My Super Kids Kena Hack?

by admin on February 11, 2010 · 18 comments

Sejak awal minggu ni saya terima banyak mesej daripada pengguna Kaspersky Internet Security tentang blog saya di-block oleh Kaspesky gara2 ada virus.

Mula2 saya ingatkan sebab plugins WordPress (tq Little Mama for the recommendation), saya lalu deactivate plugins2 yang baru install, sampaikan saya remove banner Games Anakku Sayang.. Tapi still takde perubahan.

Saya agak mungkin ada autobot (bukan megatron) yang mengubah fail2 .php saya lalu menjadikannya false positive (macam pregnancy test lak) untuk virus trojan.iframe (whatever its name nanti i check balik) that is detected by Kaspersky user. Avira pun katanya block my blog for that virus.

By the way its only false positive sebab antivirus lain ok je. Maybe Kaspersky sgt powerful coz ada Jackie Chan (ya, ini adalah lawak).

So what I have to do is just remove the coding dalam wp-config. Or mungkin autobot tu dah tolong betulkan cos td petang cik suria matahari report dah dapat masuk.

Mungkin saya kena segera upgrade version WordPress & selalu tukar2 password supaya robot2 tu tak dapat trace.

Or memang ada hacker yang hack blog saya? Hahaha takde maknanya. Baik dia pegi hack blog2 yang famous2 sana tu. RedMummy ke SuperMummy ke… Blog saya apa yang ada..

Kepada yang dapat membaca tanpa masalah, jangan risau your PC is not infected. Ia cuma satu tipu muslihat supaya traffik saya drop. Wah, gitew~ droplah sangattt! Macamla ramai pun LOL.

To those yang inform, especially Little Mama & Arnienh yang siap email the printscreen (Arnienh siap buat entry lagi), terima kasih atas ingatan. Terharu saya~ xie xie atas support semua.

Saya akan cuba cari PC untuk rectify benda ni & later I’m gonna share. Kot2 lah ada yang lain kena juga kan?

Or dah penah kena? Mind to share?

{ 18 comments… read them below or add one }

Salwa February 11, 2010 at 2:26 am

saya masuk msk
pastu ada prompt message from avira kata ada trojan dari msk
so saya cepat2 keluar
lepas dah keluar dalam 3-4 minit lepas tu dapat lagi 2 kali prompt message dari avira bagitau ada trojan dari msk
total 3 kali dapat message
sekali masa i9n
2 kali masa dah keluar

musykil sungguh
kalau org hack macam mana dia buh virus

rasa2nya ada salah satu dari add-ons yg lyna buh tu ada virus

tapi plugin sume dah deactivate pun sama juga ye

dah upgrade ke 2.9.1 ke belum?
.-= Salwa´s last blog ..Kongsi Cerita dan Menangi RM2000 =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:48 pm

cane arini dah OK ke?

dah upgrade dah hehe

Reply

Salwa February 11, 2010 at 2:27 am

hmm itulah untungnya kalau subscribe
boleh baca ikut email

oleh itu silalah subscribe dengan msk yaa

hehehe
.-= Salwa´s last blog ..Kongsi Cerita dan Menangi RM2000 =-.

Reply

mama emma® February 11, 2010 at 9:40 am

salwa subscribe blog lyna nie kuar full entry ke?

Reply

nadiea February 11, 2010 at 10:00 am

mama emma, kalo subscribe, dia akan kuar tajuk and part of the story laa… then click kat link tu.. akan masuk blog jgk utk baca full entry!tp lambat sket smpilaa…
.-= nadiea´s last blog ..CNY Lunch! =-.

Reply

mama emma® February 12, 2010 at 12:16 pm

itu yg sy tau.. camne ek caranya subscribe full entry, tp baca via email? sbb kan some company ada blog blogger/blogspot nie.. hmmm nak kene surfing nih…

Reply

dbalkis February 11, 2010 at 8:09 am

saya pun rasa ada few blogs (atau mungkin juga blog sendiri) ada virus..Ini kerana lappy yang baru diformat pun bila scan ada byk juga virus, trojan segala..harus kene pakai Kaspersky kah untuk lebih power??
.-= dbalkis´s last blog ..Charles & Keith dan meeting di Midvalley =-.

Reply

littlemama February 11, 2010 at 8:49 am

kasperky memang power.. and sometimes sangat annoying to the user also..sikit-skit ada warning message.. tapi i heart kaspersky la.. he..he
.-= littlemama´s last blog ..Mama, Saya Nak Conteng Conteng! =-.

Reply

zuhaini February 11, 2010 at 8:56 am

oh.. saya pakai AVG je.. sebab free. ahaha :) tapi dia pun bagi warning… anyway, good luck ya, mami lyna…
.-= zuhaini´s last blog ..Are we slowing down? =-.

Reply

NeroEcha February 11, 2010 at 9:39 am

Ramai dengki ekk nak drop traffic ko…blog ko sentiasa di hati

Reply

aidie February 11, 2010 at 9:43 am

yeah kapersky mmg power rangers…asyik2 pop up msg..

tapikan kat offc boleh plak bukak superkids..adakah antivirus di offc ini kurang power? hhmmmmm
.-= aidie´s last blog ..Kak..mintak tolong.. =-.

Reply

nadiea February 11, 2010 at 9:58 am

uik? yeke ade virus?? sy sll bukak kat opis.. and kat opis pakai norton… tak power ker norton nie? mcm yer jerr…. tp sy bukak takde pape pun… and sy mmg subscribe to mommnylyna pny blog nie… hmm… taktaulaa! ;-)
.-= nadiea´s last blog ..CNY Lunch! =-.

Reply

zaila February 11, 2010 at 11:06 am

isy isy isy, sungguh powerful trojan tu ya, kalau dibasmi dengan sabun trojan, agak2 luntur tak (ya, ini juga adalah lawak)
saya memang tak fahamlah pasal benda2 ni semua, apa2 pol all the best pada Along dalam membasmi virus2 jahat itu
.-= zaila´s last blog ..Mood Kurang =-.

Reply

miya February 11, 2010 at 4:30 pm

saya juger….
nk masuk MSK xdpt2…kena block ngn kaspersky…
dia kate ade trojan..2-3 kali try cmtu gk…
so, tak masuk ler….

Reply

yong February 11, 2010 at 5:54 pm

saya masuk-masuk, eh ada cerita trojan la kat MSK. hehehe
.-= yong´s last blog ..Langkah Seribu Penulis Bestseller: Langkah 1 =-.

Reply

UstazCahaya February 12, 2010 at 10:39 am

Salam Ziarah..

“Saya agak mungkin ada autobot (bukan megatron)” hehe, fan tranformers jugak Mommy Lyna kita ni ya. Sama la kita;-)
.-= UstazCahaya´s last blog ..Part Paling Sedih dalam Ketika Cinta Bertasbih (Andai Aku Hanya Boleh Memohon Satu Doa) =-.

Reply

sue February 14, 2010 at 11:55 pm

ingatkan aku sorang jek jadi cani x leh msk MSK. walopon kaspersky agak annoying dgn pop up window dier tapi sangat effective la.
.-= sue´s last blog ..Main sampai tertido! =-.

Reply

Rina As March 2, 2012 at 8:39 am

Sangat berbahaya sekali kalau suatu blog kena hack dan berisi malware
Semoga kedepannya tidak terulang lagi pada blog anda dan ini bisa menjadikan pembelajaran buat kita untuk kedepannya
Rina As´s menulis tentang ..Memahami Perbedaan Google Dance, Google Sandbox, Deindex dan BannedMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: