Flatliners 2017 Movie Review

By | November 8, 2017

This movie failed to impress me >_<

Maybe I was overexcited by the posters and the movie category – horror, thriller. I anticipated that I’m gonna have a series of delusional experience, like I did after watching ‘Final Destinations’…. but it wasn’t!

Actually this film is a remaking of Julia Roberts’ Flatliners back in 1990. Sesiapa yang ada menonton filem sebelumnya mungkin tak rasa apa sangatlah. Plot lebih kurang sama.

Back to the movie…. Sebelum nengoknya terbayang2 “Mesti aku takleh tido malam ni” tapi sayangnya tak ada benda yang nak dirisaukan pun. Heh.

Tapi, walau bagaimanapun, like other Hollywood movies, there are lessons and takeaways from this movies. Which actually mengesankan juga.

  • Studying about life after death is real. Saintis di USA menjalankan The Human Consciousness Project untuk mengkaji perkara ini ke atas 1500 subjek. Mereka mengkaji tentang cardiopulmonary resuscitation yg mengembalikan denyutan jantung mereka yang diserang cardiac arrest. Mereka mendapati, setelah jantung berhenti berdegup, otak masih berfungsi selama beberapa minit.
  • Hadis Nabi menyebut tentang sakaratulmaut, orang soleh melihat rahmat Allah manakala yang sebaliknya dinampakkan azab Allah.
  • Dalam al-Quran Allah beritahu, bila dah mati, manusia akan minta dihidupkan semula setelah dinampakkan amal-amalnya. This MAY be relate dengan brain activity yang masih aktif selepas nafas terhenti.
  • Medical students’ reality… hehe. I’m so sorry but I have a sister who is a doctor, & in my family ada beberapa doktor, jururawat, my parents pun lab technologists pensioner…  I think my opinion is valid. Tapi takyah share kat sini lah. You watch it yourself lah.
  • We’re haunted by what we did in the past. Something that we never say sorry for. Something we wanted to bury and forget but actually it haunting us until we die. So, be accountable and responsible on what you did. Walaupun kita dah lupa, dan orang yang kita buat tu pun dah lupa, but the sin is still there. Insafnya…
  • Be honest to yourself. Bila Marlo memalsukan laporan autopsi (post-mortem) Courtney, & terkantoi dengan Ray. Ray suruh Marlo pegi mengaku dengan dekan walaupun risikonya Marlo bakal dibuang kolej. Ray said something like this “Kalau awak boleh memalsukan laporan autopsi, awak tak layak jadi doktor”.
  • Jangan ambil dadah, nanti akan mengalami halusinasi yg teruk >_<

Hehe, minta maaf ye tulis campur-campur bahasa rojak. Dah lama tak tulis macam ni. Sesekali nak try juga la menaip rojak-rojak ni. Tak apa kut ye,bukannya tulis untuk paper, blog je pun 😛

The key takeaway is, be fully responsible and take charge of your own life. You’ll be living this same beautiful soul even after you die.

Category: Movie Review Tags: ,

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

One thought on “Flatliners 2017 Movie Review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge