by Mommy Lyna on August 12, 2009 · 23 comments

Title bajet la kan…

Selang beberapa minggu sudah, saya mendapat message ni di ShoutBox:

2009-07-29 6:47 PM
#

suri mommy hafiy n fahry pakai produk muka apa? muka licin je mcm budak2..

Bukan nak berlagak (walaupun memang ada niat sikit2).. Masa sekolah dulu ada 2 kejadian benar di asrama.

Kejadian I:

Seorang kakak senior telah tersentuh pipiku nan bak pauh dilayang ini.

Kakak Senior : (Dengan muka terkejut) Eh, lembutnya pipi kau! Kau pakai apa???

Kejadian II:

Kami budak2 Form 4 bermesra2 di bilik dorm

Kawan (Siapa ya? Lupa pulak) : Wah, lembutnya pipi kau macam baby~

Syukur pada Allah yang menjadikan, saya dikurniakan kulit wajah yang kurang masalah (walaupun tak secantik Erra Fazira). Tak seperti adik-adikku yang remaja 3 orang itu, saya tak menghadapi masalah jerawat sebagaimana mereka. (Tapi sekarang ada bengkak kecil di dahi, tak tahu kenapa sampai biru lebam jadinya).

Semasa remaja, saya memang beauty-conscious sikit. Bukanla nak jadi secantik Erra Fazira tapi kalau boleh nak jadi cerah sikit dan taknak ada jerawat. Maklumlah masa kecik2 dulu suka berkubang & masuk hutan keluar hutan. Muka pun jadi ala2 ‘terbakar dek cerah mentari’ kata orang Putih, tanned. Kalau tengok gambar masa kecik2 dulu memang ppoghah (comot) habis lah. Hitam pun ya. Agaknya sebab tu la saya tak ada boyfren hehe. Dan dan.

Masa sekolah menengah la kiranya start nak jaga muka. Masa tu hormon perempuan pun dah mula bergiat aktif, kiranya naluri nak bercantik2 pun membuak2 lah.

Tai sebagai budak2 yang tak berduit, tak ada la nak pakai produk apa2. DIY jer…Kalau ada pun Fair & Lovely sebab murah je harganya. Pakai sikit2 kasi tahan lama.

Bila dah masuk U, barula ada duit sikit, barula start pakai benda2 yang boleh dibeli di kedai. Masa tu saya pakai Olay moisturizer UV protection yang harga RM7.90 tu je. Sampailah ke saat2 mula melangkah ke alam pekerjaan.

Saya tak make up so tak ada la masalah nak tempek apa2. Sekadar pakai Olay tu dengan bedak je. Bedak pun dah ‘kaya’ sikit baru ada compact powder. Kalau tak hantam pakai bedak debu tu je. Pegi mana2 pun takde masalah tertinggal beg mekap ke ape :D

Sekarang ni, lagi la sebab ala2 agak malas takde masa nak berbedak bagai. So saya cuma pakai Olay Total Effect Touch of Foundation dengan compact powder Maybelline je. Cleanser pakai Garnier, tu pun jarang cuci muka. Cuci dengan air wuduk je.

Harap2 kulit mukaku tak menjadi teruk lah. So far ia masih mengekalkan ciri2 kelembutannya lagi. Abiy pun selalu puji2. Hehe, seronok tau kalau kena puji dengan suami.

Itulah saja jawapan buat Adik Suri. Saya suka menjawabnya sampai buat 1 entry sebab saya kembang satu badan kena puji. Saya suka Olay Total Effect Touch of FOundation ni sebab ia menjimatkan. Tak payah buang duit beli foundation lagi. Dulu masa mula2 kerja saya beli foundation, 2-3 jenis lagi tapi sampai sekarang dok ada lagi sebelum selamat dicampak ke tong sampah sebab rasa dah expired :D

Saya harap nanti diorang invent semua dalam satu termasuk cleanser sekali, tak payah susah2 nak cuci muka.

olay total effect
Kekasihku kini (tapi mana eh saya letak? Takde pulak atas meja solek)

Tapi cemana2 pun, solat jangan tinggal. Wajah orang yang tak tinggal solat akan cerah berseri2 lagi jernih je. Apa lagi kalau rajin solat sunat Dan jaga maruah, adab, budi bahasa serta akhlak. Itulah kecantikan yang sebenar-benarnya.

{ 23 comments… read them below or add one }

isabelle August 12, 2009 at 8:47 am

fullamakkk…x hengatttt…

rugi lak aritu x try pegang pipi mommy lyna.hehehe

nak kena p beli olay la lps ni. err..ke dah tlambat?
.-= isabelle´s last blog ..Cendol…cendol =-.

Reply

Mommy Lyna August 12, 2009 at 2:47 pm

hahah janganlah

kang tak lembut kang tak pasal2 i kene kutuk :P

boleh2 sempat lagi malam masih muda hehe

Reply

mamadanish August 12, 2009 at 8:56 am

Saya sungguh stuju bab2 jaga solat tu….!!
.-= mamadanish´s last blog ..Eye Hand Coordination.”Money Friendly Way” =-.

Reply

mama emma® August 12, 2009 at 9:18 am

rasanya hanis honeytodbee pun pakai yg nie jugak kan? nampaknye akak kene cari benda nie gak la..

tpkan, kwn akak ada suggest 1 sabun nie, eumora.. kot2 ada reader lyna nak tau pasal benda nie..betul2 bkesan ke?

masyeh….
.-= mama emma®´s last blog ..-PEEL YG DOT DOT DOT- =-.

Reply

suri August 12, 2009 at 9:54 am

kembang montot ini bila pertanyaan di jadikan n3 :)
terima kasih tak terhingga sbb jadikan sbg title n3 yg best..

tp btl la..
yg pakai olay mmg kulit licin..
kalo amik gambar mmg nampak sangat…
harap olay amik mummy h&f jadik duta unt rakyat biasa..
asyik amik artis yg cucuk botox jer..

tq again :)

Reply

farah August 12, 2009 at 10:16 am

eh mmg berkesan kan pakai olay total effect tu hehe..lgpon harganye takde mahal sgt dan leh pakai lama hehe..

p/s: saya pon suke sgt bile husband puji hahaha
.-= farah´s last blog ..How to cope with superbusy husband.. =-.

Reply

littlemama August 12, 2009 at 10:17 am

lyna, i pun pengguna setia Olay ni… sejak dari nama asalnya Oil of Ulan ditukar jadi Oil of Olay..pakai ni sejak umur belasan tahun gitu…. cuba rasa pipi i..memang kembut gitu dan awet muda..ha..ha
.-= littlemama´s last blog ..I Made a Tutu for Izzah =-.

Reply

yatie chomeyl August 12, 2009 at 11:38 am

sumo pakat puji olay neh..nk beli retek lah. sekak2 dok sini, x pakai gapo2 cuci muko pong sbb nti kulit jd kering klu beli yg pencuci muko dr msia tu. nk beli hok sini x reti baco..lamo saloh g beli hok ado lemok oink oink plop.
kelik bule 9 ni nok beli la retek olay tu..hehehhe
.-= yatie chomeyl´s last blog ..Yatie Chomeyl’s giveaway – Kisses of Love =-.

Reply

babycomel August 12, 2009 at 12:05 pm

wah…kena carik gak menatang nie nak gak kulit muka selembut dan sehalus baby…

p/s: dr jaman sek men lu asik pakai fair & lovely kulit pun dah imun…
.-= babycomel´s last blog ..Apa Perasaan Anda Bila…. =-.

Reply

baizurah August 12, 2009 at 12:20 pm

hehe i’ve been using Olay too. and it’s good, tapi masa dok start boycott tu dah tak beli huhuhu. nak beli balik lah bole tak haha
.-= baizurah´s last blog ..Of Mild Fever and Vaccine for Influenza A =-.

Reply

Sufira August 12, 2009 at 12:39 pm

Sayapun pakai Olay!:)
.-= Sufira´s last blog ..M*S*G Dalam Masakan =-.

Reply

Hanz August 12, 2009 at 12:52 pm

Hemmm..menarik..haruskah ku bertukar produk?..kerna ku dah puas hati ngan rangkaian produk Body Shop & Loving Minerals..

Apa-apapun, bedak sejak buatan ibuku jua tetap menjadi idaman kalbu yang tidak boleh ditukar ganti>
.-= Hanz´s last blog ..Contest Before & After Makeover (STICKY MODE) =-.

Reply

mamadanish August 12, 2009 at 1:02 pm

mama emma,
Eumora tu rasanya salwa@ib kauthar ada jual..
Cuba tanya testimonial darinya
.-= mamadanish´s last blog ..Eye Hand Coordination.”Money Friendly Way” =-.

Reply

mama emma® August 12, 2009 at 5:04 pm

haha… mmg akak tau.. kami dah btukar pdpt dah pun.. nie nak tanya pdpt reader lyna yg lain..

masyeh ye sbb perasan comment akak tu..
.-= mama emma®´s last blog ..-BILA DIRI DAH KURANG SENGAL…- =-.

Reply

amlynyx August 13, 2009 at 9:17 am

salam semua. saya dipanggil (:p) oleh mami lyna utk memberi sepatah dua kata kat sini. hehehe.

saya pon sebangsa dengan mami lyna, malas nak lebih2 pakai apa2 produk muka waktu zmn sekulah. tp sy rs sy rajin skit la dr dia. oops!

even dah keja skrg pon, saya masih malas. dr zmn sekolah saya memakai pencuci muka produk Johnson&Johnson (J&J), compact powder & Foundation Maybelline je.

last mnth saya saje gatal2 tgn kiri pegi wat facial. budak tu tanya sy pakai apa produk bla bla. then sy ckp la sy xpandai nak pakai produk mcm2 yg ada kat market skrg. dia pon suggest la sy pakai AMOOREA. dia cakap dulu namanya EUMORA, tapi skrg sudah rebranding jadi nama AMOOERA. quality, size & harga masih sama.

saya memula tanak pakai. buat derk je. sy tny dia brp RM per set? dia ckp eumora xde set2, just a soap. 5in1. macam..w0w! takyah toner bagai kan. saya pon beli ler. (wpun beli dari last mnth, tp sy baru je guna beberapa ari yg lepas) xsampai lagik seminggu!

target saya nak kurengkan parut2 yg ada kat pp ni la. parut tuh pon xdelah heavy sgt, tp klu boleh nak kasik clean & clear. so far, selama 5ari (kot) saya pakai ni, parut2 tu macam sudah nipis. kwn ofc pon ada tny sy pakai produk apa & dia pegang2 pp sy pastu dia ckp suda nipis parut tu. sy harap betul lah segala pujian dia. hehe.

alhamdulillah sepjg sy pakai sabun ni xde side effect yg -ve la. dah ada kwn2 lain yg amik sabun ni jgk, xde dgr depa duk bising yg x baguih la.

maybe ramai yg xbrani nak amik sabun ni sbb dia mahal kot, xpadan dgn size. tp bg saya kalo dah ok dgn muka kita, why not kan? sama jgk kalo kita beli yg set tu. harga lebih kurang sama je, atau maybe lebih. tepuk dada, tanya hati nak yang mana =)

mami lyna, tompang promote ya! ;)
[dan sebab tu lah saya berani jual produk ni kat kwn2 & customer saya jugak. sape nak beli boleh la ke eshop saya -
http://ucu-e-shop.blogspot.com.
harga lg murah dr pasaran. kat dalam tu xde testimonial lagik. soon, saya akan tambah testimoni2 ni.]

sekian, wassalam.

~wahh panjang betui!~
.-= amlynyx´s last blog ..*yawn* =-.

Reply

mama emma® August 13, 2009 at 10:23 am

jgn marah ye nak btanya nie… sy ada baca somewhere yg amooera nie ‘adik tiri’ kpd mior? infact ada pcanggahan pdpt antara mior-eomora-amooera..

mintak tlg jelaskan ye.. masyeh….
.-= mama emma®´s last blog ..-HOW TO BACKUP ALL UR POST & COMMENTS IN BLOGSPOT- =-.

Reply

suri August 13, 2009 at 11:28 am

makkk oii murah nya kat kedai ucu neh…
murah dari kat kedai…
wowowowowoww…

Reply

amlynyx August 13, 2009 at 12:36 pm

suri, thanks sebab teruja! ;) mmg saya nak semua org teruja dgn harga kat ucu-e-shop :p

mama emma, takpe sy tak marah. produk² tuh semua bukan ciptaan saya. saya tolong jual je dgn harga murah² dari kat market.

antara amoorea vs eumora vs mior ni bleh refer di:-
1) http://mymiormiraclebar.blogspot.com/2009/07/blog-post_7264.html
2) http://1.bp.blogspot.com/_G6_8ETLiJ1Q/SklhnfZMNLI/AAAAAAAAAOg/pj1ofsftzYQ/s1600-h/Notis+Awam.JPG
(sy harap img ni boleh dibuka)
.-= amlynyx´s last blog ..*yawn* =-.

Reply

fiza August 13, 2009 at 10:19 am

used olay gak
tapi sejak kahwin tak rajin pakai dah
bila nak pakai suami tanya, duk tampal apa kat muka tuh
nak tunjuk kat sapa
hubby tak suka bau2an ok..normalkah itu…?
sbb selalunya bila pakai tu bila ada event di office(no wonderla hubby bz tanya kan)..
kihkih,
tapi mmg tak konsisten la bab kecantikan nih, rasanya olay dah berbotol beli…pakainya sampai suku, bila tukar beg lain, tertinggal di beg lama..beli lain lagi…

Reply

afrinabatrisyia August 13, 2009 at 11:39 am

erm..saya pun pengguna setia olay dr zaman skolah lagi…dulu guna Olay White radiance, skrg ni dah beralih ke Olay Total Effect, almklumla…usia da makin matang..(bukan tua yer,huhuhu) So far sy xmengalami ape2 alahan…Dulu sblm kawen, muka saya berjerawat bagai, sampai kn nk jmpe sesapa pun malu..Ramai yg tegur, “apesal muka jd teruk sgt??pakai produk ape?” saya dah jd segan nk p memana…Dulu saya suka bertukar2 produk..pakai produk ni, sebulan xok tuko lain plak..Tp, after give birth ni, muka jd automatik licin..(not fully mcm muka baby, tp jerawat sume da xtumbuh lagi, yg ade juz bekas jerawat je..lau tempek compact powder, xnmpak kesn jerawat tu) So far alhmdulillah…Setuju dgn mami lyna & edot a.k.a MamaDanish…Solat tu pun salah satu bnda penting utk mencantikkn muka selain dr produk kecantikan nih…So, selagi kita bernama & bernaluri wanita, selagi tu la kita ni sentiasa nk cantik…Normal la tu kan… Eh, AMOOERA ni bagus ke?Lau dapat muka selicin kulit baby, ndak jugakkkk….
.-= afrinabatrisyia´s last blog ..:: BoRiNk :: =-.

Reply

amlynyx August 13, 2009 at 12:48 pm

sy xpastilah kalo pakai AMOOREA ni kulit bleh jadi mcm baby tak. hehe.

(ni saya c&p je)
KEBAIKAN PENGGUNAAN AMOOREA

* Mengecilkan liang-liang pori
* Mengawal ‘ blackhead’ dan ‘whitehead’
* Mengawal keseimbangan pH kulit
* Mengawal masalah jerawat dan kulit sensitive
* Mengurangkan kesan parut pada kulit
* Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan pada wajah
* Mengurangkan pigmentasi dan mengawal masalah jeragat
* Membantu mengawal masalah penyakit kulit, eczema , psoriasis , stretcmark , kesan selulit dan sebagainya
* Kulit kelihatan satu tona lebih cerah kerana proses ‘exfoliation’
* Kulit kelihatan kemerah-merahan secara semulajadi dan berseri-seri
* Sangat sesuai dan selamat digunakan kepada bayi dan kanak-kanak
* Mengurangkan noda-noda hitam dan sel-sel mati pada sekeliling leher , celah ketiak dan ‘bikini line’
* Bagus untuk mengekalkan keseimbangan minyak pada kulit kepala
* Melembut dan menyihatkan rambut

*APA LAGI KEHEBATAN AMOOREA

AMOOREA sesuai untuk semua jenis kulit: Kulit Berminyak , sensetif , kering normal , jerawat , bersisik , berparut dan sebagainya. Malah sangat sesuai untuk kulit bayi terutamanya yang mempunyai masalah eczema.

AMOOREA juga berkesan untuk menghilangkan kehitaman dicelah peha dan ketiak. Kelemumur dan rambut gugur pasti dapat diatasi. Ini adalah kerana Amoorea ini bertindak menyahtoksik , membersih , mengawal pH , mencerah secara semulajadi , menghalus dan mengurangkan parut. Kulit anda akan kelihatan berseri-seri selepas mengamalkannya.

Reply

nadiea August 13, 2009 at 1:29 pm

kite pun pakai olay total effect nie.. tp amik yg gentle jer… baru2 ni jer nmpk yg ader foundation nie… last time ms sale kat watson kat opis kite… rege tak smpi rm30 rasanyer… smlm g lagi watson tu… ade sale lagik… rege dah jdk rm42+ drpd rm48+… eh? mahal giler… mmg itu kerr regenyer?? rasanyer dlm rm30+ jerrlaaa… kan? stok yg ade pun dah nak abes… tgk kat tesco laa plk nnt…!! eheheh
.-= nadiea´s last blog ..July… July… July… ~@~ =-.

Reply

Hashira Yusoff March 31, 2012 at 10:16 pm

salam..kak, dlu saya pakai olay juga. Olay total effect. Saya start pakai product olay since form 1 lagi. Masa form 4@5 gitu saya saya pkai olay white radiance. ramai puji muka licin. Tapi saya baru tahu skrg produk olay haram bila tgok website ni. Sedihnya.. :’(

http://www.muslimconsumergroup.com/cosmetic.html
Hashira Yusoff´s menulis tentang ..Eventually I Would Like More. :) My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: