My Super Kids Kena Hack?

Sejak awal minggu ni saya terima banyak mesej daripada pengguna Kaspersky Internet Security tentang blog saya di-block oleh Kaspesky gara2 ada virus.

Mula2 saya ingatkan sebab plugins WordPress (tq Little Mama for the recommendation), saya lalu deactivate plugins2 yang baru install, sampaikan saya remove banner Games Anakku Sayang.. Tapi still takde perubahan.

Saya agak mungkin ada autobot (bukan megatron) yang mengubah fail2 .php saya lalu menjadikannya false positive (macam pregnancy test lak) untuk virus trojan.iframe (whatever its name nanti i check balik) that is detected by Kaspersky user. Avira pun katanya block my blog for that virus.

By the way its only false positive sebab antivirus lain ok je. Maybe Kaspersky sgt powerful coz ada Jackie Chan (ya, ini adalah lawak).

So what I have to do is just remove the coding dalam wp-config. Or mungkin autobot tu dah tolong betulkan cos td petang cik suria matahari report dah dapat masuk.

Mungkin saya kena segera upgrade version WordPress & selalu tukar2 password supaya robot2 tu tak dapat trace.

Or memang ada hacker yang hack blog saya? Hahaha takde maknanya. Baik dia pegi hack blog2 yang famous2 sana tu. RedMummy ke SuperMummy ke… Blog saya apa yang ada..

Kepada yang dapat membaca tanpa masalah, jangan risau your PC is not infected. Ia cuma satu tipu muslihat supaya traffik saya drop. Wah, gitew~ droplah sangattt! Macamla ramai pun LOL.

To those yang inform, especially Little Mama & Arnienh yang siap email the printscreen (Arnienh siap buat entry lagi), terima kasih atas ingatan. Terharu saya~ xie xie atas support semua.

Saya akan cuba cari PC untuk rectify benda ni & later I’m gonna share. Kot2 lah ada yang lain kena juga kan?

Or dah penah kena? Mind to share?

18 thoughts on “My Super Kids Kena Hack?”

  1. saya masuk msk
    pastu ada prompt message from avira kata ada trojan dari msk
    so saya cepat2 keluar
    lepas dah keluar dalam 3-4 minit lepas tu dapat lagi 2 kali prompt message dari avira bagitau ada trojan dari msk
    total 3 kali dapat message
    sekali masa i9n
    2 kali masa dah keluar

    musykil sungguh
    kalau org hack macam mana dia buh virus

    rasa2nya ada salah satu dari add-ons yg lyna buh tu ada virus

    tapi plugin sume dah deactivate pun sama juga ye

    dah upgrade ke 2.9.1 ke belum?
    .-= Salwa´s last blog ..Kongsi Cerita dan Menangi RM2000 =-.

        1. itu yg sy tau.. camne ek caranya subscribe full entry, tp baca via email? sbb kan some company ada blog blogger/blogspot nie.. hmmm nak kene surfing nih…

  2. uik? yeke ade virus?? sy sll bukak kat opis.. and kat opis pakai norton… tak power ker norton nie? mcm yer jerr…. tp sy bukak takde pape pun… and sy mmg subscribe to mommnylyna pny blog nie… hmm… taktaulaa! ;-)
    .-= nadiea´s last blog ..CNY Lunch! =-.

  3. isy isy isy, sungguh powerful trojan tu ya, kalau dibasmi dengan sabun trojan, agak2 luntur tak (ya, ini juga adalah lawak)
    saya memang tak fahamlah pasal benda2 ni semua, apa2 pol all the best pada Along dalam membasmi virus2 jahat itu
    .-= zaila´s last blog ..Mood Kurang =-.

  4. saya juger….
    nk masuk MSK xdpt2…kena block ngn kaspersky…
    dia kate ade trojan..2-3 kali try cmtu gk…
    so, tak masuk ler….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge