Komuniti Merapu Klik Klik Nuffnang

By | December 2, 2009

Kebelakangan ni saya banyak temui entry sebegini untuk klik-klik iklan Nuffnang.

Sebelum ni saya buat tak tau aje. Suka hati la kan. Tapi lama2 macam dah berani tubuh komuniti bagai. Siap ada jadual nak klik time bila time bila. Saya cuma perhati dari jauh. Tapi sekarang saya rasa saya kena tegur juga. Sekurang2nya bagi yang tak tahu tu supaya tahu. Kalau cakap pasal PPC ke apa mungkin orang tak faham.

Kali ni saya harap mereka ni boleh rentikanlah kegiatan ni.

Sebabnya dalam Fasal 6 Term & Condition Nuffnang dah ada tulis :

6) Abuse of Services
You shall not and shall not authorize or encourage any third party to:

……

Directly or indirectly generate impressions, page views, unique visits of or clicks on any Ad through any automated, deceptive, fraudulent or other invalid means, including but not limited to through repeated manual clicks and the use of robots.

You acknowledge that any attempted participation or violation of any of the foregoing is a material breach of this Agreement and that we may pursue any and all applicable legal and equitable remedies against You, including an immediate suspension of Your account or termination of this Agreement, and the pursuit of all available civil or criminal remedies.
…….

Kalau tak faham Bahasa Inggeris, dalam Melayunya maknanya makcik macam ni:-

“Korang tak boleh la nak suruh2 orang klik (untuk CPC) ataupun buat apa2 yang tak natural supaya pageview korang jadi banyak (untuk CPM).. Kalo Nuffnang dapat tahu korang buat mendalah ni, diorang boleh terminate akaun korang and bole charge korang atas kesalahan melanggar etika (malas nak sebut criminal tu). Untuk pengetahuan korang pakatan klik2 Nuffnang tu adalah salah sama sekali”

Kalau tak percaya pegi baca kat http://nuffnang.com.my/terms-conditions

So rasanya sebelum apa2 berlaku baik hentikanla segala kegiatan ni. Bagitau kat kawan2 sama.

Lagipun, dah banyak sangat benda cyber crime yang Malaysian buat, sampai Malaysia dah kena ban kat beberapa kompeni internet bisnes overseas. Takkan ler korang nak Nuffnang ban Malaysia pulak kan.

Maybe sekarang Nuffnang tak tahu/tak amik pusing pun sebab hanya sikit % yang buat camtu. Tapi as i said HERE tak mustahil one day Nuffnang akan strict macam Google Adsense.

So, bawak2 lah baca T&C dan manual ye 😀

*thanks to Mr Noorizam Shah.

Category: Blog and Beyond Nuffnang Tags:

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

48 thoughts on “Komuniti Merapu Klik Klik Nuffnang

    1. Mommy Lyna Post author

      Mybe sbb nanang ni advertiser dia k0mpeni besar2. Adsense kadang2 marketer cikai je. Sian la dorang bila kita klik kat blog member,dia yg kena bayar tau. Kan? Kan?

      Reply
  1. Diyana

    Lina,
    thanks for writing this entry. I have read about the community and I am very sorry to say that AKU MARAH KAT DIORANG NI.

    These people are going to get all of us banned including orang yg never even clicked on her own ads macam aku! adsense is indeed very strict and if these thing keeps on going, they will ban adsense in Malaysia. Lepas tu kalau nuffnang pun ikut strict habisla semua melepas.

    so people, stop clicking on your own ads and stop having this ad clicking community. You are committing fraud!
    Please!

    ps – fraud = penipuan

    regards,
    Diyana.
    .-= Diyana´s last blog ..New Moon 2009 – Story of the Biyatch, the Cuddly Werewolves and the Vegetarian Vampire =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      not many of us knows about blog advertising ni. especially when involving third party macam Nuffnang, Google Adsense… tak sama kalo kita direct deal dengan advertiser.

      bukankah begitu?

      Reply
  2. fid

    adik lyna
    i setuju dgn apa yg u tulis sbb i dapat satu msg habaq dia klik nanang i n ask me to klik nanang dia…mmm..i akan klik kalau iklan tu ada kena mengena ngan i…..
    kalau suruh i tak klik hahahahahaa

    ni entry yg u suruh i baca erk?
    ke sbb ni ke i punya nanag dahg 2 weeks tak bertambah???

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      u tulih menarik2 bia ramai datang bia sangkut CPM campaign then u tak perlu bergantung pada CPC lagi hehehe.

      Reply
      1. Noorizam Shah

        Ya belum, nak earn kat Nuffnang tak semesti fokus pada CPC, dengan CPM pun kita boleh dapat “banyak” tapi kenalah beretika. rajin-rajin tulis topik kat blog, hebah-hebahkan blog kepada orang lain. Kalau orang lain suka topik kita, dia akan selalu lawat blog kita.

        Bermulalah slow-slow, janganlah sebab dah nampak benda “mudah” depan mata, kita pun ambil jalan “mudah” untuk dapat “itu”

        Noorizam Shah
        .-= Noorizam Shah´s last blog ..Beriklan di Yellowpages =-.

        Reply
  3. tifa

    Saya pun setuju . Sebab nampak weird sikit klik klik nih . x kan kita nak surfing semata2 klik the ad jer. Banyak membuang masa sebenarnya.Banyak lagi yang boleh kita buat .
    .-= tifa´s last blog ..aksi terlampau farhan =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      alahai meh adik ajarkan nak tak? hehehe

      (doakan kami berjaya sampai ke Perak)

      Reply
  4. Pingback: klik klik merapu : Yuitsumuni-The Only One

  5. farah

    Lyna, i sangat2 berterima kasih u highlight bende ni.

    sebab i rimas jugakla orang tinggal komen dlm shoutbox suruh klik nuffnang diorg balik..arghh stress makcik!sebab i tak suruh pon diorg klik secara paksa iklan nuffnang kat my blog..nak klik.. klik la dengan untuk tahu details pasal produk tu..mcm tu jugak reason i klik kat iklan blog orang lain.

    tak pepasal sebab aktiviti diorg ni orang lain yang buat cara betul kena sekali.
    .-= farah´s last blog ..Bila hantar anak ke babysitter… =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      sama sama, hehe.

      tu lah sebab kita ingat -Nuffnang:buat duit- jadi ingat sesenang tu. mungkin la kan?

      Reply
  6. Mai

    Ehhh diorg ni i pun tatau diorg taux apa itu adsense ke apa ke. Yg diorg tauu ehh nanang ko dah berapa. Its so unfair sbb mcm entry blog jarang update tp nanag dpt bnyk. Logik kee? Logik kot kalau org accidenttaly jek masuk blog tu but then unfair lah eiii i rasa one day nnti mmg takder la nanang mesia ni..

    Suppose suh jek nanang pull back duit2 diorg sbb click tu adalah penipuan…

    Ala cko bnyk pun tak guna dorg tak paham pun!

    Reply
  7. zaila

    zaila klik pada iklan yang menarik perhatian zaila je..tapi takder sampai klik setiap masa..err..kalau kita klik iklan kat blog kita sendiri (tapi bukan niat nak naikkan rating $$ tak boleh juga ke??)
    sejak register ngan Nuffnang, duit zaila bukan bertambah banyak pu..orang kata sambil2 kan..bukan nak kaya ngan duit Nuffnang pun..tapi kalau bole jadi macam RedMummy tu best juga;)

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      klik blog sendiri… robot dia tatau kot ape niat kita hehehe.

      takpe.. slow2 kan. mana tahu rezeki nanti bleh jadi second redmummy 😉

      Reply
  8. yatie chomeyl

    jolor2 lyna..kade2 sibo saloh raso bilo ado ore tggl msg kat shoutbox oyat dio klik nuffnanng ore…isk, klu x bls klik lamo demo ngaju plop tp meme x g bls klik pong hehehe
    .-= yatie chomeyl´s last blog ..Baby SN is now 6th months old =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      kat mana? buktikaaannnnnn. fitnah bedosaaaa hehehe.

      yg penting perbuatan tu salah. kalo orang terjun lubang taik, kita nak ikut terjun jugak ke? kan? kan?

      Reply
      1. mama emma®

        tp dlm cite slumdog millionaire tu bukan ke hero tu terjun lobang tinja sbb nak jumpe amitha bachan??

        eh eh, ape kene mengena amitha bachan dgn nuffnang nie??

        Reply
  9. ida.z

    mak eeii..sungguh eh ada komuniti camtu? Tak payah le..buat la cara terhormat sikit, spt selalu2 update..buat lawatan ke blog lain smbl tinggal komen, etc..desperate gituh…
    .-= ida.z´s last blog ..And the Journey Begins! =-.

    Reply
  10. Hanis

    isk..benda cenggini, saya selalu jumpa time dok bloh hoppping.nak marah, kang sapelah akak nan kecik nie? haha..mcm tak baik je buat camtu..main klik2 je..apa kejadahnye camtu.nak ckp tak bertamadun, boleh pakai internet..isk..

    abih tu camno? nk report ke nuffnang ke?..hehe..kalau pi bloh diorg, sah2 la dok kempen suruh klik…adoii..org camni pon ada?

    (T____T)..ciannyaaaa..
    .-= Hanis´s last blog ..The Book Of Excuses =-.

    Reply
  11. Pingback: .: Sumijelly Weblog :. » Hah?? Klik-klik Nuffnang

  12. UmmiKhayra

    Salam lyna..

    Penah baca gak pasal ni.. tapi tang tubuh comunity tak jumpa lagi… hehehehhe yang baca tang pakat aku klik ko-ko klik aku… 😀 Me? Memang tak join. Pasai tu la kot nuffnang ku pakat takat tu je… 😀

    Reply
  13. Pingback: Noorizam Shah | Usahawan eBay Malaysia | eBay Education Specialist | Usahawan Internet Malaysia | Blogger | Panduan Bisnes eBay | Belajar eBay |

  14. aidilx

    masih ada yg suh aku rujuk mufti bagai sbelum aku kata benda ni salah.. hangen² dibuatnya.

    xpelah, aku jawab dengan seadanya.

    Reply
  15. fdhelina

    SAlam kak.. dah dpt dah info tu.. b4 this main terjah je hahaha..nsb baik ade org yg prihatin mcm akk..thnx ya..

    sharing is caringg..

    “saya budk baru belaja” “wink wink” ;))
    .-= fdhelina´s last blog ...:: NUFFNANGERS ::. =-.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge