Post-Natal

by admin on November 19, 2007 · 4 comments

sekadar gambar hiasan

aduh, Mami punya sepear kederaer tu dah kena buang la. xsempat amik gambarnya, igt nak tunjuk kat aunty2 Hafiy ni. rasanya dalam bahasa standard dipanggil SEPANG KEDERANG. Tok Ayah beli kat kedai herba cina. ia adalah 2 jenis kayu, kayu sepang & kayu kederang. rasanya dia punya batang sebesar batang anak pokok, dibelah pastu diresbus dalam air bersama buah manjakani. sepang kederang tu utk pulihkan luka dalam. hehe, baru tau ni. menjakani tuk utk ketatkan mana2 yg longgar. rasa airnya kelat sikit. biasa Mami minum sehari 1.5liter, sebotol air mineral besar tu.

selain dari air rebusan sepang kederang+manjakani tu Mami x amik apa2 ubat herba/ubat tradisional. Mami ada beli ubat periuk tp minum sekali je. Mami malas nak rebus. hehehe. set bersalin pun Mami tak amik apa2. Mami ada beli satu tapi wat pameran je.

utk post-natal Mami just continue makan supplement yg Mami amik masa preggy macam:

B-complex : utk tukarkan gula kepada energy.
Vitamin C : utk pulihkan kesegahan sel.

Kalsium : utk kekuatan & tumbesaran tulang.
Iron : utk tambah darah.
DHA&EPA : utk pekembangan otak.

lagi, Mami tambah beberapa supplement utk post-natal ni:

Vitamin E : utk pulihkan luka2 dalam & luar.
Alfalfa : utk pulihkan urat.
Zinc : utk elakkan infection & pulihkan luka.

easter egg adventure the dvd

yg paling best bila Mami kena paksa telan anak ikan haruan hidup2. yuck! kecik2 je sebesar bijik selasih & bergerak2! mcm berudu kecik! geli sangat. Mami suruh Mak Tok, Tok Ayah & Pak Su minum dulu air yg berisi anak2 ikan tu, lepas tu baru turn Mami. Mami telan sambil pejam mata. hehe. lepas tu, sehari Mami rasa ada benda begerak2 dalam perut Mami (saiko sungguh). gelinya! tak sanggup dah nak telan lagi.

Mami tak amik set2 bersalin tu sebab Mami takut effect kat susu Mami pulak. even tho orang kata tak apa tp since Mami rasa supplement yg Mami amik tu dah OK, Mami yakin dgn tu je. utk pemulihan lain mcm pengetatan ke apa2 tu Mami rasa lepas ni la kot. buat masa ni yg penting ialah kesihatan Hafiy sebab sistem badan Hafiy pun belum matang lagi. bg Mami yg penting, balance diet.

Mami baru beli bengkung baru, murah punya kat Myd*n. hehe. malas la beli mahal2. tgk nanti cemana. kalo xkurang jugak kemuncetan perut Mami ni baru Mami cari yang branded lagi mahal sikit.

watch more to love in divx

Share Button

{ 4 comments… read them below or add one }