Makanan Yang Menyebabkan Angin

Sejak mengandung anak ketiga ni, saya sering mengalami ‘angin’. Silap makan sikit, angin. Mula lah nak sendawa tak berhenti. Dari awal mengandung lagi doktor asyik beri ubat angin saja (doktor GP, kalo gynae saya tak beri) termasuk charcoal, ubat gastrik dan gaviscon. Saya tak pernah makan pun, kecuali gaviscon sekali sebab tak tahan sangat. Peppermint-ginger pun saya tak berani nak ambil, walaupun ia selamat untuk pregnancy.

Bagi menyelesaikan masalah saya ni maka saya dapatkan khidmat nasihat yang lebih baik iaitu menjauhi makanan yang boleh contribute kepada masalah angin.

Masalah angin biasanya disebabkan oleh sulfur berlebihan dalam makanan yang diambil. Sulfur adalah mineral yang penting dalam penghasilan cecair hempedu, untuk kuku dan rambut yang cantik dan untuk pengaliran darah. Namun, sulfur yang banyak boleh mendatangkan masalah angin pula.

Secara amnya, makanan yang mengandungi banyak sulfur dan boleh menyebabkan angin ialah:

  • Tumbuhan berongga seperti kangkung (batang kangkung), labu dan sebagainya.
  • Tumbuhan ubi seperti kentang, carrot.
  • Daging.
  • Kobis, kobis bunga, asparagus.
  • Kekacang.

angin

Oleh itu saya perlu banyak makan ikan dan sayur berdaun.

Mengambil makanan yang tersenarai di atas, alamatnya tak senang duduklah seharian.

Belum bersalin lagi dah kena pantang macam-macam ;)

24 thoughts on “Makanan Yang Menyebabkan Angin”

  1. saya memang banyak sgt angin sebelum mengandung lagi, bila mengandung memang super super angin..kangkung, kobis, kekacang, even gula2 berangin langsung saya taksentuh.taksangka pulak carrot pun berangin jugak..teh langsung2 tak boleh minum..saya dulu rajin sgt minum air halia masa pregnan sgt lega sebab rasa selesa, tapi org tua2 takbagi sgt utk yg taktahan takut menjejaskan kandungan. betul tak wallahualam, depends pada org kut..lepas pantang pun berangin jugak..masa aiman 7bulan, saya balik berurut buang angin memangla tukang urut tu pun berangin sama mase urutkan saya, tapi lega la utk seminggu..bersabarla utk semua perkara..huhuuuhuuuuu..
    MamaAiman´s menulis tentang ..Selamat 9 bulan sayangMy Profile

  2. having the same problem, tapi ada sesetengah makanan yg u list kan tu mcm daging & kekacang tula yg jadi my fav… kdg2 tak lalu nak makan benda lain pun… huhu
    nonie´s menulis tentang ..new lifeMy Profile

  3. As Salam..gune minyak yuu yee cap limau boleh tak nk kurangkan angin..?
    dalam kes angin berangin ni..minuman ape yg patut dielakkan?

    1. rasanya kalo dah kronik sapu2 minyak je tak berapa jalan hehe

      kalo tak salah saya minuman yang boleh merndatangkan angin
      – minuman bersifat sejuk seperti teh
      – minuman ringan
      – minuman yang mempunyai kandungan laktosa seperti hasil tenusu

  4. biasalah kan..cobaaan. badan tgh preggy ni tingtong skit. dr yg biasa, terus jg tak biasa. atleast its good ur trying to understand the problem & take action, drpd most preggy ladies yg kerjanya merungut aje kan? ;)

    for me kalau angin aje, mesti minum air panas byk2 bg burp. utk worse case barulah telan antacid. also i seems to have developed habis suka makan taboulli (salad turki yg ada memacam herbs termasuk mint & cumin; among benda tolong buang angin). these are the stuff that works for me lah.
    Mama-miya´s menulis tentang ..Heavy Pregnant MindMy Profile

  5. saya pun sama gak masalah angin.. tambahan list makanan berangin;
    rebung, umbut pisang, timun

    Nak seimbangkan angin tu saya minum air halia atau tambah halia dalam masakan. tapi kalau time pregnant memang kena kawan dgn gaviscon la… :)
    aRninas´s menulis tentang ..Hati seorang mamaMy Profile

  6. carrot pon angin??? byk nya makanan kegemaran sy berangin….saya nie lmbt mkn n mkn benda2 berangin..mesti sendawa n perut rasa x sedap..kadang2 rasa penat plak dgn keadaan perut yg x sedap..nk wat keja pon rs x selesa…

  7. nampak gaya macam hampir kesemua makanan ber’angin’

    ini macam kalu.. makan dedak aje lah..

    kot angin jugak tak tau ler..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge