Category Archives: Community Activity

Kelas Penyusuan Susu Ibu Interaktif di Scriptory Box

*sticky entry. sila skroll ke bawah untuk membaca artikel-artikel terkini. Scriptory Box menempatkan galeri penyusuan susu ibu, dan menampilkan antaranya baju-baju khas untuk ibu menyusu, Bling Buubies. Kami menganjurkan satu program a-la kelas penyusuan yang interaktif, khas buat ibu bapa dan bakal ibu bapa. Program ini dinamakan Breastfeeding Day (Hari Penyusuan Susu Ibu) yang dianjurkan… Read More »

Qistina Balqis Maisarah

Qistina Balqis Maisarah, mungkin beliau bukanlah sepopular kanak-kanak yang menang anugerah Bayi Comel Pa&Ma dan sebagainya… Di sebalik matanya yang bersinar, Qistina Balqis Maisarah menyimpan 1001 rasa yang tak mungkin dapat dikongsi dengan sesiapa.. Inilah Qistina Balqis Maisarah Mohd Zuhairi Dilahirkan pada 16 September 2010 di Hospital Manjung, Perak Menderita masalah jantung, cleft, jangkitan paru-paru… Read More »

Felt Craft Class Featured in TV3 Kids News

Hari Sabtu ber-Mom’s Day Out, hari Ahad pula ber-feltcraft bersama Sekoci Norlie dan TV3 Kids. Ramai yang dah kenal cikgu Norlie ni. Lebih2 lagi bila asyik keluar masuk suratkhabar aje. Bulan Februari ni pun Sekoci Norlie featured dalam Majalah NUR. Sesi felt craft hari Ahad tu pula dapat coverage dari pihak TV3 Kids. Nampaknya kena… Read More »

Seminar Pendidikan Awal Kanak-Kanak di GBOB

Bila sebut tentang pendidikan awal kanak-kanak ni, kadangkala ia menjadi isu yang subjektif. Sama lah seperti isu penyusuan, percanggahan pendapat pasti ada untuk individu yang berbeza. Dalam konteks pendidikan awak kanak-kanak, mungkin kebanyakan ibu bapa terus terfikir tentang taska terbaik, tadika terbaik, sekolah terbaik, dan sebagainya. Namun pada pendapat saya, pendidikan awal kanak-kanak adalah sesuatu… Read More »

Mom’s Day Out

Bagi ‘reward’ diri sendiri, mungkin selepas bertahun dan jalani masa-masa untuk diri sendiri, apa kata Mommies semua jom kita ramai-ramai ke Mom’s Day Out, satu event separuh hari organized by Scriptory Box, di Scriptory Box, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong, Selangor. Great event untuk ibu-ibu (bakal ibu pun sesuai, ada talk tentang breastfeeding!).… Read More »

Aktiviti Untuk Ibu : Mom’s Day Out!

Scriptory Box menganjurkan satu event menarik pada hujung bulan ini. Event yang dimaksudkan ialah satu aktiviti untuk ibu : Mom’s Day Out! Satu hari untuk ibu-ibu keluar dari kesibukan tugas keibuan, ME time orang kata. Event ini bukan sekadar gathering suka-suka, sebaliknya terdapat banyak aktiviti menarik dari jam 9-5 petang. Jadi ibu kena minta cuti… Read More »

PlayGroup di Genius Baby on Board

Playgroup adalah satu aktiviti yang tak asing lagi di kalangan ibu bapa moden. Apakah pula playgroup di Genius Baby on Board? Haa tu la nak cerita ni. Selepas berminggu2 playgroup ni dijalankan oleh my friend, Watie, akhirnya sampai juga kami anak beranak ke GBOB office yang cuma terletak di tingkat atas Scriptory Box, Wisma Bling… Read More »

Aktiviti Menarik Bulan Januari

Tahun baru 2011 membuka lembarannya dah dekat seminggu. Ramai yang dah list perancangan untuk tahun 2011 ni. Dijangka lebih banyak cabaran dan dugaannya… mana taknya awal2 tahun RON97 dah naik harga lagi. Belum masuk minyak masak yang tiba2 MIA 🙂 Apa aktiviti menarik bulan Januari anda? Kalau dah full, wah itu sudah bagus. Kalau masih… Read More »

Felt Craft Bersama Sekoci Norlie di Scriptory Box

Felt craft adalah sejenis kraftangan yang dihasilkan dari kain jenis felt. Kain felt adalah sejenis kain tak bertenun yang diperbuat daripada wool fibre. Ada jenis kain felt yang lembut, yang kasar, yang lembik dan yang keras. Sekarang menjadi fenomena apabila felt craft begitu diminati, dan hasil daripada kain felt ni dijadikan sebagai cenderahati, key-chain, hiasan… Read More »

Duta Bling Buubies dan Keputusan My Bling Moment Breastfeeding

Pengumuman Duta Bling Buubies… Keputusan yang ditunggu-tunggu oleh semua peserta ya. Susah betul nak pilih pemenang, semua pun hebat2 belaka. Daripada gambar yang dihantar dan slogan yang ditulis, semuanya menarik. Oleh itu kami telah sub-kan keputusan untuk memilih siapa yang bakal membawa pulang trofi.. eh takde trofi pun 🙂 kepada *juri separa profesional. Siapa yang… Read More »

Keputusan My Bling Moment:Breastfeeding

Keputusan My Bling Moment:Breastfeeding belum dapat saya umumkan lagi. Ini pun sekarang baru dapat upload satu lagi gambar peserta yang tertinggal tempoh hari. Tertinggal sebab saya tak dapat nak save gambar dari blog beliau. Susah juga nak buat keputusan. Semua peserta hebat2 dan bagi saya semua pun layak, huhu. Oleh itu juri luar telah dilantik… Read More »

Felt Craft – Aktiviti Keluarga Minggu Ini

Felt craft, aktiviti yang menyeronokkan  untuk sekeluarga sekali lagi akan tiba di Scriptory Box pada hari minggu ini. Ibu bapa yang mungkin belum ada perancangan untuk beraktiviti bersama anak-anak bolehlah menyertai kelas felt craft yang dianjurkan bersama Sekoci Norlie pada 11 dan 12 Disember ni (esok dan lusa). Sekoci Norlie pernah mengadakan program membuat felt… Read More »

Felt Craft Class for School Holiday

Felt craft is coming again to Scriptory Box. For school holiday babeh! Now it would be more interesting with 4 sessions handled by Madam Norlie from SekociNorlie. Special for kids & parents, who loves crafting, and eager to do craft, especially using felt. [pic taken from Parent Thots website] You are invited to our class… Read More »

Peluang Membantu Pembelian Kaki Palsu

Ini ada satu pelung membantu pembelian kaki palsu untuk mereka yang memerlukannya. Khas buat mereka yang prihatin dan mungkin mereka yang ada duit lebih tapi tak tahu nak buat apa kan. Ops, ini bukan untuk Fahry, insya-Allah, semoga Allah memudahkan urusan buat Fahry. Ini adalah untuk rakan-rakan senasib dengan Fahry yang sangat2 memerlukan bantuan bagi… Read More »

Jemput ke Majlis Ulangtahun NUR ke-8

Majalah NUR yang kecil molek lagi chomeyl rupanya dah masuk 8 tahun! Saya memang tak boleh tahan kalau tengok cover majalah NUR yang merobek jiwa, apa lagi bila belek-belek isinya. Sangat padat dengan tips-tips untuk wanita, termasuklah wanita bekerja, wanita bisnes, mahupun surirumah. Banyak kisah2 teladan dari suri2 zaman dulu hinggalah yang zaman sekarang. 18… Read More »