Keunikan Kelantan Negeri Serambi Mekah dan Cik Siti Wan Kembang

Selain dari bahasa yang unik, ada banyak benda unik di Kelantan yang takde kat tempat lain.

1. Ramai orang berpangkat besar. Kalo org Kuala Lipis bangga dgn Tok Ti dia, org Kelate besusun2 Tok-Tok ni. Tak larat nak kira.

  • Tok Bide – bidan.
  • Tok Hngulu – Penghulu.
  • Tok Ggawo – Penggawa.
  • Tok Llaki – suami. Oh Abe~~~
  • Tok Tuwo – mentua.
  • Tok Pek – Apek.
  • Tok Char – sami
  • Tok Wok – gemuloh Chek kawe. Hahaha.
  • Tok Sekhkkhkh – ygjjual kapet naik moto masuk kampung.
  • Tok Peraih – peraih.
  • Tok Bok – nama sebuah tempat di Machang.
  • Tok Kong Tonggek – taktau sapa. Tapi femes la dia ni.

2. Banyak makanan pelik.

  • Tahik itik.
  • Lebe bewok.
  • Butir nako.
  • Woh kekoh char.

3. Perkataan yg mencarut di negeri/tempat lain:

  • Kote – kalo dalam dialek kelate, kote maksudnya tua. Biasa direfer pada kelapa. “Awe weh, acu ambik nyor kote tu sebutir, Ma nokwat ggular ni.
  • Patat – maksudnya dasar. “Wak kopi lagu mano ni gulo bbolok patat gelah”. Satu lagi maksud dia bahagian latar kain sarung. Kalu sebut ayat ni di Perak harus kena belasah “Kak, acu mari bukok kain nok tengok patat”.

4. Perkataan berganding dengan nama binatang:

  • Gugha bewok – gurauan yg kurang sen0n0h “Baso ni nyo wat gugha bewok gitu”.
  • Selok kero – keadaan kalau kantoi “Sudoh doh la, selok kero doh kito kali ni. Abah tahu kito curi pitih dio”.
  • Kuba bala – menyeranah secara manja-manja “Baso ni, kuba bala la… Aku dok tunggu mu 15 jae dop sapa2, lepo2 nyo gi tido!”

5. Perkataan yang susah di translet:

  • Kembae – ayat “Mu nok make ko mugo ni? Dopleh aku, kembae beraso”.
  • Jangok – ayat “Jangok weh Kak Yah tu nokgi mano?”
  • Kiyya – ayat “Dopsey la aku lalu depe Ronaldino tu, aku kiyya~”
  • Kemah! – ayat “Bulih no. 1? Kemah!!!”

6. Pekataan banyak makna:

  • Ssumbak – 1) “Ssumbak doh eh sing ni. Baru jah bekki kemaring”. 2) “Aku kato gi KB Mall, nyo gi Tesco. Ssumbak molek”.
  • Ssero – 1) “Dop ssero gapo2 pom gular ayae ni. Mu boh gare doh ko ni?” 2) “Aku ssero la nger Yati tu. Bedooh lalu kato kakku gitu”. 3) “Mu ssero kae, sapo benae tanding bole male ni?”
  • Halo – 1) “Tahu la Seddi tu, nyo gi dop hau lah ke mano halo” 2) “Gemuloh ni ado mmero, halo”.
  • Jeng – 1) “Dopsoh la tubet KB puyae2 ni. Jeng”. 2) “Jeng aku gini… jak pagi takdi dop idup2 baso muto ni”.
  • Selok – 1)”Acu selok pitu tu gak Ma” 2) “Selok kito kali ni, lagu dop berapo nok jjadi padi tahong ni”.
  • Mugo – 1) “Nako ni keno bukuh takuknyo make mmugo” 2) “Aku oyak mugo senghoti ni” 2) “Mugo mu hok nokgi, mu gi la sediri”.
  • Paghok – 1) “Mu gi jugok ko pesta tu? Tok ppaghok dih kito” 2) “Paghok bey api bulae nih. Keno beringak doh pah pah ni” 3) “Oooh, nok kito huk gi ambik dio gak, paghok la setaro ni”
  • Beghak (berat) – 1) “Beghak kkakloh woh deriye ni” 2) “Mu keliklah Imi… Chek mu tu beghak doh tu..” 3) “Beghakla main nger huk baso lagu ni gak.. Oghe pakak loghak, nyo wak rilek”

7. Perkataan maksud lain di negeri/tempat lain:

  • Nakal (disebut naka) – lucu, lawak, kelakar.
  • Pelam – eh? ehehehehe.
  • Darat (disebut daghak) – jakun, org hulu sat taktau datang dari planet mana.

8. Benda2 yang associate dengan orang Kelantan:

  • Lawa – bolehla… tumpang tuah hihihi.
  • Makanan manis2.
  • Negeri ‘sejuk’.
  • Asabiyah – bukan, ukhwah.

9. Benda merapu yang associate dengan orang Kelantan:

  • Kelantan tak ada kereta??? ya, sebab kami semua naik jet.
  • “Kau pegi sekolah nak bot ek?” Ya, kami s3mua duk dalam laut.
  • “Orang Kelantan tak kawin orang luar betul ke?” Betul, saya kawin orang KL. KL mungkin Kedai Lalat atau Kok Lanas atau Kampung Lembu.
  • “Orang Kelantan semua alim2” Tepat sekali!!!!

Sekian saja kelas mengenal negeri Kelantan untuk kali ini.

Comments

  1. salzahari says

    wohohoo…mu kelek gapo nih Lyna, pueh i nak pahe..hihih… hat hari tu pun tak habih pahe lagi!

  2. anasfadilah says

    kawan saya sorang nama gelaran di Siti Jangok..suka naa tengok cermin,tak kira la cermin kereta ke cermin bangunan ke janji cermin

    tengok cermin betul tudung tengok cermi betul tudung..susah wo jln dengan dia

    salah satu sebab kenapa saya tak mahu kawen dengan org kelantan pasal

    nanti nak balik kampung KL jauh..hahahah!

  3. says

    Salam

    lamo sungguh lar tok dengae ayat ayat hok demo tulis nie. Lamo tok kelik klatae pun yor jugok.

    kak pB tamboh sor lagi bab TOK

    Tok Joro …
    Dok jeliro …
    .-= kak pB´s last blog ..615 =-.

    • Mommy Lyna says

      salam kak

      hihihi.

      tu la ambi pong banyok doh vocab belumut ni. kecek nger Mok pom jadi pelat2. aduhla.. tu nok refresh semula ni.

  4. says

    nak tebelit lidah baca entry mommy lyna ni . tu sbb sya tak carik org kelantan sbg suami..hehe..loghat susah nk paham/mmg sya tanak pahamkan..haha boleh gitu???
    nasib baikler, wife ank sedara(ank sedara sya kawin ngan ank sedara tok guru nik aziz) sya ckp ngan sya dia tak guna loghat tu..klu tak confirm sya bolayan…
    **opss…ape kene mengena anak sedara tok guru ngan ckp kelantan ni..hahaha…oo yela dia asai sana..adala kene mengena kan?
    .-= mama qaisara´s last blog ..bebudak zmn sekarang…canggih!! =-.

    • Mommy Lyna says

      Hahaha. Mujur huby saya tak kesah ckp Kelate. Bole la dia faham tp nak cakap bunyi pelik lagi la. Hehe.

      Wah, anak sedara TG nik Aziz? Kemsalam. Hehe.

  5. says

    perhhh susah jugak nak paham….tapi ok la bleh dok k’cek skit2 bila baca entry nih…nak try la cakap dgn my hubby dia semua loghat n language dia tau…so i pon kena tau skit2 gak..tq!
    .-= bitt´s last blog ..Medan : central mall =-.

  6. says

    lyna
    mu meme jangok ..macam akak jugok
    hampass..aku mmg takleh kecek kelate..tapi lyna..
    k*te tu meme orang kelate guna gitu?
    kalu kapong i k*te tu kahkahkahkah dah jadik mencarut kahkahkahkahkah
    .-= fid´s last blog ..food and me =-.

      • Mommy Lyna says

        Hahaha. Ada jugak kat tmpat lain tak,tp kat kelate mencarut.

        Kat Sarawak, bontot depa panggil burit tp kat Kelate.. Kalo burit… Woh! Mencarut gaban!

  7. yatie chomeyl says

    kemahh molek demo mmy lyna..ambo baco pong suko selok..kakre cik abe kelik sekoloh, nok suruh dio baco retekk… senok perut2 ambo bele2 baco, bele2 ngila hahahhah

    eh nok cito sikit, maso mulo2 ambo skoloh di penang dulu…ambo kejut bilo ore dio tanyo “kopek hang mana?”…
    rupa2nya kopek dlm bahasa utara maksud dio wallet..sekali time ambo kelik qelate, tersasul sebut gitu jugop depe saing2…gilo arr..mujor takdop budok jjate dengar time tuh hahahahaha…

    • Mommy Lyna says

      Hahahaha. Tingat saim kawe,dio br sapa kelate, duk eksaited cito pasal saim2 dio, saloh sore namo ‘Pit’ huhu. Kito huk dgr ni malu beraso. Kah3x.

      • yatie chomeyl says

        male tny cik abe, dio pong tahu maksud kiyya tuh..ambo jah x tahu hehehe

        tekuh tu maksud dio mace kebah la…contoh: :acu tekuh2 sikit kain tuh…penuh debu nga passir doh…”
        haa pehe dop? hehe

        psssttt: sengeling wat teko ko lyna sbb tok puas ati cik abe oyat ambo soghe jah x tahu tekuh tu gapo muahahaha
        .-= yatie chomeyl´s last blog ..Tag Heuer : 30 soalan dalam Bahasa Melayu =-.

  8. farah says

    demo gak lyna,kalu tulis pasal kelate gak,semangat sunggoh.
    sekak dok kelate ni,rajun dok dengar radio kelate, hari khamis kul 5,
    rancangan “kayonyo bahasa kito’

    so lagi oghe kelate berehi kecek melebeh.heheeheh
    meroh meghe
    putih lepuk
    hitae legae
    senyap sunyi

  9. says

    aduhai… dah translate pun tergeliat lidah kami dan masih dalam kegelapan.. haha 😀 sikit2 buleh la.. (ssumbak tu apa..?) sumbat ka..?

    • Mommy Lyna says

      Gugugaga

      Nanti tanyola De, pandai dhko kecek kelate?

      Sumbak, 1) sumbat, 2) otak berboloq. Hahaha.

    • Mommy Lyna says

      Ahaha.

      Koya = perasan. Koya beh = perasan best. Hehehe.

      Tp sbenarnya bukan 100% maknanya perasan,itu yg paling dkat. Dia mcm perasan +berangan + khayal + belagak..

  10. says

    Kalu doh kemaruk bena nak balik kelate, gi gak kelik…siyye kok ore hok penin2 ni…

    Anyway, lepas kawen dgn orang sana, barulah saya tau kat Kelantan rupanya banyak kete (erti kata lain nya ramai orang kaya). Apa kelas perumahan kat Kelate….masing2 buat rumah dengan design sendiri…
    .-= sitisifir10´s last blog .."Ode To My Family" =-.

    • Mommy Lyna says

      kahkahkahkahkah.

      sungguh2. rumoh oghe klate design sediri belako. pahtu ado sore saim pokcik oghe oyak “rumah2 klantan unik sebab ada tower utk tngki air” hehehe.

  11. says

    wah.. mommy lyna buat kelas base kelate plak… gud.. gud..
    kakyong faham sikit2 , boleh lah.. tp terpaksa baca pelan2… ahahahahaaa..

  12. ............ says

    bab klantan asabiyah.. ye, mmg betul. banyak kes sampai melampau2 tindakan semata2 utk melarang anak kawen dgn org luar kelantan… astaghfirullahal’azhiim..

  13. bendahara qlate says

    pakat kupul kat facebook,type kat search group (suko kecek kelate)

    buleh kecek2 kelate kat sana..

    tq tuan tanoh…

  14. says

    Unfortunately Mahathir and Hishamuddin are still extremists. Another uufortnnate thing is that the Malay Malaysians are discarding their Malayness to become more like Arabs, dress like Arabs, act like Arabs and think like Arabs and be more religious than the Arabs. Soon they may even call themselves Marabs. Neither Malays nor Arabs.I think they feel inferior to the Arabs and wanting to be more Arabs than Malays. Same as some Chinese ashame to be Chinese and wanting to be Angmos, think like Angmos, behave like Angmos.

  15. says

    Hello,I log on to your blogs named “Keunikan Kelantan Negeri Serambi Mekah dan Cik Siti Wan Kembang” like every week.Your humoristic style is awesome, keep it up! And you can look our website about proxy list.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge