Leasehold vs Freehold– Yang Mana Boleh Jadikan Anda Jutawan?

by admin on February 9, 2010 · 19 comments

Sgt byk org debate psl leasehold vs freehold sama ada utk rumah atas angin mahupun rumah atas tanah. Legally mmg agk berbeza but logically not that much difference; especially in the eye of investor. I maleh nak explain technical difference sbb boleh jd penin, better share how much money you can make from both title; lebih menarik kan?

Beli-Jual

Kalau target utk jual, freehold property is the best. Byk rmh teres 2-3 tingkat on freehold status naik 30-40% upon completion walaupun jauh dari KL & without much activity on the township itself; esp kalau kawasan yg majority non-malay. Reason? Majority non-malay is far richer than malay kot.

Boleh je jual beli rumah yg leasehold but tak byk investor interested in leasehold menyebabkan low liquidity (less transaction), so tak boley nk mark-up sgt harga jual. Process jual beli rumah leasehold sgt panjang dan cerewat; esp kalau rumah atas angin. It can take 6-12 months untuk dpt kunci, so practically freezing cash (sbb xbley nk disewakan straightaway). Freezing cash is enemy to investor.

Beli-Sewa

One good thing about leasehold is, harga mmg murah walaupun lokasi yg agak strategik. And somore, sbb tak byk org yg suka hartanah yg mcm ni boleh buat penjual tu desperate nk jual. Dealing dgn desperate seller mmg best, you can ask for 10-20% less dan ugut taknak beli kalau dia refuse.

Sbb tujuan utama adalah utk sewa jangka panjang, amat-amat penting untuk anda tawar harga gila-gila bagi krgkn risiko tak dpt jual semula (mcm penjual tu) kelak. Dan kalau you try buat sensitivity analysis, setiap RM1k diskaun boleh naikkan pulangan hingga 0.2-1% sbb leverage loan rumah yg boleh dpt.

Strategy…

The best property is freehold yg boleh bg rental return more than ASB (and harga rumah pn cpt naik), tp sgt susah nak cari. Kalau dpt, sgt susah nak tawar sbb owner tahu freehold di Bandar sgt valuable. Lg satu, sbb harga yg mahal, anda mungkin perlukan deposit yg byk. The best part is bank sgt suka freehold property, so sng dpt loan.

2nd best ialah property leasehold yg boleh bg double return ASB sbb minimum downpayment & lawyer fee. In fact, I ada jumpe a property zero downpayment (siap dpt cash lg) & lawyer fee pulak masuk loan tp still positive cashflow walaupun disewakan hanya untuk 9 bulan setiap tahun. It’s that superb!

The worst I came across, leasehold apartment tgh2 hutan tapi mahal gila dan xde demand untuk sewa ataupun jual semula; probably sbb tanah situ masih murah. Normally kalau kes mcm ni, pembeli akan duduk rmh tu dan sewakan rmh skrg yg lebih mudah disewakan sbb dh byk development.

Apa-apa hal pun, lokasi masih lebih penting drpd status tanah dlm pelaburan hartanah. Never compromise location hanya untuk dptkan freehold, unless beli untuk duduk sendiri la…

Share Button

{ 18 comments… read them below or add one }