Ekzema di Kalangan Bayi dan Kanak-Kanak

By | February 16, 2012

Saya perhatikan sekarang ni ramai sangat bayi dan kanak2 menghidap ekzema. Seolah2 sesuatu yang ‘biasa’ pada bayi dan kanak2. Saya tak pernah tahu tentang ekzema hinggalah bila dan punya anak dan kenal ibu2 lain – ramai rupanya anak2 yang ekzema.

ekzema

Syukur pada Allah, anak2 saya tak ada ekzema. Saya sendiri pernah diserang ekzema, masa saya kena penyakit Rubella 6 tahun lepas. Doktor saya gelak bila sahkan saya kena Rubella, dia kata dah takde orang kena benda ni sekarang. Mujur masa kena tu belum pregnant lagi ­čÖé Gatalnya.. Allah je yang tahu. Satu badan kena.. bayangkanlah nak tidur pun tak boleh gatal satu badan.

Kenapa budak2 sekarang ramai kena ekzema?

Apart from elergi, pemakanan, diet ibu semasa hamil, persekitaran dan sebagainya… Salah satu sebabnya ialah penggunaan sabun mandi/syampu.

Adakah anda rasa semua sabun itu sama? Semestinya tidak.

Kebanyakan produk2 penjagaan badan seperti sabun, syampu, ubat gigi… mengandungi sejenis bahan kimia yang dipanggil Sodium Lauryl Sulfate, atau derivation-nya, Sodium Laureth Sulfate, iaitu ejen pembersih & surfactant, untuk menghasilkan buih2 sabun yang boleh mencuci tubuh kita dari kotoran. Sodium Lauryl Sulfate atau nama pendeknya SLS, bukan saja membersihkan kotoran, tapi juga lapisan pelindung kulit kita…

Oleh itu penggunaan yang berterusan boleh mendatangkan masalah kulit seperti ekzema itu tadi.

Anak-anak saya dimandikan dengan Basic H (corn & coconut based, tanpa SLS), alhamdulillah, tak pernah kena ekzema.. ruam2 panas tu biasalah. Ruam lampin pun tak ada, kalau ada sikit2 tu terus sapu krim. Saya juga tak gunakan lotion yang ada paraben & bedak baby.

Jadi ibu2 dan bapa2, periksa ingredient barang2 mandian dan penjagaan diri anak2.. kalau ada tersenarai bahan2 seperti SLS (jgn keliru dengan Sodium Lauryl Sulfoacetate, yang ni organik punya, plant based surfactant).. kalau ada yang itu considerlah untuk bertukar kepada brand lain yang tiada SLS.

Basic H? Ya, Basic H salah satunya… dan istimewanya Basic H ni, ia ada 1001 kegunaan, so boleh berjimat. Bukan setakat 2 in 1, 3 in 1 tapi 1001 in 1. Tapi awas, ada tatacara nak gunanya.. kalau silap guna boleh jadi mudarat pula. Apa2 boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

***Label-conscious betul saya sekarang ni. Make sure less exposure pada bahan kimia. Kesian kat tubuh nak kena tapis macam2.

4 thoughts on “Ekzema di Kalangan Bayi dan Kanak-Kanak

  1. eliss

    nuha sejak masuk taska ni , kurang eczema dia. sebab hr tu doc pakar kulit suh avoid seafood dan telur. menu kat taska memang tak der dua benda tu. dan lagi satu doc tu ckp, kalau budak tu tak kena eczema, mungkin dia kena athma. wallahualam. so better eczema dari athma.. keturunan jugak katanya. mungkin mak bapak ada alergik atau resdung…eh, terlebar pulak. maklumlah ibu seorang anak yang ada eczema :p kita guna, cetaphil
    eliss┬┤s menulis tentang ..Idea Dekorasi dengan frame gambarMy Profile

    Reply
  2. Jue

    yup~ usually yg kene eczema ni keturunan.. my father ade asthma n eczema..n my siblings some of us ade eczema n some ade asthma..so salah satu..tp anak2 buah mostly kene asthma n my son ade eczema just like me..tak boley berpeluh sikit trus akan gatal2 trok..i slalu pkai eubos baby oil n eubos lotion kat badan dia..takle pkai sabun yg akan membuatkan kulit baby jadi dry..mmg mahal tp nak buat camane kan, kesian kat baby..
    Jue┬┤s menulis tentang ..MOMS? Easy Job or Hard Job??My Profile

    Reply
  3. Hadi Hashim

    Ramai berpendapat bahawa eczema adalah disebabkan oleh antibodi / keturunan atau faktor permakanan. Tapi mengikut kajian Dr. Harley Farmer dari NewGenn UK, ianya adalah lebih kepada aktiviti mikrob iaitu bakteria dan virus. Ketahuilah Newgenn Execzema Programme. Bagaimana eczema boleh dipulihkan dalam masa 14 hari!! Tentu menarik bukan? Sila klik sini untuk sharing this information. http://hzmarketing-bio.blogspot.com.

    TESTIMONIAL: http://www.youtube.com/user/NewGennUK?feature=watch
    Hadi Hashim┬┤s menulis tentang ..Testimonial- VideoMy Profile

    Reply
  4. nurul idayu

    Assalamualaikum
    tuan/Puan
    jika berminat ikhtiar masalah kulit in shaa Allah boleh cuba krim@sabun pati gelenggang
    untuk semua jenis kulit.
    dari bayi hingga dewasa.
    bahan2 organik suci selamat

    SET KRIM DAN SABUN GELENGGANG UNTUK SAKIT KULIT

    3 unit Krim & 1 Sabun Gelenggang
    Mengandungi Ekstrak Daun Gelenggang.
    Boleh
    menghilangkan gatal-gatal, panau, kurap, cacar air, kudis, ruam, Exzema, dan bertindak sebagai anti kulat.

    Harga :
    SM : RM45.00
    Harga adalah termasuk kos Penghantaran
    http://www.wasap.my/+601131072630

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge