Punca Roslin Hashim Bercerai Selepas Kahwin Lagi

by admin on August 19, 2010 · 33 comments

Roslin Hashim bercerai lagi ramai yang dah tahu. Saya pun ada buat entry tentang Roslin Hashim Bercerai Kali Kedua Selepas Sebulan Kahwin. Hari ni saya terbaca The Star Online tentang punca perceraian mereka. Rasanya bukan gossip sebab paper pun dah publish. Roslin… ROslin…

Harap-harapnya nanti ada lah pihak yang tampil membersihkan nama masing-masing. Ini perkara yang sedih T_T lagi-lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Mungkin ada salah faham kan. Takkan Jailani Sidek tak kisah isterinya Raja Azmi berdua-duaan dengan lelaki lain dalam bilik hotel. Hmm tataulah. Sedihnya bila Raja Azmi terlibat. Beliau antara wanita yang hebat juga kerana berada dalam keluarga Sidek pujaan saya (apakah?).

Hati saya berkata semua ni tak betul! Ini nggak fair! :) Mungkin ada yang nak mengenakan mereka. Mungkin mereka nak buat suprise pada isterinya end up wanita itu mengamuk pulak. Heheh, banyaknya mungkin.

Petikan dari The Star Online:

Roslin Hashim’s wife claims divorce triggered over another woman

By YUEN MEIKENG

KUALA LUMPUR: The wife of former national shuttler Roslin Hashim claimed that their divorce was triggered when her husband had gone to a hotel to be with another woman.

Norhayati Othman, who testified at the Gombak Timur lower syariah court here, claimed that her husband and Raja Azmi Raja Sulaiman, the wife of ex-badminton player Jailani Sidek, had checked into a hotel here on Aug 7.

“They checked into a room which was registered under Raja Azmi’s name,” said the 38-year-old, adding that she went to the hotel in Jalan Ampang with her mother and two younger brothers to look for Roslin, 35.

Norhayati, who is the National Film Development Corporation marketing director, further claimed that Jailani was also present at that time and had tried to deter her and her family by calling Roslin and telling him to get out of the room.

“When we entered the room, only Raja Azmi was there. I then asked Jailani to call Roslin to come back.

“After an argument, Roslin uttered the divorce proclamation by saying ‘I cerai you lah’ (I divorce you),” she said.

Wednesday was the first day of the hearing for the case filed by Norhayati, who is seeking to validate the divorce proclamation.

Roslin, who later took the stand, claimed that he was pressured to utter the proclamation because the situation was very tense and his wife had “forced” him.

He denied being in the same hotel room with Raja Azmi, 51, whom he claimed had asked him to accompany her to register the room.

“She had permission from her husband, Jailani (to register the room with me). I went to park my car while she checked in alone,” said Roslin, who wed Norhayati on July 9.

He said he was very angry that his wife had confronted him in the hotel, together with reporters and Federal Territory Religious Affairs Department officers.

“If she suspected that I was having an affair with Raja Azmi, she should have talked to me personally,” Roslin added.

Lawyer Zulqarnain Lukman acted for Norhayati while counsel Roslizam Rahim represented Roslin.

The ex-badminton player from Kelantan married Norhayati, his second wife, after meeting her less than five months ago.

Roslin’s first marriage, with Faizah Mohamad, lasted only 12 days.

On Aug 12, he filed a RM53,450 suit against Faizah for losses he allegedly incurred during their engagement and wedding ceremonies

Suka-suka alihbahasa menggunakan Google Translate.

KUALA LUMPUR: Isteri bekas kebangsaan shuttler Roslin Hashim menyatakan bahawa perceraian mereka dipicu ketika suaminya pergi ke hotel bersama wanita lain.

Norhayati Othman, yang memberi kesaksian di mahkamah syariah Gombak Timur lebih rendah di sini, mengaku bahawa suaminya dan Raja Azmi Raja Sulaiman, isteri bekas pemain badminton Jailani Sidek, check-in hotel di sini on Aug 7.

“Mereka masuk ke sebuah bilik yang disenaraikan di bawah nama Raja Azmi,” kata 38 tahun, menambah bahawa dia pergi ke hotel di Jalan Ampang bersama ibu dan dua saudara muda untuk mencari Roslin, 35.

Norhayati, yang merupakan Filem Nasional Development Corporation pengarah pemasaran, lebih banyak menyatakan bahawa Jailani juga hadir pada saat itu dan telah berusaha untuk mengelakkan dirinya dan keluarganya dengan memanggil Roslin dan menyuruhnya keluar bilik.

“Apabila kami memasuki bilik, hanya Raja Azmi ada di sana. Saya kemudian meminta Jailani untuk menelefon Roslin untuk kembali.

“Selepas hujah, Roslin mengucapkan proklamasi perceraian dengan mengatakan” Aku cerai and lah “(Aku menceraikan kamu),” katanya.

Rabu adalah hari pertama sidang kes diajukan oleh Norhayati, yang sedang mencari untuk memvalidasi proklamasi perceraian.

Roslin, yang kemudian mengambil berdiri itu, mendakwa bahawa ia ditekan untuk mengucapkan proklamasi kerana situasinya sangat tegang dan isterinya telah “dipaksa” dia.

Ia membantah berada di bilik hotel yang sama dengan Raja Azmi, 51, yang ia mendakwa telah memintanya untuk menemaninya untuk mendaftar bilik.

“Dia punya izin dari suaminya, Jailani (untuk mendaftar ruangan dengan saya). Aku pergi ke parkir kereta saya sementara ia menyemak sendirian, “kata Roslin, yang berkahwin Norhayati pada 9 Julai.

Dia mengatakan dia sangat marah kerana isterinya telah dihadapkan dia di hotel, bersama-sama dengan wartawan dan Wilayah Jabatan Agama Persekutuan petugas.

“Jika ia menduga bahawa aku berselingkuh dengan Raja Azmi, dia harus berbicara dengan saya secara peribadi,” tambah Roslin.

Peguam Lukman Zulqarnain bertindak untuk Norhayati sementara nasihat Roslizam Rahim diwakili Roslin.

Bekas pemain badminton dari Kelantan Norhayati berkahwin, isteri keduanya, selepas pertemuan kurang daripada lima bulan yang lalu.

perkahwinan pertama Roslin, dengan Faizah Mohamad, hanya berlangsung 12 hari.

On Aug 12, ia mengajukan, RM53 450 tuntutan terhadap Faizah kerugian ia dipercayai berlaku selama pertunangan mereka dan upacara perkahwinan

Kelakarnya, Kah kah kah.

Bukan jodoh mereka agaknya. Semoga masing2 bertemu kebahagiaan yang dicari. Bulan baik ni jom ambil peluang berkhalwat dengan Allah di masjid :D

UPDATE: petikan dari Harian Metro Online

Sementara itu, Roslin ketika menjawab soalan Roslizam berkata, ketika dia melafazkan talak terhadap isteri, keadaan di dalam bilik itu tegang dan dia tertekan serta marah sehingga mengeluarkan lafaz itu.

“Ketika itu saya pergi ke bilik hotel itu, tetapi saya tidak bersama Raja Azmi di dalam bilik. Memang benar dia (Raja Azmi) daftar masuk, tetapi saya pergi dengan keizinan Jailani. Dalam lima hingga 10 minit Jailani menghubungi saya dan bertanya sama ada saya di hotel, saya katakan ya. Jailani meminta saya pulang kerana dia mahu bertemu isterinya di hotel itu.

“Kemudian saya dengar pihak keluarga isteri datang ke hotel untuk menangkap saya kerana bersekedudukan dengan Raja Azmi. Saya marah kerana sepatutnya dia (Norhayati) berbincang dengan saya dan jika dia syak saya mempunyai hubungan dengan Raja Azmi, dia sepatutnya bertanya dengan saya dan bukan menghubungi Jawi dan media untuk tangkap saya,” katanya.

Roslin mendakwa hubungan dia dengan Raja Azmi rapat seperti keluarga sejak 12 tahun lalu macam seperti hubungan seorang kakak atau ibu dan begitu juga Jailani.

“Ketika Norhayati sampai di hotel saya berada di luar dan kembali semula dalam 20 hingga 30 minit selepas itu ke bilik. Saya lihat Norhayati, Raja Azmi dan Jailani berdebat mengenai sesuatu yang mereka tidak puas hati.

“Dia (Norhayati) tanya saya ke mana, saya kata di luar, saya tidak ada di situ. Selepas itu Norhayati paksa saya jelaskan. Saya rasa aib dan maruah saya tercemar,” kata Roslin.

Sementara itu ketika menjawab soalan balas daripada Zulkarnain, Roslin mengakui biarpun berasa dipaksa, tetapi Norhayati tidak menggunakan senjata sehingga boleh menyebabkan nyawanya terancam.

ZULKARNAIN: Tadi kamu kata tidak ada siapa paksa kamu ceraikan kemudian kamu kata Norhayati paksa, bagaimana?

ROSLIN: Memang diikutkan paksa. Dia (Norhayati) tanya macam-macam dan banyak kata-kata yang keluar. Malah, ibu dia juga meminta saya menceraikan dia. Keadaan tertekan dan tegang, terus saya lafazkan.

ZULKARNAIN: Kamu beritahu tadi pergi ke hotel dengan Raja Azmi, adakah satu kereta dengannya?

ROSLIN: Ya.

ZULKARNAIN: Kamu bersama dengan Raja Azmi dari jam berapa?

ROSLIN: Tidak pasti mungkin dari jam 7 malam.

ZULKARNAIN: Setuju saya cadangkan kamu bersama Raja Azmi dari jam 3 petang, makan durian dan ada aktiviti menunggang kuda di Kemensah (Hulu Klang)?

ROSLIN: Sampai ke situ?

ZULKARNAIN: Jawapan kamu?

ROSLIN: Ya.

Pada peringkat itu, Roslizam bangun membantah soalan itu dan hakim meminta soalan ditumpukan kepada kejadian cerai.

ZULKARNAIN: Selepas Raja Azmi daftar masuk kamu berada di mana?

ROSLIN: Di luar kawasan hotel kerana saya ada urusan sedikit.

ZULKARNAIN: Selepas itu bila kamu mahu balik atau kamu mahu bermalam di hotel?

ROSLIN: Masa itu (sekitar jam 8) saya mahu balik.

Mahkamah menetapkan 1 September ini untuk pihak plaintif mengemukakan hujah dan pada 22 September depan untuk pihak defendan.

Sedih pula saya membacanya. Even if I don’t know the real truth tapi nampak macam tiada sifat ihsan di hati insan. Mungkin terlalu banyak benda yang dipendam, we don’t know.

Harapnya menjadi pengajaran kepada pasangan2 yang ingin berkahwin. Kahwin tu mudah, cerai pun mudah, nak kekalkan perkahwinan dalam keadaan harmoni itu memang payah. Banyak pengorbanan yang perlu dibuat. Kalau diikutkan hati, merajuk sikit minta cerai, gaduh sikit nak cerai. Gila ke. Ikatan yang suci dibuat main2 macam tu.

Nikahlah atas dasar agama dan carilah pasangan yang hidup berlandaskan agama juga. Sekurang2nya kalau bergaduh atau dia benci pada pasangannya, dia masih ingat pada Tuhan dan tanggungjawab. Bila bertuhankan nafsu sendiri, apa nak jadipun dia ikut suka kepala otak dia. Nak kahwin, kahwin. Nak cerai, cerai.

Semoga jadi pengajaran kepada semua…

  1. Tingkatkan komunikasi berkesan suami isteri.
  2. Jangan ada rahsia pendam2 sesama suami isteri.
  3. Bersikap telus dan berterus terang.
  4. Jangan cemburu buta tapi jangan buat benda yg boleh mendatangkan cemburu buta pasangan.
  5. Sentiasa berdoa untuk kebahagiaan.
  6. Dah nikah, selalu refer pada suami instead of ibubapa, kerana perkongsian hidup kita dengan suami sekarang ni.
  7. Hormati pasangan.
  8. Jangan ingat kita pandai, kita bijak, kita betul, semua kita boleh buat. Kita masih ada Tuhan.
  9. Bertegas mendidik isteri, bukan menjadikan isteri sebagai ‘saingan’.
Share Button

{ 33 comments… read them below or add one }