Innity vs Nuffnang – Mana Paling Untung?

by Mommy Lyna on August 24, 2010 · 21 comments

Innity vs Nuffnang ni antara dilemma that I faced untuk blog MySuperKids. On one side, I like Nuffnang for all its event & freebies since business model Nuffnang pun mengutamakan konsep community. On the other side, I feel Nuffnang don’t do justice bila cheque yang diberi kurang berbaloi berbanding traffic that I gave them all this while.

Pic copy from spblogger.com

Memandangkan kebelakangan ni tawaran Buffered Earnings semakin pupus, tergerak la nak letak Innity at the expense of my Glitterati status. Then I start test & tweak to optimize Innity punya iklan (still far from over. You might notice some small changes everynow & then).

But before that,

Innity ni tak sama macam Nuffnang. Innity lebih kepada premium advertising company than just a community network. So rather than sibuk buat event untuk mendekatkan diri dengan blogger berdaftar, Innity sibuk mencari pengiklan. So Innity have to make sure pengiklan rasa berbaloi join network mereka.

Since Nuffnang hampir membenarkan sesiapa saja yang memiliki blog untuk jadi publisher mereka, kadar keuntungan untuk setiap klik juga perlu cukup untuk cover jumlah blogger yang ramai. Nuffnang kena open to seramai mungkin sebab ia lebih tertumpu kepada konsep community, remember? Kang kalau tak cukup ramai, susah pulak nak buat event kalau takde orang yang datang.

Innity pula berbeza. Setiap klik I can get RM0.50-RM3.00 (Nuffnang cuma RM0.15 je kan?). Since kebanyakan blog Malaysia dapat CTR (peratusan klik over impression) sekitar 0.2%, blogger perlu ada 500 pageview hanya nak dapat 1 klik sahaja. Kalau purata seorang pelawat bukak 1.6 page blog, blog tersebut MESTI dilawati 312 unique visitor sehari. Blog tersebut perlukan 3200 unique visitor sehari nak dapat 10 klik dan wang terkumpul RM5-30 sehari, atau RM150-900 sebulan. Dengan traffic yg sama, Nuffnang cuma bagi RM45 FLAT; which is sepertiga je from what Innity offer (exclude advertorial & Buffered Earnings la).

Oleh sebab Innity bayar per klik yang tinggi, mereka perlu mengetatkan pemilihan publisher atau blogger. I think sekarang sekurang-kurangnya perlukan 15,000 page view sehari baru boleh diterima masuk. Sorry la tak ingat sebab tak apply tapi dapat masuk Innity secara tak sengaja tahun lepas.

Juga sebab Innity tak open to mana-mana blog atau mana-mana website, blog yang ada iklan Innity kelihatan lebih ekslusif. Kebanyakan blog yg terpilih memiliki content berkualiti tinggi. Mungkin sebab memiliki content yang dicari-cari than just about blatant personal diary; unless you are so popular oledi. Kebiasaannya, blog-blog ni dapat targetted traffic melalui good ranking dalam major Search Engine macam Google.

Innity pun ade juga CPM & advertorial. CPM ni more or less macam Nuffnang jugak, tapi advertorial tu belum pernah dapat lagi. So no komen on that yet.

Bersedia nak korbankan status Nuffnang demi Innity?

{ 21 comments… read them below or add one }

Hanz August 24, 2010 at 1:07 pm

??? serius x paham.. :P
.-= Hanz´s last blog ..Cloth Diaper paling mahal pernah kubeli =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:23 pm

Apa yang tak difahami?

Reply

sitisifir10 August 24, 2010 at 1:26 pm

kamu sudah pindahkah??? ai unique visitor tak sampai 200 pun…nk pindah pun rasa terketar2…malah mungkin tak layak pon …sob sob
.-= sitisifir10´s last blog ..Jemput Masuk Giveaway Daku =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:24 pm

Bukan pindah, beli byk rumah. Hahaha.

Reply

LittleMama August 24, 2010 at 1:30 pm

dulu i dpt invitation to join innity. masa MBP 2-3 bulan..so i join.. pastu i tukar balik nuffnang.. sebab payment wise dia tidak secekap nuffnang.. ada sekali dia hold payment a few months sebab ada technical problem *can’t remember exactly problem dia .. tapi ada lagi simpan email pasal tu*

dan most of the time macam bagi space free for innitity sebab iklan tak keluar..he..he ..kalau nanang takde iklan keluar cuma nampak logo kecik dia je kan.. yg innity ni full space tu keluar iklan pasal innity itself kan

*innity ni kalau dia dapat secure iklan dia akan email bagitau..tapi jarang2 berlaku la dpt iklan.. tak tau kot sekarang dah byk*

good luck with innity.. i stick nanang je lah.. walaupun nanang kedekut…ha..ha
.-= LittleMama´s last blog ..Hidup Seorang Blogger – Life of a Blogger =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:25 pm

Nanang tak kedekut dgn Kak Ros, depa siap anta pi Hong Kong hehehe

Reply

Sumijelly August 24, 2010 at 1:50 pm

staement kak ros tak blh blah…

sumi pun nak pinjam ayat kak ros lah..

good luck with innity.. i stick nanang je lah.. walaupun nanang kedekut…ha..ha

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:26 pm

Sumi orang kuat Nanang bersuara jadi kita kena diam ekeke. Arao2 innity tak mengecawakan saya…

Reply

Mama Zharfan August 24, 2010 at 2:32 pm

my blog still tahap picisan, so belum layak join innity..and me pun baru jer nak try kumpul nuff even ciput pun :p
.-= Mama Zharfan´s last blog ..Wanita tercantik di duniaMiss Mexico crowned Miss Universe 2010 =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:27 pm

Misti dh byk Nu$$ mama zhafran ni hehe

Reply

ieda August 24, 2010 at 3:46 pm

iye ker innity terima blog dgn certain visit jer?coz beberapa bulan lepas one of my friend dapat jer letak innity kat blog dia even blog masih sgt baru & tak banyak visit.
.-= ieda´s last blog ..JUMPA KAWAN BLOGGER =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:29 pm

Dunno lah. My other blogs kena reject sbb tak meet criteria.

Reply

Lela Limauais August 24, 2010 at 4:05 pm

kami menggunakan kedua-dua syarikat pengiklanan ini dan mengekalkan status gliterati.

waktu apply for innity dulu sikit je traffic but then we convinced them. we sent an email to them attch with our traffic report showing how our traffic improve. then innity approve.
.-= Lela Limauais´s last blog ..Gambar Anak Pertama Aishah Sinclair dan Sheikh Abd Shahnaz =-.

Reply

Mommy Lyna August 24, 2010 at 6:30 pm

How do u do that? Gliterati yet ada ads orang lain? Natauuuuu!

Reply

Lela August 26, 2010 at 4:13 am

nak tau? masih dalam percubaan lagi. but u can watch how the pattern of my ads on my blog. dan boleh buat kesimpulan
.-= Lela´s last blog ..Romantiknya Jimmy Shanley dan Nursuhaila di Majlis Berbuka Puasa =-.

Reply

eliss August 25, 2010 at 11:32 am

nanang masih disitu..selagi dpt duit…kalo dah tadak duit, br tutup belog.hahahahahaha
.-= eliss´s last blog ..Daftar JCard Jusco cuma RM6 =-.

Reply

Hidup Seorang Blogger August 26, 2010 at 4:18 pm

Saya pun sedang memilih antara dua ni.. innity baru jer apply hari isnin baru ni.. tak tau lah approve ke tak ni.. hehe
.-= Hidup Seorang Blogger´s last blog ..Nuffnang- Advertlets- Innity- dan Mangga Ads – Yang Mana Harus Dipilih =-.

Reply

Adam Roslan October 27, 2010 at 12:54 am

Saya pun dalam dilema ni. Dah lama tinggalkan Innity untuk Nuffnang. Kemudian harini dapat email daripada Innity untuk letakkan semula iklan di blog. Jadi, nak cuba main Innity pulak, korbankan Nuffnang.

Reply

Kimi Rekonen January 15, 2011 at 8:40 am

sy baru je dapat apply innity
tak tau la camne earningnya nanti

Reply

Naziman March 28, 2012 at 6:47 am

Saya nak try juga innity..bukan apa..orang kata blog guna nuffnang super slow load dari innity..tak tau la btul ka tak..nak try juga..
Naziman´s menulis tentang ..Post 404 error tapi homepage boleh buka?My Profile

Reply

daddydee June 12, 2012 at 9:09 am

mungkin saya pun kena curang juga ngan nuffnang nie….da lama dok ngan nuffnang kekadang naik bosan…heheheheh

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: