First Thousand with Nuffnang

By | December 24, 2009

I cannot believe that after 8 months with Nuffnang I am actually collecting RM1000++ (accumulated since April ’09)! It is nothing for blogger otai but very significant to me.

I registered Nuffnang… maybe 2 years ago when I was with MySuperChild, but I never checked my earning then, for I used to believe that “Berapa sen sangatla Nuffnang ni.. Letak ajela sebab ramai je orang letak” 😛

It was started when I move to MySuperKids, I just wanted to see what happened to my Nuffnang, how much cents I collect, LOL. It astonishing when I saw RM35 in there. What? Another RM15 to cash out? Ini sudah bagus!

So I add Nuffnang ads in MSK. After my first cash out in June, then I try to cash out everymonth. Up to December, my payment received is more than one thousand (lebih beberapa sen aje..).

Mind you that I never involved in Rakan Klik Nuffnang or such 🙂 [NOTA: Yang masih duk pakat klik2 Nuffnang tu bawak2 la bertobat]

Making money with Nuffnang, is more promising with CPM ads rather than CPC ads. CPM is the ads where you are paid by your blog traffic rather than by click. When the ads is running, and you reader can see your ads, you are actually generating money.

You would know that your blog has CPM ads when your Nuffnang Earnings dashboard shows ‘Metered Earning’ for the running ads and ‘Buffered Earnings’ for the ads that have stop running in your blog. The ‘Campaign’ is your CPC ads.

Some tips to increase blog traffic/readers:

  • Choose the right and easy-to-navigate template. Don’t mess your blogs with heavy items such as large header, audio player, heavy-colorful background, etc.
  • Involve in others blogs and community. Leave smart/too stupid comments and make the blog owners and their readers excited to know who’s behind the intelligent or stupid comment.
  • Join forums and put your blog URL as signature.
  • If you are new to the blogosphere, disable comment in your blog. It is discouraging to see ‘0 comment’ ain’t it?
  • Put others links in your blog. New readers may see that you’re somebody in the blogosphere.
  • Interact with your commentors. Reply comments (im so sorry for not able to fulfill this..).
  • Submit your blog to blog directories such as Innit, IMCurtain and so on.
  • Write consistently.
  • Organize blog contests, surveys.
  • Get a popular blogger to be your guest author.
  • Contact me personally for more tips. Boleh? Ekekeke.

Phew~, it’s worth blogging. So the duit Nuffnang can tampung my hosting and domain cost 😀 – I just renew my domain 😉 Oh Nuffnang I lap you! Now can continue blogging dengan happy becoz can tampung the cost maaa 😀

***Nak jadi macam RedMummy lambat lagilar… Berangan je lahhh kan

70 thoughts on “First Thousand with Nuffnang

    1. Mommy Lyna Post author

      Wah byk tu Zu. Sy pun jenuh nak kumpul 200. Hehe. Bile nak cashout tu?

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Haha. Masalahnya payment dalam akaun je yg acumulated tuh. Dalam poket.. Heh. Malas nak cite. Wakaka.

      Reply
  1. dbalkis

    TQ la MSK..saye dok follow cite psl Nuffnang ni dan baru je tepek kat my blog…since i’m a newbie, my earning RM0.00 je..saye start slow2..tu pun kalau sempat online lepas si kecik tido..kalau mama pun tido wassalam la blog ku..

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Bole2! Semorang bermula dari 0.00 kan? Pasnih nt mesti tekenang blk saat2 earning 0.00 tu 😀

      Btw, sama2. Ehe.

      Reply
  2. izma

    [quote]You would know that your blog has CPM ads when your Nuffnang Earnings dashboard shows ‘Metered Earning’ for the running ads and ‘Buffered Earnings’ for the ads that have stop running in your blog. The ‘Campaign’ is your CPC ads.[/quote]

    eh, confused jap.. shud be metered earning tu ads yang dah stop, and buffered earning tu untuk yang running kan?? sebab kat saya punya nuff, yang buffet tu nampak bertambah $$ nya, metered tak bertambah pun…
    .-= izma´s last blog ..Timpa menimpa ditimpa =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Yes2! It’s the other way around. Tq Izma for highliting. Gud job!

      Reply
  3. Shila

    congrats! berbaloi baloi blog ni kan.

    i tengah kumpul2 lagi bagi jadi bukit, berangan tinggi nak guna duit nuffnang buat taja percutian bali sepenuhnya, paling tidak duit flight dengan hotel.

    every morning wajib bukak nuffnang kire duit, kalkulator wajib dah tepi laptop nih. kuikuikuikui.

    tapi my husband cakap, “kumpui apa banyak2?? buat nya nuffnang tiba2 close down tak sempat cash, putih mata”

    i was like, errrr….harapnya janganlah macam tu. nangis berbesen-besen nanti. hahaha
    .-= Shila´s last blog .."Jungle Friends" for Adam Haris =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Fuyoh! Mesti byk gilak tuh sampai leh wat g vacation!
      (jeles di situ)

      I cash out tetiap bulan. Rasa best je dpt cek walop0n ciputz.

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Hahaha. I pun. Kadang rasa nak tunggu juga tp skg kna disiplin casuout tiap bulan. Mcm bagus bukan?

      Reply
  4. arin

    dari hari tuh dok cari, makna bebetui ( yg arin paham bebetul )metered , buffered earnings..tq lyna sbb explain kan .
    .-= arin´s last blog ..Bila Malam =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Kire Aini lucky tuh di awal2 pembabitan dah kenal Nuffnang segala. 😉

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Apply tau. Jgn biarkan makcik ni perasan sorang2. Ahaks *gelak Muslimah*

      Reply
  5. miela77

    Salam…wah…manyaknyer…daku dari bulan Jun ari tu blum mencapai RM25 pun..huhuhuhu…

    Meh sapa2 minat nak beli cloth diaper or jadi reseller…jemputlah ke blog ku.. sambil2 tu leh klik2 my nuff ads…hehehehe
    .-= miela77´s last blog .. =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      ok kita admit yg pas Yana dapat 1st cek tu yg jadi terinspirasi hoke!

      Reply
      1. Mommy Lyna Post author

        apa siput siput? hehe.

        okeh will blog later bout CPC, CPM etc.

        Reply
  6. catlina

    sama mcm hanz..so far sejak join nuffnang bulan august 2009, baru dapat 1 metered earning…huhuhu…nak tips lagi wuaaa…
    .-= catlina´s last blog ..9 bulan… =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      masih baru takpe lepas ni sure berbelas2 ME, siap dapat advertorial lagi. puuhhhh kiri puuuhh kanan 😀

      Reply
  7. zaila

    salam, waaah banyak tuuu..well zaila punya seminggu br gerak RM1, tension juga..huhuhuhu..tapi xperlah pelan2 katakan..btw, zaila nak tanya kalau kita pakai domain sendiri macam Lyna pakai, adakah dia akan menambahkan earning kita??

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      salam zaila

      senang citer earning2 ni datangnya dari traffic ke blog kita. so tak kirelah kita pakai domain ape pun, as long as blog kita attractive utk more and more traffic, maka makin masyukla earning tersebut 🙂

      on the other hand, yes, sometimes ada domain sendiri helpful utk gain traffic.

      Reply
  8. kakyong

    salam singgah… 😉

    kakyong tinggalkan dunia blog hampir 3 bulan..

    last check sblm laptop kaput, ade dlm rm38.. lps almost 3 mths, ingatkan nothing happend.. Alhamdulillah, dah bertambah almost rm70… heheh.. tunggu bg cukup rm100 lebih sikit baru plan nak cash out…

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      salam singgah kakyong

      tu la ramai readers kakyong kuar masuk nak tengok perkembangan akak yang glemer nih hehehe

      alhamdulillah… rm30++ in 3 months! pekembangan yg sgt bagus! takde update pun still running! gud job kakyong!

      Reply
  9. catlina

    salam lyna..sy dah praktikkan nuffnang innit tu…baru 2 hari tapi dah nampak perubahannya….2 hari ni visitors dah ramai sikit painstakingly huhuhuhu
    .-= catlina´s last blog ..9 bulan… =-.

    Reply
  10. zihnun fatin

    waa bnyknya duit dia!thnx for the nice tips!=)
    .-= zihnun fatin´s last blog ..Bagaimana Mengatasi INSOMNIA?? =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      sama-sama fatin

      takde la banyak ponggg, kecoh je lebih 😛

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      OK, i’ll blog about this later.

      if you wanna be alerted, you can subscribe to my blog 😉

      thnks.

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      salam ustaz

      ahaks, malu pulak saya ustaz cakap cemtu

      saya ni sama je cam orang lain.. amatur gitu
      kalo professional tu macam kenny sia, bleh benti keje & idup dgn blog hehehe.

      Reply
  11. Anna

    salam mommy lina..

    Saya nie newbie..saja2 buat blog untuk kiddos..hehe..tp x tau mcm mana nak register dengan nuffnang..heheh..malunye..:(

    Reply
  12. Pingback: Tips BlogWaking | 1 PicTure 1000 sTories......

  13. Mummy Akmar

    Alamak..bestnya..saya ni less than Rm10 je? Hahaha adeyh…baru beberapa bulan start blogging sakan ni…Tolong saya!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge