Category Archives: main saham

Petronas Chemical IPO ditetapkan @ RM5.04 atau RM5.20

Petronas Chemical IPO nampaknya menarik banyak minat pelabur lately.  Lepas habis book-building process dengan beberapa pelabur institusi (institutional investor aka pelabur besar-besar macam KWSP, Fund Manager etc) minggu lepas dalam dan luar negara, Petronas Chemical chairman umumkan harga jualan saham PCG ditetapkan RM5.04 untuk pelabur runcit (retail investor) dan RM5.20 untuk pelabur institusi jumaat lepas.… Read More »

Cara Main Saham ni Senang ke?

“Cara main saham ni senang ke kak?” Inilah soalan yang selalu saya dapat daripada kawan sepejabat recently. How I wish boleh jawab dengan satu perkataan sahaja, sebab in reality it is not that straightforward. Bagi kebanyakan pelabur yang berminat dengan cara main saham ingat ia semudah: 1-beli murah, jual mahal 2-beli mahal, jual LAGI mahal… Read More »

Belajar Main Saham Cara Warren Buffet & George Soros

Belajar main saham sangat menarik. Lebih-lebih terlalu banyak cara nak buat duit dengan saham ni sampai kita pun pening nak pakai teknik yang mana satu. Being an amateur investor this is my biggest mistake; tercari-cari teknik tanpa memikirkan kesesuaian dengan keperibadian & habit sendiri. Masalah ni sangat biasanya among us. Kita tercari-cari hardware terbaik sebelum… Read More »

Kelebihan Main Saham yg Azizi Ali tak Masukkan Dalam Bukunya

Main saham diketahui sangat sebagai salah satu cara nak melabur. Kalau membandingkan saham dengan mana-mana pelaburan (macam hartanah), semua buku pun tulis kelebihan main saham terletak pada liquidity-nya. Maksudnya tu, senang nak jual-beli tanpa perlu ada pihak ketiga; kalau ada pun broker je la. Tapi bagi saya…, kelebihan main saham ni bukan la pada liquidity-nya… Read More »