Hadiah Akhir Tahun Dari Nuffnang

By | December 25, 2010

Nuffnang mengecewakan saya sejak 10 bulan yang lalu, hingga memaksa saya menulis entry Buffered Earnings Nuffnang. Namun sekarang saya sudah faham kenapa blog saya tidak pernah mendapat Buffered Earnings sejak sekian lama, sedangkan blog kawan-kawan asyik tak putus saja BE-nya.

Akhirnya sejak bulan Oktober 2010, rezeki dengan Nuffnang makin bertambah, hingga saya pulak yang selalu fikir “Bila laaa BE nak stop ni, aku nak letak Innity pula LOL”. Sekarang ni memang takkan letak code iklan lain. Maklumlah, untuk Glitterati Member dan Ordinary Member, kadar untuk Buffered Earnings adalah berbeza. Saya ‘hilang’ hampir 50% semasa blog saya dimasukkan coding ManggaAds oleh God-knows-who.

buffered earnings nuffnang

Buffered Earnings as per last week. (This week ada tambahan & ada yang dah masuk dalam Metered Earnings) I think the most yang I pernah dapat. Biasa dapat seketul dua saja. Agaknya advertisers Nuffnang nak habiskan budget hujung tahun kot 🙂

Berkenaan kenapa sesetengah blog yang banyak traffik tidak mendapat Buffered Earnings, saya pernah terbaca dalam satu blog/forum/komen. Maaf sebab saya lupa sumbernya dari mana. Sebab masa tu cuma ‘terbaca’, bukan sengaja nak cari tentang itu. (Jika ada yang tahu minta inform ya supaya kita dapat berterima kasih kepada brader berkenaan).

Katanya beliau menghubungi Nuffnang yang menerangkan bahawa untuk certain period, advertisers cuma ada budget sekian-sekian saja untuk advertising. Jadi untuk satu2 tempoh tertentu, blog2 yang menerima unique visitors, katakan dalam lingkungan 300UV sehari saja yang dapat BE. Blog yang tinggi trafik mungkin tak banyak yang dapat BE di kalan advertisers cut cost ni, maklumlah kalau blog tu sehari ada 7 ribu orang masuk dan 7 ribu kali iklannya keluar, kan ke banyak tu nak kena bayar.

Jadi nampaknya peluang BE ni memang terbuka untuk semua lapisan, dari yang trafik biasa-biasa hinggalah kepada blog yang tinggi trafiknya.

Bagi yang masih blur tentang BE (Buffered Earnings) ni, ia adalah iklan berbentuk CPM (cost per impression). Nuffnang akan membayar kepada anda mengikut jumlah berapa kali visitor boleh nampak iklan tersebut, tak perlu klik pun. Kalau dapat klik, lagi bagus sebab boleh dapat Bonus CTR.

Macamana pun, nak dapat Buffered Earnings ke apa-apa earnings pun, kenalah rajin-rajin berblog dan buat blog marketing. Free je pun just by blogwalking je.

11 thoughts on “Hadiah Akhir Tahun Dari Nuffnang

    1. Mommy Lyna Post author

      Haha. BE tu CPM campaign yg tgh running dalam blog kita. Nuffnang akan byr atas impressiom, i.e. berapa kali iklan dia kuar vs visitor ke blog. Metered campaign tu BE yg dah tak run dh tp kita blum cash out lagi.

      Reply
  1. CikWa

    sy tak pernah kesahkan BE ni…huhuhu menyesal pulak sbb dulu ada 4 BE…tanpa mengetahui kenapa or apa beza BE dgn ME dll

    now dah hilang dah BE sbb dekat setahun senyap dari blogging

    ntah lah dulu camne bole dapat sampai 4 BE sampai 4 BE

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Menarik jugak memantau Nuffnang for BM-Malaysian blog, hehehe. Sekali ups sekali downs.

      Reply
  2. Jerome

    Bill, this is essentially a dgatiil problem, but implemented by analog designers. However, this isn’t the reason the problem occurred. There’s a mundane reason and then there’s a deeper reason why this problem happened. I’ll talk about that tomorrow.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge