My Super Kids Kena Hack?

by admin on February 11, 2010 · 18 comments

Sejak awal minggu ni saya terima banyak mesej daripada pengguna Kaspersky Internet Security tentang blog saya di-block oleh Kaspesky gara2 ada virus.

Mula2 saya ingatkan sebab plugins WordPress (tq Little Mama for the recommendation), saya lalu deactivate plugins2 yang baru install, sampaikan saya remove banner Games Anakku Sayang.. Tapi still takde perubahan.

Saya agak mungkin ada autobot (bukan megatron) yang mengubah fail2 .php saya lalu menjadikannya false positive (macam pregnancy test lak) untuk virus trojan.iframe (whatever its name nanti i check balik) that is detected by Kaspersky user. Avira pun katanya block my blog for that virus.

By the way its only false positive sebab antivirus lain ok je. Maybe Kaspersky sgt powerful coz ada Jackie Chan (ya, ini adalah lawak).

So what I have to do is just remove the coding dalam wp-config. Or mungkin autobot tu dah tolong betulkan cos td petang cik suria matahari report dah dapat masuk.

Mungkin saya kena segera upgrade version WordPress & selalu tukar2 password supaya robot2 tu tak dapat trace.

Or memang ada hacker yang hack blog saya? Hahaha takde maknanya. Baik dia pegi hack blog2 yang famous2 sana tu. RedMummy ke SuperMummy ke… Blog saya apa yang ada..

Kepada yang dapat membaca tanpa masalah, jangan risau your PC is not infected. Ia cuma satu tipu muslihat supaya traffik saya drop. Wah, gitew~ droplah sangattt! Macamla ramai pun LOL.

To those yang inform, especially Little Mama & Arnienh yang siap email the printscreen (Arnienh siap buat entry lagi), terima kasih atas ingatan. Terharu saya~ xie xie atas support semua.

Saya akan cuba cari PC untuk rectify benda ni & later I’m gonna share. Kot2 lah ada yang lain kena juga kan?

Or dah penah kena? Mind to share?

Share Button

{ 18 comments… read them below or add one }