Let's Do Makeover!

by Mommy Lyna on January 30, 2009 · 18 comments

superkids_mommy contact free

 

 

 

This was me suatu masa dahulu.

 

superkids_mommy2

 

 

 

This is the current me.

 

 

Lihatlah betapa berkelipnya daku suatu masa dahulu.

I am not a type of person who like to wear make-up. The last time I put make up on my face was during my wedding. Wah rasa sangat cantik sekali. But I prefer natural beauty, cewah.

I was a gelap berkelip kid, cos when I was a little girl, I used to play under the sun with my kampung frens. But I never played sport at school. Sebab saya sibuk belajar LOL.

I’m not saying that I’m prettier now, but my skin had a rejuvenation la kiranya, from bronze to a little fairer. Takde la putih pun, cos I was asal usul memang gelap. I don’t have any secret but I practice these:

  1. Bedak beras.
  2. Baca selawat & tiup pada bedak muka.

Bedak beras was petua turun temurun from my secondary lower form. Masa tu most of my classmates mengamalkan this petua.

Senang je nak buat.

  • Basuh beras, like when you do it tuk masak nasi.
  • Jemur. If tak jemur pun tak apa.
  • Goreng w/o minyak. Sampai jadi kuning kecoklatan.
  • Sejukkan & blend guna blender kering.

I used it as scrub & sometimes tempek je kat muka before tido. For better result, ‘dilute’ it in air perahan limau nipis.

If your skin prone to has pimple, you’ll find lots of pimples appear after you start using this. But eventually it’ll gone and leave your skin softer.

After having 2 sons I think it’s a vital to do some makeovers. Even if I never think that Abiy would go for other woman but it’s just to make Abiy happy. Kita pun suka tengok anak kita comel-comel, husband pun mesti suka tengok isteri dia cantik-cantik.

download wild at heart

I think this ebook is a good thing to share…

free blink movie download

Hot Mama Makeover

Is it only me who need makeover?

{ 18 comments… read them below or add one }

salwa January 31, 2009 at 12:03 am

i need one…count me in okay…u know what happened during my birthday right..that pathetic part…36???!!!huhuhu…
Lyna yg present lagi lawa dari Lyna yg before..
u already gonethru the makeover huh..

Reply

salwa January 31, 2009 at 12:04 am

alamak lyna what about me….theres a reason y i refuse to put my close-up pic in blog…i’ve turned from bronze to carbon…hahahahaha..

Reply

Nur January 31, 2009 at 9:34 am

lyna..gelap or not, u still a hot mommma!

Reply

mirah January 31, 2009 at 9:45 am

aduhai ni rasa tercabar pulak bila mummylyna start make over… hihi..
mirah pun tak suka make up. Pergi keje pun simple je kekadang pakai lipstik yg kaler plg plae lah..haha tp i think i look presentable juga..haha.. (adakah ku perasan sendiri??)

anyway, nature beauty lagi menarik kan..
Tp since lately i rasa muka mcm menggelupas sket, dh beli toner, konon nak tone kan muka lah kan, tp seminggu adalah 2/3 kali buat, kira aci tak?? hihi..

Reply

dayah January 31, 2009 at 10:06 am

saya la org yg suka make up sana make up sini dari kecik.tapi setakat suka, tak m’amalkan pun..suka amik tau foundation itu ini, mskara itu ini..beli idak pun..apatah lagi pakai…heheh

bila dah beranak pinak..lagi la takdan belaka..setakat basic jaga muka

Reply

emmacommey January 31, 2009 at 2:34 pm

wah…boley cube nie…petua puntis…ha3…

Reply

kakyong January 31, 2009 at 2:42 pm

salam ziarah.. salam kenal.. salam ukhwah,
teman ni lompat dari blog kakluna..
menarik tips bedak beras tu, boley ler teman cuba nanti..

Reply

suealeen January 31, 2009 at 9:06 pm

lagi satu beras goreng tu boleh buat cuci daki…

Reply

salwa February 1, 2009 at 3:41 am

Lyna ni satu lagi citer klaka hari ni…lepas baca entry Lyna ni kite pun prepare n blend sume beras sebijik mcm yg Lyna ajar…letak dlm airtight container…salah kite,lupa nak simpan kat bilik,…si ayah anak2 kite pegi amik buat masak bubur aisyah…pastu Kauthar kan tgh demam,dia masak sume bedak tu utk Kauthar sekali…huhuhu…bedak jadi bubur….

Reply

joely February 2, 2009 at 5:03 am

ohh..ituka rahsia nya..patut la dulu ko suke tempek2 muka seblum tido..hihik…berkesan yea…boleh la aku menerai..tp aku xde blender kering arr kt sini…kene p pinjam kt org ler ni…tempek gitu je..xley ke alom???..heheh…muka aku ni dah naik berjerawat dahh…stress ler konon….hahaha…

Reply

cheyantie February 2, 2009 at 10:53 am

husben penah tego jugak bab dressing ..maybe sempoi sangat kot berbanding bini kawan2 dia hahhaha so bile husben dah tego, kite mesti buat sesuatu hahaha..but sometimes i just wanna be myself..simple but nice

Reply

mama-miya February 2, 2009 at 11:51 am

yg buat scrub beras tu, my family akan koreng dgn kunyit idup skit. act as antibacteria.

Reply

kakLuna February 2, 2009 at 12:15 pm

patut la muka licin sokmo..

Reply

kakLuna February 2, 2009 at 12:16 pm

pakai bedak nyonya yg empat segi tu pun ok jugak

Reply

aishah February 2, 2009 at 12:22 pm

hai mamy hafiy.. macamane leh jadi putih gitu..wah bestnyer..nih kena cuba petua nih…

Reply

mOmmyoftriplet February 2, 2009 at 7:42 pm

air masih zaman sekolah lagi lar “putih MELEGAM”…mmg karat giler lah i dulu. skrang jadi dark brown lak..hhiihihi

Reply

babycomel February 12, 2009 at 2:00 pm

wah, cam best je nnti bolele try…tp kan nnti tu bila ek??? i nie bab make up nie mmg tak tahu dan tak amik tahu…wakakaka…ingat lg dulu abg2 selalu ckp “sib baik ko nie mmg putih klu gelap ntahle….” wahahaha….ganas tul teguran mereka itu direct to da face tul….

Reply

miya May 30, 2009 at 11:31 pm

alom…comey doh loni…nk amik eh petua ni..kot2 menjadi..
bese ler, dok dlm kilang..kena panas berjemur je..makin gelap doh ni…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: