Innity vs Nuffnang – Mana Paling Untung?

by admin on August 24, 2010 · 21 comments

Innity vs Nuffnang ni antara dilemma that I faced untuk blog MySuperKids. On one side, I like Nuffnang for all its event & freebies since business model Nuffnang pun mengutamakan konsep community. On the other side, I feel Nuffnang don’t do justice bila cheque yang diberi kurang berbaloi berbanding traffic that I gave them all this while.

Pic copy from spblogger.com

Memandangkan kebelakangan ni tawaran Buffered Earnings semakin pupus, tergerak la nak letak Innity at the expense of my Glitterati status. Then I start test & tweak to optimize Innity punya iklan (still far from over. You might notice some small changes everynow & then).

But before that,

Innity ni tak sama macam Nuffnang. Innity lebih kepada premium advertising company than just a community network. So rather than sibuk buat event untuk mendekatkan diri dengan blogger berdaftar, Innity sibuk mencari pengiklan. So Innity have to make sure pengiklan rasa berbaloi join network mereka.

Since Nuffnang hampir membenarkan sesiapa saja yang memiliki blog untuk jadi publisher mereka, kadar keuntungan untuk setiap klik juga perlu cukup untuk cover jumlah blogger yang ramai. Nuffnang kena open to seramai mungkin sebab ia lebih tertumpu kepada konsep community, remember? Kang kalau tak cukup ramai, susah pulak nak buat event kalau takde orang yang datang.

Innity pula berbeza. Setiap klik I can get RM0.50-RM3.00 (Nuffnang cuma RM0.15 je kan?). Since kebanyakan blog Malaysia dapat CTR (peratusan klik over impression) sekitar 0.2%, blogger perlu ada 500 pageview hanya nak dapat 1 klik sahaja. Kalau purata seorang pelawat bukak 1.6 page blog, blog tersebut MESTI dilawati 312 unique visitor sehari. Blog tersebut perlukan 3200 unique visitor sehari nak dapat 10 klik dan wang terkumpul RM5-30 sehari, atau RM150-900 sebulan. Dengan traffic yg sama, Nuffnang cuma bagi RM45 FLAT; which is sepertiga je from what Innity offer (exclude advertorial & Buffered Earnings la).

Oleh sebab Innity bayar per klik yang tinggi, mereka perlu mengetatkan pemilihan publisher atau blogger. I think sekarang sekurang-kurangnya perlukan 15,000 page view sehari baru boleh diterima masuk. Sorry la tak ingat sebab tak apply tapi dapat masuk Innity secara tak sengaja tahun lepas.

Juga sebab Innity tak open to mana-mana blog atau mana-mana website, blog yang ada iklan Innity kelihatan lebih ekslusif. Kebanyakan blog yg terpilih memiliki content berkualiti tinggi. Mungkin sebab memiliki content yang dicari-cari than just about blatant personal diary; unless you are so popular oledi. Kebiasaannya, blog-blog ni dapat targetted traffic melalui good ranking dalam major Search Engine macam Google.

Innity pun ade juga CPM & advertorial. CPM ni more or less macam Nuffnang jugak, tapi advertorial tu belum pernah dapat lagi. So no komen on that yet.

Bersedia nak korbankan status Nuffnang demi Innity?

Share Button

{ 21 comments… read them below or add one }