Leasehold vs Freehold– Yang Mana Boleh Jadikan Anda Jutawan?

Sgt byk org debate psl leasehold vs freehold sama ada utk rumah atas angin mahupun rumah atas tanah. Legally mmg agk berbeza but logically not that much difference; especially in the eye of investor. I maleh nak explain technical difference sbb boleh jd penin, better share how much money you can make from both title; lebih menarik kan?

Beli-Jual

Kalau target utk jual, freehold property is the best. Byk rmh teres 2-3 tingkat on freehold status naik 30-40% upon completion walaupun jauh dari KL & without much activity on the township itself; esp kalau kawasan yg majority non-malay. Reason? Majority non-malay is far richer than malay kot.

Boleh je jual beli rumah yg leasehold but tak byk investor interested in leasehold menyebabkan low liquidity (less transaction), so tak boley nk mark-up sgt harga jual. Process jual beli rumah leasehold sgt panjang dan cerewat; esp kalau rumah atas angin. It can take 6-12 months untuk dpt kunci, so practically freezing cash (sbb xbley nk disewakan straightaway). Freezing cash is enemy to investor.

Beli-Sewa

One good thing about leasehold is, harga mmg murah walaupun lokasi yg agak strategik. And somore, sbb tak byk org yg suka hartanah yg mcm ni boleh buat penjual tu desperate nk jual. Dealing dgn desperate seller mmg best, you can ask for 10-20% less dan ugut taknak beli kalau dia refuse.

Sbb tujuan utama adalah utk sewa jangka panjang, amat-amat penting untuk anda tawar harga gila-gila bagi krgkn risiko tak dpt jual semula (mcm penjual tu) kelak. Dan kalau you try buat sensitivity analysis, setiap RM1k diskaun boleh naikkan pulangan hingga 0.2-1% sbb leverage loan rumah yg boleh dpt.

Strategy…

The best property is freehold yg boleh bg rental return more than ASB (and harga rumah pn cpt naik), tp sgt susah nak cari. Kalau dpt, sgt susah nak tawar sbb owner tahu freehold di Bandar sgt valuable. Lg satu, sbb harga yg mahal, anda mungkin perlukan deposit yg byk. The best part is bank sgt suka freehold property, so sng dpt loan.

2nd best ialah property leasehold yg boleh bg double return ASB sbb minimum downpayment & lawyer fee. In fact, I ada jumpe a property zero downpayment (siap dpt cash lg) & lawyer fee pulak masuk loan tp still positive cashflow walaupun disewakan hanya untuk 9 bulan setiap tahun. It’s that superb!

The worst I came across, leasehold apartment tgh2 hutan tapi mahal gila dan xde demand untuk sewa ataupun jual semula; probably sbb tanah situ masih murah. Normally kalau kes mcm ni, pembeli akan duduk rmh tu dan sewakan rmh skrg yg lebih mudah disewakan sbb dh byk development.

Apa-apa hal pun, lokasi masih lebih penting drpd status tanah dlm pelaburan hartanah. Never compromise location hanya untuk dptkan freehold, unless beli untuk duduk sendiri la…

19 thoughts on “Leasehold vs Freehold– Yang Mana Boleh Jadikan Anda Jutawan?”

  1. saya membeli leased hold sbb freehold agak mencanak rega d kl inih

    beza dalam 50-80k (boleh beli lagi satu umh w that price)

    baru dapat kunci umh and now market value dah naik 50%

    mcm u cakap paling penting lokasi

  2. erm.. saya pun macam eliss.. loan dapat tak banyak.. so kena cari rumah murah jer.. tapi demand, nak rumah atas tanah.. ahah..

    rumah kami lease hold, tapi so far tgk, mmg dah membangun kawasan tu.. hopefully bila nak jual nanti harga dah naik la.. :)
    .-= zuhaini´s last blog ..Are we slowing down? =-.

  3. Hmmm…. bercakap tentang harga rumah… rumah kat Bdr Baru Bangi…walaupun leasehold, harga makin naik, tetap habis atau hampir habis sebelum launch…huhuhu…. So, I think location memang sgt2 penting.

  4. apa yang penting..LOKASI (sila baca dgn nada..apa yg penting kerjasama) hehehe

    nk buat property investment ni memerlukan capital yg banyak..sbb tu all aspects of investment perlu dikaji. kalau mmg nak sewakan utk jangka panjang, freehold or leasehold tk penting..tp location gak penting..

    tapi kalau rasa2 in the future nk duduk kat tempat yg leashehold..mmg murah la compared to nk beli freehold. siap boleh bargain..heheh..came across a few owners yg nk jual leasehold..boleh tawar2 mcm nk beli ikan kat pasar plak..
    .-= aidie´s last blog ..Kak..mintak tolong.. =-.

  5. Doesn’t really matter whether LH of FH (for me la) if you wanna invest and for temporary stay (sementara kumpul duit beli umh besar bile dah retire nanti)..yang penting less hassle nak pergi kerja hari2..rumah murah FH kalau jauh dari office pun tarak guna..hari2 travel berejam2 di jalan sakit kepala tu..just my 2cent..
    .-= dbalkis´s last blog ..The Bollywood Nite and Tag Kawen =-.

  6. setuju ngan lyna… LH or FH depend on kite punye strategy/objcetive… kalo suke jual beli/flipping property, better pilih FH.. One reason non-bumi prefer freehold ni sebab property tu akan jadi hak milik die selama2nya… hehehe

    to me.. FH or LH tak jadi persoalan kalo niat kita dari awal untuk invest.. the main factor is LOCATION.. kalo untuk beli-sewa, kene jugak consider target tenant kita; student, family, bujang or rumah untuk mat2 indon or bangla kilang… hehehe
    .-= Ummi Khayra´s last blog ..~ Patut Ke Lelaki Buat Kerja Rumah? ~ =-.

  7. saya bercadang untuk membeli rumah leasehold di rawang. cadang untuk membeli pakai own fund, x mau pinjaman bank, x larat interest. adakah wajar menggunakan cash flow sendiri untuk membeli umah ini harga rm295K ini atau untung membeli dengan pinjaman bank so kita boleh keep the fund for later use

    1. kalau ade cash RM500k, should be ok beli rumah tu cash; ade lagi spare RM200k untuk sebarang peluang pelaburan atau kecemasan etc.

      bagi saya, lebih untung kalau beli rumah pakai pinjaman bank walaupun interest fixed 10% pa. sebab dalam mortgage calculation, 10% faedah setahun just macam 3.9% CAGR. Maknanya, kalau beli rumah $300k dgn 100% pinjaman bank 30 tahun @ 10% interest, jumlah bayaran kepada bank by end of 30th year ialah $947k. tapi kalau letak duit tu dalam Tabung Haji yg bagi 5.5% pulangan setahun, by end of 30 tahun tu nilainya cecah $1.5juta; so opportunity lost sekitar $500k.

      kalau dapat pinjaman rumah yg cuma 5%, lagi la manyak untung; olmost RM1 juta. so, cash in your hand much better…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge