Category Archives: Panduan Itinerary

Itinerary 8 Hari di North Island, New Zealand

Kami sekeluarga ke New Zealand, di bahagian North Island pula tahun ni, alhamdulillah. Itinerary last minute, hari nak bertolak baru plan segala. Maklumlah, agak sibuk dengan urusan bisnes Shaklee (juga dikenali sebagai Shukree) dan projek terbaru. Tapi… Walaupun last minute tetap happening. Cuaca musim luruh agak sejuk di sini dengan suhu purata 17 darjah Celcius,… Read More »

Itinerary 4 Hari di Melbourne

Alhamdulillah kembara singkat kami di Melbourne, Australia berakhir jua. Ini sebenarnya sebuah pengembaraan yang last-minute-plan. Tiket dah beli lama (offer MAS) tapi dek kerana banyak sekali komitmen yang perlu dibereskan, kami hanya membuat segala booking sehari sebelum bertolak. Bayangkanlah dengan musim panas lagi, Melbourne White Night lagi… namun alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.  Di sini… Read More »

Itinerary Motorhome South West Australia

Australia adalah sebuah negara yang sangat besar, dan jarak dari satu bandar ke satu bandar memang jauh. Di Western Australia, bandar utama adalah Perth, dan kami pilih untuk bermotorhome di sini bersama-sama dengan anak-anak. Kalau nak travel dari satu bandar ke satu bandar, itinerary kena plan betul-betul. Kalau tak, end up sempat menyinggah je tak… Read More »

Itinerary dan Tips Kembara New Zealand South Island

Kami memilih bulan Oktober untuk berkembara di New Zealand, memandangkan waktu itu sudah masuk musim bunga. Oh, saya sangat suka musim bunga. Suhu masih sejuk dan siang agak panjang. Masa ni Subuh dalam jam 4 pagi dan Maghrib jam 5 petang. Kami tiba di Queenstown dari Sydney (catatan di Sydney akan menyusul nanti) pada 4… Read More »

Itinerary Nikmati 3 Musim di Jepun

Kami merancang trip ke Jepun pada akhir bulan Mac untuk tengok sakura, dan tak sangka pula salji masih turun ketika hari terakhir kami di Hokkaido. Jadinya, dalam kembara ni berpeluanglah kami nikmati 3 musim – musim bunga di Tokyo ke Osaka, musim luruh di Sendai, dan musim sejuk di Hokkaido. Kalau lajak ke Okinawa mungkin… Read More »